Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following is the equation which we get for the graphical solution of the moment of inertia?
tricky-engineering-mechanics-questions-answers-q1

View Answer

Answer: a [Reason:] In the graphical method of solving the moment of inertia of the structures, we have the answer as the driven equation. Thus this equation is used so as to ease the calculations. This equation is derived from the equations of the product of area inertia. Thus the equation.

2. What is the radius of the Mohr circle of the structure given below.

engineering-mechanics-questions-answers-mohrs-circle-moments-inertia-q2

a) 3.29
b) 0.29
c) 3.9
d) 2.9

View Answer

Answer: a [Reason:] In the above question, Ix , Iy and Ixy are meant to be calculated. This is because they are the derived quantity. It is dependent on the values of the structure which is constant. It means they are derived from constant values of the structure, thus they becomes constant value.

3. If a car is moving forward, what is the direction of the moment of the moment caused by the rotation of the tires?
a) It is heading inwards, i.e. the direction is towards inside of the car
b) It is heading outwards, i.e. the direction is towards outside of the car
c) It is heading forward, i.e. the direction is towards the forward direction of the motion of the car
d) It is heading backward, i.e. the direction is towards back side of the motion of the car

View Answer

Answer: a [Reason:] When you curl your wrist in the direction in which the tires are moving then you will find that the thumb is pointing outwards. That is outwards the body of the car. This phenomena is also observed in rainy seasons. When cars travel on the roads, the water is thrown outside from the tires, due to moment.

4. The body is sometimes acted by two or three force members and we need to find the Mohr‘s circle for inertia for the same. The difference between the two and the three force members is:
a) The former is collinear and the latter is parallel
b) The former is parallel and the latter is perpendicular
c) The former is perpendicular and the latter is collinear
d) The former is acting on two points in the body while the latter is on three points

View Answer

Answer: d [Reason:] The definition of the two force member only defines that the forces are being acted on the two points on the body. So does is the definition of the three forces members. The points of action of the three forces are three.

5. Which of the following is the equation which we get for the graphical solution of the moment of inertia?
a) (Iv – a)2 + I2uv = R2
b) (Iu + a)2 + I2uv = R2
c) (Iv – a)2 + I2uv = R2
d) (Iv + a)2 + I2uv = R2

View Answer

Answer: a [Reason:] In the graphical method of solving the moment of inertia of the structures, we have the answer as the driven equation. Thus this equation is used so as to ease the calculations. This equation is derived from the equations of the product of area inertia. Thus the equation.

6. In the equation engineering-mechanics-questions-answers-mohrs-circle-moments-inertia-q6are what?
a) Variables
b) Constants
c) Alphanumeric
d) Gauss numbers

View Answer

Answer: b [Reason:] In the above equation, Ix , Iy and Ixy are constants. This is because they are the derived quantity. It is dependent on the values of the structure which is constant. It means they are derived from constant values of the structure, thus they are constant value.

7. Whenever the distributed loading acts perpendicular to an area its intensity varies __________ for the determination of the Mohr’s circle for inertia.
a) Linearly
b) Non-Linearly
c) Parabolically
d) Cubically

View Answer

Answer: a [Reason:] The load intensity is varying linearly in the structures. Thus the intensity is not varying parabolically nor is it cubically. It cannot be a vector also. Thus the intensity is linearly varied.

8. State whether true or false. engineering-mechanics-questions-answers-mohrs-circle-moments-inertia-q8 this equation is wrong for the calculations of the moments.
a) False
b) True

View Answer

Answer: a [Reason:] The above equation is true for the calculation of the moments. , here Ix , Iy and Ixy are constants. This is because they are the derived quantity from the constants itself. This is the graphical method of solving the moment of inertia of the structures.

9. What is the Imax of the Mohr circle of the structure given below?

engineering-mechanics-questions-answers-mohrs-circle-moments-inertia-q9

a) 7.54 x 109mm4
b) 0.54 x 109mm4
c) 7.4 x 109mm4
d) 5.4 x 109mm4

View Answer

Answer: a [Reason:] In the above question, Ix , Iy and Ixy are meant to be calculated. This is because they are the derived quantity. It is dependent on the values of the structure which is constant. It means they are derived from constant values of the structure, thus they becomes constant value.

10. What does the moment of the force measure in the calculation of the Mohr circle’s data for the moments of inertia?
a) The tendency of rotation of the body along any axis
b) The moment of inertia of the body about any axis
c) The couple moment produce by the single force acting on the body
d) The total work done on the body by the force

View Answer

Answer: a [Reason:] The moment of the force measures the tendency of the rotation of the body along any axis, whether it be the centroid axis of the body, or any of the outside axis. The couple moment is produced by two forces, not by a single force. The total work done is the dot product of force and distance not the cross. A use of Mohr circle can also help in determining the direction.

11. State whether true or false. (Iu – a)2 + I2uv = R2; this equation is wrong for the calculations of the moments.
a) False
b) True

View Answer

Answer: a [Reason:] The above equation is true for the calculation of the moments. Here Iu and Iuv are not constants. This is because they are the derived quantity from the variables. This is the graphical method of solving the moment of inertia of the structures.

12. The Mohr’s circle for an area is helpful so as to________
a) Determine Minimum moments of inertia for an Area
b) Determine Maximum moments of inertia for a Line
c) Determine Minimum moments of inertia for a Volume
d) Determine Maximum moments of inertia for a Rectangle

View Answer

Answer: a [Reason:] The Mohr’s circle is important as to know what is the maximum and the minimum moment of inertia of an area. This data is required as to design the structure of the body. This means that the designing of the body is majorly done by the help of the determination of the product of the moment of Inertia.

13. If the non-Uniform loading is of the type of parabola then for calculating the Mohr’s circle for the inertia for areas?
a) The net load will not be formed as all the forces will be cancelled
b) The net force will act the centre of the parabola
c) The net force will act on the base of the loading horizontally
d) The net force will act at the centroid of the parabola

View Answer

Answer: d [Reason:] The net force will act at the centroid of the parabola. Whether it be a parabola or the cubic curve the centroid is the only point at which the net force act. Force can’t be acted horizontally if the loading is vertical. Hence whatever be the shape of the loading, the centroid is the point of action of net force. Thus the use of centroid.

14. If any external force also is applied on the structure and we are determining the Mohr’s circle for the inertia then what should we consider?
a) The net force will act at the centroid of the structure only
b) The net load will not be formed as all the forces will be cancelled
c) The net force will act on the base of the loading horizontally
d) The net force will not to be considered, there would be a net force of the distribution, rest will be the external forces

View Answer

Answer: d [Reason:] The external forces are treated differently. They are not added by the force of the distributed loading. That is the force not only acts at the centroid always. It can be shifted also. Depending on the external forces. Thus the use of centroid or centre of mass.

15. The tendency of rotation of the body along any axis is also called ___________. As used for the construction of the Mohr circle.
a) Moment of inertia
b) Moment of couple
c) Torque
d) Force

View Answer

Answer: c [Reason:] The tendency of rotation of the body along any axis also called the torque. It is the moment of the force acting perpendicular to the direction of the axis of rotation. If the axis and the force are meeting at any point then there is no moment applied by the force.

Set 2

1. A _________ is a sloping surface and it is adopted as a substitute for stair for easy connection between the floors.
a) Rise
b) Pitch
c) Ramp
d) String

View Answer

Answer: c [Reason:] The usual slope of Ramp is 1 in 15. But a slope of 1 in 10 is desirable. This indicates that the ramp requires more space. For instance, total length of 45 M of ramp will be required to connect the floor of height of 3 m with slope and 1 in 15.

2. In ________ all steps lead in one direction only.
a) Turning steps
b) Circular steps
c) Straight steps
d) Geometrical steps

View Answer

Answer: c [Reason:] Straight steps consist of one or more flights and they are used when the space available for staircase is long but narrow in width.

3. A Stair turning through one right angle is known as a _______ stair.
a) Quarter- turn
b) Half-turn
c) Dog-legged
d) Open navel

View Answer

Answer: a [Reason:] Quarter Turn steps are commonly used in public buildings near their entrance hall. The stairs has a wider flight at the bottom which bifurcates into two narrower flights at the landing, one turning to the left and other to the right.

4. A Stair turning through two right angles is known as a _________ stair.
a) Straight
b) Geometrical
c) Spiral
d) Dog-legged

View Answer

Answer: d [Reason:] In case of Dog-legged stairs, the flight run in opposite directions and there is no space between them in plan. These stairs are useful where the total width of space available for the staircase is equal to twice the width of the steps.

5. In case of _______ stair, there is a well or hole or opening between the flights in plan.
a) Spiral
b) Three Quarter Turn
c) Open Newel
d) Dog-legged

View Answer

Answer: c [Reason:] In Open Newel stair, the well maybe rectangular or of any geometrical shape and it can be used for fixing lifts. These stairs are useful where the available space for staircase has a width greater than twice the width of the steps.

6. A Stair turning through three right angles is known as a ________ stair.
a) Three Quarter Turn
b) Two Quarter Turn
c) Four Quarter Turn
d) Single Quarter Turn

View Answer

Answer: a [Reason:] In Three Quarter Turn, an open well is formed. This type of stair is used when the length of the stairs Limited and when the vertical distance between the two floors is quite large.

7. In _____ types of stairs, the steps radiate from the centre and they do not have either any landing or any intermediate Newel post.
a) Helical
b) Geometrical
c) Turning
d) Straight

View Answer

Answer: a [Reason:] In Circular or Helical or Spiral types of stairs, the flight consists of winders only and they may be continued through any design number of turns. A spiral stair may be constructed of cast iron, mild steel or concrete.

8. The _______ stairs are useful where the space available is limited and where the traffic is less.
a) Straight
b) Turning
c) Spiral
d) Geometrical

View Answer

Answer: c [Reason:] The core of spiral stair maybe solid and hollow and the stair may be provided with cut or closed strings. The height of the floor and riser respectively 3.68 M and 160 mm.

9. ______ stairs have any geometrical shape and they require no newel posts.
a) Helical
b) Circular
c) Dog-legged
d) Geometrical

View Answer

Answer: d [Reason:] The handrail of a geometrical stair continuous without interruption and without any angular turns. The construction of geometrical stairs required considerable skill and it is found that a geometrical stairs weaker than corresponding open newel stair.

10. The stairs which are kept in motion by a revolving drum is known as a _______
a) Escalator
b) Revolving Stairs
c) Lift
d) Elevator

View Answer

Answer: a [Reason:] These stairs are known as the escalators a were moving flights of electrically operated stairs. A few steps at top and bottom are kept level through moving individually. The only thing a person has to do is to occupy a step of escalator for his upward and downward motion.

Set 3

1. Construction of cavity walls as external walls to protect the building from outside heat or cold as the hollow space between two walls act as an________
a) Burning material
b) Insulating material
c) Destructive material
d) Building material

View Answer

Answer: b [Reason:] Properly insulated building cuts down the cost of electric burning in summer as well as in winter. Cavity walls is one of the types of thermal insulation which consists of two walls with cavity in between them.

2. __________ in a building means the free passage of clean air in a building.
a) Habitation
b) Protection
c) Sanitation
d) Ventilation

View Answer

Answer: d [Reason:] Ventilation is essential in every building. The main cause of insisting proper ventilation in the industrial buildings is to control dust and other impurities from entering into the building rooms.

3. Which gas leads to suffocation and dizziness to the occupants when increase in its quantity in the air.
a) Carbon monoxide
b) Hydrogen
c) Nitrogen
d) Carbon dioxide

View Answer

Answer: d [Reason:] If the room is not properly ventilated, there will be excessive quantity of carbon dioxide in the air. It is observed that breathing is difficult when the amount of carbon dioxide by volume is about 6% and a man loses consciousness when it reaches about 10% or so.

4. The termite, which are responsible for the destruction of wooden materials, are popularly known as _______
a) Red ants
b) White ants
c) Black ants
d) Big ants

View Answer

Answer: b [Reason:] There are over 2300 species of termites but only about 4% of the termite spaces are responsible for the damage of the buildings. The termites live in a colony and they are very fast in eating wooden and other cellulosic materials as food.

5. The science which deals with the sound insulation in a building is known as _____
a) Reverberation
b) Transmission
c) Acoustic
d) Air borne

View Answer

Answer: c [Reason:] The terms sound insulation all soundproofing is used to indicate the reduction in the level of sound when it passes through a building component. Acoustics becomes very essential in some buildings like cinema hall, Auditorium, Opera House, etc.

6. Fire extinguisher extinguishes the small fires in the house bye using _____
a) Carbon dioxide
b) Nitrogen gas
c) Water
d) Foam

View Answer

Answer: a [Reason:] Standards of fire safety or fire extinguishers are specified in the Building Code should be provided with sufficient and quick fire exit. Fire extinguishers are one of the important building requirements which helps in extinguishing small fires.

7. The process in which the difference of temperature between the outside air and the inside air tends to the deposition of moisture on the room surfaces is known as ______
a) Saturation
b) Accumulation
c) Precipitation
d) Condensation

View Answer

Answer: d [Reason:] The temperature difference which leads to condensation can be effectively controlled by the provision of suitable ventilation of a room.

