Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. ___________ variations can also be used in speed regulation of gas turbines.
a) Pressure
b) Fuel flow
c) Temperature
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Fuel flow variations can be used in speed regulations in gas turbines.

2. Nozzle area variations are used in speed regulations in gas turbines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Fuel flow variations and nozzle area variations can be used in speed regulations in gas turbines.

3. If the electrical load is greater than the speed then _________
a) Turbine shuts down
b) Speed decreases
c) Speed increases
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When electrical load increases than the generation then turbine speed decreases.

4. When gas turbines are operated in parallel their disturbances ________
a) Increases
b) Decreases
c) Does not change
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When gas turbines are parallelly operated their disturbances increases.

5. In parallel operation speed governor is connected to ______________
a) digital set point
b) fuel system
c) actual speed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In parallel operation speed governor is connected to fuel system.

6. Microprocessor based synchronizer operates on set point.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Conventional synchronizing relay operates on set point.

7. Synchronizing relay has a time period of _____
a) 5 min
b) 3 min
c) 6 min
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Synchronizing relay has a time period of 6 minutes.

8. Microprocessor based synchronizer has a time period of _______
a) 4.5 min
b) 5 min
c) 8 min
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Microprocessor synchronizer is an advanced synchronizer and has lesser time than synchronizing relay.

9. Inputs given to speed governor are_____
a) Digital set point
b) Actual speed
c) Digital set point & Actual speed
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Digital set point and actual speed are the inputs given to the speed governor.

10. PID controller is used to make the offset ________
a) Zero
b) Positive
c) Negative
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] PID controller is used to make the offset zero.

Set 2

1. A back flow from discharge to suction in compressor is called as __________
a) Pitching
b) Yawning
c) Surging
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Back flow of working fluid from discharge section to suction in compressor is called as surging.

2. Surging occurs when mass flow crosses ________
a) critical value
b) peak pressure
c) below critical value
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Surging occurs when mass flow falls below critical value.

3. Surging occurs when pressure difference is ________
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When surging is occurred high pressure difference is established.

4. Surging _________ the speed of rotation.
a) increases
b) decreases
c) remains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Surging decreases the speed of the rotation.

5. Surging produces _______ vibrations.
a) heavy
b) little
c) medium range
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Surging produces heavy vibrations due to forward and backward flow of fluid.

6. Surging effects the working of __________
a) compressor
b) turbine
c) surging
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Surging effects working of compressor.

7. Surging also damages pipelines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Surging damages the pipelines due to vibration produced.

8. Due to surging when pressure changes_________ turbine shuts down.
a) very high
b) very low
c) to zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to surging when pressure drops very low turbine may shut down.

9. Surging only ________ the speed.
a) increases
b) both
c) decreases
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Surging not only reduces the speed sometimes it leads to overspeed.

10. Surging can be prevented by anti surge systems and control valve.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Surging can be prevented by anti surge systems and control valve.

Set 3

1. In small turbines initial cost for throttle governing is ________
a) Low
b) High
c) Same as of Big turbines
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In small turbines initial cost of throttle governing is low.

2. In small turbines throttle valve is actuated by ________
a) Pneumatic governor
b) Hydraulic governor
c) Centrifugal governor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In small turbines throttle valve is actuated by centrifugal governor.

3. Turbine shaft and rotating shafts are connected by a gear mechanism.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Both turbine shaft and rotating shaft are connected by a gear mechanism.

4. Sleeves of the governor rotate ___________
a) perpendicularly
b) parallel
c) axially
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both turbine shaft and rotating shafts are connected by a gear mechanism axially.

5. When the load is decreased the turbine shaft speed is ____________
a) decreased
b) increased
c) remains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When the load is decreased the turbine shaft speed is increased.

6. In big turbines ________ is used to increase the lever sensitivity.
a) Servo mechanism
b) Centrifugal governor
c) Gear mechanism
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In big turbines servo mechanism is used to increase the lever sensitivity.

7. Small deflections in the lever are magnified by _______
a) mass flow Governor
b) servo mechanism
c) mass flow
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Small deflections in the lever are magnified by relay system.

8. When volume of flow is limited produced power _______
a) Limits
b) Varies
c) There is no relation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When volume of flow is limited it limits produced power also.

9. Pressure of the steam is __________ at the entry during throttle governing.
a) increased
b) decreased
c) remained constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In throttle governing available energy is limited by reducing the pressure of steam at the entry.

10. In throttle governing, flow rate is controlled by steam control valve.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Partially opened steam controlled valve is used to control flow rate in throttle governing.

Set 4

1. Fire resistant fluids can be used in __________ pressures.
a) high
b) low
c) both high and low
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Fire resistant fluids can be used in high and also low pressure. But mostly fire resistant fluids are used under high pressures as they don’t have any use in the case of low pressures.

2. __________ esters can be used as fire resistant fluids.
a) Phosphate
b) Potassium
c) Sodium
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Phosphate esters can be used as fire resistant fluids. As boiling point of phosphate esters are high they can withstand to high temperatures without boiling.

3. Ester mineral blends can also be used as fire resistant fluids.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Ester mineral blends can also be used as fire resistant fluids. As esters have high boiling points.

4. _______ glycols can also be used as fire resistant fluids.
a) Methylene
b) Ethylene
c) Water
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Water glycols can also be used as fire resistant fluids. Water when mixed with glycols their boiling point gets increased and hence these can be used as fire resisting fluids.

5. Fire resistance is _________ proportional to smoothening of the steam.
a) inversly
b) directly
c) fire resistance is not related to steam smootheness
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Fire resistance is directly proportional to smoothening of the steam. When there is no fire resistance there will be vigorous combustion taking place which will lead to improper production of steam.

6. Fire resistance of fluids is _______ to the vaporization of the fluid.
a) inversely proportional
b) directly proportional
c) both are no where related
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Fire resistance of fluids is proportional to the vaporization of the fluid. If the fluid is highly vaporizable then its fire resistance decreases as fluid gets easily vaporized at low temperatures.

7. __________ is the important feature of the fire resistant fluid.
a) Specific volume
b) Specific heat
c) Viscosity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Viscosity is the important feature of the fire resistant fluid. If the fluid has high viscosity it does not get combusted easily.

8. Fire resistant fluids are selected based on operating ____________
a) temperature
b) pressure
c) temperature & pressure
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Fire resistant fluids are selected based on both operating pressure and temperature as pressure is directly proportional to temperature when the volume is constant. Temperature is considered because the fluid that is selected must be able to withstand the working temperature without getting vaporized.

9. ___________ resistance is taken into the consideration while selecting fire resistant fluid.
a) Corrosion
b) Frictional
c) Corrosion & Frictional
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Corrosion resistance is taken into the consideration while selecting fire resistant fluid. If the fluid is less corrosion resistant the combustion chambers get corroded easily which leads to break down of the gas turbine.

10. Heat resistant fluids are in _______ color.
a) Black
b) White
c) Colorless
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Heat resistant fluids are either red or pink dye color. The quality of the heat resistance offered by the fluid can be determined by the darkness of the color.

Set 5

1. Pressure acting on the turbine cylinders is _______
a) low
b) high
c) depending on the volume
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Pressure acting on the turbine cylinders is very high due to high temperatures.

2. _________ stresses are developed on the wall of cylinder in steam turbine.
a) Compressive
b) Static
c) Thermal
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Thermal stresses are developed on the wall of cylinder in steam turbine as high temperatures and high pressures are acting.

3. Thickness of the cylinder wall must be ________ in steam turbines.
a) constant
b) increased
c) decreasing
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Thickness of the cylinder wall must be maintained constant in steam turbines because if the thickness is uneven there will be uneven thermal stresses developed.

4. Steam entering cylinder has ______ temperature than the steam present in the cylinder.
a) less
b) more
c) equal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Steam entering cylinder has more temperature than the steam present in the cylinder as the heat energy from the steam inside the cylinder will be used up.

5. ________ cylinder is used in steam turbine.
a) One
b) Multiple
c) Either one or multiple depending on the requirement
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] More than one cylinder are joined together to make steam turbine generator to work.The number of cylinders that are to be used is specified based on the volume required.

6. All the cylinders used in steam turbine are worked under _______ pressure.
a) same
b) increasing pressure
c) decreasing pressure
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Pressure in the steam turbine cylinders is not constant it varies from cylinder to cylinder.The pressure in each cylinder is varied so that pressure compounding can be attained.

7. Pressures of the cylinders in steam turbines are arranged according to the specific _______
a) temperature
b) pressure
c) volume
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] As steam moves from one cylinder to another cylinder its pressure keeps on decreasing and specific volume keeps increasing. Hence cylinders are arranged according to the increase of the specific volume of the working fluid.

8. _______ can also be done to the steam in between the cylinders of steam turbine.
a) Reheating
b) Regenerating
c) Recuperating
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Reheating can also be done to the steam in between the cylinders of steam turbine so that pressure compounding will be possible.

9. Some nozzles are equipped on the ________
a) None of the mentioned
b) Rotating shaft
c) Casing
d) Cylinders

View Answer

Answer: d [Reason:] Some nozzles are equipped on the cylinders, so that intermediate reheating can be done to the working fluid and unwanted gases can be driven out.

10. ________ takes place due to thermal stresses in the steam turbine cylinder.
a) Expansion
b) Compression
c) Depends
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Expansion takes place due to thermal stresses in the steam turbine cylinder. As steam turbine cylinders are made of some metal, thermal expansion may take place.