Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Symptoms for acid attack?
a) It will show disintegration of the concrete evidenced by loss of the cement paste
b) It will show concrete surfaces that are very rough in areas where the paste is leached
c) Affected concrete does not exhibit telltale features too distinctly
d) Expansion does not occur without reaction products

View Answer

Answer: a [Reason:] Acid attack will show disintegration of the concrete evidenced by loss of the cement paste.

2. Symptoms for aggressive water attack?
a) It will show disintegration of the concrete evidenced by loss of the cement paste
b) It will show concrete surfaces that are very rough in areas where the paste is leached
c) Affected concrete does not exhibit telltale features too distinctly
d) Expansion does not occur without reaction products

View Answer

Answer: b [Reason:] It will show concrete surfaces that are very rough in areas where the paste is leached.

3. Symptoms for aggressive ACR reaction?
a) It will show disintegration of the concrete evidenced by loss of the cement paste
b) It will show concrete surfaces that are very rough in areas where the paste is leached
c) Affected concrete does not exhibit telltale features too distinctly
d) Expansion does not occur without reaction products

View Answer

Answer: c [Reason:] ACR affected concrete does not exhibit telltale features too distinctly. AAR results in deleterious expansive cracking of concrete occurring at the later ages after construction.

4. Symptoms for aggressive ASR?
a) It will show disintegration of the concrete evidenced by loss of the cement paste
b) It will show concrete surfaces that are very rough in areas where the paste is leached
c) Affected concrete does not exhibit telltale features too distinctly
d) Expansion does not occur without reaction products

View Answer

Answer: d [Reason:] Harmful ASR expansion does not occur without reaction products. But reaction products can occur without harmful ASR expansion.

5. What should be the minimum water cement ratio?
a) .45
b) .5
c) <.45
d) >.45

View Answer

Answer: c [Reason:] Concrete should be workable with minimum water cement ratio (< 0.45). It should be well compacted by vibrator.

6. Cement not more than ________ months old should be used.
a) 1
b) 1.5
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: 3 [Reason:] Cement not more than 3 months old should be used. Proper cement to be used to prevent sulphate and chloride attack.

7. Powder epoxy is fusion bonded to bar at about _________0C temperature.
a) 100
b) 250
c) 300
d) 350

View Answer

Answer: b [Reason:] Fusion bonded epoxy coating process has good results in protecting reinforcement bars from corrosion. Powder epoxy is fusion bonded to bar at about 2500C temperature.

8. At the construction stage, binding wires ____________
a) Should touch the formwork
b) Should not touch the formwork
c) To be turned outside
d) To be turned whole structure

View Answer

Answer: b [Reason:] Binding wires to be turned inside (should not touch formwork). G.I. wires to be used in aggressive environment.

9. Creep is ____ to the strength of concrete.
a) Equal
b) Similar
c) Directly proportional
d) Inversely proportional

View Answer

Answer: d [Reason:] Creep increases with increase in water/cement ratio. In other words, it can also be said that creep is inversely proportional to the strength of concrete.

10. What is elastic strains?
a) These are the instantaneous deformations that occur when an external stress is first applied
b) These deformations occur either on loss of moisture from the concrete on cooling of concrete
c) It is the time-dependent deformation that occurs on the prolonged application of stress
d) Any one or combinations of the above types of deformations in a hardened concrete leads to cracking

View Answer

Answer: a [Reason:] Elastic strain in concrete, as defined above, depends on the externally applied stress and the modulus of elasticity of concrete.

Set 2

1. No fines concrete is manufactured by _______
a) By adding no fines materials from normal concrete
b) By eliminating no fines materials from normal concrete
c) By reducing its strength
d) By increasing its strength

View Answer

Answer: b [Reason:] No fines concrete is one type of light weight concrete. As the name indicates that it is a concrete mix without fine aggregate or sand.

2. Coarse aggregates which has been used in this is of __________
a) 10 mm
b) 20 mm
c) 15 mm
d) 25 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] Normally coarse aggregates passing from 20 mm sieve and retained on 10 mm sieve which is further used for this type of concrete.

3. The w/c ratio is kept in the range of _______
a) .1-.2
b) .38-.52
c) .83-1
d) .25-.38

View Answer

Answer: b [Reason:] The water cement ratio is kept within the range of 0.38-0.52. The water cement ratio should be chosen very carefully considering the cohesive nature of the materials which we are using.

4. Density of no fines concrete with normal aggregate vary from __ kg/m3.
a) 1600-1900
b) <300
c) >2500
d) >300

View Answer

Answer: a [Reason:] The range of the density of no fines aggregates with the normal aggregates vary from 1600-1900 kg/m3.

5. Density of no fines concrete with light weight aggregate vary from __ kg/m3.
a) 1600-1900
b) <300
c) >2500
d) >300

View Answer

Answer: b [Reason:] The range of the density of no fines aggregates with the light weight aggregates vary from less than 300 kg/m3.

6. The compressive strength of no fines concrete varies between __________
a) 0-5 MPa
b) 4-14 MPa
c) 25 MPa
d) >15 MPa

View Answer

Answer: b [Reason:] The compressive strength of no fines concrete varies between the ranges of 4MPa to 14 MPa.

7. Which of the following is the disadvantages of this concrete?
a) Lightweight
b) Low strength
c) Low shrinkage
d) Good thermal insulating property

View Answer

Answer: b [Reason:] The main disadvantage of this concrete is that it has very low strength as compared to ordinary Portland cement.

8. Which of the following is the advantages of this concrete?
a) Low density
b) Low strength
c) It can’t be use in RCC structure
d) Cannot be measured by any available standard methods

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to low density i.e., it is light weight which is good for our construction purpose because it will be easy to transport.

9. The range of the density for this concrete is ___________
a) >5000 kg/cu. m
b) <6000 kg/cu m
c) 3400-5600 kg/cu m
d) <3400 kg/cu m

View Answer

Answer: c [Reason:] Test results indicate that high density concrete with densities ranging from 3400 -5600 kg/cu m.

10. The compressive strength varies from ____________
a) <200 kg/cm2
b) > 550 kg/cm2
c) 200-550 kg/cm2
d) 700 kg/cm2

View Answer

Answer: c [Reason:] Compressive strengths varying from 200 -550 kg/sq cm can be produced using steel punchings as coarse aggregate.

11. Due to low w/c ratio _____________
a) It doesn’t cause any problems
b) It causes problems
c) Workability is easy
d) Strength is more

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to low water cement ratio, it causes many problems that’s why superplasticizers are used.

12. Which type of aggregates are used to produce 70MPa compressive strength?
a) All in one
b) Fine
c) Coarse
d) Flaky

View Answer

Answer: c [Reason:] To produce 70 MPa compressive strength, coarse aggregates are being used in High Density Concrete.

13. Maximum size of aggregates are used to produce 70MPa compressive strength?
a) 20-30 mm
b) 10-20 mm
c) 30-40 mm
d) 40-50 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] Maximum size of aggregates is 20-30 mm are used to produce 70MPa compressive strength.

14. Maximum size of aggregates are used to produce 100MPa compressive strength?
a) 20-30 mm
b) 10-20 mm
c) 30-40 mm
d) 40-50 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] Maximum size of aggregates is 10-20 mm are used to produce 100MPa compressive strength.

15. “In bridges, HDC is used”. Is it true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In bridges, High Density Concrete is being used to reduce the number of beams for supporting span.

Set 3

1. In universal testing machine, for a circular section specimen, the gauge length is taken to be _____________
a) 3.65 √A
b) 4.65 √A
c) 5.65 √A
d) 6.65 √A where A is the area of cross section of the specimen

View Answer

Answer: c [Reason:] It is the formula to find the gauge length when we have the area of the specimen in universal testing machine.

2. During compression test of cast iron, the failure occurs i.e. the crack appears along the _________
a) Diagonal
b) Surface parallel to load applied
c) Surface perpendicular to load applied
d) Lateral

View Answer

Answer: a [Reason:] The failure occur i.e., he crack appears along the diagonal during the compression test of cast iron.

3. The indenter used in Brinell hardness test is a ________________
a) Ball
b) Cone
c) Cylinder
d) Pyramid

View Answer

Answer: b [Reason:] The Brinell method applies a predetermined test load (F) to a carbide ball of fixed diameter (D) which is held for a predetermined time period and then removed.

4. In charpy test specimen, the angle of v-notch section is ___________
a) 30 degrees
b) 45 degrees
c) 60 degrees
d) 90 degrees

View Answer

Answer: b [Reason:] In charpy test specimen, the angle of v-notch section is 45 degrees and 0.25mm radius along the base.

5. During radiography test, which region absorbs less radiation and transmits more?
a) Low and high density regions absorb and transmit same amount of radiation
b) High density region
c) Low density region
d) Low and high density regions adsorb

View Answer

Answer: c [Reason:] This method uses short wavelength electromagnetic radiations such as X-rays and γ rays to detect internal defects. In this method the component to be tested is placed in path of radiations caused due to X-rays or γ rays.

6. Which test is used to determine dimensions of any object?
a) Ultrasonic test
b) Torsion test
c) Eddy current test
d) Compression test

View Answer

Answer: c [Reason:] Eddy current test is used to determine dimensions of objects, to detect cracks. An eddy current instrument consists of a probe or coil, an electronic unit for generating frequency and a CRT unit for display purpose.

7. In which type of test the capillary action principle is used?
a) Probe test
b) Bend liquid test
c) Dye penetrant test
d) Torsion test

View Answer

Answer: c [Reason:] Dye penetrant test uses the capillary action principle to detect surface discontinuities. In this method liquid is applied on a metallic surface and it gets entered into cracks which are open.

8. Which test can be performed without skilled labour?
a) Probe test
b) Bend liquid test
c) Dye penetrant test
d) Torsion test

View Answer

Answer: c [Reason:] Dye penetrant test does not require any skilled labour. This method only detects surface discontinuities and this test needs to be observed with naked eyes or with low magnifying glass.

9. What is nondestructive test?
a) Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials without impairing their usefulness
b) Nondestructive tests are applications for detecting flaws that impair the use of the materials such as pressure testing
c) Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials with impairing their usefulness
d) Nondestructive tests are applications for detecting flaws that do not impair the use of the materials such as pressure testing

View Answer

Answer: a [Reason:] Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials without impairing their usefulness.

10. What is destructive test?
a) Destructive tests are applications for detecting flaws in materials without impairing their usefulness
b) Destructive tests are applications for detecting flaws that impair the use of the materials such as pressure testing
c) Destructive tests are applications for detecting flaws in materials with impairing their usefulness
d) Destructive tests are applications for detecting flaws that do not impair the use of the materials such as pressure testing

View Answer

Answer: b [Reason:] Destructive tests are applications for detecting flaws that impair the use of the materials such as pressure testing.

Set 4

1. In crushing test, dry aggregates passing through ________ mm sieve and retained ________ mm in a cylinder.
a) 12.5, 10
b) 11.5, 10
c) 12.5, 11.5
d) 10, 2.36

View Answer

Answer: a [Reason:] Dry aggregates passing through 12.5 mm sieves and retained 10 mm sieves are filled in a cylindrical measure of 11.5 mm diameter and 18 cm height in three layers.

2. According to IS: 2386 part-IV, each layer is tamped ________ times in crushing test.
a) 20
b) 25
c) 30
d) 10

View Answer

Answer: b [Reason:] Each layer is tamped 25 times with at standard tamping rod. The test sample is weighed and placed in the test cylinder in three layers each layer being tamped again.

3. A value less than 10 signifies an exceptionally _________ while above 35 would normally be regarded as _________
a) Strong aggregates, weak aggregates
b) Weak aggregates, strong aggregates
c) Strong aggregates, strong aggregates
d) Weak aggregates, weak aggregates

View Answer

Answer: a [Reason:] A value less than 10 signifies an exceptionally strong aggregate while above 35 would normally be regarded as weak aggregates.

4. Los Angeles machine consists of circular drum of internal diameter ________ mm and length ________ mm.
a) 700, 700
b) 520, 520
c) 520, 700
d) 700, 520

View Answer

Answer: d [Reason:] Los Angeles machine consists of circular drum of internal diameter 700 mm and length 520 mm mounted on horizontal axis enabling it to be rotated.

5. Which machine is preferred for abrasion test?
a) Vicat’s mould
b) Los Angeles
c) Flakiness Gauge
d) Elongation Gauge

View Answer

Answer: b [Reason:] Los Angeles is preffered for abrasion test for carrying out the hardness property and has been standardized in India.

6. A maximum value of _________ percent is allowed for WBM base course in Indian conditions.
a) 25
b) 35
c) 40
d) 50

View Answer

Answer: c Answer: The aggregate crushing value provides a relative measure of a maximum value of 40%age is allowed for WBM base course in Indian conditions.

7. Aggregates to be used for wearing course, the impact value shouldn’t exceed ________ percent.
a) 30
b) 35
c) 40
d) 25

View Answer

Answer: a [Reason:] Aggregates to be used for wearing course, the impact value shouldn’t exceed 30 %. For bituminous macadam the maximum permissible value is 35 %.

8. What is the range of water absorption of aggregates used in road?
a) 2.5-2.9
b) .1-2
c) .1-2.5
d) 2-2.9

View Answer

Answer: b [Reason:] The specific gravity of aggregates normally used in road ranges from about 2.5 to 2.9. Water absorption values ranges from 0.1 to about 2.0 percent for aggregates normally used in road surfacing.

9. The loss in weight should not exceed ______________ percent when tested with sodium sulphate and ________ percent with magnesium sulphate solution.
a) 12, 18
b) 18, 12
c) 10, 15
d) 15, 10

View Answer

Answer: a [Reason:] The loss in weight should not exceed 12 percent when tested with sodium sulphate and 18 percent with magnesium sulphate solution.

10. If 60% aggregates doesn’t pass through the 2.36mm sieve, then what would be the value of Aggregate impact value?
a) 60%
b) 40%
c) 25%
d) 100%

View Answer

Answer: b [Reason:] Aggregate impact value = (W1/W2)*100 = {(100-60)/100} * 100 = 40%

Set 5

1. How many times in each layer of concrete rodded in a slump cone?
a) 75
b) 25
c) 12 to 15
d) 35 to 65

View Answer

Answer: b [Reason:] Each time, each layer is tamped 25 times with a 2 ft (600 mm)-long bullet-nosed metal rod measuring 5/8 in (16 mm) in diameter.

2. How many layers of concrete are placed to fill a slump cone?
a) 5 layers
b) 3 equal layers by volume
c) 3 equal layers by height
d) 5 layers by volume

View Answer

Answer: b [Reason:] Fill the mold 12 inches high in the shape of the frustum of a cone that is 8 inches in diameter at the bottom and 4 inches in diameter at the top. Then fill it in three equal layers by volume, not by height.

3. After placing each layer in a slump cone, the concrete in the cone is tapped to remove remaining voids.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is good to remove the voids from the concrete to increase its strength. Therefore, tapping is needed to remove the remaining voids from the slump cone.

4. To measure the concrete temperature, the stem of the thermometer must be kept by at least ___ inches of concrete.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The stem of the thermometer should be surrounded by at least 3 inches of the concrete for better reading.

5. In the soundness test a specimen of hardened cement paste is ___ for a fixed time.
a) Freeze
b) Dry
c) Boiled
d) Dipped in water

View Answer

Answer: c [Reason:] A specimen of hardened cement paste is boiled for a fixed time so that if there is any tendency of increase or decrease in size can be detected.

6. If L1=Measurement taken after 24 hours of immersion in water at a temp. of 27 ± 20oC and L2=Measurement taken after 3 hours of immersion in water at boiling temperature. Then what is soundness of cement?
a) L1+L2
b) L1/L2
c) L1-L2
d) L1*L2

View Answer

Answer: c [Reason:] L1-L2 is the formula to calculate the soundness of cement. First take the reading after immersion in water then measure it after 3 hours of immersion in boiling water.

7. To determine the fineness of cement ____
a) Grain size is smaller than specified mesh size
b) Grain size is larger than specified mesh size
c) Grain size is equal to specified mesh size
d) Grain size is 1mm

View Answer

Answer: b Answer: To determine the fineness of cement by dry sieving as per IS: 4031 (Part 1) – 1996.The principle of this is that we determine the proportion of cement whose grain size is larger than specified mesh size.

8. The apparatus used are ___ IS Sieve, Balance capable of weighing 10g to the nearest 10mg.
a) 90μm
b) 45μm
c) 22.5μm
d) 14μm

View Answer

Answer: a [Reason:] The apparatus used are 90μm IS Sieve, Balance capable of weighing 10g to the nearest 10mg, A nylon or pure bristle brush, preferably with 25 to 40mm, bristle, for cleaning the sieve.

9. What is the amount of water required to give the paste normal consistency for consistency test?
a) .78 times
b) .79 times
c) .77 times
d) .76 times

View Answer

Answer: a [Reason:] Prepare a paste by adding 0.78 times the water required to give a paste of standard consistency (i.e. 0.78P).

10. Which apparatus is generally used to measure the soundness of the cement?
a) Vicat Apparatus
b) Le-Chatelier apparatus
c) Soundness meter
d) Duff Abrams apparatus

View Answer

Answer: b [Reason:] The apparatus for conducting the Le-Chatelier test should conform to IS: 5514 – 1969. Balance, whose permissible variation at a load of 1000g should be +1.0g and Water bath.