8. The treatment given to the roof of a building to prevent the roof from the leakage of water is known as _________
a) Fire proofing
b) Damp proofing
c) Termite proofing
d) Sound proofing

View Answer

Answer: b [Reason:] One of the basic requirements in case of all the buildings is that the structural should remain dry as far as possible. If this condition is not satisfied, it is likely that the building may become inhabitable and hence damp proofing or water proofing is required.

9. _________ is a flexible material which is commonly used for the damp proofing.
a) Hot bitumen
b) Bituminous felts
c) Mastic asphalt
d) Metal sheets

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to its physical nature, hot bitumen remain flexible even after cooling and it is placed on the bedding of concrete or mortar. This material should be applied with the minimum thickness of 3 mm. Whereas Mastic Asphalt is a semi rigid material and it forms and excellent impervious layer for damp proofing.

10. Which one of the given below is a chemical insecticide for termite proofing.
a) Dieldrin
b) Sulphuric acid
c) Rodenticide
d) Pyrethrins

View Answer

Answer: a [Reason:] Dieldrin is a chlorinated hydrocarbon. The application of this chemical serve as a chemical barrier between the building and the ground and this method has proved to be most effective method of termite proofing. Whereas, Rodenticide is used for killing rats.

Set 4

1. The word Acoustic is originally derived from a Greek word meaning _________
a) to write
b) to speak
c) to hear
d) to absorb

View Answer

Answer: c [Reason:] Hence, the Acoustic is defined as the science of sound and as such, discusses the origin, propagation and auditory sensation of sound.

2. A _______________ is produced when part of the atmosphere is compressed suddenly.
a) Vacuum
b) Heat
c) Smog
d) Sound

View Answer

Answer: d [Reason:] The compression produced in the atmosphere is propagated or spread away from the source. Hence, the Sound travels in the form of waves and when these waves come near over ear drums, we feel sensation of hearing.

3. A _________________ produced by sound may shatter windows and can cause damage to the Plaster of walls.
a) Wind blow
b) Sonic boom
c) Explosion
d) Lighting

View Answer

Answer: b [Reason:] A sonic boom is very destructive in nature. But the most unfortunate case is when the sound damages the delicate organ to receive it, namely, the human ear. Hence, the sound pollution is an very concern problem.

4. The speed at which the sound wave travels or passed through any medium is termed as the ______________
a) Sound speed
b) Sound velocity
c) Sound intensity
d) Frequency

View Answer

Answer: b [Reason:] Sound velocity depends on the nature and the temperature of the medium through which the sound Travels. The sound velocity is different for different mediums.

5. For atmospheric air medium, the sound velocity at 20°C is about ________
a) 340
b) 1305
c) 338
d) 2600

View Answer

Answer: a [Reason:] The speed at which the sound wave travels or passed through any medium is termed as the Sound velocity. It depends on the nature and the temperature of medium through which sound travels.

6. The ________________ is defined as the number of pressure variation which a sounding body makes in each unit of time.
a) Note
b) Pitch
c) Wavelength
d) Intensity

View Answer

Answer: b [Reason:] The greater the number of variations, the higher will be the Pitch. The intensity of sound is defined as the flow of sound energy per unit of time through unit area.

7. ______________ is a measure of quantity of sound energy.
a) Wavelength
b) Frequency
c) Intensity
d) Loudness

View Answer

Answer: c [Reason:] The difference between the two terms intensity of sound and loudness should also be noted. The intensity of sound is purely a physical quantity which can be accurately measured and it is independent of ear of listener.

8. The ________________ is the degree of sensation.
a) Hearing
b) Frequency
c) Loudness
d) Intensity

View Answer

Answer: c [Reason:] The intensity of sound and loudness are totally different terms. The intensity of sound is purely physical quantity whereas loudness is not wholly physical, but partly subjective and it does depend on the ear of listener.

9. According to International agreement, the frequency is measured in ________
a) Meters
b) Watts
c) Hertz
d) Tesla

View Answer

Answer: c [Reason:] The range of human ear is very wide extending from 20 Hz to 20000 Hz. It may be noted that the range from the lowest to the highest note of piano is about 27.5 Hz to 4186 Hz.

10. The speed of sound is taken as __________
a) 340 m/s
b) 3.40 m/s
c) 3400 m/s
d) 0.34 m/s

View Answer

Answer: a [Reason:] The wavelength of sound i.e. the physical distance in air from one wave top to the next can be found out by knowing its speed and frequency with the help of formula or equation. For acoustics and sound measurement purposes, the speed of sound is taken as 340 m/s.

