Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The water–cement ratio is the ratio of ___
a) Weight of water to the weight of cement
b) Volume of water to the volume of cement
c) Density of water to the Density of cement
d) Weight of water to the weight of aggregates

View Answer

Answer: a [Reason:] The water–cement ratio is the ratio of the weight of water to the weight of cement used in a concrete mix.

2. A lower ratio leads to ___
a) Higher strength and durability
b) Higher strength but low durability
c) Lower strength but high durability
d) Lower strength and durability

View Answer

Answer: a [Reason:] A lower ratio leads to higher strength and durability, but may make the mix difficult to work with and form.

3. Workability can be resolved __________
a) With not using of plasticizers
b) With use of plasticizers
c) With the use of both plasticizers and super plasticizers
d) With not using of both plasticizers and super plasticizers

View Answer

Answer: c [Reason:] Plasticizers and super plasticizers helps to improve the workability to construct the building.

4. This image has _________
concrete-technology-questions-answers-entrance-exams-q4
a) High w/c ratio
b) Low w/c ratio
c) High Strength
d) Low porosity

View Answer

Answer: a [Reason:] It is clear vision from the image that the amount of water is more as compared to cement.

5. Which has Low porosity?
concrete-technology-questions-answers-workability-q5a
A
concrete-technology-questions-answers-workability-q5b
B
a) A
b) B
c) Both are same
d) Can’t predict

View Answer

Answer: a [Reason:] Option A figure has low porosity because the content of water is less as compared to cement.

6. How to improve the workability of concrete.
a) Increase the w/c ratio
b) Decrease the w/c ratio
c) Decrease the size of aggregates
d) Don’t mix it for longer time

View Answer

Answer: a [Reason:] Increasing the water cement ratio, helps in improving the workability of the concrete.

7. What is workability?
a) When it is easily placed and compacted heterogeneous
b) When it is easily placed and compacted homogenous
c) When it is not easily placed
d) When it is easily placed but not compacted homogenous

View Answer

Answer: b [Reason:] Concrete is said to be workable when it is easily placed and compacted homogeneously i.e without bleeding or Segregation.

8. What is the compaction factor for low degree of workability?
a) .78
b) .85
c) .92
d) .95

View Answer

Answer: b [Reason:] The compaction factor for low degree of workability is .85 and .95 is the compaction for the high degree.

9. What is the compaction factor for medium degree of workability?
a) .78
b) .85
c) .92
d) .95

View Answer

Answer: c [Reason:] The compaction factor for medium degree of workability is .92 and .78 is the compaction for very low degree.

10. What is the Vee-Bee time for medium degree of workability?
a) 10-20 sec
b) 5-10 sec
c) 2-5 sec
d) 35 sec

View Answer

Answer: c [Reason:] 2-5 sec is the Vee-Bee time for the medium degree of workability and 10-20 sec is for very low.

Set 2

1. Concrete is not recommended to be placed at a temperature above _________oC.
a) 20
b) 30
c) 40
d) 50

View Answer

Answer: c [Reason:] Any operation of concreting done at atmospheric temperature above 40 oC may be put under hot weather concreting.

2. IS: 7861 part-1 deals with ___________
a) Hot weathering concrete
b) Cold weathering concrete
c) Air entertained concrete
d) OPC

View Answer

Answer: a [Reason:] IS: 7861 part-1 deals with hot weather concreting and Part-2 deals with cold weather concreting.

3. A higher temperature of fresh concrete results in a __________ hydration of cement.
a) More rapid
b) Rapid
c) Low
d) Very low

View Answer

Answer: a [Reason:] A higher temperature of fresh concrete results in a more rapid hydration of cement and leads to reduced workability/ accelerated setting.

4. Does this reduce handling time?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A higher temperature of fresh concrete results in a more rapid hydration of cement and leads to reduced workability/ accelerated setting. This reduces the handling time of concrete.

5. Rapid evaporation may cause plastic shrinkage __________
a) Elastic shrinkage
b) Plastic shrinkage
c) High workability
d) Good strength

View Answer

Answer: b [Reason:] Rapid evaporation may cause plastic shrinkage and cracking and subsequent cooling of hardened concrete would introduce tensile stresses.

6. It is difficult to retain moisture for hydration for RAPID EVAPORATION OF WATER DURING CURING PERIOD.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is difficult to retain moisture for hydration and maintain reasonably uniform temperature conditions during the curing period.

7. Prepacked concrete _________ water proofing concrete.
a) Is
b) Is not
c) May be
d) Is but depends on temperature

View Answer

Answer: a [Reason:] Prepacked concrete is water proofing concrete with quality plaster which prevents water seepage.

8. Cement has ________ % volumetric shrinkage after curing.
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

View Answer

Answer: a [Reason:] Option a is the correct one because cement has 3-5% volumetric shrinkage after curing.

9. After vacuum mixing, the volumetric shrinkage can be raised from 3–5% to __________ % in different cements.
a) 1-2
b) 3-5
c) 5-7
d) 6-8

View Answer

Answer: c [Reason:] The volumetric shrinkage can be raised from 3–5 % to 5-7 % in different cements after mixing vacuum into it.

10. Vacuum mixing systems reduce the exposure by _________ %.
a) 20
b) 40
c) 50
d) 10

View Answer

Answer: c [Reason:] Vacuum mixing system decreases the exposure by 50 % to 70% and eliminate the contact with the bone cement while delivery.

11. The exposure of conventional mixing in open bowl is about ___________ ppm in the breathing zone.
a) 20
b) 40
c) 50
d) 10

View Answer

Answer: d [Reason:] 10 ppm is the exposure value of conventional mixing in open bowl in breathing zone. And the exposure limit lies in the range of 50-100 ppm in Europe.

Set 3

1. It is observed that 14-34% of the 20 years shrinkage occurs in ________
a) 2 weeks
b) 3 months
c) 6 months
d) 1 year

View Answer

Answer: a [Reason:] It is observed that 14-34% of the 20 years shrinkage occurs in 2 weeks.

2. It is observed that 40-80% of the 20 years shrinkage occurs in _____________
a) 2 weeks
b) 3 months
c) 6 months
d) 1 year

View Answer

Answer: b [Reason:] It is observed that 40-80% of the 20 years shrinkage occurs in 3 months.

3. It is observed that 66-85% of the 20 years shrinkage occurs in _____
a) 2 weeks
b) 3 months
c) 6 months
d) 1 year

View Answer

Answer: d [Reason:] It is observed that 66 to 85% of the 20 years shrinkage occurs in 1 year.

4. “If the concrete is placed in 100% relative humidity for a length of time then there WON’T be any shrinkage”. Is it true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] If the concrete is placed in 100% relative humidity for a length of time then there won’t be any shrinkage instead there’ll be slight swelling.

5. The magnitude of autogenous shrinkage is ________
a) .001
b) .0001
c) .01
d) .1

View Answer

Answer: c [Reason:] The magnitude of autogenous shrinkage is in the order of about .0001.

6. From the below figure, what is A here?
concrete-technology-questions-answers-factors-affecting-shrinkage-q6-q7-q8
a) Grave
b) Sand stone
c) Quartz
d) Granite

View Answer

Answer: a [Reason:] Aggregates plays an important role in the shrinkage properties of concrete. According to option, A is Sand stone.

7. From the below figure, what is B here?
concrete-technology-questions-answers-factors-affecting-shrinkage-q6-q7-q8
a) Grave
b) Sand stone
c) Quartz
d) Granite

View Answer

Answer: d [Reason:] Aggregates plays an important role in the shrinkage properties of concrete. According to option, B is Granite.

8. From the below figure, what is C here?
concrete-technology-questions-answers-factors-affecting-shrinkage-q6-q7-q8
a) Grave
b) Sand stone
c) Quartz
d) Granite

View Answer

Answer: c [Reason:] Aggregates plays an important role in the shrinkage properties of concrete. According to option, C is Quartz.

9. Which aggregates have high shrinkage?
a) Grave
b) Sand stone
c) Quartz
d) Granite

View Answer

Answer: b [Reason:] Aggregates plays an important role in the shrinkage properties of concrete. And sand stone has high shrinkage.

10. Which aggregates have low shrinkage?
a) Grave
b) Sand stone
c) Quartz
d) Granite

View Answer

Answer: c [Reason:] Aggregates plays an important role in the shrinkage properties of concrete. And quartz has low shrinkage.

Set 4

1. What is flexural strength?
a) The stress value obtained when the peak load value is used in the equation of modulus of rupture
b) The stress value representing the average flexural strength in the post peak region up to a specified deflection of L/n obtained when Pe,n is used in the equation of modulus of rupture
c) The load value representing the average load-carrying capacity in the post peak region up to a specified deflection of L/n
d) Value of the mean equivalent flexural strength normalized with respect to mean flexural strength

View Answer

Answer: a [Reason:] The stress value obtained when the peak load value is used in the equation of modulus of rupture is called flexural strength.

2. What is equivalent flexural load?
a) The stress value obtained when the peak load value is used in the equation of modulus of rupture
b) The stress value representing the average flexural strength in the post peak region up to a specified deflection of L/n obtained when Pe,n is used in the equation of modulus of rupture
c) The load value representing the average load-carrying capacity in the post peak region up to a specified deflection of L/n
d) Value of the mean equivalent flexural strength normalized with respect to mean flexural strength

View Answer

Answer: c [Reason:] The load value representing the average load-carrying capacity in the post peak region up to a specified deflection of L/n is equivalent flexural load.

3. What is equivalent flexural strength?
a) The stress value obtained when the peak load value is used in the equation of modulus of rupture
b) The stress value representing the average flexural strength in the post peak region up to a specified deflection of L/n obtained when Pe,n is used in the equation of modulus of rupture
c) The load value representing the average load-carrying capacity in the post peak region up to a specified deflection of L/n
d) Value of the mean equivalent flexural strength normalized with respect to mean flexural strength

View Answer

Answer: b [Reason:] The stress value representing the average flexural strength in the post peak region up to a specified deflection of L/n obtained when Pe,n is used in the equation of modulus of rupture is called equivalent flexural strength.

4. What is equivalent flexural strength ratio?
a) The stress value obtained when the peak load value is used in the equation of modulus of rupture
b) The stress value representing the average flexural strength in the post peak region up to a specified deflection of L/n obtained when Pe,n is used in the equation of modulus of rupture
c) The load value representing the average load-carrying capacity in the post peak region up to a specified deflection of L/n
d) Value of the mean equivalent flexural strength normalized with respect to mean flexural strength

View Answer

Answer: d [Reason:] Equivalent flexural strength ratio is Value of the mean equivalent flexural strength normalized with respect to mean flexural strength.

5. Calipers, capable of reading the dimensions of test specimens to an accuracy of ____________
a) 1mm
b) .1mm
c) 10mm
d) .5mm

View Answer

Answer: b [Reason:] Calipers, capable of reading the dimensions of test specimens to an accuracy of 0.1 mm.

6. Rule (ruler/scale), capable of reading the dimensions of test specimens to an accuracy of ________
a) 1mm
b) .1mm
c) 10mm
d) .5mm

View Answer

Answer: a [Reason:] Rule (ruler/scale), capable of reading the dimensions of test specimens to an accuracy of 1 mm.

7. Load measuring device shall be capable of measuring loads to an accuracy of ___________
a) 1N
b) 10N
c) 1KN
d) 10KN

View Answer

Answer: b [Reason:] Load measuring device shall be capable of measuring loads to an accuracy of 10N.

8. The tolerances on the cross-section of the test specimens shall be within ± ____________
a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 5%

View Answer

Answer: b [Reason:] The tolerances on the cross-section of the test specimens shall be within ± 2%.

9. The flexural strength (or modulus of rupture) is obtained for the first peak load, Pmax as:_______________
a) Pmax * L/bd2
b) Pmax /Ld2
c) Pmax * L/bd
d) Pmax /L/bd2

View Answer

Answer: a [Reason:] It should be noted that the value obtained may be significantly different from that obtained in a conventional test carried out under load control, where the specimen fails at the peak load.

10. A data acquisition system capable of digitally recording and storing load and deflection data at least ___________
a) 1 times per sec
b) 5 times per sec
c) 10 times per sec
d) 15 times per sec

View Answer

Answer: c [Reason:] A data acquisition system capable of digitally recording and storing load and deflection data at least 10 times per second (i.e., a sampling frequency of 10 Hz is suitable.

Set 5

1. IS code for Specification for ordinary Portland cement, 33 grade?
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 269:1989 code is for specification for ordinary Portland cement of 33 grade. This standard covers the manufacture and chemical and physical requirements of ordinary Portland cement.

2. IS code for Specification for coarse and fine aggregates from natural sources for concrete?
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000

View Answer

Answer: b [Reason:] IS 383:1970 – Specification for coarse and fine aggregates from natural sources for concrete.

3. IS code for Specification for Portland slag cement?
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000

View Answer

Answer: c [Reason:] IS 455:1989 is for specification for Portland slag cement to the need of civil engineering.

4. IS Code of practice for plain and reinforced concrete.
a) IS 269:1989
b) IS 383:197
c) IS 455:1989
d) IS 456:2000

View Answer

Answer: d [Reason:] IS 456:2000 Code of practice for plain and reinforced concrete to the need of civil engineering.

5. IS 457:1957 is for __________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement flyash based
c) Specification for Portland pozzolana cement calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 457:1957 Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures.

6. IS 1489(Part 1):1991 is for _________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Flyash based
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials

View Answer

Answer: b [Reason:] IS 1489(Part 1):1991 Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Flyash based.

7. IS 1489(Part 2):1991 is for _____________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Flyash based
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials

View Answer

Answer: c [Reason:] IS 1489(Part 2):1991 Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based.

8. IS 1727:1967 is for ___________
a) Code of practice for general construction of plain and reinforced concrete for dams and other massive structures
b) Specification for Portland pozzolana cement Part 1 Fly ash based
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanic materials

View Answer

Answer: d [Reason:] IS 1727:1967 Methods of test for pozzolanic materials to the need of civil engineering.

9. IS 650:1991 is for _____________
a) Specification for standard sand for testing of cement
b) Methods of samplingand analysis of concrete
c) Specification for pozzolana cement
d) Methods of test for pozzolanicmaterials

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 650:1991 Specification for standard sand for testing of cement to the need of civil engineering.

10. IS 1199:1959 is for _________
a) Specification for standard sand for testing of cement
b) Methods of samplingand analysis of concrete
c) Specification for Portland-pozzolana cement: Part 2 Calcined clay based
d) Methods of test for pozzolanicmaterials

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 1199:1959 Methods of sampling and analysis of concrete to the need of civil engineering.