Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Engineering system classification of hazardous waste can be based on chemical classification. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Analysis of chemical is done for classifying waste for engineering purpose. Chemical classification is based on type of solvents and heavy metals.

2. Form distribution in engineering system classification of hazardous waste is based on _____
a) Solvents
b) Heavy metals
c) Phase
d) Treat ability

View Answer

Answer: c [Reason:] Form distribution is about classifying whether the waste is solid or liquid and organic or inorganic.

3. Spent caustic from metal finishing is an example for ____ waste category.
a) Organic aqueous
b) Inorganic aqueous
c) Organic liquid
d) Organic sludge

View Answer

Answer: b [Reason:] Spent sulphuric acid from galvanizing, spent caustic from metal finishing and ammonia from manufacturing is example for inorganic aqueous waste.

4. What is the characteristics of inorganic aqueous waste?
a) Contains acid or alkaline
b) Contains solids
c) Sludge
d) Admixture

View Answer

Answer: a [Reason:] Inorganic hazardous waste is a liquid waste containing acid or alkaline and or, concentrated solutions of inorganic hazardous substances.

5. Waste from pesticide is an example for ____ waste category.
a) Organic aqueous
b) Inorganic aqueous
c) Organic liquid
d) Organic sludge

View Answer

Answer: a [Reason:] Rinsed waste from pesticide containers, waste of chemical reactors and formulation tanks are example for organic aqueous waste.

6. Spent halogenated waste is example for ____ waste category.
a) Organic aqueous
b) Inorganic aqueous
c) Organic liquid
d) Organic sludge

View Answer

Answer: c [Reason:] Spent halogenated solvents from metal degreasing, dry cleaning, distillation residues and lubricating waste are examples of organic liquid waste.

7. Characteristic of organic liquid waste is _____
a) Derived oil
b) Organic aqueous
c) Inorganic aqueous
d) Organic liquid

View Answer

Answer: a [Reason:] Organic liquid waste consists admixtures or concentrated solutions of organic hazardous substances and liquid waste consists of petroleum derived oils.

8. Dust from steel manufacturing is example for ____ waste category.
a) Organic aqueous
b) Inorganic aqueous
c) Organic liquid
d) Inorganic sludge

View Answer

Answer: d [Reason:] Emission of controlled dust from steel manufacturing, dust from de-burning and chromium parts in fabricated metal industry are example of inorganic sludge waste.

9. Sludge from painting operations is example for ____ waste category.
a) Organic aqueous
b) Inorganic aqueous
c) Organic liquid
d) Organic sludge

View Answer

Answer: d [Reason:] Sludge from painting operations, tar residues from production of dye and distillation bottom tars are example of organic sludge waste.

10. Characteristic of organic solid waste is _____
a) Derived oil
b) Tars
c) Inorganic aqueous
d) Organic liquid

View Answer

Answer: b [Reason:] Sludge, tars, solids and other non-liquid waste containing organic hazardous substances come under organic solid waste.

Set 2

1. Monitoring surface water is done at least once in a ____
a) Week
b) Month
c) Day
d) Quarter

View Answer

Answer: d [Reason:] Monitoring of surface waters (river, impoundments) at upstream and downstream and in adjoining area is necessary at least once in a quarter.

2. It is necessary to collect the sample of be benthal deposit upto a distance of ____m from the TSDF.
a) 200
b) 300
c) 400
d) 500

View Answer

Answer: d [Reason:] It is necessary to collect the sample of benthal deposit of the stream upto a distance of 500 m from the TSDF to check for contamination.

3. Surface water samples should be analyzed for pH, colour and turbidity. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Surface water samples should be analyzed for pH, Colour, EC, Turbidity (NTU), SS, TDS, TOC, DO, BOD, COD, heavy metals (such as Pb, Cd, Cu, Zn, Cr, Hg, Ni), Fe, CN, F, As and Mn, Cl, NO3 , SO4 , TKN, Total Alkalinity, Total hardness.

4. Soil sample has to be measured for TOC and PAH. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The soil samples should be analyzed for pH, EC, Colour, TDS, TOC, TSS, PAH, heavy metals (such as Pb, Cd, Cu, Zn, Cr, Hg, Ni), CN, F, As and Mn.

5. Composite soil sample is required to be collected up to a depth of ____ m.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: a [Reason:] Composite soil sample is required to be collected up to a depth of 1 m beneath the soil surface for every grid size of 250 X 250 m up to a radius of 500 m from the center of the TSDF.

6. Soil samples should be collected and analyzed for the suggested parameters at least ____ in a year.
a) Once
b) Twice
c) Thrice
d) Quarter

View Answer

Answer: a [Reason:] Soil samples should be collected and analyzed for the suggested parameters at least once in a year i.e. pre-monsoon.

7. Plantations of locally available ____ to be made in all directions of the TSDF.
a) Sensitive plants
b) Teak plants
c) Canopy
d) Banyan tree

View Answer

Answer: a [Reason:] Plantations of locally available sensitive plants to be made in all directions of the TSDF at different distances to observe and record periodically the health of each plant.

8. What is the hazardous pollutant released from fax machines?
a) Lithium
b) Selenium
c) Lead
d) Copper

View Answer

Answer: b [Reason:] Photoelectric cells, pigments, photocopiers, fax machines releases selenium into environment.

Set 3

1. What is the minimum oxygen requirement to promote growth of aerobic bacteria?
a) 0.2 ppm
b) 0.3 ppm
c) 0.4 ppm
d) 0.5 ppm

View Answer

Answer: d [Reason:] Minimum requirement of 0.5 ppm free dissolved oxygen is essential to promote growth of aerobic bacteria.

2. The temperature range for aerobic process is _____ degree Celsius.
a) 10-20
b) 10-30
c) 10-40
d) 10-50

View Answer

Answer: b [Reason:] The temperature range for aerobic process is 10-30 degree Celsius i.e. the psychrophilic range.

3. The concentration of microorganisms in the digestion tank is measured as ____
a) MLSS
b) MLC
c) MLD
d) MKLS

View Answer

Answer: a [Reason:] Microorganisms concentration in the digestion tank is measured as mixed liquor suspended solids (MLSS) or volatile suspended solids (VLS).

4. Which of the following is function of the MLSS content of the hazardous waste liquor?
a) BOD loading
b) COD loading
c) MLSS loading
d) VLS loading

View Answer

Answer: a [Reason:] The BOD loading on biological system in terms of kg BOD/m3 of reactor volume/day is function of the MLSS content of the hazardous waste liquor.

5. Higher loading level increase BOD removal efficiency. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Higher loading rate decrease BOD removal efficiency, increase sludge production and induce sludge bulking in the system.

6. What is the organic loading rate in aerobic fixed culture systems?
a) 1-9 kg BOD/m3
b) 1-7 kg BOD/m3
c) 1-8 kg BOD/m3
d) 1-5 kg BOD/m3

View Answer

Answer: c [Reason:] Organic loading rate in aerobic fixed culture systems vary from 1–8 kg BOD/m3 tower volume/day.

7. What is the average retention time in aerobic treatment system?
a) 20 minutes
b) 10 minutes
c) 30 minutes
d) 40 minutes

View Answer

Answer: a [Reason:] Average retention times in aerobic systems range from 20 minutes in biological filters to 24 hours in activated sludge plants.

8. In aerobic treatment, microbes need carbon source. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In aerobic treatment, microbes need carbon and energy source to oxidize hazardous waste and nutrients such as nitrogen, phosphorus and trace metals are also utilized.

9. _____ is required for complete mineralization of hazardous waste.
a) Metabolic interaction
b) Chemical analysis
c) Recalcitrant
d) Toxic removal

View Answer

Answer: a [Reason:] Metabolic interaction among groups of microorganism is required for complete mineralization of hazardous waste.

Set 4

1. Air quality monitoring stations should be ____ degree around TSDF.
a) 100
b) 110
c) 120
d) 130

View Answer

Answer: c [Reason:] Air quality monitoring stations at upwind, downwind and at three stations at 120o angle around the TSDF is required.

2. The locations of air quality monitoring stations depends on ____
a) Stack height
b) Wind speed
c) Wind direction
d) Rainfall

View Answer

Answer: a [Reason:] The locations of air quality monitoring stations depend on the stack height and location of any particular ecologically sensitive feature around the disposal facility.

3. Location of air quality monitoring stations is decided by PCB. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Location of air quality monitoring stations is decided by Pollution Control Board (PCB) or Pollution Control Committee (PCC).

4. Total Volatile Organic Compounds has to be monitored apart from stipulated NAAQS. True or False.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Total Volatile Organic Compounds (VOCs), Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH) has to be monitored apart from stipulated National Ambient Air Quality Standards (NAAQS) to minimized impacts from TSDF.

5. How many measurements should be taken for SPM in a year?
a) 100
b) 101
c) 102
d) 104

View Answer

Answer: d [Reason:] SPM, RPM, NOx and SOxshould be continued to be monitored as per NAAQS criteria minimum of 104 measurements in a year taken twice a week, 24 hourly.

6. VOC should be monitored at least ___ a year.
a) Once
b) Twice
c) Thrice
d) Multiple

View Answer

Answer: b [Reason:] Total Volatile Organic Compounds (VOCs), Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH) should be monitored at least twice in a year (pre-monsoon and post-monsoon).

7. Stack gaseous emission for the parameters should be carried out ____ basis.
a) Annual
b) Quarterly
c) Monthly
d) Hourly

View Answer

Answer: b [Reason:] Quarterly monitoring of the stack gaseous emission for the parameters should be carried out as stipulated under the gaseous emission norms which is notified under the Environment (Protection) Fifth Amendment Rules, 2008.

8. Which of the following stack emission has to be monitored continuously?
a) HCL
b) C
c) O
d) PM

View Answer

Answer: a [Reason:] SO2, NOx, HCL and CO stack emission has to be monitored continuously using on-line monitoring system.

9. Vent Gases attached with the capped SLF has to be monitored ____
a) Once a week
b) Once a month
c) Once a day
d) Once a year

View Answer

Answer: b [Reason:] Vent Gases attached with the capped SLF such as total VOCs and H2S should be monitored at least once in a month through the vents of the capped cells till designed life span of the TSDF.

Set 5

1. Which of the following is the end product of anaerobic degradation?
a) Liquor
b) Nitrogen
c) Lead
d) Sulphur

View Answer

Answer: a [Reason:] In the absence of aerobic bacteria, anaerobic degradation occurs and decomposed liquor is formed, which requires further treatment.

2. The gases produced from anaerobic degradation process are ____ and ____
a) Nitrogen, sulphur
b) Acetate, nitrate
c) Carbon, methane
d) Methane, sulphur

View Answer

Answer: c [Reason:] The end products of anaerobic degradation are suspended liquor, and gases mainly comprising of methane and carbon.

3. Non-methanogenic and methane-producing organisms effect anaerobic treatment.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Effective anaerobic treatment relies on an optimum balance between non-methanogenic and methane-producing organisms to ensure that waste is not retained in liquor form but in gas.

4. The temperature range for anaerobic process is ____ and ____degree Celsius.
a) 10-20, 20-30
b) 32-37, 40-55
c) 10-40, 40-55
d) 10-50, 20-47

View Answer

Answer: b [Reason:] The temperature range for aerobic process is 32-37 and 40-55 degree Celsius i.e. the mesophilic and the thermophilic range.

5. Which of the following gas is toxic to methanogenic bacteria?
a) Carbon
b) Sulphur
c) Nitrogen
d) Oxygen

View Answer

Answer: d [Reason:] Oxygen is toxic to methanogenic bacteria, the waste has to be kept anoxic conditions.

6. Soluble ions of heavy metals are toxic above ___ ppm in industrial waste.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Soluble ions of heavy metals in industrial waste are toxic above 2 ppm, but their insoluble precipitates are not.

7. Sodium and potassium ions cause strong inhibition above ____ ppm.
a) 10
b) 100
c) 1000
d) 10000

View Answer

Answer: d [Reason:] Sodium and potassium ions cause strong inhibition above 10000 ppm and Chlorinated hydrocarbons can induce complete failure of a digester at concentrations of 1 ppm.

8. Anaerobic digestion is generally applied to BOD wastes above ____ ppm.
a) 3000
b) 6000
c) 9000
d) 12000

View Answer

Answer: b [Reason:] To make the process economical, sufficient methane has to be generated to maintain temperature, therefore anaerobic digestion is generally applied to BOD wastes above 6000 ppm.

9. The heat value in a digestion tank of an anaerobic process is ___ kJ/m3.
a) 210
b) 220
c) 230
d) 240

View Answer

Answer: b [Reason:] The heat value in a digestion tank of an anaerobic process is 220 kJ/m3, with about 0.94 m3 of gas formed per kilogram of VSS destroyed and about 60% methane.

10. Anaerobic treatment is mediated through ___
a) Enzyme catalysis
b) Enzyme
c) Chemical
d) Sulphur

View Answer

Answer: a [Reason:] Anaerobic treatment is mediated through enzyme catalysis and depends on maintaining a balance of microbial population.

11. The treatability of the hazardous waste depends upon ____ content.
a) Carbon
b) Hydrocarbon
c) Nitrate
d) Sulphur

View Answer

Answer: b [Reason:] The treatability of the hazardous waste depends upon the susceptibility of the hydrocarbon content to anaerobic biological degradation.

12. Which of the following parameters effect operating conditions of anaerobic treatment process?
a) Influent quality
b) Chemicals
c) Hydrocarbon
d) Sulphur

View Answer

Answer: a [Reason:] Influent quality, the biological activity of the reactor and the quality of the reactor environment effect operating conditions of anaerobic treatment process.