Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. 3-phosphoglycerate is not the metabolic precursor for
a) Serine
b) Glycine
c) Cysteine
d) Arginine

View Answer

Answer: d [Reason:] α-ketoglutarate is the precursor for arginine.

2. Pyruvate is the precursor for
a) Alanine
b) Glutamate
c) Serine
d) Proline

View Answer

Answer: a [Reason:] α-ketoglutarate is the precursor for glutamate and proline. 3-phosphoglycerate is the precursor for serine.

3. The cyclized derivative of glutamate is
a) Proline
b) Arginine
c) Glutamine
d) Serine

View Answer

Answer: a [Reason:] Proline is the cyclized derivative of glutamate.

4. Precursor of glycine is
a) Proline
b) Glutamine
c) Serine
d) Glutamate

View Answer

Answer: c [Reason:] Precursor of glycine and cysteine is serine.

5. Which of the following is a non-essential amino acid?
a) Methionine
b) Threonine
c) Lysine
d) Cysteine

View Answer

Answer: d [Reason:] Methionine, threonine, lysine, isoleucine, valine and leucine are essential amino acids.

6. Which of the following gives rise to methionine, threonine and lysine?
a) Pyruvate
b) Glutamate
c) Aspartate
d) Serine

View Answer

Answer: c [Reason:] Pyruvate gives rise to valine and isoleucine. Glutamate gives rise to glutamine, arginine and proline. Serine gives rise to glycine and cysteine.

7. Which of the following gives rise to valine and isoleucine?
a) Pyruvate
b) Glutamate
c) Aspartate
d) Serine

View Answer

Answer: a [Reason:] Aspartate gives rise to methionine, threonine and lysine. Glutamate gives rise to glutamine, arginine and proline. Serine gives rise to glycine and cysteine.

8. Which of the following is not an aromatic amino acid?
a) Phenylalanine
b) Tyrosine
c) Tryptophan
d) Leucine

View Answer

Answer: d [Reason:] Leucine is a non-aromatic amino acid.

9. Which of the following can be formed by hydroxylation of phenylalanine?
a) Serine
b) Tyrosine
c) Tryptophan
d) Leucine

View Answer

Answer: b [Reason:] Tyrosine can be formed by hydroxylation of phenylalanine.

10. Phosphoribosyl pyrophosphate is a precursor of tryptophan and
a) Tyrosine
b) Histidine
c) Phenylalanine
d) Isoleucine

View Answer

Answer: [Reason:] Phosphoribosyl pyrophosphate is a precursor of tryptophan and histidine.

Set 2

1. An amino group donated by glutamine is attached at C-1 of PRPP, this results in
a) 5-phosphoribosylamine
b) 4-phosphoribosylamine
c) 3-phosphoribosylamine
d) 2-phosphoribosylamine

View Answer

Answer: a [Reason:] An amino group donated by glutamine is attached at C-1 of PRPP, this results in 5-phosphoribosylamine.

2. The first intermediate with a complete purine ring is
a) Inosinate
b) Formate
c) Aspartate
d) Glycine

View Answer

Answer: a [Reason:] The first intermediate with a complete purine ring is inosinate.

3. Which of the following is an important precursor in purine pathway?
a) Glycine
b) Aspartate
c) Glutamine
d) Leucine

View Answer

Answer: a [Reason:] Aspartate is important precursor in pyrimidine pathway.

4. Which of the following is an important precursor in pyrimidine pathway?
a) Glycine
b) Aspartate
c) Glutamine
d) Leucine

View Answer

Answer: b [Reason:] Glycine is important precursor in purine pathway.

5. In the first committed step of pyrimidine biosynthesis, the reaction is catalyzed by
a) Adenylate kinase
b) Aspartate transcarbamoylase
c) Dihyhroorotase
d) Cytidylate synthase

View Answer

Answer: b [Reason:] Carbamoyl phosphate reacts with aspartate to yield N-carbamoylaspartate in the first committed step of pyrimidine biosynthesis catalyzed by aspartate transcarbamoylase.

