Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Mixed pressure steam turbines are driven by ____ kinds of steam.
a) 1
b) 2 or more
c) 3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Mixed pressure turbines are driven by two or more kinds of steam.

2. In mixed pressure turbine existing boiler can be combined with new boiler.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Both the steams are fed into turbine independently and in this type of turbine existing boiler can be combined with new boiler.

3. In dual heat sources optimum heat for each condition cannot be selected in mixed pressure turbine.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In dual heat sources optimum heat for each condition can be selected in mixed pressure turbine.

4. Radial turbines gain their high efficiencies at the speed ratio of ___________
a) 0.5
b) 0.7
c) 1
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Radial turbines get their peak efficiencies at the speed ratio of 0.7

5. Radial turbine has _______ degree of freedom when compared to mixed flow turbine.
a) more
b) less
c) equal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Radial turbine has less degree of freedom when compared to mixed flow turbine.

6. The blade inlet angle at radial blade section is ________in mixed flow turbine.
a) non zero
b) zero
c) depends on the mass flow rate
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The blade inlet angle at radial blade section is non zero in mixed flow turbine.

7. Stress levels in mixed flow turbine are ________
a) high
b) less
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Stress levels in mixed flow turbines are less.

8. Mixed flow turbines are designed at ________ inertia.
a) high
b) medium
c) low
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Mixed flow turbines are designed at low inertia.

9. Radial turbines are characterized by ____________
a) radial fibers
b) centrifugal compressors
c) radial compressors
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Radial turbines are characterized by radial fibers.

10. Turbochargers in automobiles works under _______ pulsation inlet flows.
a) low
b) high
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Turbochargers in automobiles works under high pulsation inlet flows.

Set 2

1. Vapor quality is the ___________ stored in the steam.
a) mass factor
b) pressure factor
c) temperature factor
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Vapor quality is used to know the amount of mass stored in steam.

2. Saturated liquid’s vapor quality is ________
a) 100%
b) 50%
c) 0%
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In a saturated liquid no vapor is present and hence vapor quality of saturated liquid is 0%.

3. Vapor quality of saturated steam is ________
a) 100%
b) 50%
c) 0%
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In a saturated vapor the vapor quality is 100%.

4. Vapor quality is an ___________
a) extensive property
b) intensive property
c) extensive & intensive property
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Vapor quality is an intensive property.

5. Vapor quality cannot be used to distinguish thermodynamic state of the fluid from others.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] As vapor quality is an intensive property it can be used with the other intensive properties to distinguish the thermodynamic stage.

6. Vapor quality can be calculated by ____________ the total mass of the vapour present with mass of the fluid .
a) dividing
b) multiplying
c) adding
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Vapor quality is obtained by dividing mass of the vapor present in fluid with the total mass of the fluid.

7. ________ quality steam contains low moisture percentage.
a) high
b) medium
c) low
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Low quality steam has high moisture percentage.

8. ________ quality steam causes corrosion.
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As low quality steam contains high moisture percentage, it corrodes easily.

9. In steam whistles steam quality determines the ___________
a) velocity of sound
b) pressure
c) temperature
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Velocity of sound in steam whistles depends on steam quality as steam inertia depends on steam quality.

10. Specific volume of steam is ___________ to dryness faction at given temperature.
a) not related
b) indirectly proportional
c) directly proportional
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] At given temperature specific volume of steam increases with increase in dryness faction.

Set 3

1. In Compressor jet propulsion cycles pressure energy is added to the air steam.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In compressor jet propulsion cycle pressure energy is added to the air steam.

2. Pressure energy is added to the air steam at _________ pressure ratios in compressor jet propulsion cycles.
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Pressure energy is added to the air steam at low pressure ratios on compressor jet propulsion cycles.

3. The super critical steam first _________ while flowing through the turbine.
a) expands
b) both
c) contracts
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Super critical steam expands while flowing through a turbine.

4. Turbine exhaust is connected to the ________
a) condenser
b) compressor
c) both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The turbine exhaust is connected to the condenser where heat of vaporization is used.

5. In jet propulsion cycles _______ is used as working fluid.
a) water
b) methane
c) both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Water is used as working fluid in jet propulsion cycles.

6. In jet propulsion cycle specific impulse is ____
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In jet propulsion cycle specific impulse is low which is a major disadvantage.

7. When reactor pressure is increased above 400psi its performance is ___________
a) decreased
b) remains constant
c) increased
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] When reactor pressure is increased above 400psi its performance is increased.

8. When reactor steam outlet pressure is increased performance is increased _____
a) Rapidly
b) Little
c) Pressure remains constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When reactor steam outlet pressure is increased performance is increased very little.

9. Specific impulse in jet propulsion is ________
a) low
b) high
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Specific impulse was found to be low in jet propulsion cycles.

10. When condenser pressure is increased performance is _______
a) decreased
b) increased
c) remains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When condenser pressure is increased performance also increases a little.

Set 4

1. Fluid slip in the impeller can be measured by ____________
a) Pressure coefficient
b) Slip factor
c) Pressure coefficient & Slip factor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Fluid slip in the impeller can be measured by slip factor.

2. Deviation in the angle of the fluid leaving the impeller is called as_________
a) slip factor
b) pressure rise
c) fluid slip
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The deviation in the angle of the fluid leaving the impeller is called fluid slip.

3. In axial impellers fluid slip is ______
a) Small
b) Large
c) Medium
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In axial impellers fluid slip is quite small.

4. In radial impellers fluid slip is _________
a) Small
b) Large
c) Medium
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In radial impellers fluid slip is large.

5. Back eddy is also responsible for ___________
a) slip factor
b) mean blade loading
c) slip factor & mean blade loading
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Back eddy is also responsible for slip factor.

6. Mean blade loading is also responsible for ___________
a) back eddy
b) slip factor
c) both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Mean blade loading is responsible for slip factor.

7. Working fluid viscosity is also responsible for _________
a) slip factor
b) mean blade loading
c) back eddy
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Working fluid viscosity is also responsible for slip factor.

8. Boundary layer blockage is responsible for __________
a) back eddy
b) mean blade loading
c) slip factor
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Boundary layer blockage is also responsible for slip factor.

9. Slip factor is the ratio of ideal whirl velocity to actual whirl velocity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Slip factor is the ratio of actual whirl velocity to the ideal whirl velocity.

10. When blade angle decreases slip factor also __________
a) decreases
b) remains constant
c) increases
d) none of the mentioned

View Answer

Answer:c [Reason:] When blade angle decreases slip factor increases.

Set 5

1. Gas pressure regulators are also used to measure flow rates.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Gas pressure regulators are used to regulate gas pressure and not to measure flow rates. Flow meter,rotameter etc are used to measure the flow rates.

2. In pressure regulators load flow is ___________ proportional to regulator flow.
a) directly
b) indirectly
c) depends
d) none

View Answer

Answer: a [Reason:] In pressure regulators if load flow increases regulator flow should also increase i.e load flow is directly proportional to regulator flow.

3. A pressure regulator consists of
a) Restricting element
b) Loading element
c) Measuring element
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Pressure regulator consists of a restricting element, a loading element, and a measuring element.

4. Restricting element in a pressure regulator can be_________
a) Globe valve
b) Poppet valve
c) Butterfly valve
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Restricting element of a pressure regulator is a valve. It can be globe valve or poppet valve or butterfly valve.

5. Diaphragm actuator can be used as loading element.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Loading element is something that bears force. Diaphragm actuator can also be used as loading element.

6. Loading element in the pressure regulator can be ______
a) Spring
b) Weight
c) Piston actuator
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Loading element is something that provides necessary force to the restricting element.

7. The measuring element _______________
a) Measures the inlet flow
b) Measures the outlet flow
c) Compares the inlet flow to the outlet flow
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Measuring element is used to determine when the inlet flow is equal to outlet flow.

8. Diaphragm can be used as ___________
a) measuring element
b) combining element
c) measuring & combining element
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Diaphragm can also be used as measuring element. It can be used as combined element.

9. Pressure regulators can be used in _______
a) Air compressors
b) Aircraft
c) Aerospace
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Pressure regulators are used where the pressure needs to be regulated according to the inlet flow.

10. _____________ are used in gas powered vehicles.
a) pressure regulators
b) temperature regulators
c) pressure & temperature regulators
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure regulators are used in gas powered vehicles as the stored gas is needed to bring to the operating pressure from a high pressure of about 700 bar.