Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. SGT700 is a ________ shaft power plant.
a) single
b) twin
c) triple
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] SGT700 is a twin shaft gas power plant.

2. SGT600 is ________ shaft power plant.
a) single
b) twin
c) multiple
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Upgradation of SGT600 that is SGT700 is a twin shaft power plant. SGT600 is a single shaft power plant.

3. Power output of SGT700 plant is __________
a) 30.40MW
b) 36.78MW
c) 32.80MW
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Power output of SGT700 is 32.82MW.

4. Electrical efficiency of SGT700 is _________
a) 37.2%
b) 38%
c) 39%
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Electrical efficiency of SGT700 is 37.2%.

5. SGT700 produces _______ noise.
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] SGT700 produces low noise.

6. SGT700 produces _______ vibrations.
a) medium
b) low
c) high
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] SGT700 produces low vibration and low noise.

7. SGT700 is resistant to H2S gas.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] SGT700 gas power plant is resistant to H2S gas.

8. SGT100 power plant has a power output of ________
a) 10 MW
b) 5 MW
c) 20 MW
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] SGT100 has a power output of 5 MW.

9. Gas turbines used for mechanical drives have _______ shaft.
a) single
b) multiple
c) dual
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Gas turbines used for mechanical drives use dual shafts.

10. Mechanical drive application have _________ efficiency than electrical applications by 10%.
a) more
b) less
c) both are equal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Mechanical drive application has more efficiency when compared to electrical application by 2%.

Set 2

1. A closed cycle gas turbine uses gas as a working fluid.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In a closed cycle gas turbine air is used as working fluid and working fluid moves in closed thermodynamic cycle.

2. In a closed cycle gas turbine heat is supplied from ____________
a) internal source
b) external source
c) combustion chamber
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In a closed cycle gas turbine heat is supplied from external source.

3. Pebble bed modular is reactor coupled with _________
a) helium closed cycle gas turbine
b) argon closed cycle gas turbine
c) gas cooled reactors
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pebble bed modular reactor was made to work with helium closed cycle gas turbine.

4. At low temperature super critical CO2 closed cycle gas turbine has ________ efficiency when compared to helium closed cycle gas turbine.
a) low
b) high
c) optimum
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] At low temperatures super critical CO2 closed cycle gas turbine has higher efficiency.

5. At high pressure super critical CO2 closed cycle gas turbine has ____________ efficiency when compared to helium closed cycle gas turbine.
a) optimum
b) high
c) low
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] At high pressures super critical CO2 closed cycle gas turbine has low efficiency.

6. ML-1 nuclear reactor uses ________________
a) nitrogen based closed cycle gas turbine
b) helium based closed cycle gas turbine
c) super critical CO2 closed cycle gas turbine
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In 1961 ML-1 Nuclear reactor used nitrogen based closed cycle gas turbine.

7. ML-1 Nuclear reactor works under ___________
a) 0.7 MPa
b) 0.9 MPa
c) 0.5 MPa
d) 0.3 MPa

View Answer

Answer: b [Reason:] Nitrogen based closed cycle gas turbine works under 0.9MPa.

8. In thermodynamic cycles input to working fluid is given using ________
a) compressor
b) condensor
c) recuperator
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When it enters compressor its temperature is raised by means of increasing its pressure and that is how energy input is given.

9. Working fluids used in rankine cycles are _______
a) water/Steam
b) pentane
c) toluene
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Working fluids used in rankine cycles are Water/Steam Pentane Toluene

10. A pressurized fluid that actuates a machine is called as working fluid.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A pressurized fluid that actuates a machine is called as working fluid.

Set 3

1. Journal bearings are used to give ______ support.
a) radial
b) axial
c) radial & axial
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Radial support is given by using journal bearing. Axis of the bearings keeps on changing with the rotation.

2. _________ positioning is given by thrust bearings.
a) Axial
b) Radial & axial
c) Radial
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Thrust bearings is used to give axial positioning. Thrust bearings provide supporting reaction to the bearings in axial direction.

3. ________ bearings are used in aircraft engines.
a) Roller
b) Axial
c) Radial
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Roller bearings are used in aircraft engines. Each bearing is used in its respective place where its presence is required.

4. Ball bearings are used in aircraft engines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Ball bearings are used in aircraft engines.

5. ____________ bearings are used in all industrial turbines.
a) Roller
b) Ball
c) Journal
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Journal bearings are used in all industrial turbines. Roller and Ball bearings are used in air craft engines.

6. Journal bearings are _________ sized.
a) square
b) round
c) large
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Journal bearings can be either split or round sized. No bearing is present in square sized and all bearings are small in size.

7. Journal bearings can be ________ sized.
a) round
b) split
c) round & split
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Journal bearings can be split or round sized. The selection of size either round or split is selected based on the forces acting and the use of the bearing at that respective place.

8. Precision insert type bearings have _______ lining.
a) thin
b) thick
c) small
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Precision insert type bearings have thin lining and are used in internal combustion engine.

9. Sleeve bearings are commonly _________ type.
a) split
b) round
c) journal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Sleeve bearings are commonly split type. Sleeve bearings are used in sleeves and split type is required in that place.

10. Cylindrical _______ bearing has split design.
a) roller
b) bore
c) journal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Cylindrical bore bearing has split design. Round bearings increases the point of contact and increases the energy losses.

Set 4

1. After burners are used to ________ the thrust.
a) increase
b) decrease
c) afterburners are not related to thrust
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] After burners are used to increase the thrust. After burners collect the exhaust gases from exhaust frame and reheat them and uses the remaining kinetic energy of the gases and increases the thrust produced.

2. Extra fuel is injected to afterburners to _________ the thrust.
a) decrease
b) increase
c) extra fuel is not injected
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Extra fuel is injected to afterburners to increase the thrust. All the exhaust gases from exhaust frame is brought into afterburners and burned again with the help of extra fuel added into afterburner.

3. Afterburners consume _______ fuel amounts.
a) medium
b) low
c) high
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Afterburners consume high fuel amounts. For exhaust gases left after combustion from combustion chamber extra amount of fuel is added to the afterburner to burn again so that the remaining traces of fuel in exhaust gases get burned.

4. By using afterburners efficiency is _________
a) increased
b) decreased
c) not effected
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] By using afterburners efficiency is decreased. As more amount of fuel is required in after burners.

5. When jet engines use afterburners engines are ________
a) wet
b) dry
c) semi dry
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When jet engines use afterburners engines are wet. For working of afterburners a continuous supply of fuel need to be given and hence they are wet.

6. When afterburners are not used in jet engines they are ________
a) wet
b) dry
c) semi dry
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When afterburners are not used in jet engines they are dry. Exhaust gases are dry which makes jet engine dry.

7. Afterburners are not equipped with case and liners.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] After burners are equipped with both case and liners.

8. Afterburners have _______ rise in temperature than combustors.
a) low
b) equal
c) high
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Afterburners have high rise in temperature when compared to combustors. As already the exhaust gases are present in high temperatures and when again burned by adding some fuel the exhaust gases that are released from afterburners that have high temperatures.

9. Mixing of fuel takes place efficiently in afterburners.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Mixing of fuel is not that efficient in afterburners.

10. Afterburners require _________
a) flame holder
b) nozzle
c) casing
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Flame holders are used to maintain constant velocity of flame. If the flame in afterburners are produced with different velocities combustion of the flame may not be constant.

Set 5

1. Airfoils are present in the ________ of the compressor.
a) inlet
b) outlet
c) middle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Airfoils are used to produce swirl motion in the inlet. Hence they are present in the inlet.

2. Valve’s are present in the ________ of the centrifugal compressor.
a) middle
b) outlet
c) inlet
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Valve’s are present in the inlet of the centrifugal compressor. Valves are used to inject working fluids into the compressor.

3. Stationary vanes are present in the ________ of the compressor.
a) outlet
b) inlet
c) middle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Stationary vanes are present in the inlet of the compressor. Stationary vanes help in directing the fluid into required direction.

4. Compressor belts are present in order to avoid ________ losses.
a) pressure
b) temperature
c) pressure & temperature
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Compressor belts are present to provide tight seal so that pressure loss doesn’t take place.

5. Unloader valves are used to _________ the load on the compressor.
a) increase
b) deccrease
c) unloader does not alter load
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Unloader valves are used to decrease the load on the compressor. When the compressor reaches maximum load then unloader is used.

6. Check valves are used in the compressor.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Check valves are used to check whether the required pressure is maintained or not.

7. _____________ are present in the centrifugal impeller.
a) Rotating vanes
b) Stationary vanes
c) Rotating & Stationary vanes
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Rotating vanes increases the energy of the working gas. Stationary vanes are used to direct the flow of the steam.

8. Exit velocity of the gas in the centrifugal compressor is equal to __________
a) speed of sound
b) double the speed of sound
c) half the speed of sound
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Exit velocity of the gas in the centrifugal compressor is equal to speed of the sound. Outlet pressure is very high in the compressor.

9. In compressor diffuser is used to convert ___________ of the gas into the velocity.
a) potential energy
b) kinetic energy
c) potential & kinetic energy
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Diffuser converts kinetic energy of the gas into velocity. In diffuser pressure is reduced which leads to increase in velocity.

10. Bernoulli’s principle is used in determining the performance of diffuser.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Performance of diffuser can be determined by using bernoulli’s theorem.