Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

The below graph is for question 1 and 2

concrete-technology-questions-answers-mechanical-properties-aggregates-q1-q2

1. What is A here?
a) Unloading
b) Loading
c) Permanent strain unrecovered
d) Resilient strain recovered

View Answer

Answer: b [Reason:] According to Highway Construction and Maintenance, they prepared a graph of aggregates for stress vs strain in which stress is increasing wrt strain at first i.e. loading.

2. What is B here?
a) Unloading
b) Loading
c) Permanent strain unrecovered
d) Resilient strain recovered

View Answer

Answer: a [Reason:] According to Highway Construction and Maintenance, they prepared a graph of aggregates for stress vs strain in which stress is decreasing wrt strain after a period of time i.e. unloading.

3. From the graph below, what is C?
concrete-technology-questions-answers-mechanical-properties-aggregates-q3
a) Unloading
b) Loading
c) Permanent strain unrecovered
d) Resilient strain recovered

View Answer

Answer: c [Reason:] According to Highway Construction and Maintenance, they prepared a graph of aggregates for stress vs strain in which they came to a conclusion C is Permanent strain unrecovered.

4. From the graph below, what is D?
concrete-technology-questions-answers-mechanical-properties-aggregates-q3
a) Unloading
b) Loading
c) Permanent strain unrecovered
d) Resilient strain recovered

View Answer

Answer: d [Reason:] According to Highway Construction and Maintenance, they prepared a graph of aggregates for stress vs strain, where D is resilient strain recovered.

5. Which machine is preferred for abrasion test?
a) Vicat’s mould
b) Los Angeles
c) Flakiness Gauge
d) Elongation Gauge

View Answer

Answer: b [Reason:] Los Angeles is preffered for abrasion test for carrying out the hardness property and has been standardized in India.

6. A maximum value of ___ percent is allowed for WBM base course in Indian conditions.
a) 25
b) 35
c) 40
d) 50

View Answer

Answer: c Answer: A maximum value of 40%age is allowed for WBM base course in Indian conditions.

7. Aggregates to be used for wearing course, the impact value shouldn’t exceed __ percent.
a) 30
b) 35
c) 40
d) 25

View Answer

Answer: a [Reason:] Aggregates to be used for wearing course, the impact value shouldn’t exceed 30 %. For bituminous macadam the maximum permissible value is 35 %.

8. What is the range of water absorption of aggregates used in road?
a) 2.5-2.9
b) .1-2
c) .1-2.5
d) 2-2.9

View Answer

Answer: b [Reason:] The specific gravity of aggregates normally used in road ranges from about 2.5 to 2.9. Water absorption values ranges from 0.1 to about 2.0 percent for aggregates normally used in road surfacing.

9. The loss in weight should not exceed __ percent when tested with sodium sulphate and __ percent with magnesium sulphate solution.
a) 12, 18
b) 18, 12
c) 10, 15
d) 15, 10

View Answer

Answer: a [Reason:] The loss in weight should not exceed 12 percent when tested with sodium sulphate and 18 percent with magnesium sulphate solution.

10. If 60% aggregates doesn’t pass through the 2.36mm sieve, then what would be the value of Aggregate impact value?
a) 60%
b) 40%
c) 25%
d) 100%

View Answer

Answer: b [Reason:] Aggregate impact value = (W1/W2)*100 = {(100-60)/100} * 100 = 40%

Set 2

1. The __________ compressive strength required from structural consideration.
a) Nominal
b) Minimum
c) Maximum
d) No

View Answer

Answer: b [Reason:] Option d can be eliminated easily because we need atleast some compressive strength. The minimum compressive strength required from structural consideration.

2. The adequate workability necessary for ___________ compaction with the compacting equipment available.
a) Half
b) Quarter
c) Full
d) Double

View Answer

Answer: c [Reason:] Option d can be eliminated easily because double compaction is not possible. The adequate workability necessary for full compaction with the compacting equipment available.

3. ___________ water-cement ratio content to give adequate durability for the particular site conditions.
a) Minimum
b) Nominal
c) .5
d) Maximum

View Answer

Answer: d [Reason:] Maximum water-cement ratio and/or maximum cement content to give adequate durability for the particular site conditions. It helps to avoid shrinkage cracking due to temp cycle in mass concrete.

4. _______ cement content to avoid shrinkage cracking due to temperature cycle in mass concrete.
a) Minimum
b) Nominal
c) .5
d) Maximum

View Answer

Answer: d [Reason:] Maximum cement content to avoid shrinkage cracking due to temperature cycle in mass concrete. It gives adequate durability for the particular site condition.

5. ________ has designated the concrete mixes into a number of grades as M10, M15.
a) IS 456-2000
b) IS 456-2010
c) IS 513-1999
d) IS 465-2000

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 456-2000 has designated the concrete mixes into a number of grades as M10, M15, M20, M25, M30, M35 and M40.

6. What is the approx. mix proportion for M10?
a) 1:3:6
b) 1:2:4
c) 1:1.5:3
d) 1:1:2

View Answer

Answer: a [Reason:] According to IS 456-2000 code, the approximate value of mix proportion for grade M10 is 1:3:6.

7. What is the approx. mix proportion for M15?
a) 1:3:6
b) 1:2:4
c) 1:1.5:3
d) 1:1:2

View Answer

Answer: b [Reason:] According to IS 456-2000 code, the approximate value of mix proportion for grade M15 is 1:2:4.

8. What is the approx. mix proportion for M20?
a) 1:3:6
b) 1:2:4
c) 1:1.5:3
d) 1:1:2

View Answer

Answer: c [Reason:] According to IS 456-2000 code, the approximate value of mix proportion for grade M20 is 1:1.5:3.

9. What is the approx. mix proportion for M25?
a) 1:3:6
b) 1:2:4
c) 1:1.5:3
d) 1:1:2

View Answer

Answer: d [Reason:] According to IS 456-2000 code, the approximate value of mix proportion for grade M25 is 1:1:2.

10. Maximum nominal size of aggregates to be used in concrete may be as large as possible within the limits prescribed by _______
a) IS 456-2000
b) IS 456-2010
c) IS 513-1999
d) IS 465-2000

View Answer

Answer: a [Reason:] Option can be eliminated because there is no such code. Maximum nominal size of aggregates to be used in concrete may be as large as possible within the limits prescribed by IS 456:2000.

Set 3

1. IS code for Specification for ordinary Portland cement, 33 grade?
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 269:1989 code is for specification for ordinary Portland cement of 33 grade. This standard covers the manufacture and chemical and physical requirements of ordinary Portland cement.

2. IS code for Specification for coarse and fine aggregates from natural sources for concrete?
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000

View Answer

Answer: b [Reason:] IS 383:1970 – Specification for coarse and fine aggregates from natural sources for concrete.

3. IS code for Specification for Portland slag cement?
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000

View Answer

Answer: c [Reason:] IS 455:1989 is for specification for Portland slag cement to the need of civil engineering.

4. IS Code of practice for plain and reinforced concrete is ________
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000

View Answer

Answer: d [Reason:] IS 456:2000 Code of practice for plain and reinforced concrete to the need of civil engineering.

5. IS 457:1957 is for ____________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement flyash based
c) Specification for Portland pozzolana cement calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 457:1957 Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures.

6. IS 1489(Part 1):1991 is for ____________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Flyash based
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials

View Answer

Answer: b [Reason:] IS 1489(Part 1):1991 Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Flyash based.

7. IS 1489(Part 2):1991 is for ____________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Flyash based
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials

View Answer

Answer: c [Reason:] IS 1489(Part 2):1991 Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based.

8. IS 1727:1967 is for __________________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Fly ash based
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials

View Answer

Answer: d [Reason:] IS 1727:1967 Methods of test for pozzolanic materials to the need of civil engineering.

9. IS 650:1991 is for ____________
a) Specification for standard sand for testing of cement
b) Methods of samplingand analysis of concrete
c) Specification for pozzolana cement
d) Methods of test for pozzolanicmaterials

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 650:1991 Specification for standard sand for testing of cement to the need of civil engineering.

10. IS 1199:1959 is for ____________
a) Specification for standard sand for testing of cement
b) Methods of samplingand analysis of concrete
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanicmaterials

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 1199:1959 Methods of sampling and analysis of concrete to the need of civil engineering.

Set 4

1. What is plasticizers?
a) Which adds water for workability
b) Which reduces water for workability
c) Which decreases workability at the same water content
d) Which oxidizes water for workability

View Answer

Answer: b [Reason:] The organic substances or combinations of organic and inorganic substances, which allow a reduction in water content for the given workability, or give a higher workability at the same water content.

2. Which one is an anionic surfactants?
a) Polyglycol esters
b) Hydroxylated carboxylic acids
c) Lignosulphonates
d) Carbohydrates

View Answer

Answer: c [Reason:] Anionic surfactants such as lignosulphonates and their modifications and derivatives, salts of sulphonates hydrocarbons.

3. What is the amount used of plasticizers in cement by weight?
a) 0
b) .1-.4%
c) 1%
d) 1-2%

View Answer

Answer: b [Reason:] Plasticizers are used in the amount of 0.1% to 0.4% by weight of cement. Plasticizers or water reducers, and superplasticizers or high range water reducers, are chemical admixtures that can be added to concrete mixtures to improve workability.

4. What is the limitation of plasticizers?
a) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > .1-.2%.
b) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 5%.
c) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 10-20%.
d) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 1-2%.

View Answer

Answer: d [Reason:] A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 1-2%. Plasticizers or water reducers are chemical admixtures that can be added to concrete mixtures to improve workability.

5. At constant workability, what is the reduction in mixing water?
a) 1-2%
b) 50%
c) .1-.4%
d) 5-15%

View Answer

Answer: d [Reason:] At constant workability, the reduction in mixing water is expected to be of the order of 5% to 15%.

6. Where do we use plasticizers?
a) Where low degree of workability is required
b) Where medium degree of workability is required
c) Where high degree of workability is required
d) Where very low degree of workability is required

View Answer

Answer: c [Reason:] Where low degree of workability is required like Deep beams, column and beam junctions.

7. What is super plasticizers?
a) Which adds water for workability
b) Which reduces high range of water for workability
c) Which decreases workability at the same water content
d) Which oxidizes water for workability

View Answer

Answer: b [Reason:] The organic substances or combinations of organic and inorganic substances, which allow a high reduction in water content for the given workability at the same water content.

8. What is the allowed reduction of water with super plasticizers without reducing workability?
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%

View Answer

Answer: c [Reason:] Super plasticizers permits reduction of water content about 30% without reducing the workability.

9. Is it possible to use w/c ratio as low as 5?
a) Yes
b) No

View Answer

Answer: b [Reason:] It is possible to use w/c ratio as low as 0.25 or even lower and yet to make flowing concrete to obtain strength of order 120Mpa or more.

10. What is the limitation of Carboxylic acids in High range water reducers?
a) 0
b) .1%
c) .2%
d) .3%

View Answer

Answer: b [Reason:] It is the standard value of limitation of Carboxylic acids in High range water reducers i.e. .1%.

Set 5

1. Which among the following is not a type of Non-destructive testing?
a) Compression test
b) Visual testing
c) Ultrasonic testing
d) Eddy current testing

View Answer

Answer: a [Reason:] Compression test is a type of destructive testing. This test is used to determine behavior of metals under compressive load. Visual testing, ultrasonic testing, eddy current testing are types of non-destructive testing.

2. What is nondestructive test?
a) Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials without impairing their usefulness
b) Nondestructive tests are applications for detecting flaws that impair the use of the materials such as pressure testing
c) Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials with impairing their usefulness
d) Nondestructive tests are applications for detecting flaws that do not impair the use of the materials such as pressure testing

View Answer

Answer: a [Reason:] Nondestructive tests are applications for detecting flaws in materials without impairing their usefulness.

3. Which test is used to determine dimensions of any object?
a) Ultrasonic test
b) Torsion test
c) Eddy current test
d) Compression test

View Answer

Answer: c [Reason:] Eddy current test is used to determine dimensions of objects, to detect cracks. An eddy current instrument consists of a probe or coil, an electronic unit for generating frequency and a CRT unit for display purpose.

4. During radiography test, which region absorbs less radiation and transmits more?
a) Low and high density regions absorb and transmit same amount of radiation
b) High density region
c) Low density region
d) Low and high density regions adsorb

View Answer

Answer: c [Reason:] This method uses short wavelength electromagnetic radiations such as X-rays and γ rays to detect internal defects. In this method the component to be tested is placed in path of radiations caused due to X-rays or γ rays.

5. Which of the following statements is/are true for ultrasonic test?
a) Equipment used for ultrasonic testing is portable
b) Complicated shapes can be easily scanned
c) Waves generated are health hazardous
d) Waves generated are health hazardous and complicated shapes can be easily scanned

View Answer

Answer: a [Reason:] Ultrasonic test uses sound waves of high frequency to detect discontinuities. This method is used to detect flaws on the surface and also deep inside the component.

6. Which among the following is the last step in magnetic particle test method?
a) Observation and inspection
b) Circular magnetization
c) Demagnetization
d) Magnetization

View Answer

Answer: c [Reason:] Different steps involved in magnetic particle test are cleaning the surface, magnetizing the metallic component, application of ferromagnetic powder, observation and inspection and demagnetization.

7. In which type of test the capillary action principle is used?
a) Probe test
b) Bend liquid test
c) Dye penetrant test
d) Torsion test

View Answer

Answer: c [Reason:] Dye penetrant test uses the capillary action principle to detect surface discontinuities. In this method liquid is applied on a metallic surface and it gets entered into cracks which are open.

8. Which test can be performed without skilled labour?
a) Probe test
b) Bend liquid test
c) Dye penetrant test
d) Torsion test

View Answer

Answer: c [Reason:] Dye penetrant test does not require any skilled labour. This method only detects surface discontinuities and this test needs to be observed with naked eyes or with low magnifying glass.

9. What is the first step involved in the process of preparation of test sample of material?
a) Rough polishing
b) Fine grinding
c) Fine polishing
d) Etching

View Answer

Answer: b [Reason:] Fine grinding involves grinding of material using silicon carbide as the first step in the process of preparation of test sample.

10. Which of the following compound is used for fine polishing?
a) Aluminum oxide
b) Nitric oxide
c) Silicon carbide
d) Iron oxide

View Answer

Answer: a [Reason:] Powder form of aluminum oxide is used for fine polishing process. It is surface treatment process.