Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. A software element conforms to a standard component model and can be independently deployed and composed without modification according to a composition standard.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] This definition is essentially based on standards so that a software unit that conforms to these standards is a component.

2. Which of the following is a feature of CBSE?
a) It increases quality
b) CBSE shortens delivery time
c) CBSE increases productivity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] CBSE increases quality, especially evolvability and maintainability. Other options are also favor CBSE.

3. Which of the following term is best define by the statement:”For a component to be composable, all external interactions must
take place through publicly defined interfaces”?
a) Standardized
b) Independent
c) Composable
d) Documented

View Answer

Answer: c [Reason:] The answer is self eexplanatory.

4. A component model defines standards for
a) properties
b) methods
c) mechanisms
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A component model defines standards for properties individual components must satisfy and methods and mechanisms for composing components.

5. Which of the following is not an example of component technology?
a) EJB
b) COM+
c) .NET
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the options supports the implementation, assembly, deployment, execution of components.

6. Which of the following term is best defined by the statement:”The operations on each side of the interface have the same name but their parameter types or the number of parameters are different.”?
a) Parameter incompatibility
b) Operation incompleteness
c) Operation incompatibility
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a

7. Which of the following term is best defined by the statement: “The names of the operations in the ‘provides’ and ‘requires’ interfaces are different.”?
a) Parameter incompatibility
b) Operation incompleteness
c) Operation incompatibility
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c

8. A _________ defines a set of standards for components, including interface standards, usage standards, and deployment standards.
a) Component-based software engineering
b) Component composition
c) Component model
d) Component interfaces

View Answer

Answer: c [Reason:] The implementation of the component model provides a set of common services that may be used by all components.

9. When composing reusable components that have not been written for your application, you may need to write adaptors or ‘glue code’ to reconcile the different __________
a) Component modules
b) Component composition
c) Component model
d) Component interfaces

View Answer

Answer: c

10.____________ is a reuse-based approach to defining, implementing, and composing loosely coupled independent components into systems.
a) Component-based software engineering
b) Component composition
c) Component model
d) Component interfaces

View Answer

Answer: d [Reason:] Component Interfaces are PeopleSoft’s way of exposing the business logic developed into Components for consumption by other areas of the system.

Set 2

1. Which of the following is not a benefit of software reuse?
a) Standards compliance
b) Increased Reliability
c) Reduced Process risk
d) Maintaining a component library

View Answer

Answer: c [Reason:] There can be thousands of components in a frameworks whose maintenance is quite difficult.

2. In which of the following language the frameworks will not work?
a) C#
b) Ruby
c) PHP
d) Java

View Answer

Answer: c [Reason:] Frameworks available in all of the commonly used object-oriented programming languages.

3. Which frameworks support the development of system infrastructures such as communications, user interfaces, and compilers?
a) Middleware integration frameworks
b) System infrastructure framework
c) Enterprise application frameworks
d) Web application frameworks

View Answer

Answer: b

4. The MVC pattern was originally proposed in the 1980s as an approach to
a) Web application frameworks
b) Middleware integration frameworks
c) Web application frameworks
d) GUI design

View Answer

Answer: d [Reason:] The MVC pattern was originally proposed in the 1980s as an approach to GUI design that allowed for multiple presentations of an object and separate styles of interaction with each of these presentations.

5. MVC framework includes
a) Observer pattern
b) Strategy pattern
c) Composite pattern
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] MVC framework includes the Observer pattern, the Strategy pattern, the Composite pattern, and a number of others .

6. Which category the following statement belongs,”Classes to create and manage sessions are usually part of a WAF”?
a) Session management
b) Security
c) User interaction
d) Database support

View Answer

Answer: a

7. Which framework’s applications are difficult to deal with?
a) MVC pattern
b) Web application frameworks
c) Debugging framework
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Debugging framework based applications is difficult because you may not understand how the framework methods interact. This is a general problem with reusable software .

8. Which category the following statement belongs,”Frameworks don’t usually include a database but rather assume that a separate database such as MySQl”?
a) Session management
b) Security
c) User interaction
d) Database support

View Answer

Answer: d

9. Which option supports the statement:”Most web frameworks now provide AJAX support”?
a) Session Management
b) Security
c) User interaction
d) Database support

View Answer

Answer: c

10. Frameworks are an effective approach to reuse, but are _________ to introduce into software development processes.
a) difficult
b) expensive
c) unreliable
d) difficult and expensive

View Answer

Answer: d [Reason:] Frameworks can be difficult and expensive to evaluate available frameworks to choose the most appropriate one.

Set 3

1. Exhaust frame and exhaust diffuser are connected ______
a) one after other
b) together
c) not connected
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Exhaust frame and exhaust diffuser are connected together. Gases coming out of exhaust frames has high pressure and when connected to diffuser pressure energy is converted into velocity.

2.Exhaust frame is connected to the _________
a) aft flange
b) diffuser
c) aft flange & diffuser
d) none of the mentioned

View Answer

Answer:c [Reason:] Exhaust frame is connected to the aft flange and also diffuser. Exhaust frame is connected to diffuser using aft flange.

3. Aft flange is present on the turbine shell.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Aft flange is present on the turbine shell.

4. _____________ are further divided in outer cylinder and inner cylinder.
a) Both of the mentioned
b) Aft flange
c) Exhaust frame
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Exhaust frames are further divided in outer cylinder and inner cylinder. Inner cylinder of exhaust frame has parts used to connect to diffuser.

5. In exhaust frames inner and outer cylinder are connected using __________
a) structs
b) aft flange
c) structs & aft flange
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Structs are used to connect both inner and outer cylinder in exhaust frame. Where as aft flange is connected to outer casing of the exhaust frame.

6. Exhaust diffuser is located at extreme _________
a) aft flange
b) aft end
c) exhaust frame
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Exhaust diffuser is located at extreme aft end. Where one end of aft flange is connected to exhaust frame.

7. Exhaust diffuser is supported by exhaust frame.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Exhaust diffuser is supported by exhaust frame.

8. __________ are present at the end of exhaust diffuser.
a) Guide vanes
b) Stationary vanes
c) Guide & Stationary vanes
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Guide vanes are present at the end of exhaust diffuser. Stationary vanes are used to guide the working fluid in the required direction and hence they are also called as guide vanes.

9. Struts supporting inner and outer cylinder are to be maintaned at _______ temperature.
a) increasing
b) variable
c) constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] When temperature is not constant thermal stresses developed and center position may vary.

10. Cooling air is made to flow through the gaps in between struts.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Cooling air is made to flow so that the temperature remains constant.

Set 4

1. Ram Air turbine generates ________ from air stream.
a) losses
b) power
c) work
d) none

View Answer

Answer: b [Reason:] Ram Air turbine generates power from air stream.

2. Ram Air turbine can be connected to hydraulic pump.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Ram air turbine can be connected to generator or hydraulic pump.

3. In steam and gas turbines Casing contains controls for working fluids.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In steam and gas turbines casing over turbine blades contains controls for working fluids.

4. When pressure drop is in stages then that turbine is called as ________
a) velocity compounded impulse turbine
b) pressure compounded impulse turbine
c) velocity compounded reaction turbine
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In pressure compounded impulse turbine pressure drop is in several stages and pressure loss is reduced.

5. Steam velocities in pressure compounding is ______
a) low
b) high
c) velocity has nothing to do with pressure compounding
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In pressure compounding the Conversion of kinetic energy in work is in several small stages and hence velocity of steam is low.

6. In parsons turbine to increase area between blades its height is to be ________
a) height has nothing to do with area between blades
b) decreased
c) increased
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In parsons turbine velocity is increased and as a result area between the blades is to be increased and it was increased by tapering the blade height.

7. If specific volume of steam increases its blade height _______
a) increases
b) decreases
c) not related with each other
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If the specific volume of steam increases its area need to be increased and hence its blade height is increased.

8. Blade entrance angle is measure for __________
a) stationary blades
b) moving blades
c) stationary & moving blades
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Steam initially enters moving blades and hence blade entrance angle is measured for moving blades.

9. Blade exit angle is a measure for _________
a) moving & fixed blade
b) moving blade
c) fixed blade
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Steam exits the moving blade and then it enters fixed blade and hence blade exit angle is measured at fixed blades.

10. Nozzle exit angle is the measure of angle with which steam is leaving the nozzle.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Nozzle exit angle is the angle with which steam exits the nozzle.

Set 5

1. Coefficient of discharge is the __________ of Actual discharge to the theoretical discharge.
a) ratio
b) product
c) sum
d) none

View Answer

Answer: a [Reason:] Discharge coefficient is the ratio of actual discharge to the theoretical discharge.

2. Coefficient of discharge is used to measure ___________
a) none of the mentioned
b) pressure exerted by the nozzle on the fluid
c) flow rate allowed by the nozzle
d) resistance offered by the nozzle

View Answer

Answer: d [Reason:] Coefficient of discharge is used to measure the inaccountable losses of the fluid passing through the nozzle. It is used to measure the resistance exerted by the nozzle.

3. Unit of flow resistance is_________
a) N/m2
b) m2/N
c) KN/Kg
d) No unit

View Answer

Answer: d [Reason:] Flow resistance is a unit less parameter.

4. Coefficient of discharge is the ____________
a) product of coefficient of velocity and coefficient of contraction
b) arithmetic sum of coefficient of velocity and coefficient of contraction
c) ratio of coefficient of velocity and coefficient of contraction
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cd = Cc*Cv Where Cd = Coefficient of discharge Cc = Coefficient of contraction Cv = Coefficient of velocity.

5. Coefficient of discharge is _____________
a) directly proportional to coefficient of discharge
b) inversely proportional to square of the coefficient of discharge
c) inversely proportional to coefficient of discharge
d) directly proportional to square of coefficient of discharge

View Answer

Answer: b [Reason:] Coefficient of resistance is denoted by K and coefficient of discharge is denoted by Cd. Where K=1/Cd2.

6. For sharp edge orifice, coefficient of discharge lies between ___________
a) 0.61 – 0.64
b) 0.87 – 0.89
c) 0.50 – 0.61
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For sharp edges coefficient of discharge lies between 0.61 -0.64.

7. Coefficient of discharge (Cd) can be written as Cd=1/K(0.5).
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Coefficient of discharge is inversely proportional to square root of K.

8. In the equation Cd=1/K(0.5) what does K mean ?
a) Pressure drop inside the nozzle
b) Mass flow rate
c) Flow resistance
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Coefficient of discharge is inversely proportional to square root of flow resistance.

9. Coefficient of discharge is inversely proportional to square root of _______
a) flow resistance
b) pressure drop inside the nozzle
c) none the mentioned
d) both of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Coefficient of discharge can also be written as Cd = m/(density*(pressure drop)*Area)(0.5) or else Cd = 1/K(0.5).

10. Coefficient of discharge is directly proportional to mass flow rate.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] When mass flow rate increases coefficient of discharge increases.