Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of these are not among the eight principles followed by Software Engineering Code of Ethics and Professional Practice ?
a) PUBLIC
b) PROFESSION
c) PRODUCT
d) ENVIRONMENT

View Answer

Answer: d [Reason:] Rest all are clauses for software ethics, environment does not focus on specific clause nor its of importace related to question.

2. What is a Software ?
a) Software is set of programs
b) Software is documentation and configuration of data
c) Software is set of programs, documentation & configuration of data
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Software is not just set of program but it is also associated documentation and configuration of data to make program run.

3. Which of these does not account for software failure ?
a) Increasing Demand
b) Low expectation
c) Increasing Supply
d) Less reliable and expensive

View Answer

Answer: c [Reason:] Increasing supply will lead to more production and not failure.

4. What are attributes of good software ?
a) Software maintainability
b) Software functionality
c) Software development
d) Software maintainability & functionality

View Answer

Answer: d [Reason:] Good software should deliver the required functinality, maintainability. Software development is not an attribute but a fundamental.

5. Which of these software engineering activities are not a part of software processes ?
a) Software dependence
b) Software development
c) Software validation
d) Software specification

View Answer

Answer: a [Reason:] Software dependence is an attribute and not an engineering activity for process.

6. Which of these is incorrect ?
a) Software engineering belongs to Computer science
b) Software engineering is a part of more general form of System Engineering
c) Computer science belongs to Software engineering
d) Software engineering is concerned with the practicalities of developing and delivering useful software

View Answer

Answer: c [Reason:] Software engineering is a vast sub domain which comes under computer science which is main domain.

7. Which of these is true ?
a) Generic products and customized products are types of software products
b) Generic products are produces by organization and sold to open market
c) Customized products are comissioned by particular customer
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of them are true.

8. Which of these does not affect different types of software as a whole?
a) Heterogeneity
b) Flexibility
c) Business and social change
d) Security

View Answer

Answer: b [Reason:] Option b & c are a part of Software Engineering as a subject,hence option a covers them both.

9. The fundamental notions of software engineering does not account for ?
a) Software processes
b) Software Security
c) Software reuse
d) Software Validation

View Answer

Answer: d [Reason:] Software validation is an activity for software process and not the fundamental for engineering.

10. Which of these is not true ?
a) Web has led to availability of software services and possibility of developing highly distributed service based systems
b) Web based systems have led to degradance of programming languages
c) Web brings concept of software as service
d) Web based system should be developed and delivered incrementally

View Answer

Answer: b [Reason:] Web based systems has led to important advances in programming languages.

Set 2

1. How is brainstorming different from JAD ? Brainstorming sessions
a) last for about 2-3 hours
b) last for about 2-3 days
c) cover the technology used for the development
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Brainstorming is a group or individual creativity technique by which efforts are made to find a conclusion for a specific problem by gathering a list of ideas spontaneously contributed by its member(s).The idea is to quickly reach to an approved solution ASAP.

2. How is throwaway prototype different from evolutionary prototype ?
a) It involves successive steps
b) It involves just one task
c) The prototype is built with the idea that it will eventually be converted into final system
d) It has a shorter development time

View Answer

Answer: b [Reason:] Except option b all other options represent the characteristics of an evolutionary prototype.

3. Keeping the requirements of QFD in mind which of the following is not an example of an Expected Requirement ?
a) Ease of software installation
b) Overalll operational correctness and reliability
c) Specific system functions
d) Quality graphical display

View Answer

Answer: c [Reason:] Expected requirements are so fundamental that a customer does not explicitly state them.System functions comes under the category of Normal requirements in QFD which is compulsory to be defined,hence is not an expected requirement.

4. QFD works best if it has management commitment.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] QFD involves heavy investment in initial stages, thus bounding the management to provide appropriate funding for the development process .

5. Which of the following Requirement Elicitation Techniques is applicable to messy, changing and ill-defined problem situations ?
a) Quality Function Deployment (QFD)
b) Prototyping
c) Soft Systems Methodology (SSM)
d) Controlled Requirements Expression (CORE)

View Answer

Answer: c [Reason:] Soft systems methodology (SSM) is a systemic approach for tackling real-world problematic situations.It is a common misunderstanding that SSM is a methodology for dealing solely with ‘soft problems’ (problems which involve psychological, social, and cultural elements). SSM does not differentiate between ‘soft’ and ‘hard’ problems, it merely provides a different way of dealing with situations perceived as problematic.

6. To ensure that a given root definition is rigorous and comprehensive, The Lancaster team proposed several criteria that are summarized in the mnemonic CATWOE in Soft Systems Methodology (SSM).Which of the following alphabet is representing an entirely different meaning to SSM ?
a) C – Customer
b) A – Actor
c) T – Tranformation
d) E – ER Model

View Answer

Answer: d [Reason:] ‘E’ in CATWOE stands for Environmental constraints.

7. Choose the disadvantage of using SSM as an elicitation technique.
a) It incorporates human element into design
b) SSM is in its infant stage
c) SSM is suitable for new systems
d) Standard methodologies like Role Exploration, Issue Resolution and Reorganization support SSM

View Answer

Answer: b [Reason:] SSM is still in its infancy.It is evolving and its industrial usage is low.

8. How many phases are there in Brainstorming ?
a) Two
b) Three
c) Four
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Preparation, Execution and Follow up are the three phases to be achieved for a successful brainstorming session.

9. Who controls the FAST (Facilitated Application Specification Techniques) meeting ?
a) System Analyst
b) Scribe
c) Facilitator
d) Manager

View Answer

Answer: c [Reason:] A Facilitator (a customer/developer/an outsider) controls the FAST meeting.His role is to ensure that the meeting is productive.

10. Arrange the steps in order to represent the conducting of Wideband Delphi Technique.
i. Conduct a group discussion
ii. Conduct another group discussion
iii. Present experts with a problem
iv. Collect expert opinion anonymously
v. Iterate until consensus is reached
vi. Feedback a summary of result to each expert
a) i, iii, ii, iv, v, vi
b) iii, i, ii, iv, v, vi
c) i, ii, iii, iv, vi, v
d) iii, i, iv, vi, ii, v

View Answer

Answer: d [Reason:] The sequence represents the working steps of a Wideband Delphi technique .

Set 3

1. How many diagrams are here in Unified Modelling Language?
a) six
b) seven
c) eight
d) nine

View Answer

Answer: d [Reason:] The nine UML diagrams include use-case, sequence, collaboration, activity, state-chart, deployment, class, object and component.

2. Which UML diagram is shown below?
software-engineering-multiple-choice-questions-answers-q2
a) Use Case
b) Collaboration Diagram
c) Class Diagram
d) Object Diagram

View Answer

Answer: a

3. Which UML diagram is shown below?
software-engineering-multiple-choice-questions-answers-q3
a) Use Case
b) State Chart
c) Activiy
d) Object Diagram

View Answer

Answer: b

4. Which UML diagram is shown below?
software-engineering-multiple-choice-questions-answers-q4
a) Use Case
b) Collaboration Diagram
c) Sequence Diagram
d) Object Diagram

View Answer

Answer: c

5. Which UML diagram’s symbols are shown below?
software-engineering-multiple-choice-questions-answers-q5
a) Deployment diagram
b) Collaboration Diagram
c) Component Diagram
d) Object Diagram

View Answer

Answer: a

6. Which UML diagram is shown below?
software-engineering-multiple-choice-questions-answers-q6
a) Deployment diagram
b) Collaboration Diagram
c) Object Diagram
d) Class Diagram

View Answer

Answer: d

7. Which UML diagram is shown below?
software-engineering-multiple-choice-questions-answers-q7
a) Activity
b) State chart
c) Sequence
c) Collaboration

View Answer

Answer: a

8. Which UML diagram is shown below?
software-engineering-multiple-choice-questions-answers-q8
a) Component
b) Deployment
c) Use Case
d) DFD

View Answer

Answer: a

Set 4

1. Which one of the following is not an Evolutionary Process Model?
a) WINWIN Spiral Model
b) Incremental Model
c) Concurrent Development Model
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

2. The Incremental Model is a result of combination of elements of which two models?
a) Build & FIX Model & Waterfall Model
b) Linear Model & RAD Model
c) Linear Model & Prototyping Model
d) Waterfall Model & RAD Model

View Answer

Answer: c [Reason:] Each linear sequence produces a deliverable “increment” of the software and particularly when we have to quickly deliver a limited functionality system.

3. What is the major advantage of using Incremental Model?
a) Customer can respond to each increment
b) Easier to test and debug
c) It is used when there is a need to get a product to the market early
d) Easier to test and debug & It is used when there is a need to get a product to the market early

View Answer

Answer: d [Reason:] Incremental Model is generally easier to test and debug than other methods of software development because relatively smaller changes are made during each iteration and is popular particularly when we have to quickly deliver a limited functionality system.However, option “a” can be seen in other models as well like RAD model,hence option “d” answers the question.

4. The spiral model was originally proposed by
a) IBM
b) Barry Boehm
c) Pressman
d) Royce

View Answer

Answer: b

5. The spiral model has two dimensions namely _____________ and ____________
a) diagonal, angular
b) radial, perpendicular
c) radial, angular
d) diagonal, perpendicular

View Answer

Answer: c [Reason:] The radial dimension of the model represents the cumulative costs and the angular dimension represents the progress made in completing each cycle. Each loop of the spiral from X-axis clockwise through 360o represents one phase.

6. How is WINWIN Spiral Model different from Spiral Model?
a) It defines tasks required to define resources, timelines, and other project related information
b) It defines a set of negotiation activities at the beginning of each pass around the spiral
c) It defines tasks required to assess both technical and management risks
d) It defines tasks required to construct, test, install, and provide user support

View Answer

Answer: b [Reason:] Except option “b” all other tasks/activities are present in Spiral Model as well.

7. Identify the disadvantage of Spiral Model.
a) Doesn’t work well for smaller projects
b) High amount of risk analysis
c) Strong approval and documentation control
d) Additional Functionality can be added at a later date

View Answer

Answer: a [Reason:] All other options are the advantages of Spiral Model.

8. Spiral Model has user involvement in all its phases.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b

9. How is Incremental Model different from Spiral Model?
a) Progress can be measured for Incremental Model
b) Changing requirements can be accommodated in Incremental Model
c) Users can see the system early in Incremental Model
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a

10. If you were to create client/server applications, which model would you go for?
a) WINWIN Spiral Model
b) Spiral Model
c) Concurrent Model
d) Incremental Model

View Answer

Answer: c [Reason:] When applied to client/server applications, the concurrent process model defines activities in two dimensions: a system dimension and a component dimension.Thus Concurrency is achieved by system and component activities occurring simultaneously and can be modeled using the state-oriented approach.

Set 5

1. Which of the following diagram is not supported by UML considering Data-driven modeling ?
a) Activity
b) Data Flow Diagram (DFD)
c) State Chart
d) Component

View Answer

Answer: b [Reason:] DFDs focus on system functions and do not recognize system objects.

2. _________________ allows us to infer that different members of classes have some common characteristics.
a) Realization
b) Aggregation
c) Generalization
d) dependency

View Answer

Answer: c [Reason:] Generalization is an everyday technique that we use to manage complexity.This means that common information will be maintained in one place only.

3. One creates Behavioral models of a system when you are discussing and designing the system architecture.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Structural models of software display the organization of a system in terms of the components that make up that system and their relationships.

4. ______________ & ______________ diagrams of UML represent Interaction modeling.
a) Use Case, Sequence
b) Class, Object
c) Activity, State Chart
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Use case modeling is mostly used to model interactions between a system and external actors.Sequence diagrams are used to model interactions between system components, although external agents may also be included.

5. Which level of Entity Relationship Diagram (ERD) models all entities and relationships ?
a) Level 1
b) Level 2
c) Level 3
d) Level 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Level 1 ERD models all data objects (entities) and their “connections” to one another while Level 3 ERD models all entities, relationships, and the attributes that provide further depth. Thus option b is correct.

6. ___________ classes are used to create the interface that the user sees and interacts with as the software is used.
a) Controller
b) Entity
c) Boundary
d) Business

View Answer

Answer: c [Reason:] The answer is self-explanatory.

7. Which of the following statement is incorrect regarding the Class-responsibility-collaborator (CRC) modeling ?
a) All use-case scenarios (and corresponding use-case diagrams) are organized into categories in CRC modelling
b) The review leader reads the use-case deliberately
c) Only developers in the review (of the CRC model) are given a subset of the CRC model index cards
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All participants in the review (of the CRC model) are given a subset of the CRC model index cards.

8. A data object can encapsulates processes and operation as well.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A data object encapsulates data only. There is no reference within a data object to operations that act on the data.