Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What is the compressibility of ideal gases?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: a [Reason:] Compressibility = PV/nRT, but for ideal gases PV = nRT, => Compressibility = 1.

2. Which of the following is true about compressibility of real gases?
a) Z = 1
b) Z < 1
c) Z > 1
d) Both Z < 1 and Z > 1

View Answer

Answer: d [Reason:] For any value of compressibility except 1, the gas is real.

3. What is the pressure of CO2 gas with compressibility z = 0.8, if the ideal gas pressure of CO2 is 10 Pa, all other variables are same?
a) 5
b) 8
c) 10
d) 14

View Answer

Answer: b [Reason:] Pressure of CO2 = 0.8*10 = 8 Pa.

4. What is the pressure of H2 with compressibility 0.6, molar volume 5 liter/mole at 27oC?
a) 2.9 atm
b) 5.4 atm
c) 9.6 atm
d) 14.5 atm

View Answer

Answer: a [Reason:] P = znRT/V, => P = 0.6*0.0821*300/5 = 2.9 atm.

5. At what temperature, does SO2 with compressibility 2 has pressure 5 atm and molar volume 10 mole/s?
a) 300.5 K
b) 304.5 K
c) 310 K
d) 312.5 K

View Answer

Answer: b [Reason:] T = PV/zR = 5*10/(2*0.0821) = 304.5 K.

6. What is the compressibility factor of water with density 1 g/liter at 27oC and 1 atm?
a) 0.25
b) 0.59
c) 0.73
d) 0.91

View Answer

Answer: c [Reason:] z = PM/dRT = 1*18/(1*0.0821*300) = 0.73.

7. What is the compressibility factor of a liquid of molar mass 90 g and density 10 g/liter at 27oC and 2 atm?
a) 0.14
b) 0.39
c) 0.51
d) 0.73

View Answer

Answer: d [Reason:] z = PM/dRT = 2*90/(10*0.0821*300) = 0.73.

8. What is the pressure of 80 grams of CH4 with compressibility 5, with 10 liter volume at 27oC?
a) 10.5 atm
b) 28.9 atm
c) 44.2 atm
d) 61.5 atm

View Answer

Answer: d [Reason:] P = 5*5*0.0821*300/10 = 61.5 atm.

9. What is the compressibility of methane with density 10 g/liter at 27oC and 500 atm?
a) 32.5
b) 34.8
c) 39.6
d) 44.1

View Answer

Answer: a [Reason:] z = PM/dRT = 500*16/(10*0.0821*300) = 32.5.

10. What is the compressibility of neon (molar mass = 20) with density 20 g/liter at 27oC and 100 atm?
a) 2.1
b) 3.5
c) 4
d) 6.8

View Answer

Answer: c [Reason:] z = PM/dRT = 100*20/(20*0.0821*300) = 4.

11. 90 g glucose is filled in a container at 10 atm, if the volume of container is 2 liter, what is the temperature of glucose (z = 1.5)?
a) 25.4oC
b) 51.7oC
c) 76.9oC
d) 103.5oC

View Answer

Answer: b [Reason:] T = PV/znR = 10*2/(1.5*0.5*0.0821) = 324.8 K = 51.7oC.

12. How many grams of C2H6 (z = 1.4) is present in the container at 27oC and 5 atm and with volume 10 liter?
a) 20 g
b) 30.4 g
c) 40.6 g
d) 50.8 g

View Answer

Answer: c [Reason:] n = 5*10/(1.4*0.0821*300) = 1.45, mass of C2H6 = 1.45*28 = 40.6 g.

13. What is the volume of 21 g of propane (z = 1.9) at 1 atm and 27oC?
a) 23.4 liter
b) 37.5 liter
c) 42.1 liter
d) 59.6 liter

View Answer

Answer: a [Reason:] V = 1.9*0.5*0.0821*300/1 = 23.4 liter.

14. 1 mole of cyclohexane (z = 1.2) is filled in a container at 27oC and 4 atm, what is the volume of container?
a) 3.8 liter
b) 4.4 liter
c) 5.6 liter
d) 7.4 liter

View Answer

Answer: d [Reason:] V = 1.2*1*0.0821*300/4 = 7.4 liter.

15. 39 grams of benzene (z = 1.4) is filled in a container of volume 10 liter at 27oC, what is the pressure of container?
a) 1.7 atm
b) 1.9 atm
c) 2.2 atm
d) 2.5 atm

View Answer

Answer: a [Reason:] P = 1.4*0.5*0.0821*300/10 = 1.7 atm.

Set 2

1. Which of the following is not the unit of concentration?
a) Mole/m3
b) Molar
c) N/m3
d) ppm

View Answer

Answer: c [Reason:] Concentration is moles per unit volume or mass per unit volume, so N/m3 cannot be a unit of concentration.

2. What is the concentration of a 22 grams of carbon dioxide occupying 0.5 m3 volume?
a) 1 mole/m3
b) 2 mole/m3
c) 11 mole/m3
d) 22 mole/m3

View Answer

Answer: a [Reason:] Moles of carbon dioxide = 22/44 = 0.5, => concentration = 0.5/0.5 = 1 mole/m3.

3. What is the concentration of 100 lbs. of solution occupying 25 m3 of volume?
a) 1.8 Kg/m3
b) 2.7 Kg/m3
c) 4 Kg/m3
d) 8 Kg/m3

View Answer

Answer: a [Reason:] Mass of solution = 100*0.453 = 45.3 kg, => Concentration of solution = 45.3/25 = 1.8 kg/m3.

4. What is the molarity of a solution with mass of solute 10 kg mass and 100 liter volume?
a) 0.1 molar
b) 1 molar
c) 10 molar
d) 100 molar

View Answer

Answer: a [Reason:] Molarity = 10/100 = 0.1 molar.

5. What is the concentration of a solution with 10 grams of calcium in 1000 m3 of water?
a) 150 ppm
b) 250 ppm
c) 800 ppm
d) 1000 ppm

View Answer

Answer: b [Reason:] Moles of calcium = 10/40 =0.25, => concentration in ppm = (0.25/1000)*106 = 250 ppm.

6. How much Sodium is there in a solution with 10 Kg of solvent (Density = 5 Kg/m3) and concentration 4 molar?
a) 23 grams
b) 92 grams
c) 184 grams
d) 276 grams

View Answer

Answer: c [Reason:] Volume of solvent = 10/5 = 2 m3, => moles of sodium = 4*2 = 8 moles, => mass of sodium = 8*23 = 184 grams.

7. A 5 molar solution is 27.75% CaCl2 by mass, what is the density of the solution?
a) 1 g/cm3
b) 2 g/cm3
c) 3 g/cm3
d) 4 g/cm3

View Answer

Answer: b [Reason:] Let the mass of Solution be 100 grams, => moles of CaCl2 = 27.75/111 = 0.25, Density of solution = 5*(100/0.25) = 2000 kg/m3 = 2 g/cm3.

8. A solution with density 1 g/cm3 has 98 grams of H2SO4 in 402 grams of water, what is the concentration of solution?
a) 1 molar
b) 2 molar
c) 3 molar
d) 4 molar

View Answer

Answer: b [Reason:] Moles of H2SO4 = 98/98 = 1, => concentration of solution = 1/(500/1) = 2*10-6 mole/cm3 = 2 molar.

9. A solution with density 2 g/cm3, concentration 1 molar and weight 500 grams, then what is the mass of HNO3 in the solution?
a) 63 grams
b) 126 grams
c) 189 grams
d) 252 grams

View Answer

Answer: d [Reason:] Moles of HNO3 = 1/(500/2000) = 4, = > mass of HNO3 = 4*63 = 252 grams.

10. What is the molarity of the mixture of two solution, first solution 4 M and 10 liter and second solution 2 M and 40 liter?
a) 1.2 M
b) 2.4 M
c) 4.8 M
d) 9.2 M

View Answer

Answer: b [Reason:] Molarity of mixture = (M1V1 + M2V2)/(V1 + V2) = (4*10 + 2*40)/ (10 + 40) = 2.4 M.

11. What is the molar concentration of a solution with 40 gram of NaOH in 1 liter solution?
a) 1 mole/liter
b) 2 mole/liter
c) 3 mole/liter
d) 4 mole/liter

View Answer

Answer: a [Reason:] Molar concentration = (40/40)/1 = 1 mole/liter.

12. What is the molar concentration of a solution with 32 grams of CH4 in 1 liter solution?
a) 1 mole/liter
b) 2 mole/liter
c) 3 mole/liter
d) 4 mole/liter

View Answer

Answer: b [Reason:] Molar concentration = (32/16)/1 = 2 mole/liter.

13. What is the molar concentration of a solution with 44 grams of CO2 in 0.5 liter solution?
a) 1 mole/liter
b) 2 mole/liter
c) 3 mole/liter
d) 4 mole/liter

View Answer

Answer: b [Reason:] Molar concentration = (44/44)/0.5 = 2 mole/liter.

14. What is the molar concentration of a solution with 32 grams of SO2 in 0.5 liter solution?
a) 1 mole/liter
b) 2 mole/liter
c) 3 mole/liter
d) 4 mole/liter

View Answer

Answer: a [Reason:] Molar concentration = (32/64)/0.5 = 1 mole/liter.

15. What is the molar concentration of a solution with 49 grams of H2SO4 in 0.5 liter solution?
a) 1 mole/liter
b) 2 mole/liter
c) 3 mole/liter
d) 4 mole/liter

View Answer

Answer: a [Reason:] Molar concentration = (49/98)/0.5 = 1 mole/liter.

Set 3

1. Which of the following defines condensation?
a) Change of solid to vapor
b) Change of vapor to liquid
c) Change of liquid to vapor
d) Change of vapor to solid

View Answer

Answer: b [Reason:] Condensation is phase change from vapor to liquid.

2. Which of the following is not a way of condensation of vapor?
a) Cooling at constant volume
b) Cooling at constant pressure
c) Compress it isothermally
d) Compress it

View Answer

Answer: d [Reason:] Compressing a gas and its temperature is increasing does not condense the vapor, compressing vapor at constant temperature is a way of condensation.

3. Condensation starts at which point?
a) Dew point
b) Bubble point
c) Triple point
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A dew point is the temperature at which condensation starts.

4. If the fraction of water vapor at 27oC and 5 atm is 0.5, then what is the fraction of water vapor at 27oC and 1 atm?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.5
d) 0.8

View Answer

Answer: a [Reason:] Fraction of water vapor at 27oC and 1 atm = 0.5/5 = 0.1.

5. What is the fraction of water vapor at 27oC and 1 atm, if the fraction of water vapor at 127oC and 1 atm is 0.8?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8

View Answer

Answer: c [Reason:] Fraction of water vapor at 127oC and 1 atm = 0.8*300/400 = 0.6.

6. A process is carried out for the feed mixture of 90% air and 10% water vapor, the compressor recovered 90% of water, what is the exit pressure of the compressor, if the partial pressure of water vapor is 50 mm Hg?
a) 286.1 mm Hg
b) 396.4 mm Hg
c) 458.7 mm Hg
d) 529.5 mm Hg

View Answer

Answer: c [Reason:] Exit components, water: 0.1*0.1 = 0.01, air: 0.9, => ywater = 0.0109 => Total exit pressure = 50/0.109 = 458.7 mm Hg.

7. A process is carried out for the feed mixture of 95% air and 5% ammonia vapor, the compressor recovered 40% of ammonia, what is the exit pressure of the compressor, if the partial pressure of ammonia vapor is 10 mm Hg?
a) 225.4 mm Hg
b) 326.8 mm Hg
c) 451.2 mm Hg
d) 593.5 mm Hg

View Answer

Answer: b [Reason:] Exit components, ammonia: 0.05*0.6 = 0.03, air: 0.95, => yammonia = 0.03/0.98 = 0.0306, => Total exit pressure = 10/0.0306 = 326.8 mm Hg.

8. A process is carried out for the feed mixture of 80% air and 20% CO2, the compressor recovered 50% of CO2, what is the exit pressure of the compressor, if the partial pressure of CO2 is 15 mm Hg?
a) 135 mm Hg
b) 145 mm Hg
c) 175 mm Hg
d) 200 mm Hg

View Answer

Answer: a [Reason:] Exit components, CO2: 0.2*0.5 = 0.1, air: 0.8, => yCO2 = 0.1/0.9 = 0.111, => Total exit pressure = 15/0.111 = 135 mm Hg.

9. A process is carried out for the feed mixture of 50% air and 50% methane vapor, the compressor recovered 20% of methane, what is the exit pressure of the compressor, if the partial pressure of methane vapor is 25 mm Hg?
a) 56.3 mm Hg
b) 78.9 mm Hg
c) 92.1 mm Hg
d) 98.7 mm Hg

View Answer

Answer: a [Reason:] Exit components, methane: 0.5*0.8 = 0.4, air: 0.5, => ymethane= 0.4/0.9 = 0.444, => Total exit pressure = 25/0.444 = 56.3 mm Hg.

10. A process is carried out for the feed mixture of 40% air and 60% oxygen, the compressor recovered 2% of oxygen, what is the exit pressure of the compressor, if the partial pressure of oxygen vapor is 5 mm Hg?
a) 2.4 mm Hg
b) 4.8 mm Hg
c) 6.5 mm Hg
d) 8.4 mm Hg

View Answer

Answer: a [Reason:] Exit components, oxygen: 0.6*0.98 = 0.588, air: 0.4, => yoxygen= 0.588/0.988 = 0.595, => Total exit pressure = 5/0.595 = 8.4 mm Hg.

Set 4

1. What are the degrees of freedom?
a) Total variables in the process
b) Total species in the process
c) Total reactions in the process
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Degrees of freedom is total number of variables involved in the process.

2. What are the total degrees of freedom if the number of species are 5, total streams are 2, stream temperature 2, stream pressure 2 and heat released 1?
a) 1
b) 5
c) 6
d) 12

View Answer

Answer: d [Reason:] Degrees of freedom = 5 + 2 + 2 + 2 + 1 = 12.

3. What are the total degrees of freedom if the number of species are 8, total streams are 3, stream temperature 3, stream pressure 3 and heat released 1, extent of reaction 2?
a) 8
b) 12
c) 15
d) 17

View Answer

Answer: d [Reason:] Degrees of freedom = 8 + 3 + 3 + 3 + 1 + 2 = 17.

4. What are the total degrees of freedom if the number of species are 4, total streams are 2, stream temperature 2, stream pressure 1 and heat released 1, extent of reaction 1?
a) 4
b) 7
c) 11
d) 15

View Answer

Answer: c [Reason:] Degrees of freedom = 4 + 2 + 2 + 1 + 1 + 1 = 11.

5. What are the total degrees of freedom if the number of species are 8, total streams are 4, stream temperature 2, stream pressure 2 and heat released 1, extent of reaction 3?
a) 12
b) 16
c) 20
d) 24

View Answer

Answer: c [Reason:] Degrees of freedom = 8 + 4 + 2 + 2 + 1 + 3 = 20.

6. In a reactor two stream are entering, one with CH4 at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing CO2, CO, H2O, and O2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 12
b) 16
c) 18
d) 20

View Answer

Answer: c [Reason:] Total species = 1 + 1 + 4 = 6, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 2, => degrees of freedom = 6 + 3 + 3 + 3 + 1 + 2 = 18.

7. In a reactor two stream are entering, one with H2 at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing H2O2, H2O, and O2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 12
b) 17
c) 19
d) 23

View Answer

Answer: b [Reason:] Total species = 1 + 1 + 3 = 5, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 2, => degrees of freedom = 5 + 3 + 3 + 3 + 1 + 2 = 17.

8. In a reactor two stream are entering, one with N2 at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing NO, NO2, NO3, and O2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 12
b) 17
c) 19
d) 21

View Answer

Answer: c [Reason:] Total species = 1 + 1 + 4 = 6, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 3, => degrees of freedom = 6 + 3 + 3 + 3 + 1 + 3 = 19.

9. In a reactor two stream are entering, one with S at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing SO2, SO3, and O2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 13
c) 15
d) 17

View Answer

Answer: d [Reason:] Total species = 1 + 1 + 3 = 5, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 2, => degrees of freedom = 5 + 3 + 3 + 3 + 1 + 2 = 17.

10. In a reactor two stream are entering, one with H2 at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing H2O at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 14
c) 16
d) 19

View Answer

Answer: b [Reason:] Total species = 1 + 1 + 1 = 3, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 1, => degrees of freedom = 3 + 3 + 3 + 3 + 1 + 1 = 14.

11. If the reactions are unknown, is it possible to determine the degrees of freedom?
a) Yes
b) No
c) Depends on the type of reaction
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For degrees of freedom calculation, number of species are required for which the reactions should be known.

12. In a reactor two stream are entering, one with CH4 at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing CO2 and H2O at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 12
c) 15
d) 17

View Answer

Answer: c [Reason:] Total species = 1 + 1 + 2 = 4, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 1, => degrees of freedom = 4 + 3 + 3 + 3 + 1 + 1 = 15.

13. In a reactor two stream are entering, one with C6H6 at 10 atm and 27oC, and another with H2 at 10 atm and 0oC, producing C6H12 and H2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 15
c) 20
d) 23

View Answer

Answer: b [Reason:] Total species = 1 + 1 + 2 = 4, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 1, => degrees of freedom = 4 + 3 + 3 + 3 + 1 + 1 = 15.

14. In a reactor two stream are entering, one with C6H6 at 10 atm and 27oC, and another with H2 at 10 atm and 0oC, producing C6H6, C6H12, and H2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 12
c) 15
d) 16

View Answer

Answer: d [Reason:] Total species = 1 + 1 + 3 = 5, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 1, => degrees of freedom = 5 + 3 + 3 + 3 + 1 + 1 = 16.

15. In a reactor two stream are entering, one with CO2 at 10 atm and 27oC, and another with H2O at 10 atm and 0oC, producing CH4, CO2, H2O, and O2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 15
c) 17
d) 21

View Answer

Answer: c [Reason:] Total species = 1 + 1 + 4 = 6, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 1, => degrees of freedom = 6 + 3 + 3 + 3 + 1 + 1 = 17.

Set 5

1. Which of the following is not a unit of density?
a) Kg/m3
b) N/m3
c) N.s2/m4
d) g/cm3

View Answer

Answer: b [Reason:] Dimensions of density are M1L-3, which is not the dimension of N/m3, so N/m3 is not the unit of density.

2. What is the density of a substance of mass 10 grams and volume 5 liters?
a) 2 kg/m3
b) 20 kg/m3
c) 200 kg/m3
d) 2000 kg/m3

View Answer

Answer: a [Reason:] Density = (10*10-3)/(5*10-3) = 2 kg/m3.

3. A solid of density d is dropped in a liquid of density D, if d>D then,
a) Solid will completely sink
b) Solid will completely float
c) Solid will partially sink
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Since density of solid is greater than that of liquid, this means that weight of the solid will be higher than its buoyancy force so it will completely sink.

4. A liquid of mass 10 kg is enclosed in a cylinder of radius 1 m and length 5 m, what is the density of liquid?
a) 0.54 kg/m3
b) 0.44 kg/m3
c) 0.63 kg/m3
d) 0.83 kg/m3

View Answer

Answer: c [Reason:] Volume of cylinder = π(12)5 = 5π m3, => Density = 10/5π = 0.63 kg/m3.

5. What is the density of a liquid of mass 20 kg, enclosed in a cuboid of surface areas of three sides as 1 m2, 2 m2, 5 m2, and one of its sides is 2 m?
a) 1 kg/m3
b) 2 kg/m3
c) 3 kg/m3
d) 4 kg/m3

View Answer

Answer: b [Reason:] Sides of the cuboid are 1m, 2m and 5m, => volume = 10 m3, density = 20/10 = 2 kg/m3.

6. What is the density of a liquid of mass 10 kg and contained in a cylinder of radius 5 m and surface area (excluding top and bottom) of 10π m2?
a) 0.2π kg/m3
b) 0.4π kg/m3
c) 0.5π kg/m3
d) 0.6π kg/m3

View Answer

Answer: b [Reason:] Height of cylinder = 10π/(2π*5) = 1 m, => volume of cylinder = π(52)1 = 25π, => density of liquid = 10/25π = 0.4π kg/m3.

7. What is the mass of a liquid having density 20 kg/m3, enclosed in a sphere of radius 1 m?
a) 80.7 kg
b) 83.7 kg
c) 85.7 kg
d) 88.7 kg

View Answer

Answer: b [Reason:] Volume of liquid = (4/3)π13 = 4.18 m3, => mass of liquid = 20*4.18 = 83.7 kg.

8. What is the mass of a cube having surface area 24 m2, and density 1 kg/m3?
a) 1 kg
b) 2 kg
c) 4 kg
d) 8 kg

View Answer

Answer: d [Reason:] Side of the cube = (24/6)0.5 = 2 m, => mass of cube = 1*23 = 8 kg.

9. An empty vessel has with mass 5 kg with volume 0.1 m3, is now completely filled with a liquid of density 100 kg/m3, what is the final density of the cylinder?
a) 50 kg/m3
b) 100 kg/m3
c) 150 kg/m3
d) 200 kg/m3

View Answer

Answer: c [Reason:] Mass of liquid = 100*0.1 = 10 kg, => total mass of cylinder = 10 + 5 = 15 kg, => final density of liquid = 15/0.1 = 150 kg/m3.

10. A cylinder completely filled with water has density = 10 kg/m3 and volume 5 m3 , now a cube with side 1 m and density 25 kg/m3 is dipped into the cylinder with some water dropping out, what is the final density of cylinder?(neglect the mass of cylinder)
a) 13 kg/m3
b) 15 kg/m3
c) 17 kg/m3
d) 19 kg/m3

View Answer

Answer: a [Reason:] Initial mass of cylinder = 10*5 = 50 kg, mass of cube = 25*1 = 25 kg, => mass of water coming out = 10*1 = 10 kg, => final density of cylinder = (50 + 25 – 10)/5 = 13 kg/m3.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }