Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What do you mean by catalytic reforming?
a) Combining of higher hydrocarbon
b) Break down of higher hydrocarbon
c) Chemical reaction
d) Increases rate of reaction

View Answer

Answer: a [Reason:] In reforming operation a light hydrocarbon feed isomerizes to produce higher hydrocarbon.

2. In SOD hydro-former, what are the temperatures in reactor and regenerator?
a) 483 and 594 degrees
b) 594 and 483 degrees
c) 400 and 500 degrees
d) 500 and 400 degrees

View Answer

Answer: a [Reason:] Since cracking of naphtha requires high temperature and much higher temperature for catalyst regeneration.

3. What is the typical octane number of feed naphtha in the SOD hydro-former?
a) 30 to 50
b) 5 to 10
c) 50 to 70
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Based on the experimental data, the feed octane has been decided.

4. What is the yield percentage of the naphtha feed in SOD hydro-former?
a) 70 to 90%
b) 5 to 10%
c) 20 to 40%
d) 50 to 60%

View Answer

Answer: a [Reason:] Based on the experimental data, the percentage of yield has been found.

5. What is the octane number of gasoline after the process in SOD hydro-former?
a) 75 to 100
b) 20 to 40
c) 50 to 70
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Based on the experimental data, range of octane number has been found.

6. The reformer developed by Esso was named as Hydro-former, true of false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Esso named it Hydro-former since there is a recycle of rich hydrogen gas.

7. What is the optimum range of operating pressure inside the Hydro-former?
a) 14-15 atm
b) 1-5 atm
c) 5-10 atm
d) 10-12 atm

View Answer

Answer: a [Reason:] High pressure is being used for isomerization to take place.

8. In which system high pressure is used, Fluidized Catalytic Cracking(FCC) or Fluidized Catalytic Reforming(FCR) or Fluidized Combustion Chamber(FCCh)?
a) FCC
b) FCR
c) FCCh
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Since the isomerization process requires high pressure, hence in FCR higher pressure is used.

9. Hydrogen-rich recycle gas in the SOD hydro-former is maintained temperature about 650 degrees before sending it to regenerator, true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Temperature is maintained high in order to maintain high temperature in the regenerator for regeneration of catalyst.

10. Why is it necessary to place cooling coils in the regenerator of Hydro-former?
a) High carbon burning
b) To maintain temperature in regenerator
c) Highly Exothermic reactions
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Since more burning of carbon takes place than required for reforming process, the temperature need to be controlled with the help of cooling coils in the regenerator.

Set 2

1. What kind of heat reaction is cracking reaction?
a) Exothermic
b) Endothermic
c) Constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Since naphtha is long chain, is requires energy to break the bond into smaller groups.

2. At what rate the coarse sand is circulated along with the feedstock?
a) 5 times
b) 10 times
c) 15 times
d) 20 times

View Answer

Answer: d [Reason:] In order to maintain the temperature and not let the sand particles break down, high flow rate is maintained.

3. What is installed for for maintaining good contact across the fluidized bed?
a) Baffles
b) Cyclone separators
c) Electrostatic precipitators
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It acts as obstruction and creates turbulence inside the bed.

4. How are the formation of large bubbles can be eliminated?
a) Baffles
b) Cyclone separators
c) Electrostatic precipitators
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] They breaks down the bubbles into smaller parts.

5. Apart from steam, what can be used to heat the crude oil?
a) Cracked oil
b) Oxygen
c) Nitrogen
d) Excess of crude oil

View Answer

Answer: a [Reason:] Cracked oil is already at high temperature which helps in increasing the temperature of feed crude oil.

6. How is carbon-free sand separated from the lift gas?
a) Gravity
b) Pumping air
c) Flooding water
d) ALl of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Since they are heavier than lift gas, they settle down at the bottom.

7. What was the modification made by BASF for thermal cracking of crude oil?
a) Dual usage
b) Generates heat
c) Cracks crude oil
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] BASF developed a single fluidized bed with dual purpose of heating and cracking crude oil.

8. What is the alternate for sand as a heat carrier?
a) Silica alumina
b) Coal
c) Ash
d) Saw dust

View Answer

Answer: a [Reason:] Silica alumina have high specific heat and high thermal conductivity.

9. Considering the usage of two separate sections for heat generation and crude cracking provides advantage on which process?
a) Air can be used instead of oxygen
b) More oxygen can be utilized
c) No need of any air or oxygen supply
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Because there is no need for direct contact of oxygen as required for crude cracking, air can be used directly for heating purpose.

10. How many generators are required for generating 40,000 tons of ethylene/year?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] They used 2 generators for producing 40,000 tons of ethylene/year.

Set 3

1. Which is the best form to describe TDH?
a) Transport disengaging height
b) Total diameter height
c) Total diameter holdup
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Specific term used to describe extra height above the bed.

2. How to distinguish between Entrainment and Elutrition?
a) Based on segregation of particles
b) Based on velocity of gas
c) Based on height of reactor
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Entrainment leads to removal of all particles and Entrainment leads to removal of specific particles.

3. At what velocity entrainment of particles in the fluidized bed takes place?
a) At minimum fluidization velocity
b) At terminal velocity
c) More than terminal velocity
d) At superficial velocity

View Answer

Answer: c [Reason:] At terminal velocity entrainment starts, when velocity is more than terminal velocity complete entrainment takes place.

4. Which investigator worked on elutrition of two components in batch operation?
a) Leva
b) Zenz and Weil
c) Lewis and Lang
d) Sanari and Kunii

View Answer

Answer: a [Reason:] From table of ‘experimental conditions of fines’.

5. Which investigator worked on elutrition of FCC catalyst in batch operation?
a) Leva
b) Zenz and Weil
c) Lewis and Lang
d) Sanari and Kunii

View Answer

Answer: b [Reason:] From table of ‘experimental conditions of fines’.

6. Which investigator worked on elutrition of one components in batch operation?
a) Leva
b) Zenz and Weil
c) Lewis and Lang
d) Sanari and Kunii

View Answer

Answer: c [Reason:] From table of ‘experimental conditions of fines’.

7. Which investigator worked on elutrition of multi-components in batch operation?
a) Leva
b) Zenz and Weil
c) Lewis and Lang
d) Sanari and Kunii

View Answer

Answer: d [Reason:] From table of ‘experimental conditions of fines’.

8. What is the range of size of particles to be entrained?
a) 0.06-0.08
b) 0.1-1.0
c) 0.05-0.10
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] From table of ‘experimental conditions of fines’.

9. Which type of materials are used to experiment the elutrition of particles?
a) Sand
b) FCC catalyst
c) Glass spheres
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] From table of ‘experimental conditions of fines’.

10. Which type of distributors are used to experiment the elutrition of particles?
a) Filter cloth
b) Perforated plate
c) Grid
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] From table of ‘experimental conditions of fines’.

Set 4

1. The temperature of a thermistor increases, when the value of its resistance
a) Remain constant
b) Increase
c) Decrease
d) Depends on the heating material

View Answer

Answer: c [Reason:] Thermistor is a semiconductor that behaves as resistor, with a negative temperature coefficient of resistance. As the temperature of thermistor increases, its resistance decreases.

2.linear-integrated-circuits-basic-questions-answers-q2
Consider the entire resistors in the bridge circuit are equal. The resistance and change in resistance are given as 3kΩ and 30kΩ. Calculate the output voltage of differential instrumentation amplifier?
a) 4.95v
b) 1.65v
c) 8.25v
d) 14.85v

View Answer

Answer: b [Reason:] The output voltage of the circuit is Vo =-(RF/R1)×(△R/R)×Vdc = (5.5kΩ/100Ω)×(30kΩ/3kΩ)×3 = 1.65v.

3. Consider a thermistor having the following specifications: RF=150kΩ at a reference temperature of 35oC and temperature coefficient of resistance = 25oC. Determine the change in resistance at 100oC.
a) -1.625MΩ
b) 9.75MΩ
c) 4.78MΩ
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Thermistor has negative temperature coefficient of resistance. Therefore, △R=-(25kΩ/oC )×(100oC-35oC) = -1625kΩ . △R=-1.625MΩ.

4. Consider the given bridge circuit, find the voltage across the output terminal, Vab.
linear-integrated-circuits-basic-questions-answers-q4
a) Vab = 4.9v
b) Vab = -5.6v
c) Vab =1.2v
d) Vab =-8.2v

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the voltage divider rule, Va =( Ra×Vdc)/[Ra+(RT+△R)] = (1kΩ×5v)/(1kΩ+75kΩ) = 0.065v Vb = ( Rb×Vdc)/(Rb+Rc) = (50kΩ×5v)/(50kΩ+250Ω) = 4.975v The voltage across the output terminal of the bridge, Vab = Va– Vb = 4.9v.

5. Express the equation for transducer bridge, if all the resistor values are equal
a) v=-(△R×Vdc)/(2×R+△R)
b) v=-(△R×Vdc)/2×(R+△R)
c) v=-Vdc/[2×(2×R+△R)].
d) v=-(△R×Vdc)/ [2×(2×R+△R)].

View Answer

Answer: d [Reason:] If the Ra=Rb=Rc=RT=R(Equal), then the output voltage across the bridge terminals of the transducer bridge is v=-(△R×Vdc)/ [2×(2×R+△R)].

6. Which type of thermistor is chosen for temperature measurement and control?
a) High temperature coefficient of resistance
b) Low temperature coefficient of resistance
c) Positive temperature coefficient of resistance
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Thermistors with a high temperature coefficient resistance are more sensitive to temperature change and are therefore well suited to temperature measurement and control.

7. Photo conductive cell changes it resistance with
a) Change in temperature
b) Material composition
c) Incident radiant energy
d) Change in elasticity

View Answer

Answer: c [Reason:] Photoconductive cell is a type of transducer that changes its resistance or varies its resistance with an incident radiant energy with light.

8. What will be the resistance of a photoconductive cell in darkness?
a) 1000-3000Ω
b) 100MΩ
c) 250-500Ω
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The resistance of the photoconductive cell in darkness is typically in the order of 100kΩ.

9. Which material is used for photoconductive cells?
a) Germanium
b) Cadmium sulphide
c) Lithium
d) Phosphorous

View Answer

Answer: b [Reason:] The conductivity in cadmium sulphide is a function of incident radiant energy. So, it is used for photoconductive cell.

10. Name the resistive transducer that varies its resistance on application of external stress?
a) Photocells
b) Light dependent
c) Stain gage
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Strain gage is a type of resistive transducer whose resistance changes due to elongation or compression when external stress is applied.

Set 5

Here is a listing of advanced C++ programming questions on “Floating Point Types” along with answers, explanations and/or solutions:

1. Which of the following is not one of the sizes of the floating point types?
a) short float
b) float
c) long double
d) double

View Answer

Answer: a [Reason:] Floating point types occur in only three sizes-float, long double and double.

2. Which of the following is a valid floating point literal?
a) f287.333
b) F287.333
c) 287.e2
d) 287.3.e2

View Answer

Answer: c [Reason:] To make a floating point literal, we should attach a suffix of ‘f’ or ‘F’ and there should not be any blank space.

3. What is the range of the floating point numbers?
a) -3.4E+38 to +3.4E+38
b) -3.4E+38 to +3.4E+34
c) -3.4E+38 to +3.4E+36
d) -3.4E+38 to +3.4E+32

View Answer

Answer: a

4. Which of three sizes of floating point types should be used when extended precision is required?
a) float
b) double
c) long double
d) extended float

View Answer

Answer: c [Reason:] Float for single precision, double for double precision and long double for extended precision.

5. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     using namespace std;
  3.     int main()
  4.     {
  5.         float num1 = 1.1;
  6.         double num2 = 1.1;
  7.         if (num1 == num2)
  8.            cout << "stanford";
  9.         else
  10.            cout << "harvard";
  11.         return 0;
  12.     }

a) harvard
b) stanford
c) compile time error
d) runtime error

View Answer

Answer: a [Reason:] Float store floating point numbers with 8 place accuracy and requires 4 bytes of Memory. Double has 16 place accuracy having size of 8 bytes. Output: $ g++ float3.cpp $ a.out harvard

6. What is the output of this program?

  1.     #include <iomanip>
  2.     #include <iostream>
  3.     using namespace std;
  4.     int main()
  5.     {
  6.         cout << setprecision(17);
  7.         double d = 0.1;
  8.         cout << d << endl;
  9.         return 0;
  10.     }

a) 0.11
b) 0.10000000000000001
c) 0.100001
d) compile time error

View Answer

Answer: b Explantion: The double had to truncate the approximation due to it’s limited memory, which resulted in a number that is not exactly 0.1. Output: $ g++ float2.out $ a.out 0.10000000000000001

7. What is the output of the following program?

  1.     #include <iostream>
  2.     using namespace std;
  3.     int main()
  4.     {
  5.         float i = 123.0f;
  6.         cout << i << endl;
  7.         return 0;
  8.     }

a) 123.00
b) 1.23
c) 123
d) compile time error

View Answer

Answer: c [Reason:] The value 123 is printed because of its precision. $ g++ float.cpp $ a.out 123

8. Which is used to indicate single precision value?
a) F or f
b) L or l
c) Either F or f or L or l
d) Neither F or f or L or l

View Answer

Answer: a

9. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     using namespace std;
  3.     int main()
  4.     {
  5.         float f1 = 0.5;
  6.         double f2 = 0.5;
  7.         if (f1 == 0.5f)
  8.             cout << "equal";
  9.         else
  10.             cout << "not equal";
  11.         return 0;
  12.     }

a) equal
b) not equal
c) compile time error
d) runtime error

View Answer

Answer: a [Reason:] 0.5f results in 0.5 to be stored in floating point representations. Output: $ g++ float.cpp $ a.out equal

10. Which is correct with respect to size of the datatypes?
a) char > int < float
b) int < char > float
c) char < int < float
d) char < int < double

View Answer

Answer: d [Reason:] The char has lesser bytes than int and int has lesser bytes than double whereas int and float can potentially have same sizes.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }