Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following is false about lipids?
a) They are either strongly hydrophobic or amphipathic
b) They are more soluble in water
c) Extraction of lipids from tissues require organic solvents
d) They are insoluble in water

View Answer

Answer: b [Reason:] Lipids are least soluble in water. They are amphipathic.

2. Which would move faster in thin layer chromatography?
a) Beeswax
b) Phosphatidylinositol
c) Cholesterol
d) Steroid

View Answer

Answer: a [Reason:] Least polar molecules move faster in thin layer chromatography.

3. In which type of chromatography, solvents of increasing polarity are passed through a column of silica gel?
a) High performance liquid chromatography
b) Thin layer chromatography
c) Adsorption chromatography
d) Gas-liquid chromatography

View Answer

Answer: c [Reason:] During adsorption chromatography, through a column of silica gel solvents of increasing polarity are passed.

4. Phosphatidylinositol, phosphatidylglycerol and phosphatidylserine are easily separated by
a) Absorption chromatography
b) TLC
c) HPLC
d) Gas-liquid chromatography

View Answer

Answer: b [Reason:] TLC can easily separate phosphatidylinositol, phosphatidylglycerol and phosphatidylserine.

5. For the determination of fatty acid composition, transesterification is done in a warm aqueous solution of
a) KCl+methanol
b) KOH+methanol
c) NaOH+methanol
d) H2O+methanol

View Answer

Answer: c [Reason:] In a warm solution of methanol+HCl or methanol+NaOH, transesterification is done.

6. A mixture of fatty acyl methyl esters are separated based on
a) Charge
b) Chain length and degree of saturation
c) Molecular weight
d) Ionic size

View Answer

Answer: b [Reason:] Based on chain length and degree of saturation, mixture of fatty acyl methyl esters is separated.

7. Which technique is preferred in the separation of fatty acyl methyl esters from a mixture?
a) Gas-liquid chromatography
b) Absorption chromatography
c) TLC
d) Centrifugation

View Answer

Answer: a [Reason:] Gas liquid chromatography or HPLC is preferred in the separation of fatty acyl methyl esters from a mixture.

8. The dye used in TLC for detecting separated lipids by spraying the plate is
a) Mordant
b) Alizarin
c) Rhodamine
d) Fuchsin

View Answer

Answer: c [Reason:] Rhodamine is the dye used in TLC for detecting separated lipids by spraying the plate.

9. Which of the following is not a phospholipase?
a) A
b) C
c) D
d) K

View Answer

Answer: d [Reason:] A, C and D are phospholipases.

10. In which type of chromatography lipids are carried up a silica gel coated pate by a rising solvent front, less polar travels farther than the more polar ones?
a) Absorption chromatography
b) Thin layer chromatography
c) Gas-liquid chromatography
d) HPLC

View Answer

Answer: b [Reason:] In TLC, lipids are carried up a silica gel coated pate by a rising solvent front, less polar travels farther than the more polar ones.

Set 2

1. The salt which produces salting out effect during extraction of proteins is
a) NH4 SO4
b) (NH4)2 SO4
c) (NH4)3 SO4
d) NaCl

View Answer

Answer: b [Reason:] (NH4)2 SO4 is added in the right amount can selectively precipitate some proteins, while others remain in the solution. (NH4)2 SO4 is often used for this purpose because of its high solubility in water.

2. Mobile phase can be
a) Only solid
b) Only gas
c) Solid or liquid
d) Liquid or gas

View Answer

Answer: d [Reason:] Only liquids and gases can flow through to act as a mobile phase.

3. The pattern on paper in chromatography is called
a) Chroming
b) Chroma
c) Chromatograph
d) Chromatogram

View Answer

Answer: d [Reason:] In paper chromatography usually stationary phase is a strip of chromatography paper which is also called a chromatogram.

4. Which of the following statements about column chromatography is correct?
a) Resolution increases as the length of the column increases
b) Mobile phase is a porous solid material with appropriate chemical properties held in the column
c) Stationary phase is a buffered solution that percolates through mobile phase
d) Large proteins emerge from the column sooner than small ones

View Answer

Answer: a [Reason:] As the length of the column increases, the overall protein band widens as it moves through the column. Individual proteins gradually separate from each other forming bands within the broader protein and this separation increases as the length of the column increases.

5. Which of the following statements is true about size-exclusion chromatography?
a) During the separation of a mixture of proteins, protein with smallest molecular weight is eluted first
b) During the separation of a mixture of proteins, protein with largest molecular weight is eluted first
c) During the separation of a mixture of proteins, protein with largest molecular weight is eluted last
d) During the separation of a mixture of proteins, protein with largest molecular weight flow around the beads

View Answer

Answer: b [Reason:] Larger proteins migrate faster than the smaller ones because they are too large to enter the pores in the beads.

6. Which of the following statements is true about affinity chromatography?
a) During the separation of a mixture of proteins, the protein which does not bind to ligand is eluted first
b) During the separation of a mixture of proteins, the protein which does not bind to ligand is eluted last
c) During the separation of a mixture of proteins, the protein which binds to ligand is eluted first
d) Unwanted proteins are eluted by ligand solution

View Answer

Answer: a [Reason:] After proteins that do not bind to the ligand are washed through the column, the bound protein of particular interest is eluted.

7. Which of the following statements is true about ion-exchange chromatography?
a) It separates proteins according to their size
b) The column matrix with bound anionic groups is called cationic exchanger
c) The column matrix with bound anionic groups is called anionic exchanger
d) The column matrix with bound cationic groups is called cationic exchanger

View Answer

Answer: b [Reason:] It involves the attachment to the column matrix of ionic groups known that bind to the anted protein. Cationic exchanger exchanges cations with anionic groups.

8. Which of the following statements is true about SDS polyacrylamide chromatography?
a) SDS polyacrylamide gel electrophoresis separates proteins on the basis of size
b) SDS polyacrylamide gel electrophoresis separates proteins on the basis of charge
c) SDS binds to proteins non-covalently with a stoichiometry of around one SDS molecule per three amino acids
d) SDS binds to proteins non-covalently with a stoichiometry of around one SDS molecule per one amino acid

View Answer

Answer: b [Reason:] SDS polyacrylamide gel electrophoresis separates proteins on the basis of charge or mass. SDS binds to proteins non-covalently with a stoichiometry of around one SDS molecule per two amino acids.

9. Which of the following statements is true about two-dimensional electrophoresis?
a) Separates proteins of identical molecular weight, same pI but different charge
b) Separates proteins of different molecular weight and different pI
c) Separates proteins of identical molecular weight that differ in pI
d) Isoelectric focusing is also termed as two-dimensional electrophoresis

View Answer

Answer: c [Reason:] SDS gel electrophoresis and isoelectric focusing together make up the process of two-dimensional electrophoresis It separates proteins of identical molecular weight that differ in pI, or proteins with similar pI values but different molecular weights.

10. Which of the following statements is false?
a) The term activity refers to the total units of enzyme in a solution
b) The specific activity is a measure of enzyme purity
c) Specific activity increases during purification of an enzyme and becomes maximal and constant when the enzyme is pure
d) Specific activity decreases during purification of an enzyme and becomes maximal and constant when the enzyme is pure

View Answer

Answer: d [Reason:] Specific activity increases during purification of an enzyme and becomes maximal and constant when the enzyme is pure.

Set 3

1. Generally the receptors for steroid hormones reside at
a) Nucleoplasm
b) Nuclear membrane
c) Cytoplasm
d) Plasma membrane

View Answer

Answer: a [Reason:] The receptors for steroid hormones reside at nucleoplasm.

2. Steroids have
a) Sterol nucleus with two alkyl chain attached to the ring D of cholesterol
b) Sterol nucleus with two CH3 between C and D ring and A and B ring of cholesterol
c) Sterol nucleus without CH3 between C ring and D ring of cholesterol
d) Sterol nucleus but lack the alkyl chain attached to the ring D of cholesterol

View Answer

Answer: d [Reason:] Steroids have sterol nucleus but lack the alkyl chain attached to the ring D of cholesterol.

3. Prenisolone and prednisone are chemically
a) Steroids
b) Glycerol derivatives
c) Non-steroid anti-inflammatory drug
d) Amino alcohols

View Answer

Answer: a [Reason:] Prenisolone and prednisone are chemically steroids.

4. The essential intermediates in the pathway from acetate to cholesterol are
a) Acetic acid
b) Ethylene
c) Isoprene units
d) Methane

View Answer

Answer: c [Reason:] Isoprene units are the essential intermediates in the pathway from acetate to cholesterol.

5. The first intermediate in cholesterol synthesis is
a) Mevalonate
b) Isoprene
c) Squalene
d) Ethylene

View Answer

Answer: a [Reason:] The first intermediate in cholesterol synthesis is mevalonate.

6. How many carbons are present in HMG co-A?
a) 2
b) 3
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: d [Reason:] Two molecules of acetyl co-A condense to form acetoacetyl co-A, which condenses with the third molecule of acetyl co-A to yield six-carbon compound HMG co-A.

7. Which of the following is the major point of regulation on the pathway to cholesterol?
a) Thiolase
b) HMG co-A synthase
c) HMG co-A reductase
d) Pyruvate kinase

View Answer

Answer: c [Reason:] HMG co-A reductase is the major point of regulation on the pathway to cholesterol.

8. Which of the following is the integral membrane protein of smooth ER?
a) Thiolase
b) HMG co-A synthase
c) HMG co-A reductase
d) Pyruvate kinase

View Answer

Answer: c [Reason:] HMG co-A reductase is the integral membrane protein of smooth ER.

9. How many carbons are present in geranyl pyrophosphate?
a) 8
b) 9
c) 10
d) 11

View Answer

Answer: c [Reason:] Geranyl pyrophosphate is a 10-carbon chain.

10. Which of the following regulates female reproductive cycle?
a) Progesterone
b) Testosterone
c) Estrogens
d) Glucocorticoids

View Answer

Answer: a [Reason:] Testosterone and estrogens which influence the development of secondary sexual characteristics in males and females, respectively. Glucocorticoids help regulate gluconeogenesis and reduce the inflammatory response.

Set 4

1. In discharge of water over narrow crested weir, head of water is directly proportional to Discharge Coefficient.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In discharge of water over narrow crested weir, head of water is inversely proportional to Discharge Coefficient.

2. In discharge of water over narrow crested weir, discharge is directly proportional to the cube root of acceleration due to gravity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In discharge of water over narrow crested weir, discharge is directly proportional to the square root of acceleration due to gravity.

3. In discharge of water over ogee weir, discharge is directly proportional to the second power of length.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In discharge of water over ogee weir, discharge is directly proportional to the first power of length.

4. For discharge over ogee weir discharge is directly proportional to length but for discharge over narrow crested weir it is inversely proportional to length.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For both weirs it’s same.

5. An Ogee weir 5 m long had a head of 40 cm of water. If CD = 0.61, find the discharge over the weir.
a) 2.9 m3/s
b) 2.3 m3/s
c) 3.1 m3/s
d) 3.3 m3/s

View Answer

Answer: a [Reason:] : Q = 0.67 * Cd * L * √2g * H1.5 Q = 2.3 m3/s.

6. The height of water on upstream and downstream side of a submerged weir of 4 m length are 24 cm and 13 cm. If Cd for free and drowned portions are .62 and .78 respectively, find the discharge over the weir.
a) .85 m3/s
b) 1.35 m3/s
c) 3.2 m3/s
d) .55 m3/s

View Answer

Answer: a [Reason:] : Q = 0.67 * Cd1 * L * √2g * H1.5 +. Cd2 * L * h * √2g(H – h) = .67 * .6 * 3 * √2g * (.24 – .13)1.5 + .8 * 3 * .13 √2g(.24 – .13) = .85 m3/s.

7. An Ogee weir 3.4 m long had a head of 40 cm of water. If CD = 0.63 find the discharge over the weir.
a) 1.61 m3/s
b) 2.5 m3/s
c) 3.1 m3/s
d) 3.3 m3/s

View Answer

Answer: a [Reason:] : Q = 0.67 * Cd * L * √2g * H1.5 Q = 1.61 m3/s.

8. The height of water on upstream and downstream side of a submerged weir of 4 m length are 23.5 cm and 14 cm. If Cd for free and drowned portions are .61 and .75 respectively, find the discharge over the weir.
a) m3/s
b) 1.35 m3/s
c) 3.2 m3/s
d) .55 m3/s

View Answer

Answer: a [Reason:] : Q = 0.67 * Cd1 * L * √2g * H1.5 +. Cd2 * L * h * √2g(H – h) = .67 * .6 * 3 * √2g * (.24 – .13)1.5 + .8 * 3 * .13 √2g(.24 – .13) = .85 m3/s.

9. In discharge of water over narrow crested weir, discharge is directly proportional to the second power of height.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b Examples: In discharge of water over narrow crested weir, discharge is directly proportional to the one and half power of height.

10. In discharge of water over Ogee weir, discharge is directly proportional to the first power of length.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] This is as per empirical relation.

Set 5

1. A Hydraulic press has a ram of 30 cm diameter and a plunger of of 2 cm diameter. It is used for lifting a weight of 35 kN. Find the force required at the plunger.
a) 233.3 kN
b) 311.1 kN
c) 466.6 kN
d) 155.5 kN

View Answer

Answer: d [Reason:] F/a=W/A F=(35000*3.142*.02*.02)/(3.142*0.3*0.3) =155.5 kN.

2. The pressure at a point in the fluid is 4.9 N/cm2. Find height when the fluid under consideration is in oil of specific gravity of 0.85.
a) 5.83 m
b) 11.66 m
c) 17.49 m
d) 8.74 m

View Answer

Answer: a [Reason:] Height=p/ρg =48620/850*9.81 =5.83 m.

3. An open tank contains water upto a depth of 350 cm and above it an oil of specific gravity 0.65 for a depth of 2.5 m. Find the pressure intensity at the extreme bottom of the tank.
a) 5.027 N/cm2
b) 10.05 N/cm2
c) 2.51 N/cm2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] p= (specific gravity of water* height of water + specific gravity of oil* height of oil) * 9.81 = 5.027 N/cm2.

4. The diameters of a small piston and a large piston of a hydraulic jack are 45 mm and 100 mm respectively.Force of 0.09 kN applied on smaller in size piston. Find load lifted by piston if smaller in size piston is 40 cm above the large piston. The density of fluid is 850 kg/m3
a) 60 N/cm2
b) 12 N/cm2
c) 30 N/cm2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure at bottom of tank =ρgh + F/a =850*9.81*0.4 + 90/3.142*0.045*0.045 =60 N/cm2.

5. If fluid is at rest in a container of a narrow mouth at a certain column height and same fluid is at rest at same column height in a container having broad mouth, will the pressure be different at certain depth from fluid surface.
a) Pressure will be same for both.
b) Pressure will be more for narrower mouth
c) Pressure will be less for narrower mouth
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As per hydrostatic law, the pressure depends only on the height of water column and not its shape.

6. We can draw Mohr’s circle for a fluid at rest.
a) True
b) false

View Answer

Answer: b [Reason:] Mohr’s circle is used to denote shear stress distribution. For fluid at rest, there is no shear stress. Hence, we cannot draw Mohr’s circle for fluid at rest.

7. Pressure intensity or force due to pressure gradient for fluid at rest is considered as which kind of force?
a) Surface force
b) Body force
c) Force due to motion
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure force is surface force.

8. Calculate the hydrostatic pressure for water moving with constant velocity at a depth of 5 m from the surface.
a) 49 kN/m2
b) 98 kN/m2
c) since fluid is in motion, we cannot analyse
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If fluid is moving with uniform velocity we treat it analytically same as if fluid is at rest p= ρgh.

9. Pressure distribution for fluid at rest takes into consideration pressure due to viscous force.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Viscous force term in pressure expression for fluid at rest is absent as their is no motion of liquid.

10. Barometer uses the principle of fluid at rest or pressure gradient for its pressure calculation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Principle of Barometer is Hydrostatic law.