6. Phosphorylation of AMP to ADP is promoted by
a) Adenylate kinase
b) Aspartate transcarbamoylase
c) Dihyhroorotase
d) Cytidylate synthase

View Answer

Answer: a [Reason:] Phosphorylation of AMP to ADP is promoted by adenylate kinase.

7. CTP is formed from UTP by the action of
a) Adenylate kinase
b) Aspartate transcarbamoylase
c) Dihyhroorotase
d) Cytidylate synthase

View Answer

Answer: d [Reason:] CTP is formed from UTP by the action of cytidylate synthase.

8. Conversion of dUMP to dTMP is catalyzed by
a) Thymidylate synthase
b) Dihydrofolate reductase
c) Dihyhroorotase
d) Cytidylate synthase

View Answer

Answer: a [Reason:] Conversion of dUMP to dTMP is catalyzed by thymidylate synthase.

9. Adenosine deaminase deaminates adenosine to
a) Hypoxanthine
b) Inosine
c) Xanthine
d) Guanosine

View Answer

Answer: b [Reason:] Adenosine is deaminated to inosine by adenosine deaminase.

10. Which of the following is degraded to methylmalonylsemialdehyde?
a) Glutamine
b) Tyrosine
c) Thymine
d) Leucine

View Answer

Answer: c [Reason:] Thymine is degraded to methylmalonylsemialdehyde.

Set 3

1. Conversion of acetyl co-A to malonyl co-A requires which of the following?
a) NADPH
b) H2O
c) Folic acid
d) Biotin

View Answer

Answer: d [Reason:] Transcarboxylase transfers activated CO2 from biotin to acetyl co-A producing malonyl co-A.

2. The prosthetic group of acyl carrier protein is
a) 4’-phosphopantetheine
b) 3’-phosphopantetheine
c) 2’-phosphopantetheine
d) 1’-phosphopantetheine

View Answer

Answer: a [Reason:] Acyl protein carrier (ACP) is a small protein containing the prosthetic group 4’-phosphopantetheine.

3. Which of the following carries acyl groups in thio-ester linkage?
a) Acyl carrier protein
b) Acetyl co-A ACP transacetylase
c) Enoyl-ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase

View Answer

Answer: a [Reason:] Acetyl co-A ACP transacetylase transfers acyl group from co-A to cys residue of KS. β-ketoacyl ACP synthase condenses acyl and malonyl groups. Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP.

4. Which of the following transfers acyl group from co-A to cys residue of KS?
a) Acyl carrier protein
b) Acetyl co-A ACP transacetylase
c) Enoyl-ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase

View Answer

Answer: b [Reason:] β-ketoacyl ACP synthase condenses acyl and malonyl groups. Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP. Acyl carrier protein carries acyl groups in thio-ester linkage.

5. Which of the following condenses acyl and malonyl groups?
a) Acyl carrier protein
b) Acetyl co-A ACP transacetylase
c) β-ketoacyl ACP synthase
d) Malonyl co-A ACP transferase

View Answer

Answer: c [Reason:] Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP. Acyl carrier protein carries acyl groups in thio-ester linkage. Acetyl co-A ACP transacetylase transfers acyl group from co-A to cys residue of KS.

6. Which of the following transfers malonyl group from co-A to ACP?
a) Acyl carrier protein
b) Acetyl co-A ACP transacetylase
c) Enoyl-ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase

View Answer

Answer: d [Reason:] Acyl carrier protein carries acyl groups in thio-ester linkage. Acetyl co-A ACP transacetylase transfers acyl group from co-A to cys residue of KS. β-ketoacyl ACP synthase condenses acyl and malonyl groups.

7. Which of the following reduces β-keto group to β-hydroxyl group?
a) β-ketoacyl ACP reductase
b) β-hydroxyacyl ACP dehydratase
c) Enoyl ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase

View Answer

Answer: a [Reason:] β-hydroxyacyl ACP dehydratase removes H2O from β-hydroxyl ACP, creating double bond. Enoyl ACP reductase reduces double bond, forming saturated acyl ACP. Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP.

8. Which of the following removes H2O from β-hydroxyl ACP, creating double bond?
a) β-ketoacyl ACP reductase
b) β-hydroxyacyl ACP dehydratase
c) Enoyl ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase

View Answer

Answer: b [Reason:] Enoyl ACP reductase reduces double bond, forming saturated acyl ACP. Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP. β-Ketoacyl ACP reductase reduces β-keto group to β-hydroxyl group.

9. Which of the following reduces double bond, forming saturated acyl ACP?
a) β-ketoacyl ACP reductase
b) β-hydroxyacyl ACP dehydratase
c) Enoyl ACP reductase
d) Malonyl co-A ACP transferase

View Answer

Answer: c [Reason:] Malonyl co-A ACP transferase transfers malonyl group from co-A to ACP. β-Ketoacyl ACP reductase reduces β-keto group to β-hydroxyl group. β-Hydroxyacyl ACP dehydratase removes H2O from β-hydroxyl ACP, creating double bond.

10. Which of the following converts PGH2 to thromboxane A2?
a) Enoyl-ACP reductase
b) β-ketoacyl ACP reductase
c) Cyclooxygenase
d) Thromboxane synthase

View Answer

Answer: d [Reason:] Thromboxane synthase present in blood platelets converts PGH2 to thromboxane A2.

Set 4

1. Displacement of CMP through nucleophilic attack by the hydroxyl group of serine yields
a) Phosphatidyl serine
b) Phosphatidyl glycerol 3-phosphate
c) Phosphatidyl glycerol
d) Phosphatidylethanolamine

View Answer

Answer: a [Reason:] Displacement of CMP through nucleophilic attack by the hydroxyl group of serine yields phosphatidyl serine.

2. Displacement of CMP through nucleophilic attack by the hydroxyl group of C-1 hydroxyl of glycerol 3-phosphate yields
a) Phosphatidyl serine
b) Phosphatidyl glycerol 3-phosphate
c) Phosphatidyl glycerol
d) Phosphatidylethanolamine

View Answer

Answer: b [Reason:] Displacement of CMP through nucleophilic attack by the hydroxyl group of C-1 hydroxyl of glycerol 3-phosphate yields phosphatidyl glycerol 3-phosphate.

3. Molecular formula of cholesterol is
a) C27H45OH
b) C28H45OH
c) C29H45OH
d) C23H45OH

View Answer

Answer: a [Reason:] C27H45OH is the molecular formula of cholesterol.

4. Which of the following is involved in the bio-signaling pathway that includes membrane turnover and exocytosis?
a) Phosphatidylinositol
b) Phosphatidyl glycerol
c) Myoinositol
d) Phosphatidyl glycerol and myoinositol

View Answer

Answer: a [Reason:] Phosphatidylinositol is involved in the bio-signaling pathway that includes membrane turnover and exocytosis.

5. The precursor of eicosanoids in human is
a) Ceramide
b) Arachidonic acid
c) Cholesterol
d) Squaline

View Answer

Answer: b [Reason:] The precursor of eicosanoids in human is arachidonic acid.

6. Which of the following is the simplest hydrophilic moiety present in membrane lipids?
a) Glucose
b) Amino group
c) Hydroxyl group
d) Phosphate group

View Answer

Answer: c [Reason:] Hydroxyl group is the simplest hydrophilic moiety present in membrane lipids.

7. Which of the following is considered as the structural parent of all sphingolipids?
a) Sphingosine
b) Ceramide
c) Lecithin
d) Sphyngomylein

View Answer

Answer: b [Reason:] N-acyl fatty acid derivative of sphingosine at C2 is called ceramide, which forms the backbone of sphingolipids.

8. The most complex sphingolipid is
a) Cerebroside
b) Gangleoside
c) Globoside
d) Ceramide

View Answer

Answer: b [Reason:] Gangleosides have the most complex structure.

