Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following does stoichiometry of a reaction is all about?
a) Extent of reaction
b) Heat of reaction
c) Amount of reactants and products
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] By definition Stoichiometry relates amount of reactants and products in a reaction.

2. C2H4 + xO2 -> 2CO2 + yH2O, what is the value of x + y?
a) 2
b) 3
c) 5
d) 8

View Answer

Answer: c [Reason:] The balance combustion equation is C2H4 + 3O2 -> 2CO2 + 2H2O, => x = 3, y = 2, => x + y = 5.

3. C5H12 + xO2 -> yCO2 + zH2O, what is the value of x + y*z?
a) 24
b) 38
c) 46
d) 54

View Answer

Answer: b [Reason:] The balanced chemical reaction is: C5H12 + 2 -> 5CO2 + 6H2O, => x + y*z = 8 + 5*6 = 38.

4. wC3H6O3 + xO2 –> yCO2 + zH2O, what is the value of w + x + y + z?
a) 3
b) 6
c) 10
d) 14

View Answer

Answer: d [Reason:] The balanced chemical reaction is: C3H6O3 + 3O2 –> 3CO2 + 3H2O, => w + x + y + z = 14.

5. wC3H7O4 + xO2 -> yCO2 + zH2O, what is the value of w + x + y + z?
a) 21
b) 35
c) 41
d) 47

View Answer

Answer: c [Reason:] The balanced chemical reaction is: 4C3H7O4 + 11O2 -> 12CO2 + 14H2O, => w + x + y + z = 41.

6. 20 grams of CaCO3 is heated, how much calcium oxide will produce?
a) 5.6 grams
b) 11.2 grams
c) 22.4 grams
d) 44.8 grams

View Answer

Answer: b [Reason:] The balance chemical reaction is CaCO3 -> CaO + CO2, moles of CaO = moles of CaCO3 = 20/100 = 0.2, => amount of CaO = 0.2*56 = 11.6 grams.

7. 56 grams of carbon monoxide is oxidized with excess oxygen, how much carbon dioxide will it produce?
a) 22 grams
b) 44 grams
c) 66 grams
d) 88 grams

View Answer

Answer: d [Reason:] The balanced chemical reaction is 2CO + O2 -> 2CO2, => moles of CO2 = moles of CO = 56/28 = 2, => amount of CO2 = 2*44 = 88 grams.

8. Pentane is burnt to produce carbon dioxide 40% of which can be converted into carbon monoxide, how much Butane must be burnt to produce 176 grams of carbon monoxide?
a) 18 grams
b) 36 grams
c) 72 grams
d) 96 grams

View Answer

Answer: b [Reason:] The balanced chemical reaction is C5H12 + 2 -> 5CO2 + 6H2O, Let the mass of pentane be x, => (x/72)*5*44*(40/100) = 176, => x = 36 grams.

9. 1 mole of glucose is burnt, how much carbon dioxide will it produce?
a) 44 grams
b) 176 grams
c) 264 grams
d) 352 grams

View Answer

Answer: b [Reason:] The balanced chemical reaction is C6H12O6 + 6O2 -> 6CO2 + 6H2O, => moles of CO2 produced = 6, => amount of CO2 produced = 6*44 = 264 grams.

10. 78 grams of benzene is burnt in air, how much water will it produce?
a) 18 grams
b) 36 grams
c) 54 grams
d) 72 grams

View Answer

Answer: c [Reason:] The balanced chemical reaction is C6H6 + 7.5O2 -> 6CO2 + 3H2O, => moles of water = 3*78/78 = 3, => weight of water produced = 3*18 = 54 grams.

11. xKMnO4 + yFeS + zH2SO4 -> xMnSO4 + wFe2(SO4)3 + uK2SO4 + zH2O, what is the value of x + y + z + w + u?
a) 60
b) 74
c) 85
d) 98

View Answer

Answer: b [Reason:] The balanced chemical reaction is 18KMnO4 + 10FeS + 32H2SO4 -> 18MnSO4 + 5Fe2(SO4)3 + 9K2SO4 + 32H2O, => x + y + z + w + u = 74.

12. 158 grams of potassium permanganate is reacted with ferrous sulfide in the presence of hydrochloric acid, approximately how much ferric sulfate will it produce?
a) 111 grams
b) 169 grams
c) 254 grams
d) 399 grams

View Answer

Answer: a [Reason:] The balanced chemical reaction is 18KMnO4 + 10FeS + 32H2SO4 -> 18MnSO4 + 5Fe2(SO4)3 + 9K2SO4 + 32H2O, => weight of ferric sulfate = (158/158)*(5/18)*400 = 111.1 grams ≈ 111 grams.

13. 20 grams of NaOH is reacted with excess HCl, how much NaCl will it produce?
a) 29.25 grams
b) 58.5 grams
c) 117 grams
d) 234 grams

View Answer

Answer: a [Reason:] The balanced chemical reaction is NaOH + HCl -> NaCl + H2O, => amount of NaCl = (20/40)*58.5 = 29.25 grams.

14. xFeS2 + yO2 -> zFe2O3 + wSO2, what is the value of x + y + z + w?
a) 16
b) 21
c) 25
d) 32

View Answer

Answer: c [Reason:] The balanced chemical reaction is 4FeS2 + 11O2 -> 2Fe2O3 + 8SO2, => x + y + z + w = 25.

15. 60 grams of FeS2, is burnt in air, how much sulfur dioxide will produce?
a) 16 grams
b) 32 grams
c) 64 grams
d) 128 grams

View Answer

Answer: c [Reason:] The balanced chemical reaction is 4FeS2 + 11O2 -> 2Fe2O3 + 8SO2, => amount of SO2 produced = (60/120)*(8/4)*64 = 64 grams.

Set 2

1. What is extent of reaction of a in the reaction 2CO + O2 -> 2CO2, if 20 moles CO2 is produced?
a) 5
b) 10
c) 20
d) 40

View Answer

Answer: b [Reason:] Extent of reaction = (20 – 0)/2 = 10.

2. N2 + 2O2 -> 2NO2, what is the extent of reaction if 6 moles of NO2 is produced?
a) 3
b) 6
c) 12
d) 18

View Answer

Answer: a [Reason:] Extent of reaction = (6 – 0)/2 = 3.

3. CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O, what is the extent of reaction if only 50% of 96 grams of CH4 is consumed?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Moles of CH4 = 96/16 = 6, => Extent of reaction = (6*0.5 – 6)/(-1) = 3.

4. H2O2 + H2 -> 2H2O, if the extent of reaction is 10, how much water is produced?
a) 10 moles
b) 20 moles
c) 30 moles
d) 40 moles

View Answer

Answer: b [Reason:] 10 = (x – 0)/2, => x = 20 moles.

5. 4FeS2 + 11O2 -> 2Fe2O3 + 8SO2, what is the extent of reaction if 512 grams of SO2 is produced?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: a [Reason:] Moles of SO2 = 512/64 = 8, => Extent of reaction = (8 – 0)/8 = 1.

6. Which of the following is true about limiting reagents?
a) Consumes completely
b) Consumes partially
c) Does not react
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Limiting reagent is the reactant which reacts completely in a reaction.

7. Which of the following is true about excess reagents?
a) Consumes completely
b) Consumes partially
c) Does not react
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Excess reagents are reactants which are excess in amount and reacts partially in a reaction.

8. 4 moles of CH4 and 4 moles of O2 are reacted, then what type of reactant CH4 is?
a) Limiting reagent
b) Excess reagent
c) Can’t say
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The balanced chemical reaction is CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O, => If 4 moles of O2 are reacting only 2 moles of CH4 will react, this means CH4 is an excess reagent.

9. 2 moles of N2 and 8 moles of H2 are reacted, then what type of reactant N2 is?
a) Limiting reagent
b) Excess reagent
c) Can’t say
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The balanced chemical reaction is N2 + 3H2 -> 2NH3, => If 2 moles of N2 are reacting only 6 moles of H2 will react, this means H2 is an excess reagent and N2 is a limiting reagent.

10. 4 moles of CO and 2 moles of O2 are reacted, then what type of reactant O2 is?
a) Limiting reagent
b) Excess reagent
c) Can’t say
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The balanced chemical reaction is 2CO + O2 -> 2CO2, => If 4 moles of CO are reacting, 2 moles of O2 will react, this means none of the two is limiting reagent or excess reagent.

11. If 28 grams of N2 and 10 grams of H2 are reacted, how much NH3 will produce?
a) 17 grams
b) 34 grams
c) 51 grams
d) 54 grams

View Answer

Answer: b [Reason:] Moles of N2 = 28/28 = 1, moles of H2 = 10/2 = 5, Reaction is N2 + 3H2 -> 2NH3, => N2 is limiting reagent, => moles of NH3 = 2*1 = 2, => weight of NH3 = 2*17 = 34 grams.

12. 10 moles of C6H12 reacted with 18 moles of O2, how many moles of CO2 will produce?
a) 3
b) 6
c) 9
d) 12

View Answer

Answer: d [Reason:] The balanced chemical reaction is C6H12 + 9O2 -> 6CO2 + 3H2O, => O2 is the limiting reagent, => moles of CO2 = (18/9)*6 = 12.

13. 5 moles of Al2O3 are reacted with 10 moles H2SO4, how many moles of Al2(SO4)3 will produce?
a) 3.33
b) 10
c) 30
d) 33.3

View Answer

Answer: a [Reason:] The balanced chemical reaction is Al2O3 + 3H2SO4 -> Al2(SO4)3 + 3H2O, => moles of Al2(SO4)3 = 10/3 = 3.33.

14. 10 grams of NaCl and 1.8 grams of H2O are reacted, how much sodium hydroxide will produce?
a) 4 grams
b) 10 grams
c) 40 grams
d) 80 grams

View Answer

Answer: a [Reason:] The balanced chemical reaction is NaCl + H2O -> NaOH + HCl, in this case H2O is a limiting reagent, => moles of NaOH = moles of H2O = 1.8/18 = 0.1, => weight of NaOH = 0.1*40 = 4 grams.

15. 1 mole of potassium permanganate and 1 mole of ferrous sulfide are reacted in presence of excess hydrochloric acid, how many moles of Ferric sulfate will produce?
a) 10/18
b) 5/18
c) 1/18
d) 1/36

View Answer

Answer: b [Reason:] The balanced chemical reaction is 18KMnO4 + 10FeS + 32H2SO4 -> 18MnSO4 + 5Fe2(SO4)3 + 9K2SO4 + 32H2O, => KMnO4 is limiting reagent, => moles of Fe2(SO4)3 = (5/18)*1 = 5/18.

Set 3

1. Which of the following is not a unit of temperature?
a) Celsius
b) Fahrenheit
c) Therm
d) Rankine

View Answer

Answer: c [Reason:] Them is a unit of energy, 1 therm = 105 BTU.

2. Which of the following is greatest?
a) 10oC
b) 10oR
c) 10oF
d) 10 K

View Answer

Answer: a [Reason:] 10oC = 283 K = 50oF = 510oR, => 10oC is greatest.

3. Absolute zero temperature is approximately equal to?
a) -160oR
b) -273oR
c) -373oR
d) -460oR

View Answer

Answer: d [Reason:] Absolute zero temperature = 0 K = -273oC = -460oR.

4. If change in temperate is 212 degree Fahrenheit, what is the change in temperature in degree Rankine?
a) 100oR
b) 212oR
c) 273oR
d) 460oR

View Answer

Answer: b [Reason:] Since ∆TR = ∆TF, => 212oF = 212oR.

5. If change in temperate is 180 degree Rankine, what is the change in temperature in degree Celsius?
a) 100oC
b) 180oC
c) 212oC
d) 273oC

View Answer

Answer: a [Reason:] ∆TR = 1.8∆TC, => Change in temperature = 180/1.8 = 100oC.

6. Let us say temperature of a body in degree Celsius and degree Rankine are related as TC = 50 + 3TR, what is the change in temperature in Kelvin, if the change in temperature in degree Rankine is 100oR?
a) 300 K
b) 180 K
c) 100 K
d) 90 K

View Answer

Answer: a [Reason:] ∆TC = 3∆TR, => ∆TC = 3*100 = 300oC, => ∆TK = ∆TC = 300 K.

7. What is the value of 100oC in degree Fahrenheit?
a) 212oF
b) 460oF
c) 672oF
d) 884oF

View Answer

Answer: a [Reason:] TF = (9/5)100 + 32 = 212oF.

8. What is the value of 273 K in degree Rankine?
a) 0oR
b) 32oR
c) 492oR
d) 672oR

View Answer

Answer: c [Reason:] TR = (9/5)(273 – 273) + 492 = 492oR.

9. Volume of an object is dependent upon its temperature in degree Celsius as V = a + bTC, what is the dependence of volume upon temperature in degree Rankine?
a) V = a + 32b + 9bTR/5
b) V = a + 492b + 9bTR/5
c) V = a + 492b + 5bTR/9
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] TC = 492 + 9TR/5, => V = a + b(492 + 9TR/5), => V = a + 492b + 9bTR/5.

10. Mass and volume of an object is dependent on its temperature in kelvin as m = 5t2 kg and v = (400 + 600t) m3 respectively, then what is the density of the object at t = 27oC?
a) 5 kg/m3
b) 10 kg/m3
c) 15 kg/m3
d) 20 kg/m3

View Answer

Answer: a [Reason:] Density of object = dm/dv = (dm/dt)/(dv/dt) = 10t/600 = t/60, => density of object at t = 27oC = 300 K is D = 300/60 = 5 kg/m3.

11. Heat capacity of a substance is given by C = 800 – 1600T + 25T2, where T is temperature in degree Fahrenheit, what is the heat capacity if temperature is in degree Celsius?
a) 81T2 + 24800
b) 81T2 – 24800
c) 25T2 + 24800
d) 25T2 – 24800

View Answer

Answer: b [Reason:] Temperature in degree Fahrenheit, TF = (9/5)TC + 32, replacing TF in C, => C = 81T2 – 24800.

12. Heat capacity of a substance is given by C = BT2, where T is in degree Fahrenheit and the value of B is 50, what is the value of B if T is in degree Celsius?
a) 81
b) 25
c) 162
d) 100

View Answer

Answer: c [Reason:] TF = 9TF/5 + 32 => coefficient of T2 in C will be B*(9/5)2 = 50*81/25 = 162.

13. What is the temperature 100oC in degree Rankine?
a) 100oR
b) 212oR
c) 560oC
d) 672oC

View Answer

Answer: d [Reason:] Temperature = 9(100)/5 + 32 + 460 = 672oR.

14. What is the 100oC in degree Fahrenheit?
a) 0oF
b) 100oF
c) 212oF
d) 460oF

View Answer

Answer: c [Reason:] Temperature = 9(100)/5 + 32 = 212oF.

15. What is the 40oF in degree Rankine?
a) 313oR
b) 460oR
c) 500oR
d) 672oR

View Answer

Answer: c [Reason:] Temperature = 40 + 460 = 500oR.

Set 4

1. How many grams of NaCl represent 1 mole?
a) 23
b) 35.5
c) 58.5
d) 69.5

View Answer

Answer: c [Reason:] Molecular weight of NaCl is 58.5 grams, => 1 mole represent 58.5 grams of NaCl.

2. How many atoms of carbon represent 1.5 mole?
a) 6.022 X 1023
b) 1.2044 X 1023
c) 3.011 X 1023
d) 9.033 X 1023

View Answer

Answer: d [Reason:] Number of moles = number of atoms/Avogadro’s number, => 1.5 = n/6.022 X 1023, => n = 9.033 X 1023.

3. Calculate the number of moles in 42 grams of NaHCO3?
a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) 2

View Answer

Answer: a [Reason:] Molecular weight of NaHCO3 = 84 grams, => number of moles = 42/84 = 0.5.

4. Calculate the number of moles in 369 grams of CaOCl2?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Molecular weight of CaOCl2 = 127, => number of moles = 369/127 = 3.

5. Which of the following has the same number of moles as in 398 grams of CuSO4?
a) 2 grams of hydrogen
b) 40 grams of oxygen
c) 35 grams of nitrogen
d) 58.5 grams of Sodium chloride

View Answer

Answer: b [Reason:] Number of moles of CuSO4 = 398/ 159 ≈ 2.5, and number of moles of oxygen = 40/16 = 2.5.

6. What are the number of atoms of chlorine in 250.5 grams of Cl2O6?
a) 1.806 X 1024
b) 2.408 X 1024
c) 9.033 X 1023
d) 6.022 X 1023

View Answer

Answer: a [Reason:] Number of moles of Cl2O6 = 250.5/167 = 1.5, => number of atoms of chlorine = 2*1.5*(6.022 X 1023) = 1.806 X 1024.

7. What are the number of moles of Hydrogen in 158 grams of Ammonium Bicarbonate?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20

View Answer

Answer: b [Reason:] Molecular Weight of ammonium bicarbonate (NH4HCO3) = 79 grams, => moles = 158/79 = 2, => Number of moles of hydrogen = 2* 5 = 10.

8. What are the number of moles of nitrogen in 274 grams of (NH4)2Ce(NO3)6?
a) 16
b) 8
c) 6
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] Molecular Weight of (NH4)2Ce(NO3)6 = 548 grams, => moles of (NH4)2Ce(NO3)6 = 274/548 = 0.5, => number of moles of nitrogen = 0.5*8 = 4.

9. What are the number of moles of hydrogen in NH4[Cr(SCN)4(NH3)2] if the weight of nitrogen in it is 49 grams?
a) 3.5
b) 5
c) 7
d) 10

View Answer

Answer: b [Reason:] Moles of nitrogen = 49/14 = 3.5, => moles of NH4[Cr(SCN)4(NH3)2] = 3.5/7 = 0.5, => moles of hydrogen = 0.5*10 = 5.

10. What are the number of molecules of water in CuSO4•5H2O, if the weight of oxygen in it is 36 grams?
a) 3.25 X 1023
b) 5.25 X 1023
c) 7.52 X 1023
d) 9.52 X 1023

View Answer

Answer: c [Reason:] Number of moles of oxygen = 36/16 =2.25, => number of moles of CuSO4•5H2O = 2.25/9 = 0.25, => number of molecules of water = 0.25*5*(6.022 X 1023) = 7.52 X 1023.

Set 5

1. What is ∆E for a steady-state system?
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) Cannot say

View Answer

Answer: c [Reason:] Change in internal energy for a steady-state system is always zero.

2. 5 J of heat is supplied to a steady state system, what is the work done by the system?
a) – 5 J
b) 5 J
c) 0
d) 10 J

View Answer

Answer: b [Reason:] 0 = 5 – W, => W = 5 J.

3. 10 J of heat is taken off from a steady state system, what is the work done on the system?
a) – 10 J
b) 10 J
c) – 5 J
d) 5 J

View Answer

Answer: b [Reason:] 0 = – 10 + W, => W = 10 J.

4. 10 J of work is done on a steady state system, what is the heat supplied to the system?
a) – 10 J
b) 10 J
c) 5 J
d) 0

View Answer

Answer: a [Reason:] 0 = 10 + Q, => Q = – 10 J.

5. 15 J of work is done by a steady state system, what is the heat supplied to the system?
a) – 15 J
b) 15 J
c) 10 J
d) – 10 J

View Answer

Answer: b [Reason:] 0 = – 15 + Q, => Q = 15 J.

6. 10 J of heat and 5 J of work is supplied to a system and 20 J of heat is taken out, then the system is which of the following?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] ∆E = 10 + 5 – 20 = – 5 J which is not equal to zero, so the system is unsteady state system.

7. 15 J of heat and 10 J of work is supplied to a system and 25 J of heat is taken out, then the system is which of the following?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] ∆E = 15 + 10 – 25 = 0, so the system is steady state system.

8. 15 J of heat is supplied to a system and 15 J of work is done on the system, then the system is which of the following?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] ∆E = – 15 – 15 = – 30 J, which is not equal to zero, so the system is unsteady state system.

9. 1 J of heat is supplied to the system and 1 kJ of work is done by the system, then the system is which of the following?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] ∆E = 1 – 1000 = – 999 J, which is not equal to zero, so the system is unsteady state system.

10. 10 J of work is and 5 J of heat is supplied to the system, then the system is which of the following?
a) Steady state
b) Unsteady state
c) Closed
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] ∆E = 10 + 5 = 15 J, which is not equal to zero, so the system is unsteady state system.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }