Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which function is responsible searching in the table?
    (For #define IN 1, the name IN and replacement text 1 are stored in a “table”)
a) findout(s);
b) lookup(s);
c) find(s);
d) lookfor(s);

View Answer

Answer: b

2. Which algorithm is used for searching in the table?
a) List search
b) Informed search
c) Hash search
d) Adversarial search

View Answer

Answer: c

3. Which function is responsible for recording the name “s” and the replacement text “t” in a     table?
a) install(s, t);
b) fix(s, t);
c) setup(s, t);
d) settle(s, t);

View Answer

Answer: a

4. Which of the following is true?
a) Install function uses lookup
b) lookup function uses install
c) Install and lookup function work independently
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a

5. What happens when install(s, t) finds that the name being installed is already present in     table?
a) It doesn’t modify the name in the table
b) It modifies the name with new definition
c) It modifies iff the new definition has higher priority
d) It creates a new table and add the new definition in it

View Answer

Answer: b

6. In what situation, install function returns NULL?
a) When there is no memory for adding new name
b) When the name to be defined is already present in the table
c) Whenever a new name is added to the table
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a

7. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct student
  3.     {
  4.         char a[];
  5.     };
  6.     void main()
  7.     {
  8.         struct student s;
  9.         printf("%d", sizeof(struct student));
  10.     }

a) Compile time error
b) 8
c) 1
d) Varies

View Answer

Answer: a

8. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         struct p
  5.         {
  6.             char *name;
  7.             struct p *next;
  8.         };
  9.         struct p *ptrary[10];
  10.         struct p p, q;
  11.         p.name = "xyz";
  12.         p.next = NULL;
  13.         ptrary[0] = &p;
  14.         q.name = (char*)malloc(sizeof(char)*3);
  15.         strcpy(q.name, p.name);
  16.         q.next = &q;
  17.         ptrary[1] = &q;
  18.         printf("%sn", ptrary[1]->next->next->name);
  19.     }

a) Compile time error
b) Depends on the compiler
c) Undefined behaviour
d) xyz

View Answer

Answer: d

Set 2

1. What is the sensible heat of a reaction if the enthalpy of outputs is 15 J, and enthalpy of inputs is 5 J?
a) 3 J
b) 5 J
c) 10 J
d) 15 J

View Answer

Answer: c [Reason:] Q = ∆Houtput – ∆Hinput = 15 – 5 = 10 J.

2. What is the sensible heat of a reaction if the enthalpy of outputs is 5 J, and enthalpy of inputs is 10 J?
a) -5 J
b) 5 J
c) -10 J
d) 10 J

View Answer

Answer: a [Reason:] Q = ∆Houtput – ∆Hinput = 5 – 10 = -5J.

3. What is the heat of reaction if enthalpy of inputs and outputs at 25oC are 10 J and 20 J, the enthalpy of input and outputs at given temperature are 25 J and 30 J, enthalpy change of reaction is 50 J?
a) 45 J
b) 50 J
c) 55 J
d) 60 J

View Answer

Answer: c [Reason:] Heat of reaction = (25 – 10) – (30 – 20) + 50 = 55 J.

4. What is the heat of reaction if enthalpy of inputs and outputs at 25oC are 5 J and 8 J, the enthalpy of input and outputs at given temperature are 12 J and 15 J, enthalpy change of reaction is 25 J?
a) 20 J
b) 25 J
c) 30 J
d) 35 J

View Answer

Answer: b [Reason:] Heat of reaction = (12 – 5) – (15 – 8) + 25 = 25 J.

5. What is the heat of reaction if enthalpy of inputs and outputs at 25oC are 10 J and 8 J, the enthalpy of input and outputs at given temperature are 5 J and 20 J, enthalpy change of reaction is 30 J?
a) 13 J
b) 22 J
c) 28 J
d) 35 J

View Answer

Answer: a [Reason:] Heat of reaction = (5 – 10) – (20 – 8) + 30 = 13 J.

6. Theoretical flame temperature is defined for which process?
a) Isothermal
b) Adiabatic
c) Isobaric
d) Isochoric

View Answer

Answer: b [Reason:] Theoretical flame temperature is defined for adiabatic processes.

7. What is the heat for the process for which theoretical flame temperature is defined?
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) Cannot say

View Answer

Answer: c [Reason:] Theoretical flame temperature is defined for adiabatic processes, => Q = 0.

8. How much the limiting reactant reacts in the process for which theoretical flame temperature is defined?
a) Completely
b) Partially
c) Does not react
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The limiting reactant reacts completely in the process for which theoretical flame temperature is defined.

9. What are other effect occurs in the process for which theoretical flame temperature is defined?
a) Electrical effects
b) Free radical formation
c) Ionization
d) No other effects

View Answer

Answer: d [Reason:] No other effect occurs in the process for which theoretical flame temperature is defined.

10. If the temperature of the reaction is 25oC what will be the temperature of the products of the reaction for which theoretical flame temperature is defined?
a) 25oC
b) 45oC
c) 75oC
d) 100oC

View Answer

Answer: c [Reason:] For the reaction in which theoretical flame temperature is defined temperature of the products is same as the temperature of the reaction.

11. If the temperature of the reaction is 50oC what will be the temperature of the products of the reaction for which theoretical flame temperature is defined?
a) 25oC
b) 50oC
c) 75oC
d) 100oC

View Answer

Answer: b [Reason:] For the reaction in which theoretical flame temperature is defined temperature of the products is same as the temperature of the reaction.

12. What is the heat transferred for a 10 mole unsteady state closed system, if change in internal energy is 5 J/mole?
a) 5 J
b) 10 J
c) 50 J
d) 100 J

View Answer

Answer: c [Reason:] Q = ∆U = 10*5 = 50 J.

13. What is the heat transferred for a 10 mole unsteady state closed system, if initial internal energy is 6 J/mole and final internal energy is 10 J/mole?
a) 4 J
b) 10 J
c) 40 J
d) 60 J

View Answer

Answer: c [Reason:] Q = Uf – Ui = 10(10 – 6) = 40 J.

14. What is the heat transferred for an unsteady state closed system, if change in enthalpy is 5 J, and change in pressure is 10 Pa at constant volume 5 m3?
a) 5 J
b) 50 J
c) 55 J
d) 85 J

View Answer

Answer: c [Reason:] Q = 5 + 10*5 = 55 J.

15. What is the heat transferred for an unsteady state closed system, if change in enthalpy is 15 J, and change in volume is 2 m3 at constant pressure 5 Pa?
a) 10 J
b) 15 J
c) 20 J
d) 25 J

View Answer

Answer: d [Reason:] Q = 15 + 2*5 = 25 J.

Set 3

1. How are enthalpies of streams calculated?
a) Relative to the reference state
b) Absolutely
c) Depends on the reaction
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Enthalpies of the streams are calculated relative to the reference state.

2. What is the enthalpy of a reaction, if the standard heat of formation of compound is 10 J and sensible heat of the compound is 5 J?
a) 0
b) 5 J
c) 10 J
d) 15 J

View Answer

Answer: d [Reason:] Enthalpy of reaction = 10 + 5 = 15 J.

3. What is the enthalpy of a reaction, if the standard heat of formation of compound is 15 J and sensible heat of the compound is 25 J?
a) 15 J
b) 25 J
c) 40 J
d) 50 J

View Answer

Answer: c [Reason:] Enthalpy of reaction = 15 + 25 = 40 J.

4. What is the enthalpy of a reaction, if the standard heat of formation of compound is 15 J, sensible heat of the compound is 25 J, and latent heat of the compound is 10 J?
a) 25 J
b) 40 J
c) 50 J
d) 65 J

View Answer

Answer: c [Reason:] Enthalpy of reaction = 15 + 25 + 10 = 50 J.

5. What is the enthalpy of a reaction, if the standard heat of formation of compound is 10 J, sensible heat of the compound is 30 J, and latent heat of the compound is 20 J?
a) 10 J
b) 30 J
c) 40 J
d) 60 J

View Answer

Answer: d [Reason:] Enthalpy of reaction = 10 + 30 + 20 = 60 J.

6. What is the enthalpy of the reaction from 25oC to 40oC if CP = 10 J/oC, and the reference enthalpy is 10 J?
a) 80 J
b) 120 J
c) 160 J
d) 200 J

View Answer

Answer: c [Reason:] Enthalpy of reaction = 10 + 254010.dT = 10 + 10*15 = 160 J.

7. What is the enthalpy of the reaction from 10oC to 15oC if CP = 5 J/oC, and the reference enthalpy is 25 J?
a) 25 J
b) 50 J
c) 75 J
d) 100 J

View Answer

Answer: b [Reason:] Enthalpy of reaction = 25 + 10155.dT = 25 + 5*5 = 50 J.

8. What is the enthalpy of the reaction from 10oC to 25oC if CP = 2 J/oC, and the reference enthalpy is 20 J?
a) 50 J
b) 60 J
c) 75 J
d) 90 J

View Answer

Answer: a [Reason:] Enthalpy of reaction = 20 + 10252.dT = 20 + 15*2 = 50 J.

9. What is the enthalpy of the reaction from 15oC to 25oC if CP = 3 J/oC, and the reference enthalpy is 15 J?
a) 15 J
b) 30 J
c) 45 J
d) 60 J

View Answer

Answer: c [Reason:] Enthalpy of reaction = 15 + 15253.dT = 15 + 3*10 = 45 J.

10. What is the enthalpy of the reaction from 50oC to 52oC if CP = 15 J/oC, and the reference enthalpy is 25 J?
a) 10 J
b) 35 J
c) 55 J
d) 65 J

View Answer

Answer: c [Reason:] Enthalpy of reaction = 25 + 505215.dT = 25 + 2*15 = 55 J.

11. What is the heat transferred to the system if the enthalpy of the output is 10 J and input is 6 J?
a) 4 J
b) 5 J
c) 6 J
d) 8 J

View Answer

Answer: a [Reason:] Q = ∆Hout – ∆Hin = 10 – 6 = 4 J.

12. What is the heat transferred to the system if the enthalpy of the output is 14 J and input is 8 J?
a) 4 J
b) 6 J
c) 8 J
d) 10 J

View Answer

Answer: b [Reason:] Q = 14 – 8 = 6 J.

13. What is the heat transferred to the system if the enthalpy of the output is 15 J and input is 10 J?
a) 1 J
b) 2 J
c) 4 J
d) 5 J

View Answer

Answer: d [Reason:] Q = 15 – 10 = 5 J.

14. What is the heat transferred from the system if the enthalpy of the output is 5 J and input is 10 J?
a) -5 J
b) -10 J
c) -15 J
d) 5 J

View Answer

Answer: d [Reason:] Heat transferred from the system = 10 – 5 = 5 J.

15. What is the heat transferred from the system if the enthalpy of the output is 25 J and input is 10 J?
a) 5 J
b) -5 J
c) 15 J
d) -15 J

View Answer

Answer: d [Reason:] Heat transferred from the system = 10 – 25 = -15 J.

Set 4

1. What is the solution of appropriate process material and energy balances?
a) Flow sheeting
b) Flow processing
c) Flow Solving
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Flow sheeting is the solution of appropriate process material and energy balances.

2. What is the computer code used in flow sheeting?
a) Process simulator
b) Process settler
c) Process developer
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Process simulator is the computer code used in flow sheeting.

3. What is the fundamental of the flow sheeting codes?
a) Calculation of mass balance
b) Calculation of momentum balance
c) Calculation of force balance
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Calculation of mass balance is the fundamental of flow sheeting codes.

4. Which of the following is not found in process simulators?
a) Heat exchangers
b) Compressors
c) Splitters
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Heat exchangers, Compressors, Splitters all are found in process simulators.

5. Which of the following is a feature of process simulator?
a) Equipment sizing functions
b) Import and export data
c) Scheduling of batch operations
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the options are the features of process simulator.

6. For solving a process simulation which of the following is required?
a) Material balances
b) Equilibrium relations
c) Energy balances
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the options are required for solving process simulator.

7. What does the interconnections between the unit modules represent?
a) Information flow
b) Material flow
c) Energy flow
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The interconnections between the unit modules represents all of the options.

8. The interconnection equations are for which model?
a) Mixing
b) Splitting
c) Process
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Mixing model is for interconnection equations.

9. The input mass in a process simulator is 10 Kg, what will be the output mass?
a) 0
b) 5 Kg
c) 8 Kg
d) 10 Kg

View Answer

Answer: d [Reason:] Mass balance, product mass = feed mass = 10 Kg.

10. The input mass in a process simulator is 5 Kg, what will be the output mass?
a) 0
b) 5 Kg
c) 8 Kg
d) 10 Kg

View Answer

Answer: b [Reason:] Mass balance, product mass = feed mass = 5 Kg.

11. The feed of a process simulator is 10 J, the heat input is 5 J, and the work performed is 3 J, what will be the product enthalpy?
a) 2 J
b) 5 J
c) 8 J
d) 12 J

View Answer

Answer: d [Reason:] Energy balance, H = 10 + 5 – 3 = 12 J.

12. The feed of a process simulator is 15 J, the heat input is 8 J, and the work performed is 10 J, what will be the product enthalpy?
a) -3 J
b) 13 J
c) 15 J
d) 17 J

View Answer

Answer: b [Reason:] Energy balance, H = 15 + 8 – 10 = 13 J.

13. The feed of a process simulator is 10 mole with enthalpy 2 J/mole, the heat input is 15 J, and the work performed is 10 J, what will be the product enthalpy if mole of the product are 5?
a) 2 J/mole
b) 3 J/mole
c) 4 J/mole
d) 5 J/mole

View Answer

Answer: d [Reason:] Energy balance, 5*H = 10*2 + 15 – 10 = 25, => H = 5 J/mole.

14. The feed of a process simulator is 5 mole with enthalpy 3 J/mole, the heat input is 15 J, and the work performed is 20 J, what will be the product enthalpy if mole of the product are 2?
a) 1 J/mole
b) 2 J/mole
c) 3 J/mole
d) 5 J/mole

View Answer

Answer: d [Reason:] Energy balance, 2*H = 5*3 + 15 – 20 = 10, => H = 5 J/mole.

15. The feed of a process simulator is 2 mole with enthalpy 4 J/mole, the heat input is 6 J, and the work performed is 10 J, what will be the product enthalpy if mole of the product are 2?
a) 1 J/mole
b) 2 J/mole
c) 3 J/mole
d) 5 J/mole

View Answer

Answer: b [Reason:] Energy balance, 2*H = 2*4 + 6 – 10 = 4, => H = 2 J/mole.

Set 5

1. What is the molecular weight of a mixture that contains 25% CO2, 40% O2 and 35% N2?
a) 11.2 g
b) 22.4 g
c) 33.6 g
d) 44.8 g

View Answer

Answer: c [Reason:] Molecular weight = (25*44 + 40*32 + 35*28)/100 = 33.6 g.

2. What is the weight of 10 moles of a mixture with composition 15% O2, 25% SO2, 30% COCl2, 25% SO3 and 5% N2?
a) 124
b) 345
c) 507
d) 719

View Answer

Answer: d [Reason:] Molecular weight of mixture = (15*32 + 25*64 + 30*99 + 25*80 + 5*28)/100 = 71.9, => Weight of mixture = 71.9*10 = 719.

3. If a compound contains 48% of Carbon, 48% of oxygen and 8% of hydrogen by weight, then what is the possible molecular formula of the compound?
a) C2H4O
b) CH4O3
c) C4H4O3
d) C4H8O3

View Answer

Answer: d [Reason:] Ratio of number of atoms, Carbon: Hydrogen: Oxygen = 48/12: 8/1: 48/16 = 4:8:3.

4. A compound contain 12% of carbon, 16% of oxygen, 28% of nitrogen, 4% of hydrogen and 40% calcium by weight, then what can be the possible formula of the compound?
a) C2H3N2Ca(OH)
b) CH4N4Ca2(OH)
c) CH3N2Ca2(OH)
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Ration of number of atoms, carbon: hydrogen: oxygen: nitrogen: calcium = 12/12: 4/1: 16/16: 28/14: 40/20 = 1:4:1:2:2.

5. What is the value of x in C2H8(OH)x if the percentage by weight of hydrogen is 12%?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] Let the total weight of the compound be 100 g, => weight of hydrogen in the compound is 12 g, => x = 12 – 8 = 4.

6. If hydrogen is 14% by weight in CH3(OH)x(NH3)y, then what is the possible value of x*y?
a) 6
b) 12
c) 18
d) 24

View Answer

Answer: a [Reason:] Let the weight of compound be 100 g, => weight of hydrogen = 14 g, => 3y + x + 3 = 14 => 3y + x = 11, => and 12 + 14 + 16x + 14y = 100, => 8x + 7y = 37, solving both equations we get x = 2 and y = 3, => x*y = 6.

7. A liquid mixture of O2, CH4 and CO has the composition 32% O2, 16% CH4 and 52% CO, then what is the mole fraction of CH4?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.25
d) 0.5

View Answer

Answer: b [Reason:] Let the total weight of the mixture be 100 g, => weight of each component are 32 g, 16 g and 52 g respectively, => moles of O2 = 32/16 = 2, moles of CH4 = 16/16 = 1, moles of CO = 52/26 = 2 g, => mole fraction of CH4 = 1/5 = 0.2.

8. A gaseous mixture is composed of 20% CO2, 40% O2 and 40% N2. What is the mass fraction of N2?
a) 0.307
b) 0.416
c) 0.529
d) 0.784

View Answer

Answer: a [Reason:] Let the total moles of the mixture be 100, => mass of CO2 = 20*44 = 880 g, mass of ¬O2 = 40*16 = 640 g, mass of N2 = 40*14 = 560 g, => mass fraction of N2 = 560/(880 + 640 + 560) = 0.307.

9. A liquid mixture composed of 20% CH4, 30% C2H4, 35% C2H2, and 15% C2H2O. What is the average molecular weight of the mixture?
a) 20
b) 25
c) 6.75
d) 9.25

View Answer

Answer: b [Reason:] Since it is a liquid mixture so the percentages are by weight, => average molecular weight of mixture = (20 + 30 + 35 + 15)/4 =25.

10. A gaseous mixture composed of 20% CH4, 30% C2H4, 35% C2H2, and 15% C2H2O. What is the average molecular weight of the mixture?
a) 20
b) 25
c) 6.75
d) 9.25

View Answer

Answer: c [Reason:] Since it is a gaseous mixture so the percentages are by mole, => average molecular weight of mixture = {(20/100)*16 + (30/100)*28 + (35/100)*26 + (15/100)*42}/4 = 6.75.

11. The mole percent of H2 and N2 in a mixture is 50% each, what is the mass percentage of H2?
a) 12.5
b) 25
c) 50
d) 87.5

View Answer

Answer: a [Reason:] Let the moles be 50 each, => Mass of H2 = 100, Mass of N2 = 700, => Mass percentage of H2 = 100/(100 + 700)*100 = 12.5%.

12. The mole percent of CO2 and H2O in a mixture is 40% and 60% respectively, what is the mass percent of CO2?
a) 24.1
b) 47.2
c) 61.9
d) 78.5

View Answer

Answer: c [Reason:] Let the moles be 40 and 60, => mass of CO2 = 40*44 = 1760, mass of H2O = 1080, => mass percent of CO2 = 61.9%.

13. A mixture contains 20% CO2, 30% SO2 and 50% H2O, what is the mass percent of CO2?
a) 23
b) 45
c) 66
d) 87

View Answer

Answer: a [Reason:] Let the moles be 20, 30 and 50, => mass percent of CO2 = (20*44)/[20*44 + 30*64 + 50*18] = 23%.

14. A mixture contains 20% NaCl, 30% CH4 and 50% H2O, what is the mass percent of NaCl?
a) 21
b) 34
c) 45
d) 68

View Answer

Answer: b [Reason:] Mass percent of NaCl = 20*35.5/[20*35.5 + 30*16 + 50*18] = 34%.

15. A mixture contains 10% CO, 40% CO2 and 50% H2O, what is the mass percent of CO2?
a) 9.5
b) 15.4
c) 39.5
d) 74.1

View Answer

Answer: a [Reason:] Mass percent of CO2 = 10*28/[10*28 + 40*44 + 50*18] = 9.5%.