Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What does thermodynamic efficiency of steam turbine means ?
a) Ratio of power developed to the power that can be developed by ideal turbine
b) Ratio of power that can be developed by ideal turbine to the power developed by the actual turbine
c) Ratio of inlet temperature to outlet temperature
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Thermodynamic efficiency is the ratio of power developed by actual turbine to the power that can be developed by ideal turbine.

2. What does aerodynamic efficiency mean ?
a) Energy that can be extracted from a given volume of steam at given temperature and pressure
b) amount of steam turbine blade can allow to flow inside
c) Amount of energy contained in steam
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Aerodynamic efficiency means energy that can be extracted from given volume of steam at given pressure and temperature.

3. If efficiency of boiler increases then efficiency of steam turbine ______
a) decreases
b) increases
c) cannot be determined
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If the efficiency of steam boiler increases temperature also increases which indirectly increases its efficiency.

4. If condenser efficiency increases then overall efficiency of steam turbine _______
a) decreases
b) increases
c) remains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If condenser efficiency increases it raises the steam temperature and hereby increasing overall efficiency.

5. What does combustion efficiency mean ?
a) Boiler ability to burn the fuel to fuel that is not burned and amount of air present at exit
b) Calorific value that can be obtained by burning a fuel
c) Energy that is released when fuel is burned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Combustion efficiency is used to denote the amount of fuel burned by using the air.

6. What does fluid to fuel efficiency mean ?
a) It indicates the overall efficiency of the boiler
b) Indicates fuel efficiency
c) Overall efficiency excluding boiler efficiency
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Fluid to fuel efficiency indicates overall efficiency including Boiler efficiency, conduction, convection and radiation etc.

7. The Total energy in the fuel is called as _____________
a) boiler efficiency
b) boiler energy
c) gross calorific value
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Gross calorific value indicates the total energy a fuel can release when burned.

8. Flue gases _______ efficiency.
a) decreases
b) increases
c) does not effect
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Flue gases effect combustion of the fuels and due to that it affects the overall efficiency.

9. Nozzle efficiency can be defined by __________
a) ratio of kinetic energy of the steam leaving the nozzle to the potential energy available with the steam while entering
b) pressure of the steam leaving the nozzle to pressure of the steam entering the nozzle.
c) temperature of the steam leaving the nozzle to the temperature of the steam entering the nozzle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Nozzle is used to convert the potential energy of the steam available into kinetic energy to run the turbine.

10. What is the typical efficiency of the nozzle ?
a) 0.45-0.56
b) 0.9-0.99
c) 0.5-0.7
d) 0.67-0.86

View Answer

Answer: b [Reason:] The typical efficiency of nozzle is in between 0.9 and 0.99.

Set 2

1. Only some special steam turbines used for special purposes are provided with emergency governors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Every steam turbine is provided with emergency governor.

2. When the speed of the shaft is increased by ________ emergency governors starts.
a) 95%
b) 110%
c) 100%
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When the speed of the governor is 110% then emergency governors starts working.

3. When balancing of turbine is disturbed _______________
a) Emergency governor starts
b) Governor shuts down
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When balancing of turbines is disturbed, emergency governor starts working.

4. When lubrication system fails _______
a) Turbine shuts down
b) Emergency governor starts
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When lubrication system fails emergency governor fails.

5. Emergency governor starts working when condenser vacuum is ___________
a) less
b) more
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When turbine vacuum is reduced emergency governor starts working.

6. When coolant supply is inadequate to condenser ____________
a) Emergency governor starts
b) Condenser instantly shuts down
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When coolant supply to condenser is inadequate emergency governor starts.

7. Emergency governor starts when _____________
a) Lubrication system fails
b) Turbine balance is disturbed
c) Speed is increased to 110%
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Emergency governor starts when Lubrication system fails Turbine balancing is disturbed Speed is increased to 110%.

8. How many governors are required for safe operation of turbine ?
a) 2
b) 1
c) 3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Two independent governors are required for safe operation. They are Main governor Emergency governor.

9. Speed regulation varies from ____________
a) 2.5%-5%
b) 3%-5%
c) 1%-5%
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Speed regulation varies from 2.5%-5%.

10. Overspeed test for turbine can be done by ____ methods.
a) 1
b) 2
c) 3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Overspeed test can be done by two methods. They are DEH dielectric test Mechanical Test.

Set 3

1. Temperature of the steam leaving the boiler is ____________
a) low
b) high
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Steam leaves the boiler at super heated stage with high temperature.

2. Pressure of the steam leaving the boiler is ______
a) low
b) medium
c) high
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Steam leaves the boiler at super heated stage with high pressure.

3. Steam when passes through the nozzle _______ its kinetic energy.
a) Increases
b) Decreases
c) Nozzle has nothing to do with kinetic energy
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When steam is passed through the nozzle its velocity increases as a result its kinetic energy increases.

4. In a reaction turbine fixed nozzle is replaced by __________
a) guide blades
b) fixed blades
c) moving vanes
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] : In a reaction turbine the work of increasing kinetic energy is done by fixed blades.

5. Work done by the condenser is product of mass flow and _______
a) final enthalpy
b) initial enthalpy
c) change in enthalpy
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Work done by the condenser is product of mass flow and change in enthalpy.

6. Turbine performance is ____________ proportional to isoentropic efficiency.
a) directly
b) inversly
c) not proportional
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Turbine performance is directly proportional to isoentropic efficiency.

7. While calculating isoentropic efficiency heat loss to the surroundings is assumed to be _______
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] While calculating isoentropic efficiency heat loss to the surrounding is assumed to be zero.

8. The starting temperature of actual turbine is ________ the ideal turbine.
a) less than
b) greater than
c) equal to
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The starting temperature of the both actual and ideal turbine is equal.

9. The starting pressure of actual turbine is __________ that of ideal turbine.
a) equal to
b) more than
c) less than
d) none of the mentioned

View Answer

Answer:a [Reason:] The starting pressure of both actual and ideal turbine is equal.

10. Isoentropic efficiency is the _________ of actual work and ideal work.
a) product
b) ratio
c) sum
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Isoentropic efficiency is the ratio of actual work to ideal work.

Set 4

1. _____________ is the standard hydraulic governor used in prime movers.
a) Dash type isochronous governor
b) Drop governor
c) Dash type isochronous & Drop governor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Dash type isochronous governor is the standard hydraulic governor used in prime movers.

2. Dash type isochronous governor gives _________________ control.
a) Proportional
b) Integrational
c) Proportional & Integrational
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Dash type isochronous governor gives both proportional and integral control.

3. Hydraulic governors have ________ adjustibility to control.
a) rich
b) poor
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Hydraulic governors have poor adjustability to control and that is the major disadvantage.

4. In hydraulic governors load control is given by servo motors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In some hydraulic governors load control is given by servo motors but not in all the hydraulic governors.

5. Mechanical governors have __________ moving parts than hydraulic governors.
a) less
b) more
c) equal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Hydraulic governors have more moving parts than mechanical governors.

6. Hydraulic governors are ________ sensitive when compared to mechanical governors.
a) less
b) more
c) equal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Hydraulic governors are more sensitive than mechanical governors.

7. In hydraulic governors power that moves engine throttle comes from the speeding device.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In hydraulic governor power that moves the engine throttle comes from the piston.

8. In hydraulic governors speed measuring device is connected to ________
a) Piston
b) Power shaft
c) Pilot valve
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The speed measuring device is connected to a pilot valve in hydraulic governors.

9. _____________ is connected to servomotor in hydraulic governor.
a) Pilot valve
b) Pressure valve
c) Pilot & Pressure valve
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pilot valve has bush that moves up and down having ports that control servomotor.

10. For sliding of pilot valve it requires ______ force and it is generated from piston.
a) large
b) small
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Small amount of force is required to slide the pilot valve.

Set 5

1. Gas turbines burn fuel to run their turbines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Gas turbines have combustors where fuels are burned and the exhaust at high pressure is used to run the turbine.

2. Gas turbine is also called as _______________
a) Velocity turbine
b) Steam turbine
c) Combustion turbine
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In gas turbines fuel is combusted in combustor and hence it is also called as combustion turbines.

3. In gas turbine upstream compressor is connected to downstream turbine.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In gas turbines both compressor and turbine are connected by same shaft.

4. Gas turbine is a type of ___________ combustion engine.
a) depends
b) external
c) internal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In gas turbine combustion takes place inside the engine and hence it is also a type of internal combustion engines.

5. _________ gas turbines are called as Auxiliary power units.
a) Smaller
b) Larger
c) Medium
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Smaller gas turbines are called as auxiliary power units.

6. Auxiliary power units are used to supply __________ air for air conditioning and ventilation.
a) low pressure
b) high pressure
c) medium pressure
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] APUs supply compressed air for air conditioning. High pressure air is also called as compressed air.

7. All modern helicopters are powered by _________ engines.
a) Turbo shaft
b) Turbo jet
c) Turbo prop
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Turbo shaft engines are used to power trains, helicopters etc.

8. Micro turbines are used to power _________
a) None of the mentioned
b) Air crafts
c) Ships
d) Hybrid vehicles

View Answer

Answer: d [Reason:] Micro turbines are used to power hybrid vehicles whereas air crafts are powered by turbofans, turbojets etc.

9. Micro turbines are also known as ___________
a) Turbo alternators
b) Turbo generators
c) Turbo alternators & generators
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Micro turbines are also called as turbo alternators.

10. Micro turbines are also called as ____________
a) Turbo alternators
b) Turbo alternators & generators
c) Turbo generators
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Micro turbines are also called as turbo generators.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }