Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The cement concrete, from which entrained air and excess water are removed after placing it in position, is called ________
a) Vacuum concrete
b) LWC
c) Prestressed concrete
d) Sawdust concrete

View Answer

Answer: a [Reason:] Vacuum concrete is the type of concrete in which the excess water is removed for improving concrete strength. The water is removed by use of vacuum mats connected to a vacuum pump.

2. Light weight cement content for compressive strength 3000 psi is __ pounds per cubic yard.
a) 400-510
b) 440-560
c) 530-660
d) 630-750

View Answer

Answer: b [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 3000 psi is 440-560 pounds per cubic yard and 400-510 is for compressive strength 2500 psi.

3. The light-weight concrete is prepared by ____________
a) Mixing Portlandcement with sawdust in specified proportion in the concrete
b) Using coke-breeze, slag as aggregate in the concrete
c) Mixing Al in the concrete
d) Mixing Fe in the concrete

View Answer

Answer: b [Reason:] The light-weight concrete is prepared by using coke-breeze, cinder or slag as aggregate in the concrete.

4. Aerated Concrete is ______________
a) Very heavy weight
b) Heavy weight
c) Medium weight
d) Light weight

View Answer

Answer: d [Reason:] Aerated concrete is also referred to as gas concrete, foam concrete, cellular concrete. In India we have at present a few factories manufacturing aerated concrete.

5. Entrainment of air also improves workability and durability.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Entrainment of air also improves workability and durability to produce such concrete which would have resistance to weathering actions.

6. No fines concrete is manufactured by _____________
a) By adding no fines materials from normal concrete
b) By eliminating no fines materials from normal concrete
c) By reducing its strength
d) By increasing its strength

View Answer

Answer: b [Reason:] No fines concrete is one type of light weight concrete. As the name indicates that it is a concrete mix without fine aggregate or sand.

7. Density of no fines concrete with light weight aggregate vary from ________ kg/m3.
a) 1600-1900
b) <300
c) >2500
d) >300

View Answer

Answer: b [Reason:] The range of the density of no fines aggregates with the light weight aggregates vary from less than 300 kg/m3.

8. “In bridges, HDC is used”. Is it true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In bridges, High Density Concrete is being used to reduce the number of beams for supporting span.

9. What is the value of modulus of elasticity for Sulphur infiltered concrete?
a) 60-115 MPa
b) 10-16 MPa
c) 35-50 GPa
d) 500 GPa

View Answer

Answer: c [Reason:] 35-60 GPa is the range of modulud of elasticity for the Sulphur infiltered concrete whereas the OPC has the range of 25-28 GPa.

10. Diameter of Round Steel Fiber lies in the range of ________ mm.
a) .3-.5
b) .25-.75
c) .155-.41
d) .25-.90

View Answer

Answer: b [Reason:] Round steel fiber are commonly used and produced by cutting round wire into the short length. The diameter lies in the range of 0.25mm to 0.75mm.

Set 2

1. Why do we need Standard Consistency Test?
a) To determine the quality of cement
b) To determine the quality of water
c) To determine the quality of mixed concrete
d) To determine the strength of concrete block

View Answer

Answer: b [Reason:] This test is performed to determine the quantity of water required to produce a cement paste of standard or normal consistency.

2. What is standard consistency?
a) Consistency which permits the Vicat’s plunger
b) Ability of cement to maintain a constant volume
c) Durability in sea water
b) Free lime content

View Answer

Answer: a [Reason:] Standard consistency of cement paste may be defined as the consistency which permits the Vicat’s plunger (10 mm, 40 to 50 mm in length) to penetrate to a point 5 mm to 7 mm from the bottom ( or 35 mm to 33 mm from top) of Vicat mould.

3. When the cement paste is tested within the gauging time. Here what is the value of gauging time?
a) 3 to 5 minutes
b) 3 to 5 hours
c) 24 minutes
d) 24 hours

View Answer

Answer: a [Reason:] When the cement paste is tested within the gauging time ( 3 to 5 minutes) after the cement is thoroughly mixed with water.

4. How many moulds required for compression strength test of cement?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] In this test, three moulds of (face area 50 cm2) are prepared and cured under standard temperature conditions and each cube tested by placing it between movable jaws of the compressive strength testing machine.

5. Which of the following option is correct?
a) Standard consistency (%) = (wt of water added/ wt of cement) *100
b) Standard consistency (%) = (wt of water added- wt of cement) *100
c) Standard consistency = (wt of water added/ wt of cement) *100
d) Standard consistency (%) = (wt cement/ wt of water) *100

View Answer

Answer: a [Reason:] To determine the standard consistency, we need to divide the weight of water to cement and then multiply it with 100 to get the percentage of standard consistency.

6. Standard consistency of cement is tested by ___________
a) Vicat apparatus
b) Le Chatalier apparatus
c) Soundness meter
d) Duff Abrams apparatus

View Answer

Answer: a [Reason:] The standard consistency of a cement paste is defined as that consistency which will allow the vicat’s plunger to penetrate to a point 5 to 7mm from the bottom of the vicat mould.

7. Calculate standard consistency(%) when 100 ml of water is added in 1000 g of cement.
a) 10
b) 1000
c) 100
d) 1

View Answer

Answer: a [Reason:] Standard consistency (%) = (wt of water added/ wt of cement) *100= 100/1000*100 =10

8. For making cement paste, what is the amount of water we need?
a) 25% water by weight of dry cement
b) 30% water by weight of dry cement
c) 78% water by weight of dry cement
d) 80% water by weight of dry cement

View Answer

Answer: a [Reason:] 25% water by weight of dry cement thoroughly to get a cement paste. Total time taken to obtain thoroughly mixed water cement paste.

9. What is the normal consistency for OPC?
a) 26 to 33%
b) 20 to 35%
c) 26 to 50%
d) 33 to 55%

View Answer

Answer: a [Reason:] For a cement paste the standard consistency is measured by flow table test which ranges from 26 to 33%.

10. The relative humidity of laboratory should be ___________ for standard consistency.
a) 65 ± 5%
b) 27 ± 2%
c) 50 ± 5%
d) 45 ± 10

View Answer

Answer: a [Reason:] Unless otherwise specified this test shall be conducted at a temperature 27 + 20 C and the relative humidity of laboratory should be 65 + 5%.

Set 3

1. Pick up the most appropriate statement from the following:
a) Bulk density of normal weight aggregate is 1600 kg/m3
b) Bulk density of normal weight aggregate is 2000 kg/ m3
c) Bulk density of normal weight aggregate is 1000 kg/ m3
d) Bulk density of normal weight aggregate is 1250 kg/ m3

View Answer

Answer: a [Reason:] Bulk density of normal weight aggregate is around 1520 to 1680 kg/m3 and the rest of the options don’t come under that range.

2. The 28 days cube strength of mass concrete using aggregates of maximum size 5 cm for gravity dams should be
a) Between 150 to 300 kg/cm2
b) Between 350 to 600 kg/cm2
c) Between 150 to 400 kg/cm2
d) Less than 200 kg/cm2

View Answer

Answer: d [Reason:] The 28 days cube strength of mass concrete using aggregates of maximum size 5 cm for gravity dams should be less than 200 kg/cm2.

3. The unit weight of heavy weight concrete varies from __________ kg/m3.
a) 1000
b) 2400
c) 2000
d) 1400

View Answer

Answer: b [Reason:] The unit weight of heavy weight concrete varies from 2400 kg/m3 with sp.gr range from 4.0 to 4.6. (eg: mineral ore sand barite).

4. The use of crushed aggregates may results in 10 to 20% higher compressive strength. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The use of crushed aggregates may results in 10 to 20% higher compressive strength due to development of stronger aggregate-mortar bond.

5. S.I. unit of bulk density
a) kg/l
b) g/ml
c) kg/ml
d) g/l

View Answer

Answer: a [Reason:] Bulk density of an aggregate is defined as the mass of material in a given volume and expressed in kg/l.

6. What is void ratio?
a) 1- (bulk density/apparent sp gr)
b) (bulk density/apparent sp gr) -1
c) 1- bulk density/apparent sp gr
d) bulk density/apparent sp gr -1

View Answer

Answer: a [Reason:] The empty space between the aggregates particles are termed as voids. And the corresponding ratio will be calculated by the given formula.

7. The average specific gravity of natural aggregate is:
a) 2.7
b) 3
c) 1.5
d) 1

View Answer

Answer: a [Reason:] The average specific gravity of majority of natural aggregates lies between 2.6 and 2.8.

8. Pick up the most appropriate statement from the following:
a) Sp. Gr. =c/a-b
b) Sp. Gr. =c/(a-b)
c) Sp. Gr. =a-b/c
d) Sp. Gr. =(a-b)/c

View Answer

Answer: b [Reason:] Specific gravity is the ratio of the density of a substance to the density of a reference substance; equivalently, it is the ratio of the mass of a substance to the mass of a reference substance for the same given volume.

9. The ratio of the mass of the aggregate dried in an oven at ___________ for 24 hours to the mass of the water occupying a volume equal to that of solid.
a) 100-110oC
b) 150-180oC
c) 100oC
d) 1500oC

View Answer

Answer: a [Reason:] First sieve the sample aggregate, aggregate passing 12.5mm sieve and retaining 10mm sieve is oven dries at 100-110oC for 3-4 hrs.

10. Aggregate abrasion value is determined by__________
a) Aggregates crushing strength
b) Los Angeles abrasion test
c) Aggregates Impact value test
d) Ten percent fine test

View Answer

Answer: b [Reason:] Aggregate abrasion value is determined by Los Angeles abrasion test as described in IS: 2386.

Set 4

1. Durability of concrete is proportional to _________
a) Sand content
b) Water cement ratio
c) Aggregate ratio
d) Cement aggregate ratio

View Answer

Answer: d [Reason:] Volume chances due to difference in thermal properties of the aggregates and cement paste.

2. Strength of concrete show an increase with _________
a) Decrease in rate of loading
c) Increase in rate of loading
c) Unaffected by rate of loading
d) Depends on application of load

View Answer

Answer: b [Reason:] Strength of concrete is directly proportional to the nature of the loading.

3. Strength of concrete is ___________
concrete-technology-questions-answers-strength-durability-relationship-q3

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the formula to find the Strength of concrete when we have the volume of cement, aggregates and water.

4. As per & 5456:200 Young’s modulus of concrete is _______________
a) 1000 fck
b) 5000 fck2
c) 5700 fck
d) 150 fck

View Answer

Answer: b [Reason:] 5000 fck2 is the formula of young’s modulus of the concrete according to IS 5456:200.

5. Strength of concrete is proportional to ______________
a) Sand content
b) Water cement ratio
c) Aggregate ratio
d) Cement water ratio

View Answer

Answer: d [Reason:] Strength of concrete is proportional to Cement water ratio and inversely proportional to w/c ratio.

6. Strength of concrete increase with _____________
a) Increase with w/c ratio
b) Decrease with w/c ratio
c) Decrease in size of aggregates
d) Decrease in curing time

View Answer

Answer: b [Reason:] As mentioned above that Strength of concrete is inversely proportional to w/c ratio.

7. Strength of concrete increase with _________
a) Increase with w/c ratio
b) Increase in fineness of cement
c) Decrease in size of aggregates
d) Decrease in curing time

View Answer

Answer: b [Reason:] Strength of concrete increase with increase in fineness of the cement.

8. Approximate ratio of the strength of the cement conc of 7 days to that of 28 days (2/3)
a) .75
b) .85
c) 1
d) 1.15

View Answer

Answer: a [Reason:] After the lab broke the seven-day cylinders, the cylinder from the pier with added water broke at 1980 psi. The other seven-day cylinders were as high as 2620 psi.

9. Approximate ratio of strength of the 30 cm cube to that of 15 cm cube is _____________
a) 1.1
b) 1
c) .9
d) .75

View Answer

Answer: c [Reason:] The strength of cylinder with diameter of 15cm and 30cm tall can be approximated as 0.84 of the strength of a 15x15x15 cm cube according to Eurocodes.

10. Approximate ratio of direct tensile strength to flexural strength is ____________
a) .25
b) .33
c) .5
d) .05

View Answer

Answer: c [Reason:] Approximate ratio of direct tensile strength to flexural strength is .5 according to the formula.

Set 5

1. Light weight cement content for compressive strength 2500 psi is _______ pounds per cubic yard.
a) 400-510
b) 440-560
c) 530-660
d) 630-750

View Answer

Answer: a [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 2500 psi is 400-510 pounds per cubic yard and 440-560 for compressive strength 3000 psi.

2. Light weight cement content for compressive strength 3000 psi is _______ pounds per cubic yard.
a) 400-510
b) 440-560
c) 530-660
d) 630-750

View Answer

Answer: b [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 3000 psi is 440-560 pounds per cubic yard and 400-510 is for compressive strength 2500 psi.

3. Light weight cement content for compressive strength 4000 psi is _______ pounds per cubic yard.
a) 740-840
b) 440-560
c) 530-660
d) 630-750

View Answer

Answer: c [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 4000 psi is 530-660 pounds per cubic yard and 400-510 is for compressive strength 2500 psi.

4. Light weight cement content for compressive strength 5000 psi is _______ pounds per cubic yard.
a) 400-510
b) 440-560
c) 530-660
d) 630-750

View Answer

Answer: d [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 5000 psi is 630-750 pounds per cubic yard and 400-510 is for compressive strength 2500 psi.

5. Light weight cement content for compressive strength 6000 psi is _______ pounds per cubic yard.
a) 740-840
b) 440-560
c) 530-660
d) 630-750

View Answer

Answer: b [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 6000 psi is 740-840 pounds per cubic yard and 400-510 is for compressive strength 2500 psi.

6. Light weight cement content for compressive strength 17.24 MPa is _______ kg/m3.
a) 237-303
b) 261-332
c) 314-392
d) 373-445

View Answer

Answer: a [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 17.24 MPa is 237-303 kg/m3. 314-392 is the compressive strength of 27.58 MPa.

7. Light weight cement content for compressive strength 20.68 MPa is _______ kg/m3.
a) 237-303
b) 261-332
c) 314-392
d) 373-445

View Answer

Answer: b [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 20.68 MPa is 261-332 kg/m3. 314-392 is the compressive strength of 27.58 MPa.

8. Light weight cement content for compressive strength 27.58 MPa is _______ kg/m3.
a) 237-303
b) 261-332
c) 314-392
d) 373-445

View Answer

Answer: c [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 27.58 MPa is 314-392 kg/m3. 261-332 is the compressive strength of 20.68 MPa.

9. Light weight cement content for compressive strength 34.47MPa is _______ kg/m3.
a) 237-303
b) 261-332
c) 314-392
d) 373-445

View Answer

Answer: d [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 34.47 MPa is 373-445 kg/m3. 314-392 is the compressive strength of 27.58 MPa.

10. Light weight cement content for compressive strength 41.37 MPa is _______ kg/m3.
a) 237-303
b) 261-332
c) 314-392
d) 439 – 498

View Answer

Answer: a [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 41.37 MPa is 439 – 498 kg/m3. 314-392 is the compressive strength of 27.58 MPa.