Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. A batch process is that in which material enters the system and _____ which of the following should fill the gap?
a) Leaves
b) Does not leaves
c) Half of it leaves
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A batch process is that in which material enters the system and operated and leaves.

2. A semi-batch process is that in which material enters the system and _____ which of the following should fill the gap?
a) Leaves
b) Does not leaves
c) Half of it leaves
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A semi-batch process is that in which material enters a system and does not leaves.

3. A semi-batch process differ from an open process in which of the following?
a) Input
b) Output
c) Generation
d) Consumption

View Answer

Answer: b [Reason:] A semi-batch process does not have output, while an open system has output.

4. A semi-batch process differ from a closed process in which of the following?
a) Input
b) Output
c) Generation
d) Consumption

View Answer

Answer: a [Reason:] A semi-batch process has some input, while a closed process does not have input.

5. Tap filling a jar with water is an example of which of the following process?
a) Batch
b) Semi-batch
c) Neither of them
d) Batch & Semi-batch

View Answer

Answer: b [Reason:] Since water is entering the jar and does not leave, it is a semi-batch process.

6. Water flowing in plants from tap through a pipe, the process is an example of which of the following process?
a) Batch
b) Semi-batch
c) Neither of them
d) Batch & Semi-batch

View Answer

Answer: a [Reason:] Since water enters the pipe from one end and leaves from another end, it is a batch process.

7. Water boiling in a container is an example of which of the following?
a) Batch
b) Semi-batch
c) Neither of them
d) Batch & Semi-batch

View Answer

Answer: c [Reason:] Since nothing is entering in the container but steam is leaving the container, it is neither a batch process nor a semi-batch process.

8. Two reactants enters a vessel and a reaction is carried out, it is an example of which of the following?
a) Batch
b) Semi-batch
c) Neither of them
d) Batch & Semi-batch

View Answer

Answer: b [Reason:] Since material enters the vessel and operated but does not comes out, so it is a semi-batch process.

9. In a batch process, 70 Kg of H2O and 10 Kg of NaOH and some other reactants enters the vessel, if 100 Kg of product leaves the vessel, what is the percentage of H2O in the product?
a) 10%
b) 30%
c) 70%
d) 100%

View Answer

Answer: c [Reason:] Percentage of H2O in the product = (70/100)*100 = 70%.

10. 10 Kg of oil is burnt in a container and taken off from the container if 1% of oil remains on the container wall, how much oil is taken off?
a) 8.9 Kg
b) 9 Kg
c) 9.9 Kg
d) 10 Kg

View Answer

Answer: c [Reason:] Amount of oil taken off = 10*(1 – 1/100) = 9.9 Kg.

11. In a batch process, 50 Kg of H2O and 40 Kg of CO2 entered a vessel with some H2O, if 100 Kg of product leaves the vessel, what is the percentage of H2O in the product?
a) 10%
b) 30%
c) 60%
d) 80%

View Answer

Answer: c [Reason:] Percentage of H2O in the product = (100 – 40)/100*100 = 60%.

12. In a batch process, 40 mole of O2 and 30 mole of CO2 entered a vessel with some CO2, if 100 mole of product leaves the vessel, what is the percentage of O2 in the product?
a) 10%
b) 40%
c) 60%
d) 80%

View Answer

Answer: b [Reason:] Percentage of H2O in the product = 40/100*100 = 40%.

13. In a batch process, 5 mole of H2 and 3 mole of CO2 entered a vessel with some CO2, if 10 mole of product leaves the vessel, what is the percentage of H2 in the product?
a) 10%
b) 30%
c) 50%
d) 80%

View Answer

Answer: c [Reason:] Percentage of H2 in the product = 5/10*100 = 50%.

14. In a batch process, 2 mole of SO2 and 3 mole of CO2 entered a vessel with some SO2, if 5 mole of product leaves the vessel, what is the percentage of SO2 in the product?
a) 10%
b) 20%
c) 40%
d) 50%

View Answer

Answer: c [Reason:] Percentage of H2 in the product = 2/5*100 = 40%.

15. In a batch process, 5 mole of SO2 and 3 mole of CO2 entered a vessel with some SO2, if 10 mole of product leaves the vessel, what is the percentage of SO2 in the product?
a) 10%
b) 30%
c) 50%
d) 70%

View Answer

Answer: d [Reason:] Percentage of H2 in the product = (10 – 3)/10*100 = 70%.

Set 2

1. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 1 mm Hg, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 2 mm Hg and 0.3 fraction at partial pressure 3 mm Hg (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4

View Answer

Answer: a [Reason:] y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.3 = (2/3)n => n = 1, => 0.2 = k*21 = k = 0.1, => y = 0.1*11 = 0.1.

2. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 2 mm Hg, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 8 mm Hg and 0.3 fraction at partial pressure 18 mm Hg (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.0125
b) 0.0250
c) 0.0375
d) 0.0450

View Answer

Answer: a [Reason:] y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.3 = (8/18)n => n = 2, => 0.2 = k*82 = k = 0.2/64, => y = 0.2/64*22 = 0.0125.

3. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 1 atm, if the 0.1 fraction of the same gas is at partial pressure 2 atm and 0.2 fraction at partial pressure 4 atm (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.01
b) 0.03
c) 0.05
d) 0.08

View Answer

Answer: c [Reason:] y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.1/0.2 = (2/4)n => n = 1, => 0.1 = k*21 = k = 0.1/2, => y = 0.1/2 = 0.05.

4. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 1 atm, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 4 atm and 0.4 fraction at partial pressure 8 atm (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.4
d) 0.5

View Answer

Answer: d [Reason:] y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.4 = (4/8)n => n = 1, => 0.2 = k*41 = k = 0.2/4, => y = 0.2/4*1 = 0.05.

5. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 3 atm, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 4 atm and 0.3 fraction at partial pressure 6 atm (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.1
b) 0.15
c) 0.2
d) 0.25

View Answer

Answer: b [Reason:] y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.3 = (4/6)n => n = 1, => 0.2 = k*41 = k = 0.2/4, => y = 0.2/4*31 = 0.15.

6. Which of the following is called for the adsorbing the molecules?
a) Adsorbate
b) Adsorbent
c) Absobate
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The one which adsorbs the molecules is called the adsorbent.

7. Which of the following adsorbs on the adsorbing surface?
a) Adsorbate
b) Adsorbent
c) Absobate
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Adsorbate adsorbs on adsorbent.

8. Which of the following is called for the curves following isothermal adsorbtion?
a) Adsorbtion isotherm
b) Adsorbate isotherm
c) Adsorbent isotherm
d) Absorbent isotherm

View Answer

Answer: a [Reason:] The curves for isothermal adsorbtion are called adsorbtion isotherms.

9. Which of the following is then property of adsorbtion isotherm?
a) Linear
b) Decreasing
c) Monotonous
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Since the adsorbtion isotherms are always increasing they are monotonous.

10. Which of the following satisfies the first derivative of adsorbtion isotherms?
a) Greater than 1
b) Less than 1
c) Equal to 1
d) Cannot say

View Answer

Answer: a [Reason:] Since adsorbtion isotherms are always increasing, so their first derivative are always increasing.

Set 3

1. Which keyword is used to handle the expection?
a) try
b) throw
c) catch
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] When we found a exception in the program, We need to throw that and we handle that by using the catch keyword.

2. Which is used to throw a exception?
a) throw
b) try
c) catch
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

3. What is the use of the ‘finally’ keyword?
a) It used to execute at the starting of the program
b) It will be executed at the end of the program even if the exception arised
c) It will be executed at the starting of the program even if the exception arised
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] finally keyword will be executed at the end of all the exception.

4. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     using namespace std;
  3.     double division(int a, int b)
  4.     {
  5.         if (b == 0)
  6.         {
  7.             throw "Division by zero condition!";
  8.         }
  9.         return (a / b);
  10.     }
  11.     int main ()
  12.     {
  13.         int x = 50;
  14.         int y = 0;
  15.         double z = 0;
  16.         try 
  17.         {
  18.             z = division(x, y);
  19.             cout << z << endl;
  20.         }
  21.         catch (const char* msg) 
  22.         {
  23.             cerr << msg << endl;
  24.         }
  25.         return 0;
  26.     }

a) 50
b) 0
c) Division by zero condition!
d) Error

View Answer

Answer: c [Reason:] It’s a mathematical certainty, We can’t divide by zero, So we’re arising a exception. Output: $ g++ excep.cpp $ a.out Division by zero condition!

5. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     using namespace std;
  3.     int main () 
  4.     {
  5.         try
  6.         {
  7.             throw 20;
  8.         }
  9.         catch (int e)
  10.         {
  11.             cout << "An exception occurred " << e << endl;
  12.         }
  13.         return 0;
  14.     }

a) 20
b) An exception occurred
c) Error
d) An exception occurred 20

View Answer

Answer: d [Reason:] We are handling the exception by throwing that number. So the output is printed with the given number. Output: $ g++ excep1.cpp $ a.out An exception occurred 20

6. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     #include <exception>
  3.     using namespace std;
  4.     class myexception: public exception
  5.     {
  6.         virtual const char* what() const throw()
  7.         {
  8.             return "My exception";
  9.         }
  10.     } myex;
  11.     int main () 
  12.     {
  13.         try
  14.         {
  15.             throw myex;
  16.         }
  17.         catch (exception& e)
  18.         {
  19.             cout << e.what() << endl;
  20.         }
  21.         return 0;
  22.     }

a) Exception
b) Error
c) My exception
d) runtime error

View Answer

Answer: c [Reason:] This is a standard exception handler used in the class. Output: $ g++ excep2.cpp $ a.out My exception

7. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     #include <exception>
  3.     using namespace std;
  4.     int main () 
  5.     {
  6.         try
  7.         {
  8.             int* myarray = new int[1000];
  9.             cout << "allocated";
  10.         }
  11.         catch (exception& e)
  12.         {
  13.             cout << "Standard exception: " << e.what() << endl;
  14.         }
  15.         return 0;
  16.     }

a) Allocated
b) Standard exception
c) Depends on the memory
d) Error

View Answer

Answer: c [Reason:] In this program, We are allocating the memory for array. If it is allocated means, no exception will arise and if there is no size in memory means, Exception will arise. Output: $ g++ excep3.cpp $ a.out allocated

8. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     #include <exception>
  3.     using namespace std;
  4.     struct MyException : public exception
  5.     {
  6.         const char * what () const throw ()
  7.         {
  8.             return "C++ Exception";
  9.         }
  10.     };
  11.     int main()
  12.     {
  13.         try
  14.         {
  15.             throw MyException();
  16.         }
  17.         catch(MyException& e)
  18.         {
  19.             cout << "Exception caught" << std::endl;
  20.             cout << e.what() << std::endl;
  21.         }
  22.         catch(std::exception& e)
  23.         {
  24.         }    
  25.     }

a) C++ Exception
b) Exception caught
c) Exception caught
C++ Exception
d) Error

View Answer

Answer: c [Reason:] We are defining the user-defined exception in this program. Output: $ g++ excep4.cpp $ a.out C++ Exception Exception caught

9. How do define the user-defined exceptions?
a) inheriting and overriding exception class functionality
b) overriding class functioality
c) inheriting class functionality
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

10. Which exception is thrown by dynamic_cast?
a) bad_cast
b) bad_typeid
c) bad_exception
d) bad_alloc

View Answer

Answer: a [Reason:] bad_cast exception is thrown by dynamic_cast.

Set 4

1. Which of the following adds all new files to local repository ?
a) git add .
b) git add -u
c) git add -A
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] You should do this before committing.

2. Point out the correct statement :
a) You don’t need GitHub to use Git
b) CLI can help you to organize files and folders
c) Navigation of directory is possible using CLI
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] CLI stands for Command Line Interface.

3. Which of the following command updates tracking for files that are modified ?
a) git add .
b) git add -u
c) git add -A
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The git add command adds a change in the working directory to the staging area.

4. Which of the following command is used to give message description ?
a) git command -m
b) git command -d
c) git command -message
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This only updates your local repository.

5. Point out the wrong statement:
a) You need GitHub to use Git
b) GitHub allows you to share repositories with others
c) GitHub allows you to access others repositories
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] GitHub can store remote copy of your repository.

6. Which of the following command allows you to update the repository ?
a) push
b) pop
c) update
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The git branch command is your general-purpose branch administration tool.

7. Which of the following is correct way of creating GitHub repository in to well labelled commits ?
a) Fork another user’s repository
b) Pop another user’s repository
c) Zip another user’s repository
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A fork is a copy of a repository.

8. Which of the following command is used to squash the commits ?
a) rebase
b) squash
c) boot
d) all of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In Git, there are two main ways to integrate changes from one branch into another: the merge and the rebase.

9. Which of the following statement would create branch named as ‘aidlo’ ?
a) git checkout -b aidlo
b) git checkout -c aidlo
c) git check -b aidlo
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A branch in Git is simply a lightweight movable pointer to one of these commits.

10. branch command is used to determine which branch you are currently in.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] -r flag should be used for copying the content.

Set 5

1. Which of the following package is used to connect MySQL RDBMS with R ?
a) RMySQL vignette
b) MySQL vignette
c) RSQL vignette
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This package contains meta information and index.

2. Point out the correct statement:
a) HDF5 is a hierarchical format
b) HDF5 does not support range of different data types
c) HDF5 is used for storing small datasets
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] HDF5 is used for storing large datasets.

3. Which of the following is used to extract data from HTML code of websites ?
a) Webscraping
b) Webdredging
c) Webcleaning
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Webscraping is a great way to get data.

4. Which of the following function is used to read data off the webpages ?
a) read.web
b) read.Lines
c) read.Line
d) all of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] read.Lines function will extract the web page data.

5. Point out the wrong statement:
a) hdf5 can be used to reading/writing from disc in Python
b) rhdf5 is interface for hdf5 format
c) Maximum size of an HDF5 dataset is fixed when it is created
d) all of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] hdf5 can be used to reading/writing from disc in R.

6. Which of the following package is used for reading HTML and XML data ?
a) httr
b) http
c) httx
d) all of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] httr contain tools for Working with URLs and HTTP.

7. httr pacakge does not work well with facebook and twitter API.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Most modern APIs use something like oauth.

8. Which of the following request can be issued from httr package ?
a) GET
b) PUT
c) DELETE
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Authentication is necessary for issuing request.

9. Which of the following package loads data from SPSS ?
a) read.spss(SPSS)
b) read.oct(SPSS)
c) read.xpot(SPSS)
d) all of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] SPSS is a comprehensive and flexible statistical analysis and data management solution.

10. Which of the following package is used for reading GIS data ?
a) rdgal
b) rgeos
c) raster
d) all of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A geographic information system is a system designed to capture, store, manipulate, analyze, manage, and present all types of spatial or geographical data.