Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Water cement ratio is ______
a) Volume of water to the volume of cement
b) Volume of water to the volume of concrete
c) Volume of concrete to the volume of cement
d) Volume of water to the volume of aggregates

View Answer

Answer: a [Reason:] The water–cement ratio is the ratio of the weight of water to the weight of cement used in a concrete mix.

2. A lower ratio leads to _____
a) High strength
b) Low strength
c) Low durability
d) Ease to work

View Answer

Answer: a [Reason:] A lower ratio leads to higher strength and durability, but may make the mix difficult to work with and form.

3. For concrete exposed to a very aggressive environment the w/c should be lower than _________
a) 1
b) .5
c) .4
d) .8

View Answer

Answer: c [Reason:] Higher is the aggressiveness of the environment lower should be the w/c ratio. For concrete exposed to a very aggressive environment the w/c should be lower than 0.40.

4. What is the range of water in M10?
a) 34-36L
b) 29-32L
c) 26-30L
d) 21-27L

View Answer

Answer: a [Reason:] The range of water for M10 (1:3:6) is 34 to 36 liters with the weight 226kg of cement.

5. What is the range of water in M15?
a) 34-36L
b) 29-32L
c) 26-30L
d) 21-27L

View Answer

Answer: b [Reason:] The range of water for M15 (1:2:4) is 29 to 32 liters with the weight 313kg of cement.

6. What is the range of water in M20?
a) 34-36L
b) 29-32L
c) 26-30L
d) 21-27L

View Answer

Answer: c [Reason:] The range of water for M20 (1:1.5:3) is 26 to 30 liters with the weight 404kg of cement.

7. What is the range of water in M25?
a) 34-36L
b) 29-32L
c) 26-30L
d) 21-27L

View Answer

Answer: d [Reason:] The range of water for M25 (1:1:2) is 21 to 27 liters with the weight 563 kg of cement.

8. What is the approx. quantity of water in M5?
a) 60L
b) 45L
c) 34L
d) 85L

View Answer

Answer: a [Reason:] The approx. quantity of water in grade M5 is nearly equal to 60 liters.

9. What is the approx. quantity of water in M7?
a) 60L
b) 45L
c) 34L
d) 85L

View Answer

Answer: b [Reason:] The approx. quantity of water in grade M7 is nearly equal to 45 liters.

10. What is the approx. quantity of water in M10?
a) 60L
b) 45L
c) 34L
d) 85L

View Answer

Answer: c [Reason:] The approx. quantity of water in grade M10 is nearly equal to 34 liters.

Set 2

1. What is water proofing admixtures?
a) Water repellent materials
b) Water fair material
c) Water absorption material
d) Water adsorption material

View Answer

Answer: a [Reason:] Water proofing admixtures are available in powder, paste or liquid form and may consist of pore filling or water repellent materials.

2. “Water proofing admixtures are available in powder, paste or liquid and gaesous form”. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Water proofing admixtures are available in powder, paste or liquid form. It won’t be available un gaseous form.

3. Which one is not a chemically active pore filling material?
a) Silicate of soda
b) Aluminium
c) Chalk
d) Zinc

View Answer

Answer: c [Reason:] Chemically active pore filling materials: silicate of soda, aluminium, zinc sulphates and calcium chloride.

4. Which one is not a chemically inactive pore filling material?
a) Aluminium
b) Chalk
c) Talc
d) Fullers earth

View Answer

Answer: a [Reason:] Chemically inactive filling material: chalk, fullers earth and talc. And aluminium is active filling material.

5. Chemically active pore fillers __________ the setting of concrete.
a) Retards
b) Decrease
c) Accelerates
d) No change

View Answer

Answer: c [Reason:] Chemically active pore fillers accelerates the setting of concrete and thus render the concrete more impervious at early age.

6. Chemically inactive pore fillers __________ the workability.
a) Decrease
b) Increase
c) Don’t affect
d) Improve

View Answer

Answer: d [Reason:] Chemically inactive pore fillers improve the workability and to facilitate the reduction of water for given workability and to make dense concrete which is basically impervious.

7. “Water repelling materials like soda, potash soaps, etc make the concrete pervious”. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Water repelling materials like soda, potash soaps, calcium soaps, waxes, fats, vegetable oils repel water and make the concrete impervious.

8. Nomenclature of water proofing agent.
a) PC
b) KIM
c) PCKIM
d) WP

View Answer

Answer: b [Reason:] Nomenclature of water proofing agent is KIM and PC is the nomenclature of Portland Cement.

9. The addition of the admixture to the mix __________ the surface tension.
a) Lowers
b) Higher
c) Don’t affect
d) No change

View Answer

Answer: a [Reason:] The addition of the admixture to the mix lowers the surface tension of the water thereby assisting in the formation of bubbles.

10. Entrapped air normally exists in the form of relatively __________ air voids.
a) Small
b) Absent
c) Large
d) Medium

View Answer

Answer: c [Reason:] Entrapped air normally exists in the form of relatively large air voids, which are not dispersed uniformly throughout the mix, entrained air exists in the form of minute disconnected bubbles well distributed throughout the mix.

Set 3

1. What is wet process?
a) Grinding and mixing of the raw materials in their dry state
b) Grinding and mixing of the raw materials in their medium state
c) Grinding and mixing of the raw materials in their wet state
d) Grinding and mixing of the raw materials in their overheated state

View Answer

Answer: c [Reason:] Grinding and mixing of the raw materials in their wet state is called wet process and grinding and mixing of the raw materials in their dry state is called dry process.

2. What is the moisture content in slurry for wet process?
a) 35-50%
b) 12%
c) 40-45%
d) 100%

View Answer

Answer: a [Reason:] The moisture content in slurry for wet process is 35-50%. 12% is the moisture content for dry process.

3. “Size of the kiln needed to manufacture the cement is bigger for wet process”. Is the statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The kiln size is bigger for wet process than for dry process to manufacture the cement because much of the kiln’s length was used up for the drying process.

4. Among the below statement, which one is correct for wet process?
a) The amount of heat required is high, so the required fuel amount is high
b) The amount of heat required is lesser, so the required fuel amount is less
c) The amount of heat required is high, so the required fuel amount is less
d) The amount of heat required is less, so the required fuel amount is high

View Answer

Answer: a [Reason:] The amount of heat required is higher, so the required fuel amount is higher for wet process and vice-versa for dry process.

5. The slurry with the desired lime content passes into the _____
a) Clinker
b) Rotary kiln
c) Slurry tank
d) Cement silo

View Answer

Answer: b [Reason:] The slurry with the desired lime content passes into the rotary kiln up to 8 m in diameter and length 230m.

6. The slurry, in its movement down the kiln, encounters a progressively higher temperature. At first, the water is driven off and ___ is liberated.
a) SiO2
b) CO2
c) Gypsum
d) CaO

View Answer

Answer: b [Reason:] At 900°C limestone decomposes, CaCO3.CaO + CO2 (endothermic reaction) CO2 is swept away by current air.

7. “The machinery and equipments do not need much maintenance”. Is the statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In wet process, raw materials can be mixed easily and therefore we don’t need any extra energy and due to this machinery and equipments do not need much maintenance.

8. “When chalk is used, _______” Choose the most suitable option.
a) It is finely broken up and dispersed in water in a wash mill
b) It has to be blasted, then crushed, usually in two progressively smaller crushers
c) It is sieved and fed into a rotating dish called a granulator
d) The raw materials are crushed and fed into a grinding mill, where they are dried and reduced into fine powder

View Answer

Answer: a [Reason:] When chalk is used, it is finely broken up and dispersed in water in a wash mill. Similarly, the clay is also broken up and mixed with water, usually in a similar wash mill.

9. In the wet process, the kiln is ___________
a) Horizontal
b) Vertical
c) Slightly inclined with vertical
d) Slightly inclined with horizontal

View Answer

Answer: c [Reason:] The kiln is slightly inclined with horizontal so that the slurry coming from slurry tank can free fall with the gravity into the next process.

10. In the wet process of cement manufacturing raw material is heated to about _____________
a) 650-900 °C
b) 900-1300 °C
c) 1300-1450 °C
d) 900-1050 °C

View Answer

Answer: c [Reason:] At 1300-1450 °C partial (20–30%) melting takes place, and belite reacts with calcium oxide to form alite.

Set 4

1. Pick up the correct statement from the following:
a) Gypsum in cement decreases the setting time
b) The first compound of cement which reacts with water, is C2S
c) Bulking of sand is less when its particles are fine
d) Dry process is less economically

View Answer

Answer: a [Reason:] Any residual would have a negative effect on the setting. The gypsum should be mixed under vacuum, if possible, and to the exact water/powder ratio. The gypsum should be sprinkled into the water.

2. What is the moisture content in slurry for wet process?
a) 35-50%
b) 12%
c) 40-45%
d)100%

View Answer

Answer: a [Reason:] The moisture content in slurry for wet process is 35-50%. 12% is the moisture content for dry process.

3. The slurry, in its movement down the kiln, encounters a progressively higher temperature. At first, the water is driven off and ___ is liberated.
a) SiO2
b) CO2
c) Gypsum
d) CaO

View Answer

Answer: b [Reason:] At 900°C limestone decomposes, CaCO3.CaO + CO2 (endothermic reaction) CO2 is swept away by current air.

4. Which compound is liberates higher heat?
a) C2S
b) C3S
c) C3A
d) C4AF

View Answer

Answer: b [Reason:] C3S having a faster rate of reaction accompanied by greater heat generation develops early strength of the paste.

5. Which compound is liberates lower heat?
a) C2S
b) C3S
c) C3A
d) C4AF

View Answer

Answer: a [Reason:] C2S hydrates & hardens slowly so results in less heat generation & develops most of the ultimate strength.

6. Which compound may lead to a rapid stiffening of the paste with a large amount of the heat generation?
a) C2S
b) C3S
c) C3A
d) C4AF

View Answer

Answer: c [Reason:] C3A is characteristically fast reacting with water & may lead to a rapid stiffening of the paste with a large amount of the heat generation (Flash-Set)-(Quick-Set).

7. Which chemical compostion has highest content in OPC?
a) Alumina
b) Silica
c) Lime
d) Iron Oxide

View Answer

Answer: c [Reason:] Lime forms nearly two-third (2/3) of the cement. Therefore sufficient quantity of the lime must be in the raw materials for the manufacturing of cement.

8. Excess in lime causes ___
a) The cement to shrink and integrate
b) The cement to shrink and disintegrate
c) The cement to expand and integrate
d) The cement to expand and disintegrate

View Answer

Answer: d [Reason:] Sufficient quantity of lime forms di-calcium silicate (C2SiO2) and tri-calcium silicate in the manufacturing of cement.

9. Silica in excess causes ____
a) The cement to set slowly
b) The cement to set quickly
c) The cement to expand
d) The cement to disintegrate

View Answer

Answer: a [Reason:] Silica gives strength to the cement. Silica in excess causes the cement to set slowly.

10. Alumina in excess causes ____
a) Reduces the strength of the cement
b) Inceases the strength of the cement
c) No change
d) Sometimes increase or decrease the strength of the cement

View Answer

Answer: a [Reason:] Alumina supports to set quickly to the cement. It also lowers the clinkering temperature. Alumina in excess, reduces the strength of the cement.

Set 5

1. Work done is best given by___________
a) dU = Fdrcosθ
b) dU = Fdrsinθ
c) dU = Fdrcotθ
d) dU = Fdrdθ

View Answer

Answer: a [Reason:] The work is defined as the dot product of the force and the distance. This means that the work done does depends upon the angle of the force. That is the angle which is being made by the force vector to the surface of action of the force.

2. Calculate the Normal force developed between the body and the surface due to the work done by the force.
engineering-mechanics-assessment-questions-answers-q2
a) 611N
b) 116N
c) 100N
d) 180N

View Answer

Answer: a [Reason:] The net forces acting on the body is shown by the help of the resultant forces. There are two types, first the frictional and the second is the normal. This is because the resultant forces have the sum of all the forces which are acting on the direction which is same.

3. The supports in the 3D are having more than three reaction forces. Because they are having three axis on which the components of the work needs to be zero.
a) The first part of the statement is false and other part is true
b) The first part of the statement is false and other part is false too
c) The first part of the statement is true and other part is false
d) The first part of the statement is true and other part is true too

View Answer

Answer: d [Reason:] As 3D is defined as the three axis system, we have to consider the equilibrium in all the three axis. This will make the equilibrium go on all the axis of the 3D space. And hence will cancel all the forces.

4. ∑Fx=0, ∑Fy=0 and ∑Fz=0 are vector equations for the three dimensions. They are satisfied when the body is achieved it state of equilibrium and the net work done is zero.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The answer is false as the equations asked are scalars. As we make the net sum of the forces along the axis equal to zero. Of course this equation comes from the solving the vector forms, but still the result is a scalar, hence the equations are scalar.

5. Calculate the frictional force developed between the body and the surface due to the work done by the force.

engineering-mechanics-questions-answers-work-2-q5

a) 160N
b) 16N
c) 10N
d) 180N

View Answer

Answer: a [Reason:] The net forces acting on the body is shown by the help of the resultant forces. There are two types, first the frictional and the second is the normal. This is because the resultant forces have the sum of all the forces which are acting on the direction which is same.

6. Work done is best given by _____________
a) dU = F.dr
b) dU = Fdrsinθ
c) dU = F.drcotθ
d) dU = Fxdrdθ

View Answer

Answer: a [Reason:] The work is defined as the dot product of the force and the distance. This means that the work done does depends upon the angle of the force. That is the angle which is being made by the force vector to the surface of action of the force.

7. We often determine the work done by the couples. A couple moment is developed when _______ of the attached member is prevented.
a) Translation
b) Rotation
c) Addition
d) Subtraction

View Answer

Answer: b [Reason:] The development of the couple moment is when there is prevention of the rotation of the attached member. This is the basic condition for the equilibrium of the couple moments in any dimension. This rule is applied when the couple moments are taken into the account for the equilibrium of the body.

8. Work done by the couple is best given by___________
a) dU = Mdθ
b) dU = M.dθ
c) dU = Mxdθ
d) dU = Mθ

View Answer

Answer: a [Reason:] The work done by the couple is defined as the product of the moment and the del angle. This means that the work done does depends upon the angle of the moment. That is the angle which is being made by the moment vector to the surface of action of the moment.

9. What is not the condition for the equilibrium in three dimensional system of axis so as to calculate the unknown forces acting on the body?
a) ∑Fx=0
b) ∑Fy=0
c) ∑Fz=0
d) ∑F≠0

View Answer

Answer: d [Reason:] For the equilibrium in the three dimensional system of axis we have all the conditions true as, ∑Fx=0, ∑Fy=0 and ∑Fz=0. Also we have the summation of the forces equal to zero. Which is not a non-zero value.

10. Virtual Work done is best given by_______________
a) δU = Fδrcosθ
b) δU = Fδrsinθ
c) δU = Fδrcotθ
d) δU = Fδrδθ

View Answer

Answer: a [Reason:] The work is defined as the dot product of the δ force and the δ distance. This means that the work done does depends upon the angle of the force. That is the angle which is being made by the force vector to the surface of action of the force.

11. Virtual work done by the couple is best given by_____________
a) δU = Mδθ
b) δU = M.δθ
c) δU = Mxδθ
d) δU = Mθ

View Answer

Answer: a [Reason:] The work done by the couple is defined as the product of the δ moment and the δ angle. This means that the work done does depends upon the angle of the moment. That is the angle which is being made by the moment vector to the surface of action of the moment.

12. We first make equilibrium equations of the body by considering all the three dimensional forces and then the free body diagram is made and solved.
a) The first part of the statement is false and other part is true
b) The first part of the statement is false and other part is false too
c) The first part of the statement is true and other part is false
d) The first part of the statement is true and other part is true too

View Answer

Answer: d [Reason:] We first make the free body diagram and then we make the equilibrium equations to satisfy the given conditions. This helps us to solve the question easily. As this reduces the part of imagination and increases accuracy too.

13. Principle of virtual work done is having condition___________
a) δU = 0
b) δU = δF
c) δU = δM
d) δU = δD

View Answer

Answer: a [Reason:] The virtual work done is working on the equation: δU = 0. This means that the body must be in the equilibrium and the net work done must be zero. Thus the unknown forces are being determined by the same technique.

14. If solving the question in 3D calculations is difficult, then use the 2D system and then equate the total work done to zero.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The answer is obviously yes. If we are having any difficulty in making the vector components, then we can go in 2D. As if the particle is in equilibrium, the net force will be zero. No matter where you see first. Net work done is zero.

15. If the resolved force or the force which you get as the answer after solving the question is negative, then what does this implies?
a) The work done is in the reverse direction w.r.t the direction set in the free body diagram
b) The force is not in the reverse direction w.r.t the direction set in the free body diagram
c) The force component is not possible
d) The force is possible, but in the direction perpendicular to the resultant force

View Answer

Answer: a [Reason:] The negative sign implies things are in the opposite manner. If the force is coming negative this doesn’t means that it is impossible. But it means that the force is in the opposite direction w.r.t the direction set by you in the free body diagram.