Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The velocity vector in a fluid is given V=5x4+3y2+2z( in metre/sec). What is the acceleration of it at point (1,3,4) ?
a) 40 m/s2
b) 20 m/s2
c) 60 m/s2
d) 80 m/s2

View Answer

Answer: a [Reason:] By differentiating V=5x42+2z, the acceleration obtained is V=20x3+6y+2. on putting the coordinates, the acceleration obtained is 40 m/s2.

2. Determine the third velocity component such that continuity equation is satisfied if two components are u=2y2, w=2xyz.
a) -2xy+x2y+f(y,z)
b) 4xy-x2y+f(y,z)
c) -4xy-x2y+f(y,z)
d) -2xy-x2y+f(y,z)

View Answer

Answer: c [Reason:] The continuity equation for incompressible is du/dx+dv/dy+dw/dz = 0. Here du/dx=0 and w=2xy. On solving by integrating, we get v = -4xy-x2y+f(y,z).

3. Determine the third velocity component such that continuity equation is satisfied if two components are u=x2+y2+z2, v=xy2 – yz2 + xy
a) -3xz-2xyz+z2/3+f(y,z)
b) -3xz+2xyz+z3/3+f(y,z)
c) -3xz-2xyz+z3/3+f(x,z)
d) -3xz-2xyz+z3/3+f(y,z)

View Answer

Answer: d [Reason:] The continuity equation for incompressible is du/dx+dv/dy+dw/dz = 0. Here du/dx=2x and v=2xy-z2 On solving by integrating, we get w = -3xz-2xyz+z3/3+f(y,z),

4. A fluid flow field is given by
V=x2yi+y2z-(2xyz+yz)k
Calculate it’s acceleration at the point (1,3,5)
a) 28i-3j+125k
b) 28i-3j-125k
c) 28i+3j+125k
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] First we have to check whether it satisfies the continuity equation, The continuity equation for incompressible is du/dx+dv/dy+dw/dz = 0. (here d/dx, d/dy, d/z represent partial derivative) The given equation doesn’t satisfy the continuity equation.

5. A fluid flow field is given by
V=y2xi+z2x-(2xyz+yz)k
Calculate it’s acceleration at the point (2,4,4)
a) 36i-27j+100k
b) 36i-27j-100k
c) 28i+27j+100k
d) 36ne of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] First we have to check whether it satisfies the continuity equation, The continuity equation for incompressible is du/dx+dv/dy+dw/dz = 0. (here d/dx, d/dy, d/z represent partial derivative) The given equation doesn’t satisfy the continuity equation.

6. Convective acceleration cannot be found if the fluid flow equation is not satisfying
the continuity equation but local acceleration can be found.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Convective acceleration and local acceleration cannot be found if the fluid flow equation is not satisfying the continuity equation.

7. Local acceleration has constant value for a steady flow.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Local acceleration is zero for a steady flow.

8. Total acceleration has the same value as convective acceleration in case of unsteady flow.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Total acceleration has the same value as convective acceleration in case of steady flow as local acceleration value becomes zero.

9. Which equation must be perfunctorily satisfied while dealing with fluid flow problems?
a) Newton’s second law
b) Newton’s third law
c) Law of conservation of momentum
d) Continuity equation

View Answer

Answer: d [Reason:] Continuity equation must be perfunctorily satisfied while dealing with fluid flow problems.

10. Convective acceleration is defined as the rate of change of velocity due to change of velocity with respect to time.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Convective acceleration is defined as the rate of change of velocity due to change of position of fluid particles.

Set 2

1. Water flows between two plates of which the upper one is stationary and the lower one is moving with a velocity V. What will be the velocity of the fluid in contact with the upper plate?
a) V
b) N ⁄ 2
c) 2V
d) 0

View Answer

Answer: d [Reason:] According to the No-Slip condition, the relative velocity between the plate and the fluid in contact with it must be zero. Thus, the velocity of the fluid in contact with the upper plate is 0 and that with the lower plate is V.

2. The viscous force the relative motion between the adjacent layers of a fluid in motion.
Which one of the flowing fits best in the sentence?
a) opposes
b) never affects
c) facilitates
d) may effect under certain conditions

View Answer

Answer: a [Reason:] Viscosity is the internal friction of a fluid in motion. It is the property by the virtue of which the relative motion between two adjacent fluid layers is opposed.

3. The viscosity of a fluid in motion is 1 Poise. What will be it’s viscosity (in Poise) when the fluid is at rest?
a) 0
b) 0.5
c) 1
d) 2

View Answer

Answer: c [Reason:] Viscosity is the property of a fluid and is constant for a given fluid under given conditions, irrespective of the fact whether the fluid is at rest or in motion.

4. Which of the following correctly states how the viscosities of a liquid and a gas will change with temperature?
a) Viscosity increases with the increase in temperature of a liquid and decreases with the increase in temperature of a gas
b) Viscosity increases with the increase in temperature of a liquid and increases with the increase in temperature of a gas
c) Viscosity decreases with the increase in temperature of a liquid and decreases with the increase in temperature of a gas
d) Viscosity decreases with the increase in temperature of a liquid and increases with the increase in temperature of a gas

View Answer

Answer: a [Reason:] Viscosity of a liquid is due to the cohesion between it’s molecules. With the increase in temperature of a liquid, cohesion increases, leading to the rise in viscosity. Viscosity of a gas is due to the momentum transfer between it’s molecules. With the increase in the temperature of a liquid, molecular motion increases, leading to the fall in viscosity.

5. Which one of the following is not a unit of dynamic viscosity?
a) Pa-s
b) N-s/m2
c) Poise
d) Stokes

View Answer

Answer: d [Reason:] where F= viscous force, A= area, du ⁄ dx = velocity gradient, μ = co-effcient of viscosity. Therefore, SI unit of μ is N-s/m2 = Pa-s and CGS unit of μ is dyne-s/cm2. 1 Poise= 1 dyne-s/cm2 and 1 Stokes= 1 cm2/s. Thus, Stokes is not an unit of μ, rather it is a unit of kinematic viscosity υ.

6. Which of the following is a unit of dynamic viscosity?
a) [M1 L1 T-1].
b) [M1 L-1 T-1].
c) [M1 L-2 T-2].
d) [M1 L-2 T-2].

View Answer

Answer: b [Reason:] where F= viscous force, A= area, du ⁄ dx = velocity gradient, μ = co-effcient of viscosity. Therefore, fluid-mechanics-questions-answers-viscosity-q6

7. Which one of the following is the CGS unit of dynamic viscosity?
a) Stokes
b) Pa-s
c) m2/s
d) Poise

View Answer

Answer: d [Reason:] where F= viscous force, A= area, du ⁄ dx = velocity gradient, μ = co-effcient of viscosity. Therefore, CGS unit of μ is = dyne-s/cm2. 1 Poise= 1 dyne-s/cm2 and 1 Stokes= 1 cm2/s. Thus, the CGS unit of μ will be Poise. Stokes is the CGS unit of kinematic viscosity.

8. The dynamic viscosity of a fluid is 1 Poise. What should one multiply to it to get the answer in N-s/m2?
a) 0.1
b) 1
c) 10
d) 100

View Answer

Answer: a [Reason:] 1 Poise = 1 dyne-s/cm2

9. Which of the following is a unit of kinematic viscosity?
a) Stokes
b) Pa-s
c) m2=s
d) Poise

View Answer

Answer: a [Reason:] ν = μ/ρ, where ν = kinematic viscosity, μ = dynamic viscosity and ρ = density of the fluid. Unit of μ is dyne-s/cm2 and that of ρ is kg/cm3. Thus, the unit of ν is cm2/s = Stokes Poise is the unit of dynamic viscosity. 1 Poise = 1 dyne-s/cm2

10. Which of the following is the dimension of kinematic viscosity?
a) [L1 T-1].
b) [L1 T-2].
c) [L2 T-1].
d) [L2 T-2].

View Answer

Answer: c [Reason:] ν = μ/ρ, where ν = kinematic viscosity, μ = dynamic viscosity and ρ = density of the fluid. fluid-mechanics-questions-answers-viscosity-q10

11. The kinematic viscosity of a fluid is 0.1 Stokes. What will be the value is m2/s?
a) 10-2
b) 10-3
c) 10-4
d) 10-5

View Answer

Answer: d [Reason:] 1Stokes = 1cm2/s = 10-4m2/s Therefore, 0.1Stokes = 10-1cm2/s = 10-5m2/s.

12. The shear stress at a point in a liquid is found to be 0.03 N/m2. The velocity gradient at the point is 0.15 s-1. What will be it’s viscosity (in Poise)?
a) 20
b) 2
c) 0.2
d) 0.5

View Answer

Answer: b [Reason:] where F= viscous force, A= area, du ⁄ dx = velocity gradient, μ = co-effcient of viscosity. Therefore, fluid-mechanics-questions-answers-viscosity-q12

13. The space between two plates (20cm*20cm*1cm), 1 cm apart, is filled with a liquid of viscosity 1 Poise. The upper plate is dragged to the right with a force of 5N keeping the lower plate stationary.
fluid-mechanics-questions-answers-viscosity-q13
What will be the velocity in m/s of flow at a point 0.5 cm below the lower surface of the upper plate if linear velocity profile is assumed for the flow?
a) 1.25
b) 2.5
c) 12.5
d) 0.25

View Answer

Answer: c [Reason:] fluid-mechanics-questions-answers-viscosity-q13a where Fν = viscous force, A = area, du ⁄ dx = velocity gradient, μ = co-effcient of viscosity. If linear velocity profile is assumed, du⁄dx = U/x, where U = velocity of the upper plate and x = distance between the two plates. Now, the viscous force Fv = -F= -5N. Substituting all the values in the equation, U becomes 12.5 m/s.

Set 3

1. Which is the cheapest device for measuring flow / discharge rate.
a) Venturimeter
b) Pitot tube
c) Orificemeter
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Orificemeter is the cheapest available device for measuring flow/discharge rate.

2. The principle of Orificemeter is same as that of Venturimeter.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The working principle for both Orificemeter and Venturimeter is same.

3. What is the relationship between Orificemeter diameter and pipe diameter
a) Orificemeter diameter is 0.5 times the pipe diameter
b) Orificemeter diameter is one third times the pipe diameter
c) Orificemeter diameter is one fourth times the pipe diameter
d) Orificemeter diameter is equal to the pipe diameter

View Answer

Answer: c

4. The Orificemeter readings are more accurate than Venturimeter.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The Venturimeter readings are more accurate than Orificemeter.

5. The Orificemeter readings are more accurate than Pitot tube readings.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The Pitot tube readings are more accurate than Orificemeter.

6. The Orificemeter has a smooth edge hole.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The Orificemeter has a rough edge hole.

7. A nanometre is connected to a section which is at a distance of about 4 to 6 times the pipe diameter upstream from orifice plate.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A manometre is connected to a section which is at a distance of about 1.5 to 2.0 times the pipe diameter upstream from orifice plate.

8. Venturimeter is based on integral form of Euler’s equation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Venturimeter is based on Bernoulli’s equation.

9. Orifice Meter can only be used for measuring rate of flow in open pipe like structure.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Orificemetre can only be used for measuring rate of flow in an enclosed pipe like structure.

10. Orifice meter consists of a flat rectangular plate.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Orifice meter consists of a flat circular plate.

Set 4

1. Which of the following glycoprotein functions as a lubricant and protective agent?
a) Collagens
b) Mucins
c) Transferrins
d) Immunoglobulins

View Answer

Answer: b [Reason:] Mucins function as a lubricant and protective agent.

2. Which of the following is a hydroxyl fatty acid?
a) Linoleic acid
b) Palmitic acid
c) Linolenic acid
d) Cerebronic acid

View Answer

Answer: d [Reason:] Cerebronic acid is a fatty acid with -OH derivative.

3. Which of the following is false about fatty acids?
a) Melting point of fatty acids decreases with increase in degree of saturation
b) Lipids in tissues that are subjected to cooling are more unsaturated
c) Naturally occurring unsaturated long-chain fatty acids are nearly Trans-configuration
d) The membrane lipids contain mostly unsaturated fatty acids

View Answer

Answer: c [Reason:] Saturated long chain fatty acids are nearly trans-configuration.

4. The binding of ligands to many GPCRs leads to
a) Decrease in concentration of second messengers
b) Increase in concentration of second messengers
c) Decrease in concentration of first messengers
d) Increase in concentration of first messengers

View Answer

Answer: a [Reason:] The binding of ligands to many GPCRs leads to decrease in concentration of second messengers.

5. Which of the following are included in the types of glycolipids?
a) N-acetylgalactosamine
b) N-acetylglucosamine
c) Xylose
d) Cerebrosides

View Answer

Answer: d [Reason:] Cerebrosides are a group of glycosphingolipids, which are the subgroup of glycolipids.

6. Which of the following catalyzes the cutting of PIP2 into 2 moles of IP3 and diacylglycerol in cell signaling?
a) Phosphokinase C
b) Phospholipase C
c) Lipokinase
d) Phosphodiesterase C

View Answer

Answer: b [Reason:] PLC also named as phospholipase grabs onto PIP2 and cuts it into diacylglycerol and IP3.

7. Site directed mutagenesis facilitated research on
a) Carbohydrates
b) Proteins
c) Lipids
d) Fats

View Answer

Answer: b [Reason:] Site directed mutagenesis changes the amino acid sequence by altering DNA sequence of cloned gene. It facilitates research on proteins.

8. The product formed in the isomerization of mannose 6-phosphate
a) Fructose 6-phosphate
b) Glucose 6-phosphate
c) 2-phosphoglycerate
d) 3-phosphoglycerate

View Answer

Answer: a [Reason:] Mannose 6-phosphate is isomerized by phosphomannose isomerase to yield fructose 6-phosphate.

9. The first reaction of the pentose phosphate pathway is
a) Oxidation of glucose 6-phosphate to 6-phosphoglucono-δ-lactone
b) Oxidation of 6-phosphogluconate to ketopentose ribulose 5-phosphate
c) Reduction of 6-phosphoglucono-δ-lactone to glucose 6-phosphate
d) Reduction of ketopentose ribulose 5-phosphate to 6-phosphogluconate

View Answer

Answer: a [Reason:] The first reaction of the pentose phosphate pathway is the oxidation of glucose 6-phosphate to 6-phosphoglucono-δ-lactone by glucose 6-phosphate dehydrogenase.

10. Oxidation of 3 molecules of glucose by pentose phosphate pathway results in the production of
a) 3 molecules of pentose, 6 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2
b) 4 molecules of pentose, 6 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2
c) 4 molecules of pentose, 3 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2
d) 3 molecules of pentose, 4 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2

View Answer

Answer: a [Reason:] Glucose 6-phosphate + 2NADP+ + H2O → ribose 5-phosphate + CO2 + 2NADPH + 2H+.

Set 5

1. Transcription is catalyzed by
a) DNA-dependent RNA polymerases
b) RNA-dependent DNA polymerases
c) Reverse transcriptases
d) DNA ligases

View Answer

Answer: a [Reason:] Transcription is catalyzed by DNA-dependent RNA polymerases, which use ribonucleotide 5’-triphosphates to synthesize RNA complementary to the template strand of duplex DNA.

2. Where does RNA polymerase bind DNA?
a) Promoter
b) Operator
c) Enhancer
d) None

View Answer

Answer: a [Reason:] Transcription initiation occurs when RNA polymerase binds at specific DNA sequences called promoters.

3. Which of the following is true about RNA synthesis?
a) Synthesis of RNA is always in the 5’ to 3’ direction
b) RNA polymerase requires a primer for initiating transcription
c) U is inserted opposite T in transcription
d) New nucleotides are added on the 2’-OH of the ribose sugar

View Answer

Answer: a [Reason:] Unlike DNA polymerase, RNA polymerase does not require a primer to initiate transcription.

4. Role of sigma factor in bacterial RNA polymerase is
a) Catalyzing RNA synthesis
b) Positioning RNA polymerase correctly on the DNA template
c) Terminating RNA synthesis
d) Unwinding DNA template

View Answer

Answer: b [Reason:] Sigma factor enables specific binding of RNA polymerase to promoter.

5. TBP stands for?
a) TATA box polymerase
b) TATA-box binding protein
c) Transcription associated factor
d) Transcription factor binding protein

View Answer

Answer: b [Reason:] TBP stands for TATA-box binding protein.

6. Actinomycin D is an inhibitor of
a) Transcription
b) Translation
c) Replication
d) None

View Answer

Answer: a [Reason:] The elongation of RNA strands by RNA polymerase in both bacteria and eukaryotes is inhibited by the antibiotic actinomycin D.

7. Number of hydrogen bonds that form between U and A in a Watson-Crick base pair interactions?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: c [Reason:] According to Watson-Crick base pair interactions, number of hydrogen bonds between U and A are 2 and between G and C are 3.

8. Repressors bind to
a) Promoter
b) Enhancer
c) Operator
d) Hormone response element

View Answer

Answer: c [Reason:] A repressor molecule binds to operator.

9. RNA primer is removed from the Okazaki fragment by
a) DNA polymerase I
b) DNA polymerase II
c) DNA polymerase III
d) RNA polymerase

View Answer

Answer: a [Reason:] DNA polymerase I removes RNA primer from Okazaki fragment.

10. Binding of the prokaryotic DNA dependent RNA polymerase to promoter site is inhibited by
a) Rifampicin
b) Tetracycline
c) Puromycin
d) Streptomycin

View Answer

Answer: a [Reason:] Rifampicin inhibits the binding of the prokaryotic DNA dependent RNA polymerase to promoter site.