Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In cement hardening process, ___________ instants are very important.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] In cement hardening process, two instants are very important, i.e. initial setting and final setting.

2. What is initial setting time?
a) The time at which cement paste loses its plasticity
b) The time at which cement paste loses its elasticity
c) The time at which cement paste gains its plasticity
d) The time at which cement paste gains its elasticity

View Answer

Answer: a [Reason:] The time at which cement paste loses its plasticity is known as initial setting time of the concrete.

3. Initial setting time of OPC should not be less than ___________
a) 15 minutes
b) 30 minutes
c) 28 minutes
d) 1 hour

View Answer

Answer: b [Reason:] As per IS specification, the minimum initial setting time is 30 minutes for ordinary portland cement.

4. Final setting time of cement should not be more than
a) 1 hour
b) 2 hours
c) 5 hours
d) 10 hours

View Answer

Answer: d [Reason:] As per IS specification, the maximum final setting time for all type of cement is 10 hours.

5. In the soundness test, the whole assembly is immersed in water for
a) 30 minutes
b) 1 hour
c) 24 hours
d) 48 hours

View Answer

Answer: c [Reason:] Submerge the whole assembly immediately in water at a temperature of 27oC ± 2oC and keep it there for 24 hour for better results.

6. What is final setting time?
a) The time at which cement paste loses its plasticity
b) The time to reach that stage at which cement paste loses its elasticity
c) The time at which cement paste gains its plasticity
d) The time when cement paste becomes hardened

View Answer

Answer: a [Reason:] The final setting is defined as the time taken to reach the cement paste to become into a hardened mass.

7. Initial setting time of Low Heat Cement should not be less than _____________
a)15 minutes
b) 30 minutes
c) 60 minutes
d) 1 hour

View Answer

Answer: b [Reason:] As per IS specification, the minimum initial setting time is 60 minutes for low heat cement.

8. If t1=Time at which water is first added to cement,
t2=Time when needle fails to penetrate 5 mm to 7 mm from bottom of the mould,
t3=Time when the needle makes an impression but the attachment fails to do so, then what is initial setting time?
a) t2-t1
b) t2+t1
c) t3-t1
d) 2*t1

View Answer

Answer: a [Reason:] t2-t1 is the formula to determine the value of initial setting time of concrete for further process.

9. If t1=Time at which water is first added to cement,
t2=Time when needle fails to penetrate 5 mm to 7 mm from bottom of the mould,
t3=Time when the needle makes an impression but the attachment fails to do so,
then what is final setting time?
a) t2-t1
b) t2+t1
c) t3-t1
d) 2*t1

View Answer

Answer: c [Reason:] t3-t1 is the formula to determine the value of final setting time of concrete for further process.

10. What is the capacity of measuring cylinder?
a) 10ml
b) 50ml
c) 100ml
d) 1000ml

View Answer

Answer: c [Reason:] The capacity of measuring cylinder is 100 ml with the least count of 1 ml for the setting time test.

Set 2

1. “Shrinkage is the reduction in the volume of a fresh hardened concrete exposed to ambient temp and humidity”. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Shrinkage is the reduction in the volume of a fresh hardened concrete exposed to ambient temp and humidity.

2. How many types of shrinkages, caused due to loss of water?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 3 types of shrinkage which are caused due to loss of water i.e. plastic, drying and autogenous.

3. How many types of shrinkages, caused due to cooling and carbonation?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] There are 2 types of shrinkage which are caused due to cooling and carbonation.

4. Reduction in the volume due to shrinkage causes
a) Low volume
b) Volumetric strain
c) Volumetric stress
d) W/c ratio

View Answer

Answer: b [Reason:] Reduction in the volume due to shrinkage causes volumetric strain in freshly hardened concrete.

5. Volumetric strain is equal to ___________ times the linear strain.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Volumetric strain is equal to 3 times the linear strain in freshly hardened concrete.

6. In practice, shrinkage is measured simply as a
a) Linear strain
b) Linear stress
c) Volumetric strain
d) Volumetric stress

View Answer

Answer: a [Reason:] In practice, shrinkage is measured simply as a linear strain in freshly hardened concrete.

7. “Shrinkage in concrete is caused mainly by loss of water by evaporation or by hydration of cement”. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Shrinkage in concrete is caused mainly by loss of water by evaporation or by hydration of cement.

8. “However, fall of temperature and carbonation may also cause the shrinkage”. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] However, fall of temperature and carbonation may also cause the shrinkage.

9. From the below figure, what does A signify?
concrete-technology-questions-answers-shrinkage-q9-10
a) Drying shrinkage
b) Wetting shrinkage
c) Expansion on re wetting
d) Contraction

View Answer

Answer: a [Reason:] A is the total drying shrinkage i.e. of 2 contraction in the above figure of freshly hardened concrete.

