Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following operations are supported on Time Frames ?
a) idxmax
b) ixmax
c) ixmin
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Operands can also appear in a reversed order.

2. Point out the correct statement:
a) Timedeltas are differences in times, expressed in difference units
b) You can construct a Timedelta scalar through various argument
c) DateOffsets cannot be used in construction
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Timedeltas can be both positive and negative.

3. Numeric reduction operation for timedelta64[ns] will return _________ objects.
a) Timeseries
b) Timeplus
c) Timedelta
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] NaT are skipped during evaluation.

4. Which of the following scalars can be converted to other ‘frequencies’ by astyping to a specific timedelta type?
a) Timedelta Series
b) TimedeltaIndex
c) Timedelta
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These operations yield Series and propogate NaT -> nan.

5. Point out the wrong statement:
a) min, max, idxmin, idxmax operations are supported on Series
b) You cannot pass a timedelta to get a particular value
c) Division by the numpy scalar is true division
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Dividing or multiplying a timedelta64[ns] Series by an integer or integer Series yields another timedelta64[ns] dtypes Series.

6. Which of the following is used to generate an index with time delta ?
a) TimeIndex
b) TimedeltaIndex
c) LeadIndex
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Using TimedeltaIndex you can pass string-like, Timedelta, timedelta, or np.timedelta64 objects.

7. Combination of TimedeltaIndex with DatetimeIndex allow certain combination operations that are NaT preserving.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] You can also convert indices to yield another index.

8. Using _________ on categorical data will produce similar output to a Series or DataFrame of type string.
a) .desc()
b) .describe()
c) .rank()
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Categorical data has a categories and a ordered property.

9. Which of the following method can be used to rename categorical data ?
a) Categorical.rename_categories()
b) Categorical.rename()
c) Categorical.mv_categories()
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Renaming categories is done by assigning new values to the Series.cat.categories property.

10. All values of categorical data are either in categories or np.nan.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Categoricals are pandas data type.

Set 2

1. All pandas data structures are ___-mutable but not always _______-mutable.
a) size,value
b) semantic,size
c) value,size
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The length of a Series cannot be changed.

2. Point out the correct statement:
a) Pandas consist of set of labeled array data structures
b) Pandas consist of an integrated group by engine for aggregating and transforming data sets
c) Pandas consist of moving window statistics
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Some elements may be close to one another according to one distance and farther away according to another.

3. Which of the following statement will import pandas ?
a) import pandas as pd
b) import panda as py
c) import pandaspy as pd
d) all of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] You can read data from a CSV file using the read_csv function.

4. Which of the following object you get after reading CSV file ?
a) DataFrame
b) Character Vector
c) Panel
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] You get columns out of a DataFrame the same way you get elements out of a dictionary.

5. Point out the wrong statement:
a) Series is 1D labeled homogeneously-typed array
b) DataFrame is general 2D labeled, size-mutable tabular structure with potentially heterogeneously-typed columns
c) Panel is generally 2D labeled, also size-mutable array
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Panel is generally 3D labeled.

6. Which of the following library is similar to Pandas ?
a) NumPy
b) RPy
c) OutPy
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] NumPy is the fundamental package for scientific computing with Python.

7. Panel is a container for Series, and DataFrame is a container for DataFrame Objects.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] DataFrame is a container for Series, and Panel is a container for DataFrame Obejcts.

8. Which of the following is prominent python “statistics and econometrics library” ?
a) Bokeh
b) Seaborn
c) Statsmodels
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Bokeh is a Python interactive visualization library for large datasets that natively uses the latest web technologies.

9. Which of the following is a foundational exploratory visualization package for the R language in pandas ecosystem ?
a) yhat
b) Seaborn
c) Vincent
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It has great support for pandas data objects.

10. Pandas consist of static and moving window linear and panel regression.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Time series and cross-sectional data are special cases of panel data.

Set 3

1. Engineering Design Resolution Activities is traditionally divided into which of these major phases?
a) Architecture Design
b) Detailed Design
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Engineering design resolution activities are divided into two major phases mentioned here.

2. What is Architectural Design?
a) It is the activity of specifying internal elements of all major program parts, structure and relationships
b) It is the activity of specifying programs major parts, their responsibilities, properties and interfaces
c) It is the activity of specifying a program’s external structure
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Architectural design is the activity of specifying a program’s major parts, responsibilities, properties and their relationships.

3. What is Detailed Design?
a) It is the activity of specifying internal elements of all major program parts, structure and relationships
b) It is the activity of specifying programs major parts, their responsibilities, properties and interfaces
c) It is the activity of specifying a program’s external structure
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Detailed Design is the activity of specifying the internal elements of all major parts, structures, relationships, etc.

4. What is Black box?
a) Units with internal form and exposed internal working behavior
b) Units with external form and hidden internal working behavior
c) Units with less functional behavior
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Black boxes are the units with external form and hidden internal working behavior.

5. Which of these are included in architectural design specification?
a) Decomposition
b) Responsibilities
c) Interface
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Architectural design specification follows DeSCRIPTR which includes interface, decomposition, responsibilities, etc.

6. Which of these are not included in architectural design specification?
a) Collaboration
b) Relationships
c) Implementation
d) Properties

View Answer

Answer: c [Reason:] Architectural design specification follows DeSCRIPTR which includes Properties, Relationship, etc but not implementation.

7. Which of these are included in detailed design specification?
a) Packaging and Implementation
b) Interface
c) Algorithms and Data Structures
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Detailed design specification follows DeSCRIPTR-PAID which includes interface, packaging, implementation, data structures and algorithms etc.

8. What rule is followed by decomposition?
a) Each module must be placed in charge of certain data and activities
b) Units may have important states that affect their external observable behavior
c) Depending on the size, major parts can be divided based on range of its scope
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Decomposition states that depending on the size, major parts can be divided based on range of its scope.

9. What is rule followed by packaging and implementation ?
a) Program units and their internal elements typically resides in various containers
b) The allocation of units to containers may be specified, along with the scope and visibility of program elements
c) Allocation of units are left on programmers to decide
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] packaging and implementation follows the above mentioned rules.

10. Which of the following is false?
a) Interface is a boundary across which entities communicate
b) Interface specification is a description f the mechanism that an entity uses to communicate with its environment
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the mentioned statements are true and not false as interface is boundary across entities and its specification is a description as mentioned.

Set 4

1. Which of the following diagrams can help spot points cuts?
a) Class diagram
b) Object diagram
c) Sequence diagram
d) ER diagram

View Answer

Answer: b [Reason:] In AOSE, sequence diagrams can help spot where pointcuts need to be set.

2. Which of the following is represented as an aspect that requests a login name and password?
a) Class
b) Object
c) User authentication
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] User authentication may be represented as an aspect that requests a login name and password. This can be automatically woven into the program wherever authentication is required.

3. Research and development in aspect-orientation has primarily focused on
a) software re-engineering
b) artificial programming
c) aspect-oriented programming
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Aspect-oriented programming languages such as AspectJ have been developed that extend object-oriented programming to include aspects.

4. Which of the following is a key principle of software design and implementation?
a) Separation of concerns
b) Writing aspects
c) Finding code complexity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The separation of concerns is a key principle of software design and implementation. It means that you should organize your software so that each element in the program (class, method, procedure, etc.) does one thing and one thing only.

5. Which of the following is not a type of stakeholder concern?
a) Functional concerns
b) Quality of service concerns
c) Policy concern
d) Non-functional concern

View Answer

Answer: a [Reason:] The core concerns of a system are those functional concerns that relate to its primary purpose.

6. Which of the following concerns best suits the following statement:”Internet banking system includes new customer requirements, account Requirements, customer management requirements, security requirements, recovery requirements etc.” ?
a) Functional concerns
b) Quality of service concerns
c) System concerns
d) Cross-cutting concerns

View Answer

Answer: d [Reason:] Cross-cutting concerns, which is based on an example of an Internet banking system. This system has requirements relating to new customers such as credit checking and address verification.

7. Which of the following is core concern in medical record management system?
a) maintaining records of patients
b) diagnose and treatments
c) consultations
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a

8. An event in an executing program where the advice associated with an aspect may be executed is known as
a) aspect
b) join point
c) join point model
d) pointcut

View Answer

Answer: b

9. The incorporation of advice code at the specified join points by an aspect weaver is called”.
a) aspect
b) join point
c) join point model
d) weaving

View Answer

Answer: d

10. Which of the following is needed by Maintenance staff?
a) A specific type of equipment
b) Maintenance record for each and every equipment item
c) Check in/check out equipment for maintenance
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the options are essential for effective maintenance.

11. An aspect is only static.
a) True
b) False

View Answer

Answer: d [Reason:] An aspect is a class-like structure to encapsulate cross-cut concerns that can be static or dynamic.

Set 5

1. Choose the option that does not define Function Oriented Software Design.
a) It consists of module definitions
b) Modules represent data abstraction
c) Modules support functional abstraction
d) None of the mentioned

View Answer

Answer:b [Reason:] Option b defines an Object Oriented Design.

2. Which of the following is a complementary approach to function-oriented approach ?
a) Object oriented analysis
b) Object oriented design
c) Structured approach
d) Both Object oriented analysis and design

View Answer

Answer:d

3. Function-oriented design techniques starts with functional requirements specified in
a) SDD
b) SRS
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer:b

4. Structured Analysis is based on the principles of
a) Top-down decomposition approach
b) Divide and conquer principle
c) Graphical representation of results using DFDs
d) All of the mentioned

View Answer

Answer:d

5. Which of the following is/are true with respect to functions ?
a) A function such as “search-book” is represented using a circle
b) Functions represent some activity
c) Function symbol is known as a process symbol or a bubble in DFD
d) All of the mentioned

View Answer

Answer:d [Reason:] All the options are correct with respect to Function Oriented Software Design.

6. Which of the following is not a use of a CASE tool ?
a) Support structured analysis and design (SA/SD)
b) Maintains the data dictionary
c) Checks whether DFDs are balanced or not
d) It complies with the available system

View Answer

Answer:d [Reason:] It takes long time to establish the system in order to comply with the available system.

7. What DFD notation is represented by the Rectangle?
a) Transform
b) Data Store
c) Function
d) None of the mentioned

View Answer

Answer:b

8. Structural decomposition is concerned with function calls.
a) True
b) False

View Answer

Answer:a [Reason:] Structural decomposition is concerned with developing a model of the design which shows the dynamic structure.

9. A function-oriented design focuses on the entities in the system rather than the data processing activities.
a) True
b) False

View Answer

Answer:b [Reason:] It is an object oriented design whichfocus on entities.

10. In DFDs, user interactions with the system is denoted by
a) Circle
b) Arrow
c) Rectangle
d) Triangle

View Answer

Answer:a