11. The range of audible sound too painful noise varies from ________ decibel.
a)1000000 to 1
b) 1 to 1000000
c) 10000 to 10000000
d) 1 to 130

View Answer

Answer: b [Reason:] But this wide range is covered on logarithmic scale between 1 to 130 db units. One db unit is approximately the smallest change of sound intensity which the human ear is able to appreciate.

12. ______________ of sound is affected by frequency of sound.
a) Loudness
b) Intensity
c) Pitch
d) Note

View Answer

Answer: b [Reason:] The Phon indicates the level of sounds of equal loudness at all frequencies point for convenience, The Phon and decibels differ so slightly that they may be treated as synonyms.

Set 5

1. A ______ may be defined as an openable barrier secured in an opening left in a wall for the purpose of providing access to the user of the structure.
a) Window
b) Door
c) Ventilator
d) Lintel

View Answer

Answer: b [Reason:] Door basically consists of two parts, namely, frame and shutter. The door shutter is held in a position by the door frame which in turn is fixed in the opening of the wall by some suitable means.

2. A ____________ may be defined as an opening made in a wall for the purpose of providing daylight, vision and ventilation.
a) Ventilator
b) Door
c) Shutter
d) Window

View Answer

Answer: d [Reason:] Window is also like door consists of two parts i.e. Frame and shutter. The window frame is suitably fixed in the opening of the wall and the window shutter is held in position by the window frame.

3. The main function of ______ in a building is to serve as a connecting link between the various internal parts.
a) Window
b) Ventilator
c) Door
d) Opening

View Answer

Answer: c [Reason:] The number of rows in a room should be kept minimum due to the fact that more number of doors will cause of obstruction and reduce the effective usable carpet area of the room.

4. The ___________ are generally provided to give light and ventilation both to the interior part of a building.
a) Ventilators
b) Doors
c) Windows
d) Lintels

View Answer

Answer: c [Reason:] When Windows are provided for a purpose of light only, as in case of storage room, showrooms, etc., they may be fixed so that they cannot be open. But when Windows are provided for light and ventilation, some or all the portions of Windows must open.

5. The minimum width for __________ doors, ____________ doors and doors in public building such as hospitals, library, etc., are 800 mm, 1 m and 1.2 meters respectively.
a) Internal, External
b) External, Internal
c) Internal, Main
d) External, Main

View Answer

Answer: a [Reason:] Regarding height and width of a door, the general rule followed in India is as follows – Height = width + 1 m to 1.2 m approx. & WidthWidth = 0.4 to 0.6 of height.

6. The size of ________ depends on the dimension of the room, use of the room, location of the room, direction and speed of the wind, obstruction to light by neighbouring buildings, etc.
a) Ventilator
b) Door
c) Window
d) Lintels

View Answer

Answer: c [Reason:] For 30 M3 inside content of the room, there should be at least 1 m square of Window opening. The total area of the window opening should be at least 15% of the floor area of the room.

7. The BIS recommends that the size of a door frame and window frame should be derived after allowing a margin of ______ mm alround an opening for convenience of fixing.
a) 2 mm
b) 6 mm
c) 5 mm
d) 10 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The width and height of an opening is indicated by number of modules where each module is of 100 mm. The height of opening for door is considered from below the floor finish to the bottom of lintel.

8. For instance, the designation 6 WS 13 denotes a window opening with single shutter having width equal to 6 modulus i.e. _____ and height equal to 13 modulus i.e. _____
a) 600 mm, 13 mm
b) 6 mm, 13000 mm
c) 600 mm, 1300 mm
d) 6 mm, 13 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] In a similar way, the designation 12 WT 12 denotes a Window opening with two Shutters having width and height is equal to 12 models i.e. 1200 mm.

9. The _______ is the most common material for door and windows as it can be moulded in variety of shapes and can thus present a decent appearance.
a) Wood
b) Glass
c) Plywood
d) Metal

View Answer

Answer: a [Reason:] The usual materials for doors and windows are wood, glass, plywood and metals. The glass is used for panels to admit more light. The plywood can be used as a covering material. The metals, such as aluminium and steel, now commonly used, especially for the windows.

10. The traditional _______ door shutters have inevitable problems of wrapping, rotting, painting and maintenance.
a) Metal
b) Wooden
c) Glass
d) Plywood

View Answer

Answer: b [Reason:] The traditional wooden door shutters cannot therefore be considered suitable for bathrooms, toilets and kitchens where the water contact is continuous.