10. From the below figure, what does B signify?
concrete-technology-questions-answers-shrinkage-q9-10
a) Drying shrinkage
b) Wetting shrinkage
c) Expansion on re wetting
d) Contraction

View Answer

Answer: c [Reason:] In the above figure, B signifies the expansion on re wetting from higher concentration of drying to lower.

Set 3

1. What is Silica Fume?
a) Silica fume is a byproduct of producing silicon metal or ferrosilicon alloys
b) Silica fume is a mono product of producing silicon metal or ferrosilicon alloys
c) Most commonly found in nature as quartz and in various living organisms
d) Hydrocarbon combustion affords the two principal carbon oxides: carbon monoxide and carbon dioxide

View Answer

Answer: a [Reason:] Silica fume is a byproduct of producing silicon metal or ferrosilicon alloys.

2. Silica fume is ______________
a) Less reactive
b) Neutral
c) More reactive
d) Absent in concrete

View Answer

Answer: c [Reason:] One of the most beneficial uses for silica fume is in concrete, because of its both properties, it is a very reactive pozzolana.

3. Concrete containing silica fume can have very __________ strength and can be very __________
a) Low, Durable
b) High, Durable
c) Low, brittle
d) High, brittle

View Answer

Answer: b [Reason:] Concrete containing silica fume can have very high strength and can be very durable.

4. Content of SiO2 in silica fume is ___________
a) 52%
b) 35%
c) 21.9%
d) 85-97%

View Answer

Answer: d [Reason:] The content of SiO2 in silica fume is 85-97%. 35% is the content of SiO2 in Calcareous (ASTM C618 Class C) Fly Ash.

5. Content of CaO in silica fume?
a) 5
b) 21
c) 40
d) <1

View Answer

Answer: d [Reason:] The content of CaO in silica fume is less than 1. 21 is the content of CaO in Calcareous (ASTM C618 Class C) Fly Ash.

6. The specific surface (m2/kg) of silica fume.
a) 370
b) 15000-30000
c) 45000
d) 420

View Answer

Answer: b [Reason:] The specific surface area of silica fume can be measured with the BET method or nitrogen adsorption method. It typically ranges from 15,000 to 30,000 m2/kg.

7. Specific Gravity of silica fume.
a) 2.38
b) 2.65
c) 2.94
d) 2.22

View Answer

Answer: d [Reason:] The specific gravity of silica fume is generally in the range of 2.2 to 2.3.

8. Bulk density of the silica fume varies from
a) 130-600 kg/m3
b) 650 kg/mm3
c) 75-150 kg/mm3
d) 750 kg/mm3

View Answer

Answer: a [Reason:] The bulk density of silica fume depends on the degree of densification in the silo and varies from 130 (undensified) to 600 kg/m3.

9. Spherical particles in silica fume has diameter of _______
a) <1 μm
b) >1 μm
c) 1 μm
d) .1 μm

View Answer

Answer: a [Reason:] Silica fume is an ultrafine material with spherical particles less than 1 μm in diameter, the average being about 0.15 μm.

10. Silica fume is usually added during ____________
a) Before concrete production at a concrete plant
b) After concrete production at a concrete plant
c) Concrete production at a concrete plant
d) Curing

View Answer

Answer: c [Reason:] Silica fume for use in concrete is available in wet or dry forms. It is usually added during concrete production at a concrete plant.

Set 4

1. What is soundness?
a) Soundness of cement is the property by virtue of which the cement does not undergo any appreciable expansion
b) Soundness of cement is the property by virtue of which the cement does undergo any appreciable expansion
c) Soundness of cement is the property by virtue of which the cement does not undergo any appreciable contraction
d) Soundness of cement is the property by virtue of which the cement does undergo any appreciable contraction

View Answer

Answer: a [Reason:] Soundness of cement is the property by virtue of which the cement does not undergo any appreciable expansion.

2. Which apparatus we need to find soundness?
a) Le Chatelier
b) Vicat’s apparatus
c) CTM
d) Pat test

View Answer

Answer: a [Reason:] This test is performed with the help of Le Chatelier apparatus as shown in figure below. It consists of a brass mould of diameter 30 mm and height 30 mm.

3. Why do we need to find soundness?
a) To detect the uncombined lime in cement
b) To detect the combined lime in cement
c) To detect the combined alumina in cement
d) To detect the uncombined alumina in cement

View Answer

Answer: a [Reason:] Soundness Test on Cement. Soundness Test onCement is carried out to detect the presence of uncombined lime in cement.

4. What is the maximum size of split?
a) 1mm
b) .5mm
c) 10mm
d) 2mm

View Answer

Answer: b [Reason:] There is a split in mould and it does not exceed 0.50 mm. On either side of split, there are two indicators with pointed ends. The thickness of mould cylinder is 0.50 mm.

5. Le Chatelier apparatus consist of ___________
a) Brass mould
b) Steel mould
c) Aluminum mould
d) Wooden mould

View Answer

Answer: a [Reason:] Le Chatelier apparatus consist of brass mould with the diameter of 30mm and height of 30 mm.

6. When the cement paste is filled in mould and kept in water. Then what should be the temperature of water?
a) 24-35°C
b) 20°C
c) 30-40°C
d) 50°C

View Answer

Answer: a [Reason:] A small weight is placed at top and the whole assembly is submerged in water for 24 hours. The temperature of water should be between 24°C to 35°C.

7. Expansion should not be more than _____________
a) 5mm
b) 10mm
c) 5cm
d) 10cm

View Answer

Answer: b [Reason:] The difference between the two readings indicates the expansion of cement and it should not exceed 10 mm.

8. If the Y is the reading of sand surface (ml) then what is the percentage of bulking?
a) % of bulking {(200/Y)-2} x100
b) % of bulking {(200/Y)-1} x100
c) % of bulking {(100/Y)-2} x100
d) % of bulking {(100/Y)-1} x100

View Answer

Answer: b [Reason:] % of bulking {(200/Y)-1} x100. Report the percentage bulking of the sand to the nearest whole number.

9. What is the size of caliper?
a) 30cm
b) 50cm
c) 30mm
d) 40mm

View Answer

Answer: a [Reason:] Generally the size of the caliper is 30cm with the least count of .5mm with the 100ml of measuring cylinder.

10. What is the standard value of expansion for super sulphated cement?
a) 10mm
b) 5mm
c) 1mm
d) .5mm

View Answer

Answer: b [Reason:] It is the standard value for super sulphated cement under IS:6909-1990.

Set 5

1. Natural aggregates comes in which category?
a) Based on size
b) Based on origin
c) Based on density
d) Based on shape

View Answer

Answer: b [Reason:] The word natural itself says that it comes from nature which comes in origin. And there are 2 types of aggregates in based on origin i.e. natural and artificial aggregates.

2. Generally rounded aggregates are the example of natural aggregates. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Natural aggregate are those from the river beds, river sand and ex-mines. They are generally normally rounded in shape and have smooth surface texture.

3. What are artificial aggregates?
a) Those who obtained from river beds
b) Those who are manufactured naturally
c) Those who are mechanically obtained
d) Who has smooth surface

View Answer

Answer: c [Reason:] Artificial aggregate are those obtained by mechanically crushing rocks, boulders, or cobbles. Normally angular in shape and have rough surface texture.

4. The bulk density of aggregates does not depend upon ____________
a) Size and shape of aggregates
b) Specific gravity of aggregates
c) Grading of aggregates
d) Size and shape of the container

View Answer

Answer: d [Reason:] Bulk density is depends on the properties of the aggregates not of the container. Size, shape, Specific gravity, grading are the properties of aggregates.

5. An aggregate is said to be flaky if its least dimension is less than ___________
a) 1/5th of mean dimension
b) 2/5th of mean dimension
c) 3/5th of mean dimension
d) 4/5th of mean dimension

View Answer

Answer: c [Reason:] An aggregate is said to be flaky if its least dimension is less than 3/5th of mean dimension.

6. The light weight aggregates are obtained from
a) Sedimentary rocks
b) Metamorphic rocks
c) Igneous rocks
d) Volcanic source

View Answer

Answer: d [Reason:] For making light weight masonry blocks (to improved their thermal and insulating properties and nailing characteristic).

7. The standard sand now a days used in India, is obtained from
a) Ennore (Madras)
b) Jaipur
c) Jullundur (Punjab)
d) Hyderabad

View Answer

Answer: a [Reason:] Most of the people are used Ennore sand for its good strength and other properties.

8. For the construction of cement concrete floor, the maximum permissible size of aggregate, is
a) 4.75mm
b) 8mm
c) 10mm
d) 15mm

View Answer

Answer: c [Reason:] 40 mm for massive works like dams, retaining walls, etc. 20 mm for Reinforced member. 10 mm for floors.

9. Generally angular aggregates are the example of natural aggregates. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Artificial aggregates obtained by mechanically crushing rocks, boulders, or cobbles. Normally angular in shape and have rough surface texture.

10. Generally heavy weight aggregate obtained from ______________
a) Minerals ores
b) Palm oil shell
c) Sand
d) Crushed stone

View Answer

Answer: a [Reason:] The unit weight of heavy weight concrete varies from 2400kg/m3 with sp.gr range from 4.0to4.6 (mineral ores and barite).