9. Phosphatidylserine is derived only from
a) Phosphatidylethanolamine
b) Phosphatidyl glycerol
c) Phosphatidyl choline
d) CDP-diacylglycerol

View Answer

Answer: a [Reason:] Decarboxylation of phosphatidylserine produces phosphatidylethanolamine.

10. Cerebroside is also called as
a) Sphingomyelin
b) N-acylsphingosine
c) Sphinganine
d) Gangliosides

View Answer

Answer: a [Reason:] Cerebroside is also called as sphigomyelin.

Set 5

1. Which of the following is not true regarding synthesis of triacyl glycerol in adipose tissue?
a) Phosphatidate is hydrolyzed
b) Glycerol 3-phosphate dehydrogenase plays an important role
c) Glycerol kinase plays an important role
d) It is synthesized from dihydroxyacetone phosphate

View Answer

Answer: c [Reason:] The enzyme glycerol kinase has no role to play in the synthesis of triacyl glycerol.

2. Hydrolysis of phosphatidic acid by phosphatidic acid phosphatase yields
a) 1, 2-diacylglycerol
b) 1, 3-diacylglycerol
c) 1, 4-diacylglycerol
d) 1, 5-diacylglycerol

View Answer

Answer: a [Reason:] In the pathway to triacylglycerols, phosphatidic acid is hydrolyzed by phosphatidic acid phosphatase to form a 1, 2-diacylglycerol.

3. In animal tissues, triacylglycerols and glycerophospholipids share two precursors
a) Fatty acyl co-A and L-glycerol 3-phosphate
b) L-glycerol 3-phosphate and L-glycerol 2-phosphate
c) Diacylglycerol 3-phosphate and L-glycerol 3-phosphate
d) L-glycerol 3-phosphate and diacylglycerol 2-phosphate

View Answer

Answer: a [Reason:] In animal tissues, triacylglycerols and glycerophospholipids share two precursors fatty acyl co-A and L-glycerol 3-phosphate.

4. Which of the following is more commonly called phosphatidic acid?
a) Diacylglycerol 3-phosphate
b) Fatty acyl co-A
c) L-glycerol 3-phosphate
d) L-glycerol 2-phosphate

View Answer

Answer: a [Reason:] Diacylglycerol 3-phosphate is more commonly called phosphatidic acid or phosphatidate.

5. Where does triacylglycerol form?
a) Liver
b) Kidneys
c) Adipose tissue
d) Heart

View Answer

Answer: a [Reason:] Triacylglycerol formed in the liver is transported in the blood back to adipose tissue.

6. In adipose tissue, glyceroneogenesis couples with
a) Reesterification
b) Esterification
c) Glycolysis
d) Phosphorylation

View Answer

Answer: a [Reason:] In adipose tissue, glyceroneogenesis coupled with reesterification of free fatty acids controls the rate of fatty acid release to the blood.

7. Which of the following class of drugs reduce the levels of fatty acids circulating in the blood?
a) Thiazolidinediones
b) Amphetamines
c) Cathinones
d) Synthetic cannabinoids

View Answer

Answer: a [Reason:] Thiazolidinediones reduce the levels of fatty acids circulating in the blood and increase sensitivity to insulin.

8. The higher activity of which of the following enzymes leads to increased synthesis of the precursors of glyceroneogenesis
a) PEP carboxykinase
b) Acyl transferase
c) Acyl co-A synthase
d) Phosphatidic acid phosphatase

View Answer

Answer: a [Reason:] The higher activity of PEP carboxykinase leads to increased synthesis of the precursors of glyceroneogenesis.

9. Dihydroxyacetone phosphate precursor of glycerol 3-phosphate is derived from
a) Glycerol
b) Triacylglycerol
c) Glycerol 3-phosphate
d) Pyruvate

View Answer

Answer: d [Reason:] Dihydroxyacetone phosphate precursor of glycerol 3-phosphate is derived from pyruvate via glyceroneogenesis.

10. Biological steroid derived from cholesterol is
a) Clenbuterol
b) Cortisol
c) Winstrol
d) Dianabol

View Answer

Answer: b [Reason:] Biological steroid derived from cholesterol is cortisol.