Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Heat rate defines how much energy is to be expanded for obtaining an unit of useful work.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Heat rate means amount of energy that must be expanded for obtaining an unit of useful work.

2. What is heat rate in turbine ?
a) Heat required for unit of power generated in specific conditions and specific fuel burning.
b) Amount of heat required to expand turbine blades
c) Amount of heat required to increase pressure of steam
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Heat rate in turbines is defined as heat required to generate unit power in turbine at specific fuel being burned at specific conditions.

3. For calculating heat rate in steam turbines enthalpy is calculated.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Heat rate can be calculated by using enthalpy method.

4. Steam turbine governing can be defined as __________
a) increasing the steam speed
b) adjusting the governors for particular speeds
c) controlling the flow rate of steam
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Governors are used to control the fuel needed to the load and they are no way related to the steam turbine governing. Steam turbine governing is controlling the flow rate of steam.

5. Why is steam turbine governing used ?
a) To increase the steam speed
b) To maintain steam speed constant
c) To decrease the steam speed
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Flow rate if steam is controlled to maintain the constant speed.

6. In nozzle governing the flow rate is controlled by ____________
a) opening and closing the valves at nozzle
b) adding more number of nozzles
c) increasing nozzle efficiency
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Opening and closing of valves at nozzle is called nozzle governing.

7. During overload of turbines __________ are used.
a) throttle governing
b) nozzle valves
c) bypass governing
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] During overload conditions fresh steam is added into later stages called as bypass governing.

8. When is emergency governing used ?
a) Speed of shaft increased above 110%
b) When turbine is shut down due to overload
c) When Low steam is entering
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When speed of shaft is increased to 110% then emergency governing is used to control the speed.

9. When balancing of the turbine is disturbed ___________ is used.
a) Potter governor
b) Centrifugal governor
c) Emergency governor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Emergency governor is also used when balancing of the turbine is disturbed.

10. When lubrication is failed _____________ is used.
a) Centrifugal governor
b) Emergency governor
c) Potter governor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Emergency governor is used in all emergency situations like when lubrication system is failed, when speed is increased, when balancing is disturbed etc.

Set 2

1. AIEE ASME preferred turbines don’t have any side condensers.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] AIEE ASME preferred turbine have side condensers mounted.

2. Usage of condensers mounted on sides reduces the ___________
a) Power supply
b) Support structures
c) Temperature
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Usage of condensers mounted on sides reduces the height of the turbine and support structures can be reduced.

3. AIEE ASME preferred standard power plant is first operated in Greens Bayou electric power plant.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] AIEE ASME preferred standard power plant was first operated in greens bayou electric power plant.

4.The capacity of first AIEE ASME preferred standard turbine is _______
a) 105MW
b) 55MW
c) 66MW
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The capacity of AIEE ASME preferred standard turbine generator which first came into use is 66MW.

5. AIEE-ASME preferred standard turbine was presented in _______ ratings when first came into outdoor use.
a) 2
b) 8
c) 3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] AIEE-ASME preferred standard turbine was presented in 8 ratings when it first came into existence. They are 12.65 MW, 16.5 MW, 22 MW, 33 MW, 44 MW, 66 MW, 100 MW, 150 MW.

6. Gantry rolling over the turbine deck ________ on AIEE-ASME preferred standard turbine.
a) done
b) not done
c) depends on the use
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Gantry rolling over the turbine deck can be done on AIEE-ASME preferred standard turbine.

7. Outdoor lagging of the turbine generator _________ the effectiveness of the time.
a) reduces
b) increases
c) depends on the load
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Outdoor lagging of the turbine generator increases the effectiveness of the time.

8. The outdoor lagging for AIEE-ASME preferred standard turbine is designed for ________
a) 70 P/Sq.ft
b) 80 P/Sq.ft
c) 90 P/Sq.ft
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Outdoor lagging of AIEE-ASME preferred standard turbine is designed for 70 P/Sq.ft.

9. Green Bayou Turbine generator rotates at __________
a) 4000rpm
b) 3000 rpm
c) 3600 rpm
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Green Bayou turbine generator works at 3600 rpm.

10. power factor of Green bayou turbine generator is ______
a) 85
b) 95
c) 60
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Green bayou has a power factor of 85.

Set 3

1. Extraction turbines has opening in its casing.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Extraction steam turbines has opening in its casing.

2. _____ steam is moved to condenser from the turbine in a single step.
a) Total
b) partial
c) depends on load
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Some of the steam is extracted at intermediate pressure from casing and the remaining steam is sent to condenser.

3. The steam extraction is __________ extracted.
a) automatically
b) manually
c) automatically or manually
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The steam extraction may or may not be automatically extracted.

4. Regulated extraction _________ the total electricity produced.
a) reduces
b) increases
c) has no effect on
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Regulated extraction increases the additional electricity produced by steam extraction from casing.

5. Each extracting points on the casing has ______ temperature.
a) different
b) same
c) depends on the load
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] At each extracting point there will be a different pressure and hence temperature also changes.

6. Each extracting points on the casing has _______ pressure.
a) same
b) different
c) depends on the load
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Each extracting point on the casing has different temperature and pressure.

7. Automatic extraction turbines generate electrical energy.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Automatic extraction turbine generate both electrical and thermal energy.

8. Automatic extraction turbine generate __________
a) both of the mentioned
b) mechanical energy
c) thermal energy
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Automatic extraction turbine generate both electrical and thermal energy.

9. __________ extraction turbines are combined heat and power supply turbines.
a) Automatic
b) Manual
c) manual or Automatic
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Combined heat and power supply turbines are classified as automatic extraction turbines,back pressure turbines and back pressure extraction turbines.

10. In automatic extraction turbines pressure of extracted steam is maintained by _____
a) Extraction points on case
b) Control system
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In automatic extraction turbines pressure of extracted steam is maintained by control system.

Set 4

1. When initial pressure of the steam turbine is not upto the designed pressure then power produced will _________
a) Increase
b) Decrease
c) Remains constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When initial pressure of the steam turbine is less than the designed pressure it power production is reduced.

2. When initial temperature of the steam turbine is not upto the designed conditions then power production is ________
a) Reduced
b) Increased
c) Remains constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When initial temperature of the steam turbine is less than the designed temperature its power production is reduced.

3. In gas turbines change in temperature does affect _________
a) pressure
b) mass flow
c) temperature
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In gas turbines change in temperature affect mass flow.

4. In gas turbines change in the humidity affects the _________
a) pressure
b) mass flow
c) temperature
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In gas turbines change in humidity affects mass flow.

5. In gas turbines mass flow is related to _________
a) pressure
b) temperature
c) pressure & temperature
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In gas turbines mass flow depends on pressure when pressure changes mass flow also changes.

6. Power produced depends on the _________ in gas turbines.
a) volume
b) mass flow
c) volume & mass flow
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As gas turbines works on brayton cycle when mass flow changes the net power produced also changes.

7. ___________ also plays a major role in gas turbine performance.
a) Inlet air density
b) Inlet air humidity
c) Inlet air density & humidity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Gas turbine performance depends on inlet air density and environmental conditions.

8. Anything that changes density __________ gas turbine performance.
a) can not effect
b) can effect
c) depends
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When density is changed its mass flow rates is changed and that’s how gas turbine performance is changed.

9. The air density is a function of ambient temperature.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] When density is increased its volume is decreased and then its temperature also decreases when pressure is constant. So air density is a function of ambient temperature.

10. Air density is a function of _________
a) Ambient temperature
b) Humidity
c) Pressure
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Air density is the function of humidity, ambient temperature and pressure.

Set 5

1. Carnot engine follows ____________
a) Isothermal process
b) Isoentropic process
c) Isothermal and Isoentropic process
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Carnot cycle process follows 4 process. They are Isothermal heat addition Reversible adiabatic expansion Reversible isothermal compression Reversible adiabatic heat rejection.

2. Clausius inequality is applied at _____________
a) reversible isothermal heat addition
b) reversible adiabatic expansion
c) reversible isothermal compression
d) reversible isothermal heat rejection

View Answer

Answer: c [Reason:] In reversible adiabatic compression entropy is same as from reversible isothermal heat addition and this can be found out by clausius inequality.

3. During reversible adiabatic explansion and compression entropy doesnot change.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Adiabatic process mean there is no heat transfer and if there is no heat transfer entropy doesnot change.

4. What happens if all the process in carnot cycle be reversed?
a) Works as heat engine
b) PMM1 occurs
c) works as refrigerator
d) PMM2 occurs

View Answer

Answer: c [Reason:] When all the process in carnot cycle be reversed heat is absorbed from the body and reduces the temperature of the body which means a refrigerator. When carnot cycle is not reversed it acts as a heat engine.

5. Working fluid of rankine cycle usually _____________
a) Water
b) Methane
c) Hard water
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Water is used as working fluid in rankine cycle.

6. Steam turbines work on __________
a) Rankine cycle
b) Carnot cycle
c) Dual cycle
d) None

View Answer

Answer: a [Reason:] Rankine cycle is generally used where heat energy is to be converted in mechanical energy.

7. In non ideal rankine cycle the compression of pump and expansion of turbine is isoentropic.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In general isoentropic cases are harder to occur and hence in rankine cycle they doesnot exist as isoentropic process.

8. What is the use of reheat cycle in steam turbines ?
a) To remove the moisture from the steam
b) To increase the steam temperature
c) To increase steam pressure
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Reheat cycle is worked with rankine cycle to remove the moisture from the steam.

9. In rankine cycle with reheat how mny turbines work ?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] One turbine is to produce work and the other turbine is to reheat.

10. Reheat temperatures are very close to ______ temperature.
a) inlet
b) outlet
c) intermediate
d) none

View Answer

Answer: a [Reason:] After passing from the first turbine again the steam enters the boiler to raise their temperature close to the inlet temperature and then enters the low pressure turbine.