Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The cement concrete, from which entrained air and excess water are removed after placing it in position, is called _________
a) Vacuum concrete
b) LWC
c) Prestressed concrete
d) Sawdust concrete

View Answer

Answer: a [Reason:] Vacuum concrete is the type of concrete in which the excess water is removed for improving concrete strength. The water is removed by use of vacuum mats connected to a vacuum pump.

2. The removal of excess air after placing concrete helps in increasing the strength of concrete by ___________
a) 15-20%
b) 20-25%
c) 30-50%
d) 50-70%

View Answer

Answer: a [Reason:] The removal of excess air after placing concrete helps in increasing the strength of concrete by 15-20%. To attain these positive effects, the typical individual limitation for OPC replacement is commonly estimated to be 15–20% for FA and 40–50% for GGBS.

3. The light-weight concrete is prepared by ____________
a) Mixing Portland cement with sawdust in specified proportion in the concrete
b) Using coke-breeze, cinder or slag as aggregate in the concrete
c) Mixing aluminum in the concrete
d) Mixing steel in the concrete

View Answer

Answer: b [Reason:] The light-weight concrete is prepared by using coke-breeze, cinder or slag as aggregate in the concrete. Lightweight aggregates used in structural lightweight concrete are typically expanded shale, clay or slate materials that have been fired in a rotary kiln to develop a porous structure.

4. The sound absorption coefficient of light weight concrete is nearly __________
a) Twice
b) Thrice
c) Four times
d) Six times

View Answer

Answer: a [Reason:] The sound absorption coefficient of light weight concrete is nearly twice. Lightweight aggregates used in structural lightweight concrete are typically expanded clay materials that have been heated in a rotary kiln to develop a porous structure.

5. This type of concrete possesses __________
a) High insulating property
b) High conducting property
c) Low insulating property
d) Very high insulating property

View Answer

Answer: d [Reason:] This type of concrete possesses high insulating and low conducting property. Thermal insulation is the reduction of heat transfer between objects in the range of radiative influence.

6. In making precast structural units for partition and wall lining purposes, the concrete should be __________
a) Vacuum concrete
b) LWC
c) Prestressed concrete
d) Sawdust concrete

View Answer

Answer: b [Reason:] In making precast structural units for partition and wall lining purposes, the concrete should be LWC.

7. Most low-density aggregates are ________ in origin.
a) Volcanic
b) Sea water
c) Highly dense area
d) Low dense area

View Answer

Answer: a [Reason:] Most low-density aggregates are volcanic in origin and include pumice, tuff, scoria, and cinders.

8. ________ is also something used as the aggregate component of lightweight concretes.
a) Conglomerate
b) Gneiss
c) Marble
d) Diatomite

View Answer

Answer: d [Reason:] Diatomite is also something used as the aggregate component of lightweight concretes. Diatomite is also known as diatomaceous earth.

9. ________ is the most commonly used.
a) Conglomerate
b) Gneiss
c) Marble
d) Pumice

View Answer

Answer: d [Reason:] Pumice is the most commonly used and is actually a glass that forms when frothy volcanic eruptions cool quickly into rock.

10. Aggregates with a specific gravity of _________ are called lightweight aggregates.
a) <2.4
b) 2.4-2.8
c) >2.8
d) > 3

View Answer

Answer: a [Reason:] Aggregates with a specific gravity of less than 2.4 are called lightweight aggregates.

Set 2

1. ________ is not use to make Portland Cement (PC)?
a) Calcareous Rocks
b) Argillocalcareous Rocks
c) Argillaceous Rocks
d) Sand

View Answer

Answer: d [Reason:] Sand is mixed with Cement to make concrete instead of making cement. Materials which we get from these 3 rocks are useful to make healty PC.

2. Which one doesn’t comes under Calcareous Rocks?
a) Limestone
b) Cement rock
c) Chalk
d) Marine shell deposits

View Answer

Answer: b [Reason:] Cement Rock comes in Argillocalcareous Rocks. And Calcareous Rocks have Limestone, Marl, Chalk, Marine Shell Deposits.

3. What is the percentage of CLINKER in PC?
a) 2-3%
b) 4-6%
c) 2-6%
d) 3-5%

View Answer

Answer: c [Reason:] Portland cement is made by mixing substances containing CaCO3 with substances containing SiO2, Al2O3, Fe2O3 and heating them to a clinker which is subsequently ground to powder and mixed with 2-6 % gypsum.

4. As the materials pass through the kiln their temperature is rised upto ____
a) 1300-1600 °C
b) 1100-1500 °C
c) 1300-1500 °C
d) 1100-1600 °C

View Answer

Answer: a [Reason:] 1300-1600 °C is the best range to melt the raw materials for a healty PC. Below 1300 °C the materials whcih we added to make PC won’t melt perfectly and the result will be unhealty PC.

5. What is the diameter and length of the kiln respectively?
a) 6m and 200m
b) 200m and 6m
c) 6m and 6m
d) 200m and 200m

View Answer

Answer: a [Reason:] They are produced in a range of sizes and units with diameters up to 6 m and lengths up to 200 m have been made.

6. What is the range of CaCO3 in Argillocalcareous Rocks?
a) >75%
b) 40-75%
c) <45%
d) 75%

View Answer

Answer: b [Reason:] It is the standard value for in Argillocalcareous Rocks (40-75% CaCO3 such as clayey limestone, clayey marl).

7. ”Prepared raw mix is fed into the rotary kiln”. Is the statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Cement kilns are used for the pyroprocessing stage of manufacture of Portland and other types of hydraulic cement, in which calcium carbonate reacts with silica-bearing minerals to form a mixture of calcium silicates.

8. What is the diameter of Clinker for making of Portland Cement?
a) .15-5 cm
b) .15-5 m
c) .3-4 cm
d) .3-4 m

View Answer

Answer: a [Reason:] As the materials pass through the kiln their temperature is rised upto 1300-1600 °C. The process of heating is named as “burning”. The output is known as “clinker” which is 0.15-5 cm in diameter.

9. What is the composition of making the Mortar?
a) P.C. + Water
b) P.C. + Water + Sand
c) P.C. + Water + Sand + Gravel
d) Water + Sand + Gravel

View Answer

Answer: b [Reason:] Mortar is a mixture of 3 materials i.e. cement, water and sand (P.C. + sand + water = Mortar), used in building for holding bricks or stones together.

10. Cement is a material with adhesive and cohesive properties.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Cement is a material with adhesive and cohesive properties which make it capable of bonding minerals fragments into a compact whole.

Set 3

1. What is concrete maturity?
a) Concrete strength is directly related to age history
b) Concrete strength is indirectly related to age history
c) Concrete strength is directly related to age and its temperature history
d) Concrete strength is indirectly related to age and its temperature history

View Answer

Answer: c [Reason:] The maturity concept uses the principle that concrete strength is indirectly related to age and its temperature history.

2. Maturity methods provide a ___________ simple approach for strength of concrete.
a) Relatively
b) Technically
c) Absolutely
d) Actually

View Answer

Answer: a [Reason:] Maturity method provide a relatively simple approach for reliably estimating the in-place early age compressive strength of concrete during construction.

3. The maturity method is a ___________ approach to predict the early age strength gain of concrete.
a) Difficult
b) Convenient
c) Inconvenient
d) There is no such method

View Answer

Answer: b [Reason:] The maturity method is a convenient approach to predict the early age strength gain of concrete, using the principle that the concrete strength is directly related to the hydration temperature history of cementitious paste.

4. It is a __________ method.
a) Destructive Testing
b) Nondestructive testing
c) Ring Tension Test
d) Compression Test

View Answer

Answer: b [Reason:] It is a non-destructive testing method as contrasted to breaking cylinders in the laboratory.

5. It __________ the quantity and ___________ cost of sampling and testing
a) Increases, Increases
b) Decreases, decreases
c) Increases, Decreases
d) Decreases, Increases

View Answer

Answer: b [Reason:] It reduces the quantity and cost of sampling and testing by reducing the number of cylinders that need to be cast and broken to determine strength.

6. What does x3 in power’s experiment stands for?
a) Gel space ratio
b) Water cement ratio
c) Intrinsic strength of gel
d) Extrinsic strength of gel

View Answer

Answer: a ]Explanation: Power found the relationship to be 240 x3, where the value of x is the gel/space.

7. A lower ratio leads to
a) High strength
b) Low strength
c) Low durability
d) Ease to work

View Answer

Answer: a [Reason:] A lower ratio leads to higher strength and durability, but may make the mix difficult to work with and form.

8. The material used for UHPC provides compressive strengths up to
a) 17000 psi
b) 20000 psi
c) 25000 psi
d) 29000 psi

View Answer

Answer: d [Reason:] The material provides compressive strengths up to 29000 pounds per square inch.

9. “Where the matrix is extremely dense, a weak aggregate may become the weak”. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For very high-strength concrete where the matrix is extremely dense, a weak aggregate may become the weak link in concrete strength.

10. What is the compaction factor for medium degree of workability?
a) .78
b) .85
c) .92
d) .95

View Answer

Answer: c [Reason:] The compaction factor for medium degree of workability is .92 and .78 is the compaction for very low degree.

Set 4

1. Generally what is the w/c ratio?
a) .25
b) .5
c) .75
d) 1

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally the water cement ratio is .42-.5 and if it exceeds it will create pores in concrete.

2. The slump would not exceed 50 mm when compacting concrete with vibrators.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Segregation means concrete cement slurry & fine aggregates &coarse aggregate collapsed & have no slump & after hardening no strength but workability is the checking the concrete how much time used after mixing.

3. The levelling operation that removes humps and hollows and give a true, uniform concrete surface is called ____________
a) Screeding
b) Floating
c) Troweling
d) Compacting

View Answer

Answer: a [Reason:] The levelling operation that removes humps and hollows and give a true, uniform concrete surface is called Screeding.

4. What is the limitation of plasticizers?
a) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > .1-.2%
b) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 5%
c) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 10-20%
d) A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete > 1-2%

View Answer

Answer: d [Reason:] A good plasticizer is one which does not cause air-entrainment in concrete is greater than 1-2%.

5. What is the allowed reduction of water with super plasticizers without reducing workability.
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%

View Answer

Answer: c [Reason:] Super plasticizers permits reduction of water content about 30% without reducing the workability.

6. A lower ratio leads to ___
a) Higher strength and durability
b) Higher strength but low durability
c) Lower strength but high durability
d) Lower strength and durability

View Answer

Answer: a [Reason:] A lover ratio leads to higher strength and durability, but may make the mixture difficult to work.

7. Silica fume is _________
a) Less reactive
b) Neutral
c) More reactive
d) Absent in concrete

View Answer

Answer: c [Reason:] One of the most beneficial uses for silica fume is in concrete, because of its both properties, it is a very reactive pozzolana.

8. Content of SiO2 in silica fume?
a) 52%
b) 35%
c) 21.9%
d) 85-97%

View Answer

Answer: d [Reason:] The content of SiO2 in silica fume is 85-97%. 35% is the content of SiO2 in Calcareous (ASTM C618 Class C) Fly Ash.

9. What is the content of Al2O3 in fly ash?
a) 30-60%
b) 15-30%
c) Up to 30%
d) 1-7%

View Answer

Answer: b [Reason:] The content of 2O3 in fly ash has been tested according to procedures specified in IS: 1727-1967.

10. Find the odd one out.
a) Water reducing plasticizers
b) Water reducing plasticizers
c) High performance plasticizers
d) Super plasticizers

View Answer

Answer: d [Reason:] Water reducing plasticizers, Water reducing plasticizers, High performance plasticizers are the types of plasticizers available in India.

Set 5

1. How many types of tests are there to find workability?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 5 types of test to find the workability of a concrete i.e. slump test, compacting factor test, flow table test, vebe test, Kelly ball test.

2. These test find workability
a) Directly
b) Indirectly
c) 0
d) Equals to the weight of the cement

View Answer

Answer: b [Reason:] Unfortunately, there are no accepted tests, which can measure directly the workability.

3. Workability of concrete is measured by
a) Vicat apparatus test
b) Slump test
c) Minimum void method
d) Talbot Richard test

View Answer

Answer: b [Reason:] Work ability of concrete is measured by slump cone test, compaction factor test.Slump cone is used for medium work ability. For high work abilities it is not accurate.Slump values vary from 0 mm to 300 mm.

4. Which test gives good results for rich mixes?
a) Slump test
b) Compacting factor test
c) Flow table test
d) VeBe test

View Answer

Answer: a [Reason:] This is a test used extensively in site work all over the world. Very useful in detecting variations in the uniformity of a mix of given nominal proportions.

5. Which test used for low workable concretes?
a) Slump test
b) Compacting factor test
c) Flow table test
d) VeBe test

View Answer

Answer: b [Reason:] The degree of compaction, called compacting factor, is measured by the density ratio, i.e. the ratio of the density of actually achieved in the test to the density of the same concrete fully compacted.

6. Which test Used for high workable concretes?
a) Slump test
b) Compacting factor test
c) Flow table test
d) VeBe test

View Answer

Answer: c [Reason:] Compacting factor test used for high workable concretes. It measures the diameter of spread after vibration.

7. Which test used for fiber reinforced concrete?
a) Slump test
b) Compacting factor test
c) Flow table test
d) VeBe test

View Answer

Answer: d [Reason:] Start time after removing cone and stop counter once the transparent rider is covered with paste. Record in seconds. This is VeBe time.

8. ___________ is practical in field test.
a) Slump test
b) Compacting factor test
c) Flow table test
d) Kelly Ball Test

View Answer

Answer: d [Reason:] It measures the depth of penetration. Kelly Ball Test is practical in field test.

9. What is the compaction factor for medium degree of workability?
a) .78
b) .85
c) .92
d) .95

View Answer

Answer: c [Reason:] The compaction factor for medium degree of workability is .92 and .78 is the compaction for very low degree.

10. What is the Vee-Bee time for medium degree of workability?
a) 10-20 sec
b) 5-10 sec
c) 2-5 sec
d) 35 sec

View Answer

Answer: c [Reason:] 2-5 sec is the Vee-Bee time for the medium degree of workability and 10-20 sec is for very low.