Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The breaking up of cohesion in a mass of concrete is called ________
a) Workability
b) Segregation
c) Bleeding
d) Creep

View Answer

Answer: b [Reason:] Segregation in concrete is commonly thought as separation of some size groups of aggregates from cement mortar in isolated locations with corresponding deficiencies of these materials in other locations.

2. The separation of water or water-cement mixture from the freshly mixed concrete is known as bleeding.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The separation of water or water-cement mixture from the freshly mixed concrete is known as bleeding.

3. The continuous strain, which the concrete undergoes due to application of external loads, is called __________
a) Workability
b) Segregation
c) Bleeding
d) Creep

View Answer

Answer: d [Reason:] The continuous strain, which the concrete undergoes due to application of external loads, is called creep.

4. Harshness in concrete is due to the excess of _____________
a) Water
b) Finer particles
c) Middle sized particle
d) Coarser particle

View Answer

Answer: c [Reason:] It is the rough finishing property of concrete and causes improper proportioning, less compaction, low water content, excess of medium sized aggregates, deficiency of sand etc.

5. In order to avoid segregation, the concrete should not be thrown from a height.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In order to avoid segregation, the concrete should not be thrown from a height of 100 cm.

6. Reinforced cement concrete is equally strong in taking __________
a) Tensile and compressive stresses
b) Compressive and shear stresses
c) Tensile, compressive and shear stresses
d) Tensile and shear stresses

View Answer

Answer: c [Reason:] According to IS 456:2000, Reinforced cement concrete is equally strong in taking Tensile, compressive and shear stresses.

7. Plain cement concrete is strong in taking ___________
a) Tensile stress
b) Compressive stress
c) Shear stress
d) Tensile, compressive and shear stresses

View Answer

Answer: b [Reason:] Plain cement concrete is strong in taking compressive stress and week in tensile stress.

8. How many types of sulphates attack occur in concrete?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] There are two types of sulphates attack in concrete and mortar i.e., internal attack and external attack.

9. What is internal sulphates attack?
a) Sulphate are more usually are a result of high-sulphate soils
b) Sulphate are more usually are a result of ground water
c) Industrial waste water
d) Hydraulic cements

View Answer

Answer: d [Reason:] Internal sulphates attack are rarer but originates from such concrete-making materials.

10. What is internal sulphates attack?
a) Presence of natural gypsum in the aggregates
b) Soil may contain excess of gypsum
c) Sulphate are more usually are a result of ground water
d) Industrial waste water

View Answer

Answer: a [Reason:] Internal sulphates attack are rarer but originates from such concrete-making materials like Presence of natural gypsum in the aggregates.

11. What is external sulphates attack?
a) Industrial waste water
b) Presence of natural gypsum in the aggregates
c) Hydraulic cements
d) Portland cement might be over-sulphated

View Answer

Answer: a [Reason:] External sources of sulphate are very common and are usually are a result of high-sulphate soils and ground waters or can be result into industrial pollution.

12. Fly ash affects the sulphate attack. True or False?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The addition of a pozzolanic admixture e.g. fly ash. It reduces the C3A content of cement which cause sulphates attack.

13. Low w/c ratio helps to control suphate attack. True or False?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Low water cement ratio directly cause low permeability which is the best protection towards sulphate attack.

Set 2

1. Depending on the degree of workability and placing condition determine the ___________
a) Slump value
b) The maximum size of aggregate
c) The amount of mixing water
d) The minimum water-cement ratio

View Answer

Answer: a [Reason:] The slump value is depended on the degree of workability and placing condition.

2. Depending on the economical availability and dimensions of the structure determine the _____________
a) Slump value
b) The maximum size of aggregate
c) The amount of mixing water
d) The minimum water-cement ratio

View Answer

Answer: b [Reason:] The value for the maximum size of aggregate depends on the economical availability and dimensions of the structure determine.

3. For the given slump and maximum size of coarse aggregate determine the ______________
a) Slump value
b) The maximum size of aggregate
c) The amount of mixing water
d) The minimum water-cement ratio

View Answer

Answer: c [Reason:] For the given slump and maximum size of coarse aggregate determine the amount of mixing water.

4. Determine the _______ either from strength considerations or from durability considerations.
a) Slump value
b) The maximum size of aggregate
c) The amount of mixing water
d) The minimum water-cement ratio

View Answer

Answer: d [Reason:] Determine the minimum water-cement ratio either from strength considerations or from durability considerations.

5. Determine the amount of cement per unit volume of concrete from ______________
a) Slump value
b) The maximum size of aggregate
c) The amount of mixing water
d) The maximum size of aggregate and the amount of mixing water

View Answer

Answer: d [Reason:] Determine the amount of cement per unit volume of concrete from the maximum size of aggregate and the amount of mixing water.

6. This cement content should ________ the cement content required based on durability criteria.
a) Be more than
b) Be equal to
c) Be less than
d) Not be less than

View Answer

Answer: d [Reason:] This cement content should not be less than the cement content required based on durability criteria.

7. The lower the w/c ratio, ________ the strength of concrete
a) Higher
b) Lower
c) Poor
d) Moderate

View Answer

Answer: a [Reason:] According to ACI mix design, the lower the w/c ratio, higher the strength of concrete.

8. The aim of the designer should always be to get concrete mixtures of optimum strength at __ cement content and ________ workability.
a) Maximum, Nonacceptable
b) Minimum, Nonacceptable
c) Maximum, acceptable
d) Minimum, acceptable

View Answer

Answer: d [Reason:] The aim of the designer should always be to get concrete mixtures of optimum strength at minimum cement content and acceptable workability.

9. Maximum size of aggregates should not be larger than ___________
a) 1/5 the minimum dimension of structural members
b) 1/4 the minimum dimension of structural members
c) 1/3 the minimum dimension of structural members
d) 1/6 the minimum dimension of structural members

View Answer

Answer: a [Reason:] Maximum size of aggregates should not be larger than 1/5 the minimum dimension of structural members.

10. Maximum size of aggregates should not be larger than _______________
a) 1/3 the thickness of a slab
b) 1/2 the thickness of a slab
c) 1/1 the thickness of a slab
d) 1/4 the thickness of a slab

View Answer

Answer: a [Reason:] Maximum size of aggregates should not be larger than 1/3 the thickness of a slab.

Set 3

1. The addition of a pozzolanic admixture such as fly ash reduces the
a) C3S
b) C3A
c) C2S
d) C4AF

View Answer

Answer: b [Reason:] The addition of a pozzolanic admixture such as fly ash reduces the C3A content of cement.

2. Lowering of ____________ might also help, since this would reduce the amount of CH that forms.
a) C3S
b) C3A
c) C2S
d) C4AF

View Answer

Answer: a [Reason:] Lowering of C3S might also help, since this would reduce the amount of CH that forms.

3. When the ____________ content is low, most ettringite will be formed in the plastic state.
a) C3SS
b) C3AA
c) C2S
d) C4AF

View Answer

Answer: b [Reason:] When the C3A content is low, most ettringite will be formed in the plastic state.

4. The philosophy of prescribing low ____________ cement to improve resistance to sulphate attack.
a) C3S
b) C3A
c) C2S
d) C4AF

View Answer

Answer: b [Reason:] The philosophy of prescribing low C3A cement to improve resistance to sulphate attack hinges on the need to minimize ettringite formation after the concrete hardens.

5. The quality of concrete, specifically a ____________ permeability, is the best protection against sulphate attack.
a) High
b) Medium
c) Low
d) Very low

View Answer

Answer: c [Reason:] The quality of concrete, specifically a low permeability, is the best protection against sulphate attack.

6. For concrete exposed to a very aggressive environment the w/c should be lower than
a) 1
b) .5
c) .4
d) .8

View Answer

Answer: c [Reason:] Higher is the aggressiveness of the environment lower should be the w/c ratio. For concrete exposed to a very aggressive environment the w/c should be lower than 0.40.

7. The quality of concrete, specifically a ____________ w/c ratio, is the best protection against sulphate attack.
a) High
b) Medium
c) Low
d) Very low

View Answer

Answer: c [Reason:] The quality of concrete, specifically a low w/c ratio, is the best protection against sulphate attack.

8. The quality of concrete, specifically a ____________ cement content, is the best protection against sulphate attack.
a) High
b) Medium
c) Low
d) Very low

View Answer

Answer: a [Reason:] The quality of concrete, specifically a high cement content, is the best protection against sulphate attack.

9. Concentration of water-soluble sulphates in water ___________ ppm for mild exposure.
a) <150
b) 150-1500
c) 150-10000
d) >10000

View Answer

Answer: a [Reason:] Concentration of water-soluble sulphates in water less than 150 ppm for mild exposure.

10. Concentration of water-soluble sulphates in water ___________ ppm for severe exposure.
a)<150
b) 150-1500
c) 150-10000
d) >10000

View Answer

Answer: c [Reason:] Concentration of water-soluble sulphates in water 150-10000 ppm for severe exposure.

Set 4

1. What is plasticizers?
a) Which adds water for workability
b) Which reduces water for workability
c) Which decreases workability at the same water content
d) Which oxidizes water for workability

View Answer

Answer: b [Reason:] The organic substances or combinations of organic and inorganic substances, which allow a reduction in water content for the given workability, or give a higher workability at the same water content.

2. Which one is an anionic surfactants?
a) Polyglycol esters
b) Hydroxylated carboxylic acids
c) Lignosulphonates
d) Carbohydrates

View Answer

Answer: c [Reason:] Anionic surfactants such as lignosulphonates and their modifications and derivatives, salts of sulphonates hydrocarbons.

3. What is the amount used of plasticizers in cement by weight?
a) 0
b) .1-.4%
c) 1%
d) 1-2%

View Answer

Answer: b [Reason:] Plasticizers are used in the amount of 0.1 percentage to 0.4 percentage by weight of cement.

4. What is the limitation of plasticizers?
a) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > .1-.2%
b) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 5%
c) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 10-20%
d) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 1-2%

View Answer

Answer: d [Reason:] A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete is greater than 1-2%.

5. At constant workability, what is the reduction in mixing water?
a) 1-2%
b) 50%
c) .1-.4%
d) 5-15%

View Answer

Answer: d [Reason:] At constant workability, the reduction in mixing water is expected to be of the order of 5% to 15%.

6. Where do we use plasticizers?
a) Where low degree of workability is required
b) Where medium degree of workability is required
c) Where high degree of workability is required
d) Where very low degree of workability is required

View Answer

Answer: c [Reason:] Where low degree of workability is required like Deep beams, column and beam junctions.

7. What is super plasticizers?
a) Which adds water for workability
b) Which reduces high range of water for workability
c) Which decreases workability at the same water content
d) Which oxidizes water for workability

View Answer

Answer: b [Reason:] The organic substances or combinations of organic and inorganic substances, which allow a high reduction in water content for the given workability at the same water content.

8. What is the allowed reduction of water with super plasticizers without reducing workability.
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%

View Answer

Answer: c [Reason:] Super plasticizers permits reduction of water content about 30% without reducing the workability.

9. Is it possible to use w/c ratio as low as 5?
a) Yes
b) No

View Answer

Answer: b [Reason:] It is possible to use w/c ratio as low as 0.25 or even lower and yet to make flowing concrete to obtain strength of order 120Mpa or more.

10. What is the limitation of Carboxylic acids in High range water reducers?
a) 0
b) .1%
c) .2%
d) .3%

View Answer

Answer: b [Reason:] It is the standard value of limitation of Carboxylic acids in High range water reducers i.e. 0.1 percentage.

Set 5

1. An ultrasonic pulse velocity test is an _____________
a) Ex-situ, nondestructive test
b) In-situ, nondestructive test
c) Ex-situ, destructive test
d) In-situ, destructive test

View Answer

Answer: b [Reason:] An ultrasonic pulse velocity test is an in-situ, nondestructive test to check the quality of concrete and natural rocks.

2. In this test, the strength and quality of concrete or rock is assessed by measuring the ___ of an ultrasonic pulse.
a) Length
b) Velocity
c) Weight
d) Surface Tension

View Answer

Answer: b [Reason:] In this test, the strength and quality of concrete or rock is assessed by measuring the velocity of an ultrasonic pulse passing through a concrete structure or natural rock formation.

3. Higher velocities indicate __________
a) Good quality and continuity of the material
b) Bad quality and continuity of the material
c) Concrete with many cracks
d) Concrete with many voids

View Answer

Answer: a [Reason:] Higher velocities indicate good quality and continuity of the material, while slower velocities may indicate concrete with many cracks or voids.

4. Slower velocities may indicate ___________
a) Good quality and continuity of the material
b) Good quality and discontinuity of the material
c) Bad quality and continuity of the material
d) Concrete with many voids

View Answer

Answer: d [Reason:] Slower velocities may indicate concrete with many cracks or voids, while higher velocities indicate good quality and continuity of the material.

5. Mechanical pulse having an oscillation frequency in range of `_____________
a) 30 kHz to 40 kHz
b) 40 kHz to 50 kHz
c) 50 kHz to 60 kHz
d) 60 kHz to 70 kHz

View Answer

Answer: b [Reason:] Mechanical pulse having an oscillation frequency in range of 40000 Hz to 50000 Hz.

6. The number of cylces per second is the definition of ____________
a) Wave speed
b) Frequency
c) Hertz
d) Velocity

View Answer

Answer: c [Reason:] One hertz (Hz) stands for one cycle per second and it is the SI unit of frequency. Velocity means displacement covered per second.

7. A discontinuity that occurs during the casting of molten metal which may be caused by the splashing, surging, interrupted pouring is
___________
a) Burst
b) Cold shut
c) Flaking
d) Blow hole

View Answer

Answer: b [Reason:] A discontinuity that occurs during the casting of molten metal which may be caused by the splashing, surging, interrupted pouring, or the meeting of two streams of metal coming from different directions is called cold shut.

8. When the motion of the particles of a medium are at right angles to the direction of wave motion, the wave being transmitted is called a ___________
a) Longitudinal wave
b) Shear wave
c) Surface wave
d) Lamb wave

View Answer

Answer: a [Reason:] When the motion of the particles of a medium are at right angles to the direction of wave motion, the wave being transmitted is called a longitudinal wave.

9. A second name for compression wave is __________
a) Longitudinal wave
b) Shear wave
c) Surface wave
d) Lamb wave

View Answer

Answer: d [Reason:] Lamb waves are similar to longitudinal waves, with compression and rarefaction, but they are bounded by the sheet or plate surface causing a wave-guide effect.

10. The interference field near the face of a transducer is often referred to as the ______________
a) Fresnel zone
b) Acoustic impedance
c) Exponential field
d) Phasing zone

View Answer

Answer: a [Reason:] Radio frequency line of sight is defined by Fresnel Zones which are ellipse shaped areas between any two radios.