Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In two stat regenerator system ________ stage is known as partial combustion mode.
a) first
b) last
c) intermediate
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In two stage regenerator system first stage combusts CO with all the available oxygen.

2. Amount of coke burnt is _______ in first stage of two stage regenerator.
a) varied
b) constant
c) Zero
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Amount of coke burned varies in first stage of two stage regenerator.

3. In two stage regenerators catalyst deactivation rates are _______
a) low
b) high
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The environment produced in two stage regenerator is gentle and hence catalyst deactivation rates are low.

4. ________ catalyst deactivation rates are benefited as catalysts are poisonous in nature.
a) medium
b) high
c) less
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Less catalyst deactivation rates are benefited as catalysts are poisonous in nature.

5. In two stage regenerator system catalyst cooler is added.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In a two stage regenerator system a catalyst cooler is present.

6. Cooling capacity of catalyst cooler is _________MMBtu/h
a) 120
b) 100
c) 140
d) 200

View Answer

Answer: c [Reason:] Cooling capacity of catalyst cooler is 140MMBtu/h.

7. When cooling system is needed to be increased no of catalyst coolers are _________ by two or three.
a) increased
b) decreased
c) not related
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When cooling system is needed to be increased no of catalyst coolers are increased to two or three.

8. In two stage FCC regenerator FCC stands for fluid catalytic cracking unit.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In two stage FCC regenerator FCC stands for fluid catalytic cracking unit.

9. Total no of FCC regenerators operated in India are ______
a) 20
b) 10
c) 5
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Total no of 10 FCC regenerators are operated India.

10. Minimum obtained catalyst loss is ________ Kg/day.
a) 500
b) 400
c) 420
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Minimum obtained catalyst loss is 420kg/day.

Set 2

1. Continuous flow of fluid is called as _______
a) Continuum
b) Invincible flow
c) Continuum & Invincible flow
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Continuous flow of fluid is called continuum.

2. Knudsen number does not have any __________
a) units & dimension
b) units
c) dimension
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Knudsen number does not have any dimension and units.

3. Continuum in fluids is predicted by using ________
a) Knudsen number
b) Mach number
c) Knudsen & Mach number
d) None of the mentioned

View Answer

Answer:a [Reason:] Continuum in fluids is predicted by using Knudsen number. Mach number is used to define the speed of sound proportionality.

4. Ratio of mean free path to characteristic length is called as _________
a) Mach number
b) Knudsen number
c) Nusselt number
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Ratio of mean free path to characteristic length is called Knudsen number. Nusselt number is used in heat transfer.

5. Distance traveled by the molecule in between successive collisions is called as __________
a) mean free path
b) kinetic path
c) both
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Distance traveled by the molecule in between successive collisions is called as mean free path.

6. Knudsen number is less than _______
a) 1
b) 0.5
c) 0.3
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Knudsen number is in between 0 and 0.3.

7. Continuum equations are valid only when Knudsen number is ________ than 0.3
a) greater
b) less
c) equal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Continuum equations are valid only when Knudsen number is less than 0.3

8. When altitude of earth is in between 90 km and 150 km Knudsen number can be in between 0.3 and _________
a) 1
b) 2
c) 3
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When altitude of earth is in between 90 km and 150 km Knudsen number can be in between 0.3 and 1.

9. Knudsen number ranges in between 0.3 and 1 in ________
a) both of the mentioned
b) boundary region
c) transient region
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Knudsen number ranges in between 0.3 and 1 in transient region.

10. Kinetic theory of gasses are applicable only when Knudsen number is greater than 1.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Kinetic theory of gasses are applicable when Knudsen number is greater than 1.

Set 3

1. Most of the energy produced by gas turbine is utilized by _______
a) compressor
b) condenser
c) to drive turbine blade
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Two third of the energy produced by gas turbine is utilized by the compressor to compress the air.

2. In gas turbines during expansion rotor’s blades rotate, which is an __________ transformation.
a) reversible
b) irreversible
c) no energy transformation occurs by rotation of rotor blades
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Rotation of rotor blades is an irreversible transformation.

3. Energy losses in gas turbines are __________
a) flue gasses energy loss
b) rotational loss
c) flue gasses energy & rotational loss
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Flue gases loss and rotational loss are some of the energy losses in gas turbine.

4. In steam turbines carry over losses are due to _____________
a) formation of eddies in annular spaces
b) decrease in pressure
c) increase in temperature
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Carry over losses are due to formation of eddies in steam turbines.

5. Corrosion and Erosion takes place if dryness factor of steam is __________ in last stage.
a) less than 0.68
b) more than 0.60
c) less than 0.88
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Liquid particles have lesser velocity than steam particles and hence if dryness fraction is less than 0.88 even erosion and corrosion can takes place.

6. Radiation losses can be covered by _______
a) decreasing the temperature of steam
b) proper insulation
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Radiation and convention losses can be reduced by proper insulation.

7. Enthalpy __________ takes place when steam enters from turbine to condenser.
a) decrease
b) increase
c) depends on the situation
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When steam leaving turbine has kinetic energy and when it enters condenser enthalpy loss takes place.

8. Energy balance states that total energy input is equal to arithmetic sum of Energy losses, output work, flue gasses loss and rotational loss.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Energy balance equation states that Total energy input = Energy output + energy losses + flue gasses loss + rotational loss

9. ______________ is commonly called as carry over velocity.
a) Compressor velocity
b) Inlet velocity
c) Exit velocity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Velocity at exit is called carryover velocity.

10. Carryover loss is also called as leaving loss.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Loss in exit velocity is called carryover loss or leaving loss.

Set 4

1. For radial equilibrium axial flow is assumed.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For radial equilibrium asymmetrical flow is assumed.

2. For radial equilibrium constant velocity is assumed.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For radial equilibrium meridional velocity is assumed to be constant.

3. For simple radial equilibrium it is assumed that _____
a) r*Vu = constant
b) r/Vu = constant
c) Vu/r = constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For a free vortex in a radial equilibrium it is assumed that the product of radius and velocity is remained as constant.

4. Secondary losses are caused due to _________
a) frictional forces
b) lift force induced in turbine
c) drag force induced by secondary force
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Secondary losses are caused due to drag forces induced by secondary forces.

5. For radial equilibrium it is assumed that viscosity is __________
a) high
b) negligible
c) low
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For radial equilibrium the flow is assumed to be asymmetrical and viscous forces are assumed to be negligible.

6. In radial equilibrium method blade force is assumed to be ____________
a) high
b) low
c) zero
d) none

View Answer

Answer: c [Reason:] Blade forces are assumed to be zero in radial equilibrium.

7. For radial equilibrium it is assumed that heat transfer is ____________
a) zero
b) high
c) low
d) none

View Answer

Answer: a [Reason:] For radial equilibrium it is assumed that the flow is non viscous flow and heat transfer is zero.

8. For radial equilibrium entropy term is _________
a) high
b) low
c) neglected
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] For radial equilibrium method entropy term is neglected.

9. For radial equilibrium it is assumed that the steam lines are ___________ to the axis line.
a) perpendicular
b) parallel
c) inclined
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For radial equilibrium it is assumed that the steam lines are axis parallel and have no inclination.

10. For radial equilibrium friction is neglected.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Friction is neglected in radial equilibrium.

Set 5

1. The total specific ways in which a thermodynamic system can be arranged is called as ___________
a) entropy
b) enthalpy
c) specific volume
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The total specific ways in which a system can be arranged is called entropy.

2. Measure of disorderness is called ________
a) pressure
b) enthalpy
c) entropy
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Entropy is the measure of randomness.

3. Entropy of a closed system __________
a) decreases
b) increases
c) remains constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer:b [Reason:] Entropy of a closed system always increases.

4. During thermodynamic equilibrium entropy is _________ in isolated system.
a) minimum
b) zero
c) maximum
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] During thermodynamic equilibrium entropy is maximum in isolated system.

5. Entropy is a _______ function.
a) state
b) path
c) point
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Entropy is a state function.

6. Entropy is an ___________
a) intensive property
b) extensive property
c) intensive & extensive property
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Entropy is an extensive property.

7. Units of entropy are same as of units of energy.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Energy and Entropy both have same units.

8. Entropy of a pure substance is an ____________
a) point function
b) extensive property
c) intensive property
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Entropy of a pure substance is an intensive property. Entropy of pure substances is only intensive if the substance is not pure then the entropy is extensive property.

9. Thermodynamic entropy differs from statistical mechanics entropy by a constant __________
a) Critical pressure
b) Both are equal
c) Boltzmann’s constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Thermodynamic entropy differs from statistical mechanics entropy differs by a boltzmann’s constant.

10. Perpetual motion machines are derived from the concept of entropy.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Perpetual motion machines are derived from the concept of entropy.