Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following statement is incorrect?
a) Water is the most important and least expensive ingredient of concrete
b) Excess of water forms scum
c) Less amount of water may cause honeycombing
d) Mixing of water is used in the hydration of cement and provides lubrication between fine and coarse aggregates.

View Answer

Answer: c [Reason:] Excess amount of water may cause honey combing and less amount of water gives high density to the concrete.

2. Which of the following statement is incorrect for mixing water,
a) Suspended particles of clay and slit < .02%
b) The quality of CaCl2 is restricted to 1.5%
c) The pH value of water should be between 6-8
d) Free vegetable oil is beneficial

View Answer

Answer: d [Reason:] Free vegetable oil is harmful but mineral oil up to 2% is beneficial to concrete for making healthy structure.

3. The vegetable oil if present in mixing for concrete
a) Improves strength
b) Reduces strength
c) Gives more slump
d) Gives a smooth surface

View Answer

Answer: b [Reason:] If vegetable oil is present in mixing of concrete then it will reduces the strength due to more lubrication.

4. The mineral oil if present in mixing for concrete
a) Improves strength
b) Reduces strength
c) Gives more slump
d) Gives a smooth surface

View Answer

Answer: a [Reason:] The mineral oil if present in mixing for concrete increases strength for the concentration up to 2%.

5. With regard to the curing water, identify the incorrect statement.
a) Curing water shouldn’t produce objectionable stains on the surface
b) The presence of tannic acid and iron compounds is objectionable
c) Iron and organic matter are responsible for staining
d) Water is suitable for mixing is also suitable for curing

View Answer

Answer: c [Reason:] With regard to the curing water, Iron and organic matter are responsible for staining.

6. To neutralize 200 ml of sample should not require more than 10 ml of __________ normal HCI using methyl orange.
a) 1
b) .1
c) 10
d) .01

View Answer

Answer: b [Reason:] To neutralize 200 ml of sample should not require more than 10 ml of 0.1 normal HCI using methyl orange as an indicator and .1 and .01 is very slow process.

7. To neutralize 200 ml sample of water should not require more than _________ ml of 0.1 normal NaOH.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] To neutralize 200 ml water sample should not require more than 2 ml of 0.1N Caustic soda with more than 6 pH of the water.

8. What is the permissible limits for construction of organic matter in water.
a) 200mg/l
b) 2000mg/l
c) 3000mg/l
d) 500mg/l

View Answer

Answer: a [Reason:] 200mg/l is the standard value for the permissible limits for construction of organic matter in water.

9. What is the permissible limits for construction of inorganic matter in water.
a) 200mg/l
b) 2000mg/l
c) 3000mg/l
d) 500mg/l

View Answer

Answer: c [Reason:] 3000mg/l is the standard value for the permissible limits for construction of inorganic matter in water.

10. What is the permissible limits for construction of suspended matter in water.
a) 200mg/l
b) 2000mg/l
c) 3000mg/l
d) 500mg/l

View Answer

Answer: b [Reason:] 2000mg/l is the standard value for the permissible limits for construction of suspended matter in water.

Set 2

1. What is the amount of mixing water used to make LWC?
a) ½
b) 2/3
c) ¼
d) 1/3

View Answer

Answer: b [Reason:] The general practice for structural light-weight concrete is to mix the aggregate and about 2/3 of the mixing water for a period upto one minute prior to the addition of cement and the balance mixing water.

2. What is the normal time to get uniform mixing?
a) 30 seconds
b) 2 or more minutes
c) 1 minutes
d) 24 hours

View Answer

Answer: b [Reason:] Mixing is done continuously as required for homogeneity. Usually 2 or more minutes are required to get uniform mixing.

3. The strength of the resulting concrete is _______ % lower than when dry aggregate is used for the same content.
a) 5-10
b) 10-15
c) 15-20
d) 0-5

View Answer

Answer: a [Reason:] It has been seen that the strength of the resulting concrete is about 5 to 10 per cent lower than when dry aggregate is used for the same content and workability.

4. The density of concrete made with saturated aggregate is ___________
a) High
b) Low
c) Very high
d) Very low

View Answer

Answer: a [Reason:] Moreover, the density of concrete made with saturated aggregate is higher and the durability of such concrete, especially its resistance to frost is lower.

5. The light-weight concrete is prepared by ________
a) Mixing Portland cement with sawdust in specified proportion in the concrete
b) Using coke-breeze, slag as aggregate in the concrete
c) Mixing Al in the concrete
d) Mixing Fe in the concrete

View Answer

Answer: b [Reason:] The light-weight concrete is prepared by using coke-breeze, cinder or slag as aggregate in the concrete.

6. Light weight cement content for compressive strength 4000 psi is _______ pounds per cubic yard.
a) 740-840
b) 440-560
c) 530-660
d) 630-750

View Answer

Answer: c [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 4000 psi is 530-660 pounds per cubic yard and 400-510 is for compressive strength 2500 psi.

7. Light weight cement content for compressive strength 27.58 MPa is _______ kg/m3.
a) 237-303
b) 261-332
c) 314-392
d) 373-445

View Answer

Answer: c [Reason:] Light weight cement content for compressive strength 27.58 MPa is 314-392 kg/m3. 261-332 is the compressive strength of 20.68 MPa.

8. Aerated Concrete is _________
a) Very heavy weight
b) Heavy weight
c) Medium weight
d) Light weight

View Answer

Answer: d [Reason:] Aerated concrete is also referred to as gas concrete, foam concrete, cellular concrete. In India we have at present a few factories manufacturing aerated concrete.

9. Air contents should be _________ % by volume.
a) 1-2
b) 2-3
c) 3-4
d) 4-5

View Answer

Answer: c [Reason:] This type of cement was first of all developed in U.S.A. It is recommended that air contents should be 03-04 % by volume.

10. Entrainment of air also improves workability and durability.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Entrainment of air also improves workability and durability to produce such concrete which would have resistance to weathering actions.

11. Which one is not used as air entraining agents?
a) Alumina
b) Natural resins
c) Fats
d) Oil

View Answer

Answer: a [Reason:] Natural resins, fats, oils are used as air entraining agents not alumina.

12. Entrainment of air while applying cement, increases resistance to frost action.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is found that entrainment of air or gas bubbles while applying cement, increases resistance to frost action.

13. Aerated concrete is made in the density of approx. _________ kg/m3.
a) 50
b) 150
c) 250
d) 350

View Answer

Answer: d [Reason:] Aerated concrete is made in the density range from 300 kg/m3 to about 800 kg/m3.

14. No fines concrete is manufactured by _____________
a) By adding no fines materials from normal concrete
b) By eliminating no fines materials from normal concrete
c) By reducing its strength
d) By increasing its strength

View Answer

Answer: b [Reason:] No fines concrete is one type of light weight concrete. As the name indicates that it is a concrete mix without fine aggregate or sand.

Set 3

1. Ring test is the determination for ___________
a) Compressive strength
b) Tensile strength
c) Both Compressive and tensile strength
d) Flexural strength

View Answer

Answer: b [Reason:] Malhotra reintroduced another technique, the ring test, for determination of Tensile strength.

2. Ring test is not the determination for ______________
a) Breaking Force
b) Tensile strength
c) Ultimate Elongation
d) Compressive strength

View Answer

Answer: d [Reason:] Ring test is used to analysis for Breaking Force, Tensile strength, Ultimate Elongation.

3. Most small and common ___ load capacity machines will work for the loads of the materials tested to this specification.
a) 1N
b) 1KN
c) 10N
d) 10KN

View Answer

Answer: b [Reason:] Most small and common 1kN (225 pound) load capacity machines will work for the loads of the materials tested to this specification.

4. Begin the test by separating the grips at a speed of _______________
a) 20 mm per minute
b) 20 inches per sec
c) 20 inches per minute
d) 20 cm per minute

View Answer

Answer: c [Reason:] Begin the test by separating the grips at a speed of 20 inches per minute.

5. At least 30 __ of crosshead travel or more for high elongation materials.
a) cm
b) inches
c) mm
d) m

View Answer

Answer: b [Reason:] At least 30 inches of crosshead travel or more for high elongation materials.

