Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In the pentose phosphate pathway, the major products are
a) Ribulose and NADPH
b) Ribulose and NADH
c) Ribulose and NAD+
d) Ribulose and ATP

View Answer

Answer: a [Reason:] The products formed are a pentose, ribulose and NADPH.

2. The first reaction of the pentose phosphate pathway is
a) Oxidation of glucose 6-phosphate to 6-phosphoglucono-δ-lactone
b) Oxidation of 6-phosphogluconate to ketopentose ribulose 5-phosphate
c) Reduction of 6-phosphoglucono-δ-lactone to glucose 6-phosphate
d) Reduction of ketopentose ribulose 5-phosphate to 6-phosphogluconate

View Answer

Answer: a [Reason:] The first reaction of the pentose phosphate pathway is the oxidation of glucose 6-phosphate to 6-phosphoglucono-δ-lactone by glucose 6-phosphate dehydrogenase.

3. Which of the following statements is correct about oxidative pentose phosphate pathway?
a) It generates NADH
b) It oxidizes NADPH to NADP+
c) The pathway supplies ribose 5-phosphate and NADPH in the quantities the cell requires
d) Glucose 6-phosphatase catalyzes the rate limiting reaction of the pathway

View Answer

Answer: c [Reason:] Oxidative pentose phosphate pathway supplies ribose 5-phosphate and NADPH in the quantities the cell requires. It reduces NADP+ to NADPH.

4. Which one out of the following enzymes acts in pentose phosphate pathway?
a) Aldolase
b) Glycogen phosphorylase
c) Pyruvate kinase
d) 6-phosphogluconate dehydrogenase

View Answer

Answer: d [Reason:] The first reaction in pentose phosphate pathway is catalyzed by 6-phosphogluconate dehydrogenase.

5. Oxidation of 3 molecules of glucose by pentose phosphate pathway results in the production of
a) 3 molecules of pentose, 6 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2
b) 4 molecules of pentose, 6 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2
c) 4 molecules of pentose, 3 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2
d) 3 molecules of pentose, 4 molecules of NADPH and 3 molecules of CO2

View Answer

Answer: a [Reason:] Glucose 6-phosphate + 2NADP+ + H2O → ribose 5-phosphate + CO2 + 2NADPH + 2H+.

6. The main function of pentose phosphate pathway is
a) Supply NADP+
b) Supply NADH
c) Supply energy
d) Supply pentoses and NADPH

View Answer

Answer: d [Reason:] The main function of pentose phosphate pathway is to supply pentoses to NADPH.

7. One of the following statements is correct about pentose phosphate pathway
a) It generates 6 moles of CO2 for each mole of glucose consumed
b) It generates 38 mol of ATP per mole of glucose consumed
c) It is a reductive pathway that consumes NADH
d) Present in plants but not in animals

View Answer

Answer: a [Reason:] There is a continued production of NADPH and converting glucose 6-phosphate (in six cycles) to CO2.

8. Which of the following statements is correct about reductive pentose phosphate pathway?
a) It is not reversible
b) Transketolase transfers 3 carbon units
c) Transaldose transfers 2 carbon units
d) Pentoses can provide glycolytic intermediates

View Answer

Answer: d [Reason:] It is reversible, transketolase transfers 2 carbon units and transaldose transfers 3 carbon units.

9. The use of NADPH generated from pentose phosphate pathway cannot be
a) Can be oxidized in the electron transport chain to provide 38 ATPs
b) Used for the synthesis of fatty acids
c) Used for the macrophageal functions
d) Used for steroid synthesis

View Answer

Answer: a [Reason:] NADPH cannot be oxidized in the electron transport chain to provide 38 ATPs.

10. Conversion of xylulose 5-phosphate to ribulose 5-phosphate is catalyzed by
a) Phosphopentose epimerase
b) Transaldolase
c) Transketolase
d) Phosphopentose isomerase

View Answer

Answer: a [Reason:] Conversion of xylulose 5-phosphate to ribulose 5-phosphate is catalyzed by epimerase.

Set 2

1. During the formation of the peptide bond which of the following takes place?
a) Hydroxyl group is lost from its carboxyl group of one amino acid and a hydrogen atom is lost from its amino group of another amino acid
b) Hydrogen atom is lost from its carboxyl group of one amino acid and a hydroxyl group is lost from its amino group of another amino acid
c) Hydroxyl group is lost from its carboxyl group of one amino acid and a hydroxyl group is lost from its amino group of another amino acid
d) Hydrogen atom is lost from its carboxyl group of one amino acid and a hydrogen atom is lost from its amino group of another amino acid

View Answer

Answer: a [Reason:] The α-amino group of one amino acid acts as a nucleophile to displace the hydroxyl group of another amino acid forming a peptide bond.

2. Peptide bond is a
a) Covalent bond
b) Ionic bond
c) Metallic bond
d) Hydrogen bond

View Answer

Answer: a [Reason:] Two amino acids are covalently joined through a substituted amide linkage called peptide bond.

3. A tripeptide has
a) 3 amino acids and 1 peptide bond
b) 3 amino acids and 2 peptide bonds
c) 3 amino acids and 3 peptide bonds
d) 3 amino acids and 4 peptide bonds

View Answer

Answer: b [Reason:] Monopeptide is a peptide containing single amino acid, dipeptide contains two amino acids joined by one peptide bond and tripeptide contains three amino acids joined by two peptide bonds.

4. The factor which does not affect pKa value of an amino acid is
a) The loss of charge in the α-carboxyl and α-amino groups
b) The interactions with other peptide R groups
c) Other environmental factors
d) Molecular weight

View Answer

Answer: d [Reason:] The loss of charge in the α-carboxyl and α-amino groups, the interactions with other peptide R groups and other environmental factors can affect the pKa.

5. Which of the following is a 39-residue hormone of the anterior pituitary gland?
a) Corticotropin
b) Glucagon
c) Insulin
d) Bradykinin

View Answer

Answer: a [Reason:] Corticotropin is a 39-residue hormone of the anterior pituitary gland that stimulates the adrenal cortex.

6. The average molecular weight of an amino acid residue in a protein is about
a) 128
b) 118
c) 110
d) 120

View Answer

Answer: c [Reason:] The average molecular weight of an amino acid residue is nearer to 128. Because a molecule of water is removed to create each peptide bond, average molecular weight is 128 – 18 = 110.

7. Which of the following is not the classified form of conjugated proteins?
a) Lipoproteins
b) Glycoproteins
c) Metalloproteins
d) Complete proteins

View Answer

Answer: d [Reason:] On the basis of the chemical nature of their prosthetic groups conjugated proteins are classified into lipoproteins, glycoproteins and metalloproteins.

8. Which part of the amino acid gives it uniqueness?
a) Amino group
b) Carboxyl group
c) Side chain
d) None

View Answer

Answer: c [Reason:] Different amino acids contain different side chains which makes them unique.

9. Which of the following information is responsible to specify the three-dimensional shape of a protein?
a) The protein’s peptide bond
b) The protein’s amino acid sequence
c) The protein’s interaction with other polypeptides
d) The protein’s interaction with molecular chaperons

View Answer

Answer: b [Reason:] The amino acid sequence of a protein determines its three dimensional shape.

10. Unfolding of a protein can be termed as
a) Renaturation
b) Denaturation
c) Oxidation
d) Reduction

View Answer

Answer: b [Reason:] The proteins lose their quaternary, tertiary, secondary structure and return to its native state by denaturation process.

11. What are the following is not a factor responsible for denaturation of proteins?
a) pH change
b) Organic solvents
c) Heat
d) Charge

View Answer

Answer: d [Reason:] pH change, organic solvents and heat are the factors responsible for denaturation of proteins.

Set 3

1. Anabolism and catabolism are chemically linked in the form of
a) ADP
b) ATP
c) Phosphodiester linkage
d) ASP

View Answer

Answer: b [Reason:] Anabolism is an energy intake process where small molecules build upto large molecules whereas catabolism involves release of energy where large molecules tear down to smaller molecules.

2. Which of the following statements is false about ATP hydrolysis?
a) It is highly exergonic
b) Activation energy is relatively high
c) ∆G‘°=-30.5kJ/mol
d) ∆G‘°=30.5kJ/mol

View Answer

Answer: d [Reason:] ∆G‘° should be negative for an exergonic process.

3. An endergonic reaction
a) Proceeds spontaneously
b) Does not require activation energy
c) Releases energy
d) Requires energy

View Answer

Answer: d [Reason:] Endergonic reaction involves intake of energy.

4. An exergonic reaction
a) Proceeds spontaneously
b) Does not require activation energy
c) Releases energy
d) Requires energy

View Answer

Answer: c [Reason:] Exergonic reaction involves release of energy.

5. Phosphoryl groups are derivatives of
a) Phosphorous acid
b) Phosphoric acid
c) Acetic acid
d) Citric acid

View Answer

Answer: b [Reason:] Phosphoryl groups are derivatives of phosphoric acid.

6. Water does a nucleophilic attack on phosphate monoester producing
a) Phosphorous chloride
b) Phosphorous sulfide
c) Inorganic phosphate
d) Organic phosphate

View Answer

Answer: c [Reason:] Inorganic phosphate is produced when a nucleophilic attack is done by water on phosphate monoester.

7. The phosphate groups used during glycolysis are
a) Organic
b) Inorganic
c) Neutral
d) None

View Answer

Answer: b [Reason:] Phosphorous can only be produced from inorganic phosphate.

8. Which of the following is false about acetyl-coA?
a) It is a thioester
b) It has a large, negative standard free energy of hydrolysis
c) It contains phosphorous atom in the position occupied by an oxygen atom in oxygen esters
d) It contains sulfur atom in the position occupied by an oxygen tom in oxygen esters

View Answer

Answer: c [Reason:] Acetyl-coA is a thioester containing phosphorous atom in the position occupied by an oxygen atom in oxygen esters.

9. An example for chemical to osmotic energy conversion that occurs in living organisms
a) ATP-driven muscle contraction
b) ATP-dependent photon emission in fireflies
c) light-induced electron flow in chloroplasts
d) ATP-driven active transport across a membrane

View Answer

Answer: d [Reason:] ATP-driven muscle contraction is an example for chemical to mechanical energy conversion. ATP-dependent photon emission in fireflies is an example for chemical to electromagnetic energy conversion. Light-induced electron flow in chloroplasts is an example for electromagnetic to electrical energy conversion.

10. An example for chemical to electromagnetic energy conversion that occurs in living organisms
a) ATP-driven muscle contraction
b) ATP-dependent photon emission in fireflies
c) light-induced electron flow in chloroplasts
d) ATP-driven active transport across a membrane

View Answer

Answer: b [Reason:] ATP-driven muscle contraction is an example for chemical to mechanical energy conversion. Light-induced electron flow in chloroplasts is an example for electromagnetic to electrical energy conversion. ATP-driven active transport across a membrane is an example for chemical to osmotic energy conversion.

11. An example for chemical to mechanical energy conversion that occurs in living organisms
a) ATP-driven muscle contraction
b) ATP-dependent photon emission in fireflies
c) light-induced electron flow in chloroplasts
d) ATP-driven active transport across a membrane

View Answer

Answer: a [Reason:] ATP-dependent photon emission in fireflies is an example for chemical to electromagnetic energy conversion. Light-induced electron flow in chloroplasts is an example for electromagnetic to electrical energy conversion. ATP-driven active transport across a membrane is an example for chemical to osmotic energy conversion.

12. An example for electromagnetic to electrical energy conversion that occurs in living organisms
a) ATP-driven muscle contraction
b) ATP-dependent photon emission in fireflies
c) light-induced electron flow in chloroplasts
d) ATP-driven active transport across a membrane

View Answer

Answer: c [Reason:] ATP-driven muscle contraction is an example for chemical to mechanical energy conversion. ATP-dependent photon emission in fireflies is an example for chemical to electromagnetic energy conversion. ATP-driven active transport across a membrane is an example for chemical to osmotic energy conversion.

Set 4

1. Which of the following is an example of bacterial and yeast polysaccharide?
a) Starch
b) Glycogen
c) Cellulose
d) Dextrans

View Answer

Answer: d [Reason:] Dental plaque formed by bacteria on the surface of teeth is rich in dextrans.

2. In which of the following, glucose residues are linked by β1 &arr; 4 glycosidic bonds?
a) Amylose
b) Starch
c) Cellulose
d) Glycogen

View Answer

Answer: c [Reason:] The glucose residues in cellulose are linked by β1 &arr; 4 glycosidic bonds, in contrast to the α1 &arr; 4 bonds of amylose, starch and glycogen.

3. What is the chemical difference between cellulose and chitin?
a) Replacement of the hydroxyl group at C2 with an acetylated amino group
b) Replacement of the hydroxyl group at C3 with an acetylated amino group
c) Replacement of the hydroxyl group at C4 with an acetylated amino group
d) Replacement of the hydroxyl group at C5 with an acetylated amino group

View Answer

Answer: a [Reason:] Chitin is a linear homopolysaccharide composed of N-acetylglucosamine residues in β linkage.

4. When all the monosaccharides in a polysaccharide are same type, such type of a polysaccharide is called a
a) Glycogen
b) Homoglycan
c) Heteroglycan
d) Oligosaccharide

View Answer

Answer: b [Reason:] Homoglycan is a polysaccharide where all the monosaccharides are same type.

5. In which of the following forms, glucose is stored in plants?
a) Glycogen
b) Starch
c) Dextrin
d) Cellulose

View Answer

Answer: b [Reason:] Starch is the storage form of glucose in plants.

6. In which of the following forms, glucose is stored in liver?
a) Glycogen
b) Starch
c) Dextrin
d) Cellulose

View Answer

Answer: a [Reason:] Glucose in the form of glycogen is stored in liver and muscles.

7. Which of the following are the storage polysaccharides?
a) Glycogen
b) Cellulose
c) Chitin
d) Glucose

View Answer

Answer: a [Reason:] Starch and glycogen are known as storage polysaccharides.

8. Which of the following are the structural polysaccharides?
a) Glycogen
b) Starch
c) Chitin
d) Glucose

View Answer

Answer: c [Reason:] Chitin and cellulose are known as structural polysaccharides.

9. Which of the following is an analogous to starch?
a) Cellulose
b) Glycogen
c) Sucrose
d) Chitin

View Answer

Answer: b [Reason:] Glycogen is also known as animal starch.

10. Which of the following is not a monosaccharide with 5 carbon atoms?
a) Arabinose
b) Xylulose
c) Trehalose
d) Ribulose

View Answer

Answer: c [Reason:] Trehalose is a disaccharide.

Set 5

1. Light band has which of the following filament protein?
a) Actin
b) Myosin
c) Actin and myosin
d) None of these

View Answer

Answer: a [Reason:] Light band has actin because it is a part of thin filament.

2. Contractile protein of a muscle is
a) Troponin
b) Myosin
c) Tubulin
d) Tropomyosin

View Answer

Answer: b [Reason:] Both actin and myosin are the two contractile proteins.

3. Which of the following contractile protein of skeletal muscle involve in ATPase activity?
a) Troponin
b) Myosin
c) Tubulin
d) Tropomyosin

View Answer

Answer: b [Reason:] ATPase activity involves conversion of ATP to ADP which releases energy. Myosin involves in such type of activity.

4. The cross bridges involved in muscle contraction are located on the
a) Myosin myofilaments
b) Actin myofilaments
c) Tropomyosin
d) Dystrophin

View Answer

Answer: a [Reason:] The globular head of a myosin that projects from myosin filament is a cross bridge.

5. The contractile unit consisting of bundles of thick filaments interleaved at either end with those of thin filaments is
a) Myofibril
b) Cross bridges
c) Z band
d) Sarcomere

View Answer

Answer: d [Reason:] Sarcomere is the contractile unit consisting of bundles of thick filaments interleaved at either end with those of thin filaments.

6. Sarcomere is a part between
a) 2 I bands
b) 2 Z bands
c) 2 A bands
d) 2 H bands

View Answer

Answer: b [Reason:] Z lines are formed between adjacent sarcomeres.

7. Which of the following is the smallest division?
a) Actin
b) Fiber
c) Fibril
d) Filament

View Answer

Answer: a [Reason:] Actin, which is the part of thin filament, is the smallest division in that group.

8. Which of the following is false?
a) Actin is a thin filament
b) Myosin is a thick filament
c) The band in a myofibril is an area of thin filament
d) Functional unit of muscle is sarcomere

View Answer

Answer: c [Reason:] The band in a myofibril is an area of thick filament.

9. The connective tissue that surrounds individual fibers is
a) Fascia
b) Epimysium
c) Endomysium
d) Perimysium

View Answer

Answer: c [Reason:] Endomysium is present in between one muscle cell and other.

10. Which of the following is an invagination of the muscle cell’s sarcolemma?
a) Cisternae
b) Microtubules
c) T tubules
d) Sarcoplasmic reticula

View Answer

Answer: c [Reason:] Transverse tubules are the invaginations of the muscle cell’s sarcolemma.