Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. A ___________ drawn from the head of turbine blade to tail is called as chord.
a) straight line
b) curved axis
c) linear axis
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In blade profiles chord is a straight line drawn from head to the tail of turbine blade.

2. Angle between chord and turbine rotation is called as _________
a) blade angle
b) pitch angle
c) relative angle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Angle between the chord and the turbine is called as pitch angle.

3. Angle between steam relative velocity and turbine rotation is called as _________
a) blade angle
b) pitch angle
c) relative angle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Angle between steam relative velocity and turbine rotation is called as relative angle.

4. Relative angle can also be called as ______________
a) incidence angle
b) blade angle
c) pitch angle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Relative angle is the angle at which steam is entering the turbine. It is the angle between relative velocity of steam and turbine. Hence relative angle is also called as incidence angle.

5. Angle between relative velocity of steam and chord is called as _________
a) blade angle
b) pitch angle
c) attack angle
d) relative angle

View Answer

Answer: c [Reason:] Attack angle is the angle with which steam attacks the blade. Hence it is the angle between relative velocity of steam and chord of the blade.

6. Attack angle is the difference between angle of pitch and relative angle.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be found theoretically by calculating the pitch angle and relative angle. The difference between pitch angle and relative angle is the attack angle.

7. The length of perpendicular line drawn from the highest point of the blade to the chord is called as ______
a) maximum thickness
b) maximum chamber
c) maximum chamber location
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Maximum chamber is the length of perpendicular line drawn from the highest point of the blade to the chord.

8. Maximum chamber is represented by ____________
a) m
b) c
c) p
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] C is used to represent chord and p is used to represent maximum chamber location.

9. Maximum chamber location is represented by _______
a) m
b) c
c) p
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Maximum chamber location is represented by p.

10. Chord is represented by __________
a) m
b) c
c) p
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Chord is represented by C.

Set 2

1. ____________ is developed when working fluid is passed through blade passage.
a) Internal heat loss
b) External heat loss
c) Heat loss
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When working fluid is passing through blade passage, due to friction internal heat loss occurs.

2. Kinetic energy of working fluid is _________ kinetic energy of case lossless flow.
a) Equal to
b) Lesser than
c) Greater than
d) Depends on the situation

View Answer

Answer: c [Reason:] Kinetic energy of the case lossless flow is lesser than the kinetic energy of working fluid.

3. Ratio of actual velocity to velocity of case lossless flow is called as _______
a) Velocity coefficient
b) Velocity gradient
c) No specific ratio
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Velocity coefficient is the ratio of actual velocity to velocity of case lossless flow.

4. Difference between actual enthalpy of working fluid to case enthalpy of isoentropic flow is called as _______
a) Case lossless flow
b) Entropy change
c) Losses
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Losses are the enthalpy differences between working fluid and casses of isoentropic flow.

5. The losses occurred due to enthalpy changes is caused due to _________
a) Pressure difference
b) Friction
c) Temperature difference
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Friction causes the enthalpy change.

6. Velocity coefficient is applicable for __________
a) Parallel flow passage
b) Counter flow passage
c) All types of flow passages
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Velocity coefficient is applicable for all types of flow passages.

7. Velocity coefficient can be applied for ___________ flow passage.
a) convergent
b) divergent
c) depends on
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Velocity coefficient can be applied for any flow passage.

8. Velocity coefficient can be applied for __________ blade passage.
a) none
b) impulse
c) reaction
d) any

View Answer

Answer: d [Reason:] Velocity coefficient can be applied for any flow passage.

9. Blade profile losses for a diffuser blade depends on ____________
a) Enthalpy
b) Entropy
c) Kinetic energy
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Blade profile losses for a diffuser blade is related to the kinetic energy.

10. Blade profile losses are ____________ losses of the stages at turbomachine.
a) Greater
b) Smaller
c) Equal
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Losses at the stages of turbo machines are greater than blade profile losses.

Set 3

1. Passages in steam turbines are _______
a) convergent
b) divergent
c) convergent & divergent
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Passages in steam turbines are convergent so that steam expands.

2. The flow of steam through nozzle is isoentropic.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The flow of steam is not isoentropic.

3. In reaction turbines a pressure drop occurs between rotors and stator.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Steam when leaving the stator changes its speed relative to the blade speed and pressure drop occurs.

4. Steam is directed towards rotor by _________
a) rotor vanes
b) moving blades
c) fixed blades
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Steam is directed by fixed vanes in steam turbine.

5. Losses that occur when steam is supplied from boiler to turbine is called as ___________
a) regulating loss
b) friction loss
c) gland loss
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When steam is supplied from boiler to turbine it passes through regulating valve and some energy loss is occurred while passing through regulating valve which is called as regulating loss.

6. Losses occurred while passing through blades are called as ________
a) efficient losses
b) blade friction loss
c) efficient & blade friction losses
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Blade friction loss are caused due to friction between blade and steam and loss occurs due to that friction.

7. Disc friction loss is due to ___________
a) churning action of disc
b) friction between blade and steam
c) pressure drop
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Blades re connected to the disc and there will be some amount of energy loss due to churning action of the disc.

8. For fixing blades and rotating components together ___________ are used.
a) bolt and nut
b) valve
c) glands
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Glands are used to fix blades and rotating components together.

9. Losses occurred at gap between glands are called as _________
a) valve losses
b) gland losses
c) valve & gland losses
d) none

View Answer

Answer: b [Reason:] Gland losses are the losses that are occurred at the gap between the glands.

10. Kinetic energy that steam has while coming out of turbines is called as________
a) residual loss
b) friction loss
c) gland loss
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Residual losses are the energy that steam contains while exiting the turbine. This energy cannot be used and hence it is called as residual losses.

Set 4

1. In combustion the _______________ is released from breaking the chemical bonds.
a) chemical energy
b) heat energy
c) kinetic energy
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When required heat energy is supplied chemical bonds break and release energy.

2. In combustion mechanism chain branching is represented by ______
a) g
b) f
c) a
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In combustion mechanism chain branching is represented by f.

3. In combustion mechanism chain termination is represented by ________
a) t
b) b
c) g
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In combustion mechanism chain termination is represented by g.

4. If g is _______ than f then termination exceeds branching.
a) greater
b) lesser
c) equal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer:a [Reason:] If g is greater than f then termination exceeds branching.

5. If f is ___________ than g then branching exceeds termination.
a) equal
b) lesser
c) greater
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] If f is greater than g then branching exceeds termination.

6. Low oxygen pressures assures g _________ f.
a) lesser than
b) greater
c) equal to
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Low oxygen pressures assure g greater than f.

7. High oxygen pressure assure g ________ f.
a) lesser than
b) greater than
c) equal to
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] High oxygen pressure assure g less than f.

8. Rate of combustion depends upon radial concentration.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Rate of combustion depends upon radial concentration.

9. Hydrogen oxygen reaction depends upon ________
a) pressure concentration
b) temperature gradient
c) temperature
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Hydrogen oxygen reaction depends on pressure.

10. Hydrocarbon combustion is of __________
a) two
b) one
c) three
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Hydrocarbon combustion is of two types. They are hydro carbon breaking and oxidizing.

Set 5

1. Coefficient of velocity of nozzle is _______________
a) theoretical velocity/Actual velocity
b) actual velocity/Theoretical velocity
c) it is an experimental value
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Coefficient of velocity is the ratio of actual velocity to theoretical velocity.

2. Coefficient of discharge of Nozzle is _______
a) Cd=Cc/Cv
b) Cd=Cc*Cv
c) Cd=Cv/Cc
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Coefficient of discharge is the product of coefficient of velocity and coefficient of contraction.

3. Coefficient of contraction is the__________
a) ratio of Actual cross sectional area to geometric cross sectional area
b) ratio of geometric cross sectional area to actual cross sectional area
c) ratio of pressure exerted to cross sectional area
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Coefficient of contraction is the factor with which the fluid contracts inside the nozzle.

4. Viscous losses takes place in nozzle.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Velocity coefficient is included because of viscous losses in nozzle.

5. Momentum loss takes place in Nozzle.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] When fluid is transferring from convergent to divergent or reverse then its momentum might be lost.

6. Pressure loss occurs in nozzle due to __________
a) due to viscous force
b) when fluid flows from convergent to divergent
c) frictional forces
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Pressure losses occurs when fluid flows from convergent to divergent .

7. Head loss in nozzles occurs due to __________
a) pipes head loss
b) pressure loss
c) friction loss
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Head losses in nozzles are due to pipelines.

8. Minimum jet area that can be visible downstream is called vena contracta.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Vena contrata is the minimum jet area visible down stream.

9. Viscous effect of fuel is measured in terms of __________
a) Nusselt’s number
b) Prandtl number
c) Reynold’s number
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Reynold’s number is the measure of viscous force.

10. At vena contracta the velocity is _________ and pressure is ___________
a) lowest , highest
b) highest , highest
c) highest , lowest
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] At vena contracta the velocity will be highest and its pressure will be lowest.

11. When flow converts from supersonic to subsonic then ____ is produced.
a) shock wave
b) pressure drop
c) shock wave & pressure drop
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Shock waves are produced when flow changes suddenly from supersonic to subsonic.

12. Shock wave causes instantaneous _________ to the subsonic speed.
a) increase
b) decrease
c) remains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Shock waves are produced due to more back pressures which indirectly reduces the subsonic speeds.

13. Region of supersonic acceleration is ________ by shock wave.
a) terminated
b) increased
c) decreased
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to shock waves subsonic speeds are decreased hence terminating the supersonic region.