6. Ring tensile strength is __________
a) Proportional to time
b) Inversely proportional to time
c) Inversely proportional to hydrostatic pressure
d) Inversely proportional to average diameter of ring

View Answer

Answer: b [Reason:] fr =PD/2t where P= hydrostatic pressure, D= average diameter of ring, t= time.

7. The tensile properties of a low-pressure plasma-deposited nickel-base superalloy from ____________
a) 25 to 100° C
b) 250 to 1010° C
c) 25 to 1010° C
d) 100 to 250° C

View Answer

Answer: c [Reason:] A ring tensile test using a split disc fixture was developed and used to evaluate the tensile properties of a low-pressure plasma-deposited nickel-base superalloy from 25 to 1010° C.

8. ASTM D1414 (D 1414) covers multiple properties of _____________
a) T ring
b) O ring
c) C ring
d) U ring

View Answer

Answer: b [Reason:] ASTM D1414 (D 1414) covers multiple properties of O-Rings. Part of the specification includes tension testing for determining the breaking force, tensile strength, and ultimate elongation of an o-ring.

9. Load measuring device shall be capable of measuring loads to an accuracy of ___________
a) 1N
b) 10N
c) 1KN
d) 10KN

View Answer

Answer: b [Reason:] Load measuring device shall be capable of measuring loads to an accuracy of 10N.

10. The tolerances on the cross-section of the test specimens shall be within ± ___________
a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 5%

View Answer

Answer: b [Reason:] The tolerances on the cross-section of the test specimens shall be within ± 2%.

Set 4

1. According to IRC:15-2011, Characteristic Flexural Strength at 28 days
a) 4 N/mm2
b) 4.5 N/mm2
c) 5 N/mm2
d) 3.5 N/mm2

View Answer

Answer: b [Reason:] According to IRC:15-2011, Characteristic Flexural Strength at 28 days is 4.5 N/mm2 and rest all values don’t stand anywhere.

2. According to IRC:15-2011, _______% Fly ash is required to be replaced with the total cementitious materials.
a) 15
b) 20
c) 25
d) 30

View Answer

Answer: b [Reason:] According to IRC:15-2011, 20% Fly ash is required to be replaced with the total cementitious materials and 25% was according to IRC:15-2002.

3. According to IRC:15-2002, _______% Fly ash is required to be replaced with the total cementitious materials.
a) 15
b) 20
c) 25
d) 30

View Answer

Answer: c [Reason:] According to IRC:15-2002, 25% Fly ash is required to be replaced with the total cementitious materials and 20% was according to 2011.

4. According to IRC:15-2002, Maximum nominal size of aggregates is ________
a) 20 mm crushed aggregates
b) 31.5 mm crushed aggregates
c) 25 mm crushed aggregates
d) 30.5 mm crushed aggregates

View Answer

Answer: a [Reason:] According to IRC:15-2002, Maximum nominal size of aggregates is 20 mm crushed aggregates and 31.5mm was according to 2011.

5. According to IRC:15-2011, Maximum nominal size of aggregates
a) 20 mm crushed aggregates
b) 31.5 mm crushed aggregates
c) 25 mm crushed aggregates
d) 30.5 mm crushed aggregates

View Answer

Answer: b [Reason:] According to IRC:15-2011, Maximum nominal size of aggregates is 31.5 mm crushed aggregates and 20mm was according to 2002.

6. According to IRC:15-2011, Minimum cement content for 4.5 N/mm2 characteristic flexural strength for OPC shall _____________
a) Shall not be less than 360 kg/ m3
b) Shall not be less than 425 kg/ m3
c) Shall not be less than 340 kg/ m3
d) Shall not be less than 500 kg/m3

View Answer

Answer: a [Reason:] According to IRC:15-2011, Minimum cement content for 4.5 N/mm2 characteristic flexural strength for OPC shall not be less than 360 kg/ m3 and for pcc it shouldn’t be less than 425 kg/ m3.

7. According to IRC:15-2011, Minimum cement content for 4.5 N/mm2 characteristic flexural strength for PPC shall _________
a) Shall not be less than 360 kg/ m3
b) Shall not be less than 425 kg/ m3
c) Shall not be less than 340 kg/ m3
d) Shall not be less than 500 kg/m3

View Answer

Answer: b [Reason:] According to IRC:15-2011, Minimum cement content for 4.5 N/mm2 characteristic flexural strength for OPC shall not be less than 425 kg/ m3 and for opc it shouldn’t be less than 360 kg/ m3.

8. According to IRC:15-2011, Minimum cement content for 4.5 N/mm2 characteristic flexural strength for OPC + fly ash mix OPC shall ____________
a) Shall not be less than 360 kg/ m3
b) Shall not be less than 425 kg/ m3
c) Shall not be less than 340 kg/ m3
d) Shall not be less than 500 kg/m3

View Answer

Answer: c [Reason:] According to IRC:15-2011, Minimum cement content for 4.5 N/mm2 characteristic flexural strength for OPC + fly ash mix OPC shall not be less than 340 kg/ m3 and for opc it shouldn’t be less than 360 kg/ m3.

9. According to IRC:15-2011, maximum free W/C ratio for OPC is ________________
a) .45
b) .4
c) .5
d) .55

View Answer

Answer: a [Reason:] According to IRC:15-2011, maximum free water cement ratio for Ordinary Portland Cement is .45 and for PPC it’s .5.

10. According to IRC:15-2011, maximum free W/C ratio for PPC is _________
a) .45
b) .4
c) .5
d) .55

View Answer

Answer: c [Reason:] According to IRC:15-2011, maximum free water cement ratio for PPC is .5 and for opc it’s .45.

Set 5

1. ”Portland cement is composed of four major oxides (CaO, SiO2, Al2O3, Fe2O3 ≥90%)”. Is this statement true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Portland cement is composed of four major oxides (CaO, SiO2, Al2O3, Fe2O3 ≥90%) & some minor oxides. Minor refers to the quantity not importance.

2. What is the approx amount of lime is present in cement?
a) 60-67%
b) 70%
c) 75%
d) 60%

View Answer

Answer: a [Reason:] Deficiency in lime reduces the strength of cement. Deficiency in lime causes cement to set quickly.

3. What is the approx amount of silica is present in cement?
a) 17-25%
b) 3-8%
c) 60-67%
d) .1-4%

View Answer

Answer: a [Reason:] Sufficient quantity of silica should be present in cement to dicalcium and tricalcium silicate.

4. What is the amount of Na2O & K2O in P.C. ?
a) =.6%
b) >>6%
c) <6%
d) 0

View Answer

Answer: c [Reason:] Alkalies (Na2O & K2O) may cause some difficulties if the cement is used with certain types of reactive aggregates in making concrete.

5. Insoluble Residue mainly comes from which compound?
a) Lime
b) Soda
c) Silica
d) Alumina

View Answer

Answer: c [Reason:] Insoluble Residue is that fraction of cement which is insoluble in HCl. It comes mainly from the silica which has not reacted to form compounds during the burning process in the kiln.

6. Loss on Ignition (L.O.I.) is the loss in weight of cement after being heated to ___
a) 1000°C
b) 100°C
c) 500°C
d) 1500°C

View Answer

Answer: a [Reason:] It indicates the prehydration or carbonation due to prolonged or improper storage of cement & clinker.

7. “C4AF is not a true compound.” Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] C4AF is not a true compound. The ferrite phase ranges from C2AF to C6AF. *C4AF represents an average.

8. On cooling below 1250oC, C3S decomposes __
a) Fast
b) Slowly
c) Never
d) Depends on the conditions

View Answer

Answer: b [Reason:] On cooling below 1250oC, C3S decomposes slowly but, if cooling is not too slow, C3S remains unchanged and is relatively stable at ordinary temperatures.

9. If the moisture content of 5 to 10% by weight, then the bulking of sand is increased by __
a) 20
b) 30
c) 40
d) 50

View Answer

Answer: d [Reason:] With the moisture content of 5 to 10% by weight, the bulking of sand is increased by 50.

10. When sand is fully dry then it’s volume is _____
a) Equal
b) Less
c) More
d) Can’t say

View Answer

Answer: a [Reason:] When the sand is fully dry then there is 0 bulking in it. Therefore, the volume of same will be same.