Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What do you mean by bulking?
a) The volume increase of fine aggregate due to presence of moisture content in it
b) The moisture present in aggregate forms a film around each particle
c) Fine aggregate shows completely realistic volume
d) The state of setting someone or something apart from others

View Answer

Answer: a [Reason:] The volume increase of fine aggregate due to presence of moisture content is known as bulking. Fine sand bulks more as compared to coarse sand.

2. “Fine aggregate do not show any bulking when it is absolutely dry”. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Fine aggregate do not show any bulking when it is absolutely dry or completely saturated.

3. What is the percentage of bulk if fine aggregates manufactured by extremely fine sand?
a) 20
b) 30
c) 40
d) 50

View Answer

Answer: c [Reason:] Extremely fine sand particularly the manufactured fine aggregate bulks as much as about 40%.

4. Bulking ___________ with increase in moisture.
a) Increase
b) Decrease
c) First increase then decrease
d) First decrease then increase

View Answer

Answer: c [Reason:] Bulking increases with increase in moisture content upto a certain limit and beyond that the further increase in moisture content results in decrease in volume.

5. Fine sand bulks __________ than coarse sand.
a) Less
b) More
c) Equal
d) Depends on volume

View Answer

Answer: b [Reason:] Fine sand bulks more as compared to coarse sand, i.e. percentage of bulking in indirectly proportional to the size of particle.

6. If h= height of sand when moist and h1 is the height when saturated then what is the percentage of bulking?
a) {(h-h1)/h1}*100
b) {(h1-h)/h1}*100
c) {(h-h1)/h}*100
d) {(h1-h)/h}*100

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the formula to calculate the percentage of bulking. Percentage in bulking = {(h-h1)/h1}*100 .

7. Which apparatus we don’t need to calculate the bulking of fine aggregates?
a) Measuring cylinder
b) Weighing balance
c) Steel rule
d) Vicat’s mould

View Answer

Answer: d [Reason:] Vicat’s mould don’t come in use to calculate the bulking percentage because it is used to find initial and final setting time.

8. What is bulking of coarse aggregates?
a) More than sand
b) Less than sand
c) Equal than sand
d) Negligible

View Answer

Answer: d [Reason:] Bulking is indirectly proportional to the particle size of the aggregates. Size of coarse aggregates is more hence negligible bulking.

9. If the moisture content of 5 to 10% by weight, then the bulking of sand is increased by __________
a) 20
b) 30
c) 40
d) 50

View Answer

Answer: d [Reason:] With the moisture content of 5 to 10% by weight, the bulking of sand is increased by 50.

10. When sand is fully dry then it’s volume is ____________
a) Equal
b) Less
c) More
d) Can’t say

View Answer

Answer: a [Reason:] When the sand is fully dry then there is 0 bulking in it. Therefore, the volume of same will be same.

Set 2

1. What is the permissible limits for construction of chlorides in water for RCC work?
a) 200mg/l
b) 2000mg/l
c) 1000mg/l
d) 500mg/l

View Answer

Answer: c [Reason:] 1000mg/l is the standard value for the permissible limits for construction of chlorides in water for RCC work.

2. What is the permissible limits for construction of chlorides in water for PCC work?
a) 200mg/l
b) 2000mg/l
c) 1000mg/l
d) 500mg/l

View Answer

Answer: b [Reason:] 2000mg/l is the standard value for the permissible limits for construction of chlorides in water for PCC work.

3. What is the permissible limits for construction of sulphates in water?
a) 200mg/l
b) 2000mg/l
c) 1000mg/l
d) 500mg/l

View Answer

Answer: d [Reason:] 500mg/l is the standard value for the permissible limits for construction of sulphates in water.

4. “There is necessary to minimize the use of salt water in RCC”. Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Salty water causes rusting problems in the steel provided in RCC work for the structures.

5. Presence of acid, alkali ___________
a) Increases the strength
b) Reduces the strength
c) Do effect the concrete
d) Depends upon the proportion

View Answer

Answer: b [Reason:] Presence of acid, alkali, industrial waste, sanitary sewage and water with sugar also reduce the strength of concrete.

6. Which of the following statement is incorrect for mixing water,
a) Suspended particles of clay and slit < .02%
b) The quality of CaCl2 is restricted to 1.5%
c) The pH value of water should be between 6-8
d) Free vegetable oil is beneficial

View Answer

Answer: d [Reason:] Free vegetable oil is harmful but mineral oil up to 2% is beneficial to concrete for making healthy structure.

7. What is the maximum limit (ppm) for chlorides in water?
a) 500
b) 1000
c) 2000
d) 1500

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the standard value of maximum limit (ppm) for chlorides in water for construction.

8. What is the maximum limit (ppm) for SO3 in water?
a) 500
b) 1000
c) 2000
d) 1500

View Answer

Answer: b [Reason:] It is the standard value of maximum limit (ppm) for Sulphur trioxide in water for construction.

9. What is the maximum limit (ppm) for turbidity in water?
a) 500
b) 1000
c) 2000
d) 1500

View Answer

Answer: d [Reason:] It is the standard value of maximum limit (ppm) for turbidity in water for construction.

10. What is the maximum limit (ppm) for Alkali Carbonates and Bicarbonates in water?
a) 500
b) 1000
c) 2000
d) 1500

View Answer

Answer: b [Reason:] It is the standard value of maximum limit (ppm) for Alkali Carbonates and Bicarbonates in water for construction.

Set 3

1.”Portland cement is composed of four major oxides (CaO, SiO2, Al2O3, Fe2O3 =90%)”. Is this statement true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Portland cement is composed of four major oxides ((CaO, SiO2, Al2O3, Fe2O32O & K2O in P.C. ? a) =.6% b) >6% c) <6% d) 0

View Answer

Answer: c [Reason:] Alkalies (Na2O & K2O) may cause some dificulties if the cement is used with certain types of reactive aggregates in making concrete.

5. Insoluble Residue mainly comes from which compound?
a) Lime
b) Soda
c) Silica
d) Alumina

View Answer

Answer: c [Reason:] Insoluble Residue is that fraction of cement which is insoluble in HCl. It comes mainly from the silica which has not reacted to form compounds during the burning process in the kiln.

6. Loss on Ignition (L.O.I.) is the loss in weight of cement after being heated to _____________
a) 1000°C
b) 100°C
c) 500°C
d) 1500°C

View Answer

Answer: a [Reason:] It indicates the prehydration or carbonation due to prolonged or improper storage of cement & clinker.

7. “C4AF is not a true compound.” Is this statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] C4AF is not a true compound. The ferrite phase ranges from C2AF to C6AF. *C4AF represents an average.

8. On cooling below 1250oC, C3S decomposes ____________
a) Fast
b) Slowly
c) Never
d) Depends on the conditions

View Answer

Answer: b [Reason:] On cooling below 1250oCC, C3S decomposes slowly but, if cooling is not too slow, C3S remains unchanged and is relatively stable at ordinary temperatures.

9. Gypsum reacts with ____________ to form calcium sulfo aluminates and calcium sulfo ferrite.
a) C4AF
b) CF4
c) SO3
d) CaO

View Answer

Answer: a [Reason:] C4AF work as flux material and also it accelerates the hydration of silicates. C4AF hydrates to tricalcium aluminate hydrate and calcium ferrite CaO.Fe2O3 in amorphous form.

10. C3 S and C2S require approximately the _____________ amount of water for hydration.
a) Same
b) More
c) Less
d) Depends on the paste

View Answer

Answer: a [Reason:] C3S and C2S require approximately the same amount of water for hydration, but C3S produces more than twice as much Ca(OH)2 as is formed by the hydration of C2S.

Set 4

1. According to geological origin, aggregates is/are classified into __________ types.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] There are 2 types of aggregates based on geological origin. They are natural aggregates and artificial aggregates.

2. According to size, aggregates is/are classified into __________ types.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] There are 4 types of aggregates based on size. They are fine aggregates, coarse aggregates, all in aggregates and single size aggregates.

3. What is the total percentage of aggregates in concrete by volume?
a) 50-60%
b) 60-75%
c) 85%
d) 50%

View Answer

Answer: b [Reason:] Aggregates, which account for 60-75% of the total volume of concrete, are divided into 2 categories.

4. What is the size of fine aggregates?
a) 4.75mm
b) < 4.75mm
c) > 4.75mm
d) 12mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The size of the fine aggregates is less than 4.75mm because it passes from 4.75 mm sieve at its lowest so there is no chance for more than 4.75mm in its size.

5. What is the size of coarse aggregates?
a) 4.75mm
b) < 4.75mm
c) > 4.75mm
d) 12mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The size of the fine aggregates is less than 4.75mm because it passes from 4.75 mm sieve but the aggregates which don’t pass through it are coarse aggregates.

6. Crushed stone, gravel and ordinary sand are examples of ___________
a) Lightweight aggregate
b) Normal-weight aggregate
c) Heavy-weight aggregate
d) Both Normal-weight aggregate and Heavy-weight aggregate

View Answer

Answer: b [Reason:] Crushed stone, gravel and ordinary sand are examples of normal weight aggregate. They are commonly used in manufacture of normal weight concrete, asphalt concrete and roadway sub-base.

7. Which type of aggregate is shown below?
concrete-technology-questions-answers-classification-aggregates-q7
a) Angular aggregate
b) Rounded aggregate
c) Flaky aggregate
d) Irregular or partially aggregate

View Answer

Answer: a [Reason:] Possessing well defined edges formed at the intersection of roughly planar faces.

8. Which type of aggregate is shown below?
concrete-technology-questions-answers-classification-aggregates-q8
a) Angular aggregate
b) Rounded aggregate
c) Flaky aggregate
d) Irregular or partially aggregate

View Answer

Answer: c [Reason:] Material usually angular of which the thickness is small relative to the width.

9. Which type of aggregate is shown below?
concrete-technology-questions-answers-classification-aggregates-q9
a) Angular aggregate
b) Rounded aggregate
c) Flaky aggregate
d) Irregular or partially aggregate

View Answer

Answer: b [Reason:] Fully water worm or completely shaped by attrition. These are generally found in river or sea shore.

10. Aggregate crushed before the application of full load of ___________
a) 10ton
b) 20ton
c) 30ton
d) 40ton

View Answer

Answer: d [Reason:] Aggregate crushed before the application of full load of 40ton, the weaker material become compacted, so that the amount of crushing in later stage of the test is reduced.

Set 5

1. Tensile test can be performed on _____________
a) Impact testing machine
b) Universal testing machine
c) Rockwell tester
d) Brinell tester

View Answer

Answer: b [Reason:] Tensile testing, also known as tension testing, is a fundamental materials science test in which a sample is subjected to a controlled tension until failure.

2 Which machine records the change in length of specimen?
a) Impact testing machine
b) Universal testing machine
c) Rockwell tester
d) Brinell tester

View Answer

Answer: b [Reason:] A universal testing machine (UTM), also known as a universal tester, materials testing machine or materials test frame, is used to test the tensile strength and compressive strength of materials.

3. The ability of the material to resist stress without failure is called ________________
a) Strength
b) Hardness
c) Stiffness
d) Toughness

View Answer

Answer: a [Reason:] The ability of the material to resist stress without failure is called as strength.

4. In universal testing machine, for a circular section specimen, the gauge length is taken to be ______________
a) 3.65 vA
b) 4.65 vA
c) 5.65 vA
d) 6.65 vA where A is the area of cross section of the specimen

View Answer

Answer: c [Reason:] It is the formula to find the gauge length when we have the area of the specimen.

5. “The shape of specimen used in compression test is Cube and cylinder”.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The shape of specimen used in compression test is Cube and cylinder.

6. During compression test of cast iron, the failure occurs i.e. the crack appears along the _____________
a) Diagonal
b) Surface parallel to load applied
c) Surface perpendicular to load applied
d) Lateral

View Answer

Answer: a [Reason:] During compression test of cast iron, the failure occurs i.e. the crack appears along the diagonal.

7. The property of a material that resists penetration or indentation by means of abrasion or scratching is known as ___________
a) Strength
b) Hardness
c) Stiffness
d) Toughness

View Answer

Answer: b [Reason:] The property of a material that resists penetration or indentation by means of abrasion or scratching is known as hardness.

8. The indenter used in Brinell hardness test is a ____________
a) Ball
b) Cone
c) Cylinder
d) Pyramid

View Answer

Answer: b [Reason:] The Brinell method applies a predetermined test load (F) to a carbide ball of fixed diameter (D) which is held for a predetermined time period and then removed.

9. For hardness test of copper in Brinell hardness tester, the diameter of ball is ___________
a) 7mm
b) 1mm
c) 5mm
d) 3mm

View Answer

Answer: c [Reason:] ASTM E-10 is a standard test for determining the Brinell hardness of metallic materials. The load applied in this test is usually 3,000, 1,500, or 500 kgf, so that the diameter of the indentation is 5 mm.

10. In charpy test specimen, the angle of v-notch section is ____________
a) 30 degrees
b) 45 degrees
c) 60 degrees
d) 90 degrees

View Answer

Answer: b [Reason:] In charpy test specimen, the angle of v-notch section is 45 degrees and 0.25mm radius along the base.