Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In a four stroke engine each cylinder has
a) One valve
b) Two valves
c) Three valves
d) Four valves

View Answer

Answer: b [Reason:] A four stroke engine cylinder has one intake and one exhaust valve.

2. In a diesel engine the fuel injection pressure is in the range
a) 100 to 170 atm
b) 60 to 70 atm
c) 30 to 40 atm
d) 20 to 25 atm

View Answer

Answer: a [Reason:] The pressure of fuel injection is very high for a diesel engine.

3. The valve is opened as the cam lobe on the cam raises the
a) Bearing
b) Piston
c) Valve lifter
d) Valve seat

View Answer

Answer: c [Reason:] Valve opens when valve lifter is raised.

4. Exhaust valve temperature is about
a) 35 degree celsius
b) 100 degree celsius
c) 150 degree celsius
d) 500 degree celsius

View Answer

Answer: d [Reason:] The temperature of the exhaust valve is of the order of 500 degree celsius.

5. The size of the engine intake valve is
a) Same as that of exhaust valve
b) Smaller than that of exhaust valve
c) Larger than that of exhaust valve
d) Does not depend upon the size of exhaust valve

View Answer

Answer: b [Reason:] The exhaust valve is made bigger in size than the intake valve.

6. The device used to measure the clearance between the valve and tappet of an IC Engine is
a) Feeler gauge
b) Snap gauge
c) Slip gauge
d) Micrometer

View Answer

Answer: a [Reason:] A Feeler gauge is used to measure the clearance.

7. The purpose of valve clearance is to
a) Allow the valve to expand
b) Allow the sliding of valve in the guide
c) Ensure that the valve closes fully
d) Ensure that the crankshaft is free to rotate

View Answer

Answer: c [Reason:] Valve clearance ensures that valve closes completely.

8. The opening and closing of a valve is respectively done by
a) A cam and a spring
b) A spring and a cam
c) Gas pressure and cam
d) Cylinder vacuum and spring

View Answer

Answer: a [Reason:] An engine valve is opened by a cam and closed by a spring.

9. On modern four stroke engines the exhaust valve opens just
a) Before TDC
b) After TDC
c) Before BDC
d) After BDC

View Answer

Answer: c [Reason:] Exhaust valve opens before the piston reaches Bottom Dead Centre.

10. On modern four stroke engines the inlet valve opens just
a) Before TDC
b) After TDC
c) Before BDC
d) After BDC

View Answer

Answer: a [Reason:] Inlet valve opens before the piston reaches Top Dead Centre.

11. A relief valve is fitted to the main oil gallery of an engine. The purpose of this valve is to
a) Limit the maximum oil pressure
b) Open when the oil is hot
c) Maintain the supply if the gallery becomes blocked
d) Stop the oil flow to the bearings

View Answer

Answer: A relief valve limits the maximum oil pressure.

Set 2

1. In an automobile engine the temperature of the piston will be more at
a) The crown of the piston
b) The skirt of the piston
c) The piston walls
d) The piston rings

View Answer

Answer: a [Reason:] The crown of the engine experiences the highest temperature.

2. The firing order in case of four cylinder inline engines is usually
a) 1-2-4-3
b) 1-3-4-2
c) 1-4-3-2
d) Either 1-3-4-2 or 1-4-3-2

View Answer

Answer: d [Reason:] The firing order of these engines can be either 1-3-4-2 or 1-4-3-2.

3. In case of four cylinder opposed cylinder engines the firing order is
a) 1-4-3-2
b) 1-3-4-2
c) 1-2-3-4
d) 1-2-4-3

View Answer

Answer: a [Reason:] The firing order in these engines is 1-4-3-2.

4. In case of four cylinder inline engine the number of firing strokes in one revolution of crank is
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] In a four cylinder engine the number of firing strokes for one revolution of crank is two.

5. In four cylinder engines the ignition advance depends on
a) Quality of fuel
b) Engine speed
c) Cylinder dimensions
d) Quality of fuel and engine speed

View Answer

Answer: d [Reason:] Ignition advance depends on both quality of fuel and engine speed.

6. Ignition advance is expressed in terms of
a) Crank angle
b) Millimetres of piston travel before TDC
c) Time in milli seconds
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Ignition advance can be expressed in terms of any of the following.

7. In internal combustion engine the approximate percentage of the combustion heat that passes to the cylinder walls is
a) 5%
b) 10%
c) 30%
d) 60%

View Answer

Answer: c [Reason:] Approximately 30% of heat passes to the cylinder walls.

8. In a four stroke S.I engine the exhaust valve usually opens
a) At BDC
b) 35 degree to 60 degree before BDC
c) 35 degree to 60 degree after BDC
d) 10 degree to 20 degree before BDC

View Answer

Answer: b [Reason:] Exhaust valve opens at 35 degree to 60 degree before BDC.

9. In S.I engine the intake valve closes
a) At BDC
b) At TDC
c) 25 degree to 84 degree after BDC
d) 10 degree to 20 degree before TDC

View Answer

Answer: c [Reason:] The intake valve closes at 25 degree to 84 degree after BDC.

10. In a diesel engine the pressure during combustion may increase to a range at
a) 10-15 atm
b) 15-20 atm
c) 20-30 atm
d) 55-75 atm

View Answer

Answer: d [Reason:] Pressure can increase as high as 55 to 75 atm during combustion in diesel engine.

11. In a diesel engine the temperature of gases under full load may be of the order of
a) 550-650 degree Celsius
b) 200-300 degree Celsius
c) 150-200 degree Celsius
d) 100 degree Celsius

View Answer

Answer: a [Reason:] Temperature under full load may be as high as 550 to 650 degree Celsius.

12. The fuel is injected into the cylinder in diesel engine when the piston is
a) Exactly at TDC after compression stroke
b) Exactly at the BDC before compression stroke
c) Approaching TDC during compression stroke
d) Approaching TDC during exhaust stroke

View Answer

Answer: c [Reason:] Fuel is injected when piston is approaching TDC during compression stroke.

13. A single cylinder four stroke engine is rotating at 2000 rpm. The number of power strokes occuring in one minute is
a) 500
b) 1000
c) 2000
d) 4000

View Answer

Answer: b [Reason:] For every two revolutions one cylse is completed in a four stroke engine. If speed is 2000 rpm then number of complete cycles per minute is 1000.

14. The pressure in an engine cylinder is less than atmospheric pressure when the engine is performing which stroke
a) Suction
b) Compression
c) Power
d) Exhaust

View Answer

Answer: a [Reason:] During suction stroke the inside pressure is less than atmospheric pressure.

15. The angle in degrees moved by the crankshaft of a four cylinder engine between firing impulses is
a) 90
b) 180
c) 360
d) 720

View Answer

Answer: b [Reason:] As engines are alternately fired so the angle moved by crankshaft decreases to 180 between firing impulses.

Set 3

1. Two door and four door type automobiles are classified as
a) Sedan
b) Convertible
c) Special purpose vehicles
d) Pick ups

View Answer

Answer: a [Reason:] 2 door and 4 door type vehicles are classified as Sedan.

2. Which of these falls under LMV(Light Motor Vehicle) category based on capacity?
a) Motorbikes
b) Cars
c) Buses
d) Trains

View Answer

Answer: b [Reason:] Cars and jeeps are Light Motor Vehicles based on their capacity.

3. Most of the ______________ vehicles have automatic transmission.
a) Indian
b) Japanese
c) American
d) British

View Answer

Answer: c [Reason:] Most american vehicles are of automatic transmission type.

4. A delivery van falls under the category of which type of vehicles.
a) Heavy passenger vehicles
b) Light passenger vehicles
c) Heavy goods vehicles
d) Light goods vehicles

View Answer

Answer: d [Reason:] A delivery van is a light goods vehicle.

5. Load per axle for a vehicle can be reduced by which of the following methods.
a) By increasing distance between the axles
b) By increasing the number of tyres
c) By increasing the number of axles
d) By decreasing the length of an axle

View Answer

Answer: c [Reason:] Load per axle can be reduced by increasing the number of axles.

6. Abbreviation HEVs stands for what
a) Highly Efficient Vehicles
b) Hybrid Electric Vehicles
c) Highly Economic Vehicles
d) Highly Engineered Vehicles

View Answer

Answer: b [Reason:] Hybrid Electric Vehicles are also known as HEVs.

7. Abbreviation SUVs stands for what
a) Supply Unit Vehicles
b) Sub-urban Utility Vehicles
c) Short Urban Vehicles
d) Super Utility Vehicles

View Answer

Answer: b [Reason:] SUVs stands for Sub-urban Utility Vehicles.

8. A Cabriolet is a convertible car with how many seats
a) 2
b) 6
c) 4
d) 8

View Answer

Answer: c [Reason:] A four seater convertible car is also known as a Cabriolet.

9. BMW is a leading German engine and automobile manufacturing company. Here BMW is an abbreviation for
a) British Motor Works
b) Bayerische Motoren Werke
c) Bayerische Machine Werke
d) Bright Motor Works

View Answer

Answer: b [Reason:] The full form of BMW is Bayerische Motoren Werke.

10. Which one of these is a Sports car?
a) Honda S2000
b) Mercedes-Benz S-Class
c) Audi A6
d) Porsche 911

View Answer

Answers: d [Reason:] Porsche 911 a sports car.

Set 4

1. In a Otto cycle engine, combustion occurs at
a) Constant pressure
b) Constant temperature
c) Constant volume
d) Constant heat

View Answer

Answer: c [Reason:] Combustion process in a Otto cycle engine occurs at constant volume.

2. In a Diesel cycle engine, combustion occurs at
a) Constant pressure
b) Constant temperature
c) Constant volume
d) Constant heat

View Answer

Answer: a [Reason:] Combustion in a Diesel cycle engine occurs at constant pressure.

3. Heat rejection in diesel cycle is at
a) Constant pressure
b) Constant volume
c) Constant temperature
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Heat rejection in diesel cycle occurs at constant volume.

4. In a four stroke ic engine the number of strokes covered for one complete crankshaft revolution is
a) 4
b) 2
c) 1
d) 0.5

View Answer

Answer: b [Reason:] For a 4 stroke engine, piston covers 2 strokes for one complete crankshaft revolution.

5. Which stroke for a 4-stroke ic engine is considered as the working or power stroke
a) Suction stroke
b) Compression stroke
c) Expansion stroke
d) Exhaust stroke

View Answer

Answer: c [Reason:] Expansion stroke is the working stroke.

6. The valves of an ic engine are made to open and close slowly to
a) Increase the engine efficiency
b) Decrease the fuel consumption
c) Allow engine to cool in the meantime
d) Provide silent operation under high speed conditions

View Answer

Answer: d [Reason:] The valves are made to open and close slowly to provide silent operation under high speed conditions.

7. Which of these is not an assumption made in deriving the formula for air standard of Otto cycle
a) There is no heat loss during the cycle
b) The compression and expansion are isothermal
c) The heating and cooling strictly take place at constant volume
d) The suction and exhaust take place at atmospheric pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] Compression and expansion are assumed strictly adiabatic in a Otto cycle.

8. Higher efficiency in Otto cycle can be achieved by
a) Increasing the compression ratio
b) Decreasing the compression ratio
c) Keeping the compression ratio constant
d) Efficiency does not depend on compression ratio

View Answer

Answer: a [Reason:] Higher efficiency can be achieved by increasing the compression ratio.

9. The expansion process in diesel engine is
a) Isothermal
b) Adiabatic
c) Isobaric
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Adiabatic expansion occurs in diesel cycle.

10. In two-stroke cycle engines, what replaces valves of a four-stroke engine
a) Fins
b) Notches
c) Ports
d) Tubes

View Answer

Answer: c [Reason:] Valves are replaced by ports in two-stroke cycle engines.

Set 5

1. The transmission system transmits _________ from engine to wheels.
a) Speed
b) Power
c) Current
d) Pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] The basic function of the transmission system is to transmit power from engine to wheels.

2. Which of the following is not a part of the transmission system
a) Clutch
b) Axles
c) Wheels
d) Gear box

View Answer

Answer: c [Reason:] Wheels are considered a part of the automobile chassis.

3. The loads supported by an automobile frame are
a) Weight of the body, passengers and cargo loads
b) Torque from engine and transmission
c) Sudden impacts from collisions
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Supporting all the above mentioned loads is a basic function of an automobile frame.

4. An automobile chassis does not include which one of the following parts
a) Shock absorbers
b) Steering system
c) Differential
d) Brakes

View Answer

Answer: c [Reason:] A ‘differential’ is a component of the transmission system.

5. The electrical system of an automobile contains which of the following
a) Battery
b) Alternators
c) Lighting systems
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Battery, alternators and lighting systems are the major electrical components of an automobile.

6. Which of these were or are used in automobiles to provide suspension.
a) Leaf springs
b) Coil springs
c) Torsion bars
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the three mentioned are types of suspension systems.

7. What are ‘Air Dams’
a) Spoilers at the front of a vehicle
b) Spoilers at the rear of a vehicle
c) Spoilers at the sides of a vehicle
d) Spoilers at the top of a vehicle

View Answer

Answer: a [Reason:] Spoilers at the front of a vehicle are known as Air Dams.

8. What are ‘Wings’ of a vehicle
a) Spoilers at the front of a vehicle
b) Spoilers at the rear of a vehicle
c) Spoilers at the sides of a vehicle
d) Spoilers at the top of a vehicle

View Answer

Answer: b [Reason:] Spoilers located at the rear of a vehicle are known as Wings.

9. The lid that covers the engine top in a car and situated at the front is called ________
a) Gill
b) Softtop
c) Bonnet
d) Spoiler

View Answer

Answer: c [Reason:] The hinged lid covering the engine is called ‘Bonnet’ or ‘hood’.

10. An upraised part on the hood which directs the air flow into the engine compartment is called
a) Spoiler
b) Hotpipe
c) Hood scoop
d) Wings

View Answer

Answer: c [Reason:] Hood scoop makes a channel of air to flow into the engine compartment.

11. Why ‘Bumpers’ are used in cars
a) To reduce the impact in case of low speed collisions
b) To improve the aerodynamics of a car
c) To increase the engine performance
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Bumpers reduce the impact of collision and save the passengers from getting injured.

12. The central portion of the wheel is called
a) Rim
b) Scale
c) Hub
d) Axle

View Answer

Answer: c [Reason:] The central portion of the wheel is called ‘hub’.

13. A _____ is a horizontal surface at the back of a car and serves as a lid to the trunk.
a) Trunktop
b) Deck
c) Hood
d) Backlight

View Answer

Answer: b [Reason:] The component that serves as a lid on the trunk is called ‘Deck’.

14. A ‘bucket seat’ can accomodate how many persons
a) One
b) Two
c) Four
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A bucket seat can accomodate only a single passenger.

15. ‘Head restraints’ are an
a) Automotive style feature
b) Automotive safety feature
c) Automotive performance feature
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Head restraints are safety features that protect the vertibral column of the passengers during collisions.