Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Where is Love Canal located?
a) NY
b) California
c) Texas
d) Alabama

View Answer

Answer: a [Reason:] Love Canal is a neighbourhood near Niagara Falls, New York, United States of America.

2. When was Love canal created?
a) 1880’s
b) 1890’s
c) 1870’s
d) 1860’s

View Answer

Answer: b [Reason:] Love canal was created in 1890’s with the hopes of generating electricity to the locality.

3. _____chemical company thrashed waste on Love canal area.
a) Hooker
b) Robert
c) Hazmat
d) Paul

View Answer

Answer: a [Reason:] Hooker chemical company buried 22,000 tons of toxic waste and hazardous substances in the Love canal area.

4. Love area was sold for $ ____
a) 1
b) 10
c) 100
d) 1000

View Answer

Answer: a [Reason:] Niagara population was rapidly expanding and the city was desperate for land, the city council bought the Love Canal for $1 and sold for school.

5. The construction punctured _____ barrier Hooker company used to contain waste.
a) Bronze
b) Silver
c) Copper
d) Zinc

View Answer

Answer: c [Reason:] The construction of school punctured copper barrier which Hooker company used to contain toxic and hazardous waste.

6. When was the site declared as federal emergency area?
a) 1975
b) 1976
c) 1977
d) 1978

View Answer

Answer: d [Reason:] Health reports and strange odors were reported and after detailed investigation, Love canal was declared as federal emergency area in 1978.

7. Who declared Love canal as federal emergency area?
a) Jimmy Carter
b) Lois Gibbs
c) Paul Reindiff
d) Lewis Jeff

View Answer

Answer: a [Reason:] After detailed investigation by Lois Gibbs, President of the Love Canal Home builders Association, President Jimmy Carter declared Love canal area as federal emergency area.

8. Which of the following reporter found toxic chemicals in sumps of Love canal?
a) Jimmy Carter
b) Lois Gibbs
c) David Russell
d) Lewis Jeff

View Answer

Answer: c [Reason:] Two reporters of the Niagara Falls Gazette, David Pollak and David Russell, tested several pumps in Love canal and found toxic chemicals.

9. Love canal was referred to as “a public health time bomb”. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] By 1978, Love Canal become a national media event and articles referred to the neighborhood as “a public health time bomb”, due to amount of toxic chemicals found.

10. Which chemical was responsible for health effects in Love Canal?
a) PCB
b) PAH
c) Dioxin
d) Ozone

View Answer

Answer: c [Reason:] Dioxin (polychlorinated dibenzodioxins) is the main chemical lead to severe health effects, and the dioxin levels were observed to be 53 parts per billion.

11. When was the permanent evacuation for the site issued?
a) August
b) May
c) June
d) October

View Answer

Answer: a [Reason:] On August 7 a permanent evacuation for the site issued for two rings adjacent to canals, totaling 239 families.

12. What was the amount of dioxin found in canal during remediation?
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400

View Answer

Answer: b [Reason:] 200 tonnes of dioxin and more than 200 chemical compounds were found in the canal during remediation.

13. What was the major health effect due to disaster?
a) Leukaemia
b) Asthma
c) Dizziness
d) Vomiting

View Answer

Answer: a [Reason:] Majority of the population experienced reduction of white blood cells, which lead to leukaemia and chromosome damages.

14. How much did Occidental Petroleum company agreed to pay for clean-up?
a) 129
b) 130
c) 131
d) 132

View Answer

Answer: a [Reason:] Occidental Petroleum company agreed to pay $129 million to cover for clean-up costs and $98 million for NY State’s clean-up cost.

Set 2

1. When did Hazardous waste management act enacted in India?
a) 1988
b) 1989
c) 1990
d) 1991

View Answer

Answer: b [Reason:] Hazardous Wastes Management and Handling Rules came into existence on 1989 in India and is responsible for safe management of hazardous waste.

2. Who is responsible for safe disposal of the generated hazardous waste?
a) Generator
b) Receiver
c) Waste facility
d) TSDF

View Answer

Answer: a [Reason:] The generator is responsible for the safe disposal of waste being produced by them and also is accountable for the clean-up in case of an accident.

3. Trivalent Chromium Waste is hazardous waste. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] EPA excludes certain solid wastes from hazardous waste when a material does not define hazardous waste. It is not hazardous, even if the material technically meets a listing or exhibits a characteristic of HW.

4. The activities of hazardous waste management facility are _____
a) OPA
b) HAS
c) TSD
d) SOS

View Answer

Answer: c [Reason:] Hazardous waste management facilities receive hazardous wastes for treatment, storage or disposal. The aim is to carry out activities without effecting ecosystems.

5. What is the goal of Hazardous Waste Management Unit?
a) Protect health and environment by risks of HW
b) Chemical analysis
c) Import
d) Export

View Answer

Answer: a [Reason:] EPA established design and operating requirements of HWMU to protect human health and environment by the risks posed by hazardous waste.

6. Regulations for waste management is provided under subtitle C of ____
a) CERCLA
b) NPL
c) HPL
d) RCRA

View Answer

Answer: d [Reason:] Specific regulations have been developed for several types of hazardous waste management units under Subtitle C of RCRA.

7. Landfills are engineered for liquid waste. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Landfills are designed for solid hazardous wastes, which meets all the criteria for disposal on landfill.

8. Tracking of the hazardous waste is done to prevent ______
a) Export
b) Import
c) Midnight dumping
d) Traffic

View Answer

Answer: c [Reason:] Tracking of hazardous waste is done to prevent illegal dumping and abandoning of the waste which will be menace to public.

9. Which form of shipment is common for transport of hazardous waste?
a) Rail
b) Road
c) Air
d) Inland water

View Answer

Answer: b [Reason:] Highway shipment is the most common mode of transport, road vehicles can gain access to industrial sites and TSDFs.

10. Why is manifest system necessary?
a) To monitor journey of waste
b) To track waste
c) To analyse chemicals
d) To export

View Answer

Answer: a [Reason:] The manifest system helps to get rid of the problem of midnight dumping and provides means for determining the type and amount of hazardous waste being generated.

Set 3

1. Motion of groundwater along with contaminants tend to form ____
a) Plume
b) Fume
c) Flume
d) Stack

View Answer

Answer: a [Reason:] Groundwater generally moves slowly, so do contaminants in ground water. Because of this slow movement, contaminants tend to remain concentrated in the form of a plume.

2. The size and speed of the plume depend on ____
a) Chemical
b) Contaminant
c) Lead
d) Sulphur

View Answer

Answer: b [Reason:] The size and speed of the plume depend on the amount and type of contaminant, its solubility and density, and the velocity of the surrounding ground water.

3. Contaminants from groundwater can also move into the ground water system through macropores. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Contaminants can also move into the ground water system through macropores i.e. root systems, animal burrows, abandoned wells, and other systems of holes and cracks that supply pathways for contaminants.

4. Under certain conditions, well pumping can cause the ground water contaminants to enter other aquifer, this is known as _____
a) Interaquifer leakage
b) Intraquifer leakage
c) Aquifer leakage
d) Micropore leakage

View Answer

Answer: b [Reason:] Under certain conditions, well pumping because ground water and associated contaminants from another aquifer to enter the one being pumped, this phenomenon is called interaquifer leakage.

5. Which of the following is a natural source of contamination?
a) Organic matter
b) Petroleum
c) Leachate
d) Septic system

View Answer

Answer: a [Reason:] Decaying organic matter, iron, manganese, arsenic, chlorides, fluorides, sulfates, or radionuclides, can become dissolved in ground water and leads to contamination.

6. Groundwater contamination from pesticide storage falls under ____ category source.
a) Agriculture
b) Commercial
c) Industrial
d) Residential

View Answer

Answer: a [Reason:] Contamination of groundwater from animal burial areas, animal feedlots, irrigation sites, fertilizer storage and pesticide storage falls under agricultural source of contamination.

7. Groundwater contamination from airports falls under ____ category source.
a) Agriculture
b) Commercial
c) Industrial
d) Residential

View Answer

Answer: b [Reason:] Contamination of groundwater from airports, auto repair parts, boat yards, construction sites, car wash, cemetery, dry cleansers etc. falls under commercial source of contamination.

8. Groundwater contamination from asphalt plants falls under ____ category source.
a) Agriculture
b) Commercial
c) Industrial
d) Residential

View Answer

Answer: c [Reason:] Contamination of groundwater from asphalt plants, chemical storage, electronics manufactures, metal fabricators, mining, toxic spill etc. falls under commercial source of contamination.

9. Groundwater contamination from fuel oil falls under ____ category source.
a) Agriculture
b) Commercial
c) Industrial
d) Residential

View Answer

Answer: d [Reason:] Contamination of groundwater from fuel oil, furniture stripping, household hazardous products, sewer lines, swimming pools etc. falls under commercial source of contamination.

10. How groundwater contamination occurs from landfill?
a) Through leachate
b) Dust
c) Chemicals
d) Rodents

View Answer

Answer: a [Reason:] The disposal of many household hazardous wastes is not regulated. Once in the landfill, chemicals can leach into the ground water by means of precipitation and surface runoff.

Set 4

1. Minamata disease was caused by consumption of fish containing ____
a) Mercury
b) Lead
c) Zinc
d) Sulphur

View Answer

Answer: a [Reason:] Minamata disease is a disease of the central nervous system, caused by the consumption of fish and shellfish contaminated with methyl mercury compounds.

2. Minamata disease is an infectious disease. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Minamata disease is not an infectious disease transferred by air or food, neither is it genetically inherited.

3. Where was the first minamata disease outbreak reported?
a) Kumamoto
b) Alabama
c) Texas
d) Carolina

View Answer

Answer: a [Reason:] The first recognized minamata disease outbreaks occurred around Minamata Bay, in Kumamoto Prefecture,1956.

4. Which among the following is the symptoms of minamata disease?
a) Dizziness
b) Ataxia
c) Vomiting
d) Choking

View Answer

Answer: b [Reason:] The symptoms of minamata disease include sensory disorders in the distal portion of the four extremities, ataxia, concentric constriction of the visual field, hearing impairment, disequilibrium, speech impediments, tremors, and disorder of the ocular movement.

5. Who identified the mercury compound in shellfish?
a) Makio Uchida
b) Jimmy Carter
c) Lois Gibbs
d) Lewis Jeff

View Answer

Answer: a [Reason:] Professor Makio Uchida of the Kumamoto University Study Group announced on September 29, 1960 discovered crystal of an organic mercury compound from the shellfish of Minamata Bay.

6. When was the official opinion on Minamata disease announced?
a) 1980
b) 1968
c) 1982
d) 1983

View Answer

Answer: b [Reason:] The national government announced its official opinion on Minamata disease on September 26, 1968.

7. Which factory was responsible for outbreak of minamata disease?
a) Chisso Minamata
b) Alfred Minamata
c) Bruce Minamata
d) Wayne Minamata

View Answer

Answer: a [Reason:] Chisso Minamata factory polluted the environment by discharging factory drainage containing methyl mercury compound which were formed as by-products in the acetaldehyde synthesizing process.

8. What is the death count due to minamata disease?
a) 2268
b) 5568
c) 7768
d) 8868

View Answer

Answer: a [Reason:] At the end of August 2007, the number of certified patients amounted to a total of 2,268 persons including 778 in Kumamoto Prefecture and 490 in Kagoshima Prefecture.

9. What was the compensation given from Chisso factory to fishing industry?
a) 100 million yen
b) 200 million yen
c) 300 million yen
d) 400 million yen

View Answer

Answer: d [Reason:] In 1973, the Minamata Fisheries Co-op received 4 hundred million yen from Chisso as compensation to the fishing industry and 2.28 billion was also paid to the 30 fishing cooperatives of the Shiranui Seaboard, and 729.6 million to the three fishing cooperatives of Izumi City, Azuma Town, and Nagashima Town.

Set 5

1. When the National Environmental Policy Act was signed into law?
a) January 1, 1970
b) January 2, 1970
c) January 1, 1971
d) January 1, 1972

View Answer

Answer: a [Reason:] The National Environmental Policy Act (NEPA) was signed into law on January 1, 1970. NEPA entails federal agencies to evaluate the environmental effects of proposed actions former to making decisions and to suggest alternatives.

2. By NEPA process, federal agencies assess social and ______ effects of proposed actions.
a) Industrial
b) Health
c) Economic
d) Chronic

View Answer

Answer: c [Reason:] By the applications of policies by NEPA, federal agencies estimate and analyse the probable risk as well as the alternatives for minimization, sometimes, prevention of threat.

3. Which act is responsible to create and maintain conditions under which man and nature can exist in harmony?
a) EIA
b) RCRS
c) CERCLA
d) NEPA

View Answer

Answer: d [Reason:] Title I of NEPA contains a Declaration of National Environmental Policy. This policy requires the federal government to use all practicable means to create and maintain conditions under which man and nature can exist in productive harmony.

4. What do Section 102 in Title I of the NEPA Act requires?
a) Risk assessment
b) Incorporate environmental considerations in their planning
c) Risk analysis
d) Site clean-up

View Answer

Answer: b [Reason:] Section 102 in Title I of the Act requires federal agencies to incorporate environmental considerations in their planning and decision-making through a systematic interdisciplinary approach.

5. Who signed NEPA into law on January 1, 1970?
a) William
b) Benjamin
c) Nixon
d) Luther

View Answer

Answer: c [Reason:] President Nixon signed NEPA into law on January 1, 1970. NEPA set forth a bold new vision for America and is basic national charter for protection of the environment.

6. Which law was the first major environmental law in the United States and is often called the “Magna Carta” of Federal environmental laws?
a) RCRA
b) NEPA
c) OSHA
d) FIFRA

View Answer

Answer: b [Reason:] EPA requires Federal Agencies to assess the environmental effects of their proposed actions prior to making decisions. The ultimate goal of the NEPA process is to foster excellent action that protects, restores, and enhances our environment.

7. ______ established the Council on Environmental Quality (CEQ).
a) NPL
b) HRS
c) RCRA
d) NEPA

View Answer

Answer: d [Reason:] NEPA established the Council on Environmental Quality (CEQ) within the Executive Office of the President to ensure that Federal agencies meet their obligations under NEPA. CEQ oversees NEPA implementation, principally through issuing guidance and interpreting regulations that implement NEPA’s procedural requirements.

8. The National Environmental Policy Act (NEPA) is _____ environmental law.
a) United States
b) United Kingdom
c) Indian
d) Australian

View Answer

Answer: a [Reason:] The National Environmental Policy Act (NEPA) is a United States environmental law enacted on 1 January 1970 promotes the enhancement of the environment and also established the President’s Council on Environmental Quality (CEQ).

9. NEPA’s most significant outcome was that all executive federal agencies prepare _____
a) Draft report
b) Federal report
c) EA and EIS
d) EEEs

View Answer

Answer: c [Reason:] According to NEPA all federal agencies should prepare Environmental Assessment (EA) and Environmental Risk Statements (EIS) which states the environmental risk by the proposed actions.

10. What are three levels of analysis that a federal agency must undertake to comply with the law NEPA?
a) CatEx, EA and FONSI
b) Fex, IA and SOF
c) CatEx and EIS
d) EIS and EIA

View Answer

Answer: a [Reason:] The three level analysis are Categorical Exclusion (CatEx), environmental assessment (EA), Finding of No Significant Impact (FONSI), or either drafting of environmental impact statement (EIS).

11. What is the purpose of EA?
a) To determine possible impacts
b) To determine possible benefits
c) Analysis
d) Clean-up

View Answer

Answer: a [Reason:] The purpose of EA is to determine and analyse the possible impacts on the environment due to the actions of proposed project and also to suggest alternatives, if available.

12. The CEQ has played a key part in the development of the EIS process.
a) CIQ
b) CIA
c) CEQ
d) COA

View Answer

Answer: c [Reason:] The CEQ regulations initiates by calling for federal agencies to assimilate NEPA requirements with other planning requirements. This ensures that all decisions are insightful of environmental values, avoids possible delays, and eliminates probable future conflicts.

13. Who introduced Federal Permitting Improvement Act of 2015 bill?
a) Rob Portman
b) Rob Schulamn
c) Nicholas Dixon
d) Naosi Higer

View Answer

Answer: a [Reason:] In January 2015, Republican Senator Rob Portman, introduced the “Federal Permitting Improvement Act of 2015”. The bill would form several requirements and procedures designed to advance the completion of NEPA-related reviews, it also includes creation of a “Federal Permitting Improvement Council”.

14. NEPA sets federal environmental policy, it does not specifically command protection of the environment. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] NEPA examines that federal agencies consider the impact of actions on the environment, discuss probable alternatives, and disclose its findings to the public.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }