Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following is defined as the ratio of partial pressure and vapor pressure?
a) Relative Humidity
b) Molal Humidity
c) Humidity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Partial pressure divided by vapor pressure is called relative humidity.

2. What is the relative saturation of a gas with partial pressure 10 mm Hg and vapor pressure 5 mm Hg?
a) 0.5
b) 1
c) 2
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Relative saturation = 10/5 = 2.

3. What is the relative humidity of a gas with partial pressure of water vapor is 5 mm Hg and vapor pressure 8 mm Hg?
a) 25%
b) 32.5%
c) 45%
d) 62.5%

View Answer

Answer: d [Reason:] Relative humidity = 5/8*100 = 62.5%.

4. What is the relative saturation of a gas with partial pressure 38 mm Hg and vapor pressure 1 torr?
a) 0.05
b) 0.5
c) 2
d) 38

View Answer

Answer: d [Reason:] 1 torr = 1 mm Hg, => relative saturation = 38/1 = 38.

5. What is the relative humidity of a gas with partial pressure of water vapor 360 Pa and vapor pressure 1 atm?
a) 100%
b) 225.1%
c) 355.4%
d) 405.9%

View Answer

Answer: c [Reason:] Relative humidity = 360/101.3*100 = 355.4%.

6. What is called the ratio of partial pressure of vapor and partial pressure of dry gas?
a) Humidity
b) Relative humidity
c) Molal humidity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Partial pressure of vapor divided by the partial pressure of vapor free gas is called molal humidity.

7. What is the molal humidity of a gas with pressure of gas vapor 10 mm Hg and pressure of vapor free gas 20 mm Hg?
a) 25%
b) 50%
c) 100%
d) 200%

View Answer

Answer: b [Reason:] Molal humidity = 10/20*100 = 50%.

8. What is the molal saturation of a gas with 10 moles of gas vapor and 25 moles of dry gas?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.8
d) 1

View Answer

Answer: b [Reason:] Molal saturation = 10/25 = 0.4.

9. What is the molal saturation of a gas with 10 Pa partial pressure without vapor and 0.5 atm partial pressure with vapor?
a) 0.5
b) 1
c) 5
d) 101.3

View Answer

Answer: c [Reason:] Molal saturation = 0.5*101.3/10 = 5.

10. What is the molal humidity of a gas with partial pressure with vapor 1 mm Hg and partial pressure without vapor 1 atm?
a) 90%
b) 131%
c) 214%
d) 288%

View Answer

Answer: b [Reason:] Molal humidity = 133.3/101.3*100 = 131%.

11. Which of the following is equal to the product of humidity and mass of dry gas?
a) Moles of water vapor
b) Mass of water vapor
c) Mass of gas vapor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Humidity = (mass of water vapor)/(mass of dry gas).

12. What is the humidity, if the mass of dry gas is 10 Kg and mass of water vapor is 5 Kg?
a) 25%
b) 50%
c) 100%
d) 200%

View Answer

Answer: b [Reason:] Humidity = 5/10*100 = 50%.

13. What is the mass of water vapor, if the mass of dry gas is 10 lb and humidity 10%?
a) 254 g
b) 453 g
c) 746 g
d) 1 Kg

View Answer

Answer: b [Reason:] Mass of water vapor = 10*0.1 = 1 lb = 453 g.

14. What is the humidity if the moles of dry gas are 25 and mole of water vapor are 15?
a) 60%
b) 90%
c) 150%
d) 200%

View Answer

Answer: a [Reason:] Humidity = 15/25*100 = 60%.

15. What are moles of dry gas if the moles of water vapor is 14 at 25% humidity?
a) 3.5
b) 7
c) 14
d) 56

View Answer

Answer: d [Reason:] Moles of dry gas = 14/0.25 = 56.

Set 2

1. Which of the following is heat required in phase transitions?
a) Latent Heat
b) Sensible Heat
c) Depends on type of phase transition
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Heat required for phase transitions is latent heat.

2. What is the latent heat for melting?
a) Heat of vaporization
b) Heat of fusion
c) Heat of Solidification
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Latent heat for melting is called heat of vaporization.

3. 15 J is the latent heat for melting of ice, what is the heat of transition from 0oC ice to 15oC water if heat of transition from 0oC water to 15oC water is 10 J?
a) 10 J
b) 15 J
c) 25 J
d) 40 J

View Answer

Answer: c [Reason:] H = 15 + 10 = 25 J.

4. 5 J is the latent heat for melting of ice, what is the heat of transition from 0oC ice to 15oC water if heat of transition from 0oC water to 15oC water is 12 J?
a) 5 J
b) 12 J
c) 15 J
d) 17 J

View Answer

Answer: d [Reason:] H = 5 + 12 = 17 J.

5. 150 J is the latent heat for vaporization of water, what is the heat of transition from 50oC water to 100oC steam if heat of transition from 50oC water to 100oC water is 12 J?
a) 12 J
b) 152 J
c) 162 J
d) 200 J

View Answer

Answer: c [Reason:] H = 150 + 12 = 162 J.

6. Heat of fusion of benzene is 10 J at 0oC, if Cp of solid benzene is 10 J/oC, and that of liquid benzene is 5 J/oC what is the enthalpy change of benzene from – 10oC to 10oC?
a) 160 J
b) 200 J
c) 240 J
d) 300 J

View Answer

Answer: a [Reason:] ∆H = -10010.dT + 10 + 0105.dT = 10*10 + 10 + 5*10 = 160 J.

7. If Cp of liquid water is 10 J/oC, what is the enthalpy change of water at standard conditions from – 10oC to 0oC?
a) 10 J
b) 50 J
c) 100 J
d) Cannot be determined

View Answer

Answer: d [Reason:] Since the phase of water from – 10oC to 0oC is solid ice, but Cp of liquid water is given, so it cannot be determined.

8. If Cp of liquid benzene is 15 J/oC, what is the enthalpy change of water from 5oC to 10oC?
a) 15 J
b) 50 J
c) 75 J
d) 90 J

View Answer

Answer: c [Reason:] ∆H = 51015.dT = 75 J.

9. If Cp of solid benzene is 10 J/oC, what is the enthalpy change of water from 5oC to 75oC?
a) 5 J
b) 10 J
c) 75 J
d) 700 J

View Answer

Answer: d [Reason:] ∆H = 57510.dT = 700 J.

10. If Cp of steam is 105 J/oC, what is the enthalpy change of steam from 106oC to 118oC?
a) 420 J
b) 640 J
c) 890 J
d) 1260 J

View Answer

Answer: d [Reason:] ∆H = 106118105.dT = 1260 J.

11. If Cp of water is (23 + T) J/oC, what is the enthalpy change of water from 3oC to 5oC?
a) 54 J
b) 96 J
c) 140 J
d) 196 J

View Answer

Answer: a [Reason:] ∆H = 35(23 + T).dT = 23(5 – 3) + (52 – 32)/2 = 54 J.

12. If Cp of water is 45T J/oC, what is the enthalpy change of water from 6oC to 8oC?
a) 7 J
b) 14 J
c) 28 J
d) 56 J

View Answer

Answer: b [Reason:] ∆H = 68T.dT = (82 – 62)/2 = 14 J.

13. Cp of ice is 25 J/oC and that of water is 30 J/oC, what is the enthalpy change of water from – 10oC to 35oC at standard conditions, if the later heat of fusion of water is 110 J?
a) 250 J
b) 595 J
c) 960 J
d) 1410 J

View Answer

Answer: d [Reason:] ∆H = -10025.dT + 110 + 03530.dT = 25*10 + 110 + 35*30 = 1410 J.

14. Cp of ice is 10 J/oC and that of water is 15 J/oC, what is the enthalpy change of water from – 15oC to 0oC at standard conditions, if the later heat of fusion of water is 110 J?
a) 150 J
b) 315 J
c) 485 J
d) 560 J

View Answer

Answer: c [Reason:] ∆H = -15025.dT + 110 = 25*15 + 110 = 485 J.

15. Cp of water is 10 J/oC and that of steam is 15 J/oC, what is the enthalpy change of water from 75oC to 110oC at standard conditions, if the later heat of vaporization of water is 245 J?
a) 395 J
b) 645 J
c) 840 J
d) 999 J

View Answer

Answer: b [Reason:] ∆H = 7510010.dT + 245 + 10011015.dT = 25*10 + 245 + 15*10 = 645 J.

Set 3

1. What is the change potential energy of a stone of mass 5 Kg that falls from a cliff 10 m high?
a) 5 J
b) 50 J
c) 500 J
d) 5000 J

View Answer

Answer: c [Reason:] PE = 5*10*10 = 500 J.

2. What is the change in potential energy of a stone of mass 1 Kg thrown up with a velocity 10 m/s and comes down?
a) 0
b) 10 J
c) 100 J
d) 500 J

View Answer

Answer: a [Reason:] Since the stone comes down to its initial position, its potential energy does not change.

3. A fluid in supplied to a cliff 10 m high, what is the change in specific potential energy of fluid?
a) 10 J/Kg
b) 100 J/Kg
c) 200 J/Kg
d) 500 J/Kg

View Answer

Answer: b [Reason:] Change in specific potential energy = 10*10 = 100 J/Kg.

4. A fluid is supplied to a cliff 20 m high and comes down by 5 m, what is the change in specific potential energy of fluid?
a) 100 J/Kg
b) 150 J/Kg
c) 200 J/Kg
d) 250 J/Kg

View Answer

Answer: b [Reason:] Change in specific potential energy = 10*(20 – 5) = 150 J/Kg.

5. A ball is thrown up and someone catches it on the cliff, what is the change in potential energy?
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) Cannot say

View Answer

Answer: a [Reason:] Change in potential energy will be positive as the change in kinetic energy will be negative.

6. What is the kinetic energy of an object of mass 10 Kg moving with velocity 2 m/s?
a) 10 J
b) 20 J
c) 40 J
d) 50 J

View Answer

Answer: b [Reason:] KE = ½*10*22 = 20 J.

7. What is the kinetic energy of an object of mass 2 Kg and velocity 5 m/s?
a) 20 J
b) 25 J
c) 35 J
d) 50 J

View Answer

Answer: b [Reason:] KE = ½*2*52 = 25 J.

8. What is the specific kinetic energy of a fluid flowing at rate 0.1 m3/s and 1 m diameter pipe?
a) 0.008 J/Kg
b) 0.016 J/Kg
c) 0.028 J/Kg
d) 0.064 J/Kg

View Answer

Answer: a [Reason:] v = 0.1/∏(0.5)2, => specific KE = v2/2 = 0.008 J/Kg.

9. A stone is thrown up with a velocity and comes down, what is the change in kinetic energy of stone?
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) Cannot say

View Answer

Answer: c [Reason:] According to conservation of energy, during a process change in total energy will always be zero, if the stone comes to the same level the change in potential energy becomes zero so the change in kinetic energy also becomes zero.

10. A stone is release from a cliff and comes down, what is the change in kinetic energy of stone?
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) Cannot say

View Answer

Answer: a [Reason:] Since its velocity increases as it comes down, so change in kinetic energy is positive.

Set 4

1. Which of the following is not a unit of pressure?
a) Bar
b) N/m2
c) Kg/m2
d) Torr

View Answer

Answer: c [Reason:] Pressure is force per unit area so Kg/m2 cannot be a unit of pressure.

2. What is the value of 760 Torr in Pascal?
a) 1.01325 X 105
b) 6.025 X 105
c) 12.05 X 104
d) 3.0125 X 105

View Answer

Answer: a [Reason:] 760 Torr = 1 atm = 1.01325 X 105.

3. How many Pascal does 1 bar have?
a) 104
b) 105
c) 106
d) 107

View Answer

Answer: b [Reason:] 1 bar = 100 kPa = 105 Pa.

4. Which of the following equals 760 mm of Hg?
a) 1 atm
b) 1 Pa
c) 1 bar
d) 1 torr

View Answer

Answer: a [Reason:] 760 mm of Hg = 101.325 kPa = 1 atm.

5. 1 psi equals how many kilopascal?
a) 5.249
b) 6.894
c) 7.489
d) 8.846

View Answer

Answer: b [Reason:] 1 psi = 6894 Pa = 6.894 kPa.

6. What is the pressure of 50 kPa in bars?
a) 0.25
b) 0.5
c) 1
d) 2

View Answer

Answer: b [Reason:] Pressure = 50/100 = 0.5 bar.

7. What is the pressure of 200 kPa in bars?
a) 0.25
b) 0.5
c) 1
d) 2

View Answer

Answer: d [Reason:] Pressure = 200/100 = 2 bar.

8. What is the pressure of 380 torr in atm?
a) 0.5
b) 1
c) 2
d) 4

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure = 380/760 = 0.5 atm.

9. What is the pressure of 190 torr in atm?
a) 0.25
b) 0.5
c) 0.8
d) 1

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure = 190/760 = 0.25 atm.

10. What is the pressure of 38 mm Hg in atm?
a) 0.05
b) 0.5
c) 1
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure = 38/760 = 0.05 atm.

11. What is the pressure of 1900 mm Hg in atm?
a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) 2.5

View Answer

Answer: d [Reason:] Pressure = 1900/760 = 2.5 atm.

12. What is the pressure of 19 mm Hg in pascal?
a) 1012
b) 2533
c) 3654
d) 6412

View Answer

Answer: b [Reason:] Pressure = 19/760*101325 = 2533 Pa.

13. What is the pressure of 38 mm Hg in Torr?
a) 0.05
b) 0.5
c) 1
d) 38

View Answer

Answer: d [Reason:] Pressure = 38 Torr.

14. What is the pressure of 380 Torr in bar?
a) 0.13
b) 0.49
c) 0.5
d) 1

View Answer

Answer: b [Reason:] Pressure = 380/760*100000/101325 = 0.49 bar.

15. What is the pressure of 1900 Torr in bar?
a) 2.1
b) 2.3
c) 2.4
d) 2.5

View Answer

Answer: c [Reason:] Pressure = 1900/760*100000/101325 = 2.4 bar.

Set 5

1. Solution-1 at the rate F combines with solution-2 at the rate D, their combination gives the product at the rate P, what is the equation of material balance?
a) F + D = P
b) F – P = D
c) D – F = P
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The general equation of material balance is F + D = P.

2. Solution-1 containing 30% sulfuric acid flowing at the rate 10 Kg/min combines with Solution-2 containing 20% sulfuric acid flowing at the rate 5 Kg/min, if their product is out at the rate 20 Kg/min what is the percentage of sulfuric acid in the product?
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%

View Answer

Answer: b [Reason:] Equation of material balance, 0.3(10) + 0.2(5) = x(20), => x = 0.2, => Percentage of sulfuric acid in the product = 20%.

3. Solution-1 containing 10% nitric acid flowing at the rate 10 Kg/min combines with Solution-2 containing 40% nitric acid flowing at the rate 5 Kg/min, if their product contains 30% nitric acid, what is the flow rate of product?
a) 10 Kg/min
b) 20 Kg/min
c) 30 Kg/min
d) 40 Kg/min

View Answer

Answer: a [Reason:] Equation of material balance, 0.1(10) + 0.4(5) = 0.3(x), => x = 10 Kg/min.

4. Solution-1 containing 10% nitric acid and 20% acetic acid at the rate F combines with Solution-2 containing 20% nitric acid and 10% acetic acid at the rate D, the product formed contains 30% nitric acid and 20% acetic acid at the rate P, how many independent equations containing F, D, and P are possible?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The equations of material balance are: 0.1F + 0.2D = 0.3P, 0.2F + 0.1D = 0.2P, and F + D = P.

5. Solution-1 containing 10% hydrochloric acid and 20% acetic acid at the rate F combines with Solution-2 containing 20% hydrochloric acid and 30% acetic acid at the rate D, the product formed contains 20% hydrochloric acid and 30% acetic acid at the rate P, how many independent equations containing F, D, and P are possible?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] The equations of material balance are: 0.1F + 0.2D = 0.2P, 0.2F + 0.3D = 0.3P and F + D = P, but if we subtract first two of them then we get the third, so number of independent equations are 2.

6. Solution-1 containing 40% nitric acid and 20% carbon dioxide at the rate F combines with Solution-2 containing 30% nitric acid and 40% carbon dioxide at the rate D, the product formed contains 30% nitric acid and 20% carbon dioxide at the rate P, If P = xF what is x?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] The equations of material balance are: 0.4F + 0.2D = 0.3P, 0.2F + 0.4D = 0.3P, and F + D = P, Solving these we get D = F = P/2, => x = 2.

7. Solution-1 containing 40% acetic acid and 20% carbon dioxide at the rate F combines with Solution-2 containing 20% acetic acid and 40% carbon dioxide at the rate D, the product formed contains 30% acetic acid at the rate P, what is the percentage of carbon dioxide in product?
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%

View Answer

Answer: c [Reason:] The equations for material balance are: 0.4F + 0.2D = 0.3P, F + D = P, and 0.2F + 0.4D = yP, solving these we get y = 0.3, => percentage of carbon dioxide = 30%.

8. Solution-1 containing 20% w1 and w2 at the rate 10 Kg/min combines with Solution-2 containing 10% w1, 20% w2 and w3 at the rate 20 Kg/min, the product formed contains and 10% w1, 30% w2 and 20% w3, what is the percentage of w2 in solution-1?
a) 5%
b) 10%
c) 25%
d) 50%

View Answer

Answer: d [Reason:] Rate of product, P = 10 + 20 = 30 Kg/min, equation of material balance for w2: x(10) + 0.2(20) = 0.3(30), => w2 = 0.5, => percentage of w2 = 50%.

9. CH4 at the rate 10 mole/min is reacted with O2 at the rate 10 mole/min, what is the rate of formation of CO2 in the product?
a) 5 mole/min
b) 10 mole/min
c) 20 mole/min
d) 40 mole/min

View Answer

Answer: a [Reason:] The balanced chemical reaction is: CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O, this means O2 is the limiting reagent, => rate of formation of CO2 = 10/2 = 5 mole/min.

10. CH4 at the rate 10 mole/min is reacted with O2 at the rate 30 mole/min, what is the rate of formation of CO2 in the product?
a) 5 mole/min
b) 10 mole/min
c) 20 mole/min
d) 40 mole/min

View Answer

Answer: b [Reason:] The balanced chemical reaction is: CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O, this means CH4 is the limiting reagent, => rate of formation of CO2 = 10 mole/min.

11. Solution-1 containing 30% acetic acid and 20% nitrogen at the rate F combines with Solution-2 containing 20% acetic acid and 10% nitrogen at the rate D and Solution-3 containing 10% acetic acid and 30% nitrogen at the rate N the product formed contains 20% acetic acid at the rate P, what is the percentage of nitrogen in product?
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) Cannot be determined

View Answer

Answer: d [Reason:] The equations for material balance are: 0.3F + 0.2D + 0.1N = 0.2P, F + D + N = P, and 0.2F + 0.1D + 0.3N = yP, since there are 5 variables and 3 equation, the equations cannot be solved.

12. Solution-1 containing 30% acetic acid and 20% nitrogen at the rate F combines with Solution-2 containing 20% acetic acid and 10% nitrogen at the rate D and Solution-3 containing 10% acetic acid and 30% nitrogen at the rate N the product formed contains 20% acetic acid at the rate P, what is the percentage of nitrogen in product?
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) Cannot be determined

View Answer

Answer: d [Reason:] The equations for material balance are: 0.3F + 0.2D + 0.1N = 0.2P, F + D + N = P, and 0.2F + 0.1D + 0.3N = yP, since there are 5 variables and 3 equation, the equations cannot be solved.

13. Solution-1 containing 30% acetic acid and 20% nitrogen at the rate F combines with Solution-2 containing 20% acetic acid and 10% nitrogen at the rate D and Solution-3 containing 10% acetic acid and 30% nitrogen at the rate N the product formed contains 20% acetic acid at the rate 10 Kg/min, what is the percentage of nitrogen in product?
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) Cannot be determined

View Answer

Answer: d [Reason:] The equations for material balance are: 0.3F + 0.2D + 0.1N = 0.2(10), F + D + N = 10, and 0.2F + 0.1D + 0.3N = y(10), since there are 4 variables and 3 equation, the equations cannot be solved.

14. Solution-1 containing 30% acetic acid and 100% nitrogen at the rate 10 Kg/min combines with Solution-2 containing 20% acetic acid and 10% nitrogen at the rate 20 Kg/min and Solution-3 containing 10% acetic acid and 30% nitrogen at the rate 30 Kg/min the product formed contains 20% acetic acid, what is the percentage of nitrogen in product?
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) Cannot be determined

View Answer

Answer: a [Reason:] The equations for material balance are: P = 10 + 20 + 30 = 60 Kg/min, and 0.1(10) + 0.1(20) + 0.3(30) = y(60), => y = 0.1, => Percentage of nitrogen in the product = 10%.

15. Solution-1 containing 30% acetic acid and 20% nitrogen at the rate 10 Kg/min combines with Solution-2 containing 20% acetic acid and 10% nitrogen at the rate 20 Kg/min and Solution-3 containing 10% acetic acid and 30% nitrogen at the rate N the product formed contains 20% acetic acid at the rate P, what is the percentage of nitrogen in product?
a) 10%
b) 17.5%
c) 25.5%
d) 32.5%

View Answer

Answer: b [Reason:] The equations for material balance, P = F + D + N = 30 + N, and 0.3(10) + 0.2(20) + 0.1N = 0.2P = 0.2(30 + N), => N = 10 Kg/min, => P = 40 Kg/min, equation of material balance for nitrogen: 0.2(10) + 0.1(20) + (0.3)10 = y(40), => y = 7/40 = 0.175, => Percentage of nitrogen in the product is 17.5%.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }