Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Lubricating grease is a solid to semi-solid dispersion of a thickening agent in liquid lubricant.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

2. Greases perform better than oils under conditions requiring
a) high bearing loads and shock loads
b) slow journal speed
c) temperature extremes
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Greases perform better than oils under conditions requiring a) high bearing loads and shock loads b) slow journal speed c) temperature extremes d) cleanliness or avoidance of splash e) minimum attention f) a seal against external contaminants g) large bearing clearances.

3. Greases perform better than oils under conditions requiring
a) cleanliness or avoidance of splash
b) minimum attention
c) a seal against external contaminants
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Greases perform better than oils under conditions requiring a) high bearing loads and shock loads b) slow journal speed c) temperature extremes d) cleanliness or avoidance of splash e) minimum attention f) a seal against external contaminants g) large bearing clearances.

4. The various types of greases used for lubrication are
a) calcium soap greases
b) sodium soap greases
c) aluminium soap greases
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The various types of greases used for lubrication are a) calcium soap greases b) sodium soap greases c) aluminium soap greases d) mixed soap greases e) barium soap greases f) lithium soap greases g) pure petroleum greases.

5. Wet sump lubrication system employ a large capacity oil sump at the base of crank chamber, from which the oil is drawn by a low pressure oil pump and delivered to various parts.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

6. Splash system is suitable for high and medium speed engines having moderate bearing load pressures.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, splash system is suitable for low and medium speed engines having moderate bearing load pressures.

7. Semi pressure system is a combination of splash and pressure systems.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

8. Semi pressure system does not enables higher bearing loads and engine speeds to be employed as compared to splash system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Semi pressure system enables higher bearing loads and engine speeds to be employed as compared to splash system.

9. In full pressure system, oil from oil sump is pumped under pressure to the various parts requiring lubrication.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

10. Full pressure sump lubrication system is generally adopted for high capacity engines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Dry sump lubrication system is generally adopted for high capacity engines.

Set 2

1. The properties of lubricants are
a) viscosity
b) flash point
c) fire point
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The properties of lubricants are a) viscosity b) flash point c) fire point d) cloud point e) pour point f) corrosion g) physical stability h) neutralisation number i) film strength j) oiliness k) emulsification l) chemical stability m) adhesiveness n) specific gravity.

2. ____________ is the ability of the oil to resist internal deformation due to mechanical stresses.
a) Viscosity
b) Flash point
c) Fire point
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Viscosity is the ability of the oil to resist internal deformation due to mechanical stresses and hence it is a measure of the ability of the oil film to carry a load.

3. A more viscous oil can carry a greater load, but it will offer great friction to sliding movement of the one bearing surface over the other.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

4. Viscosity varies with the temperature and hence if a surface to be lubricated is normally at high temperature it should be supplied with oil of a higher viscosity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

5. The viscosity is measured by
a) barometer
b) thermometer
c) viscosimeter
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The viscosity is measured by viscosimeter.

6. A high viscosity index indicates relatively ____________ changes in viscosity of the oil with the temperature.
a) larger
b) smaller
c) constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

7. Pour point is the lowest temperature at which the lubricating oil will flash when a small flame is passed across its surface.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, flash point is the lowest temperature at which the lubricating oil will flash when a small flame is passed across its surface.

8. The flash point of the oil should be sufficiently high so as to avoid flashing of oil vapours at the temperatures occurring in common use.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

9. ____________ is the lowest temperature at which the oil burns continuously.
a) Viscosity
b) Flash point
c) Fire point
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Fire point is the lowest temperature at which the oil burns continuously while viscosity is the ability of the oil to resist internal deformation due to mechanical stresses.

10. ____________ is the lowest temperature at which the lubricating oil will pour.
a) Viscosity
b) Pour point
c) Fire point
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Pour point is the lowest temperature at which the lubricating oil will pour while fire point is the lowest temperature at which the oil burns continuously and viscosity is the ability of the oil to resist internal deformation due to mechanical stresses.

Set 3

1. The ____________ are obtained from the residual mass left during crude petroleum distillation.
a) fatty oils
b) synthetic lubricants
c) mineral lubricating oils
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

2. Parafins crudes generally give a lower yield of lubricating oils than napthenic crudes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, parafins crudes generally give a higher yield of lubricating oils than napthenic crudes.

3. In mineral lubricating oils, bubble towers are used for fractionalisation of oil into two or three fractions of different viscosities.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

4. Fatty oils from animal and vegetable origin are sometimes used alone but are frequently mixed with mineral oils.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b

5. Olive oil is employed for lubricating textile machinery.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Olive oil is employed for lubricating textile machinery, as it can be easily washed out from cloth without leaving any stain.

6. Lard oil is used for making lubricants for railway engines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Rapeseed oil is used for making lubricants for railway engines.

7. Rapeseed oil is used for producing lubricants for internal combustion engines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Lard oil is used for producing lubricants for internal combustion engines.

8. Caster oil is usually compounded with heavy mineral oils for making extreme pressure lubricants.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

9. The types of synthetic lubricants are
a) dibasic acid esters
b) organo-phosphate esters
c) silicate esters
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The types of synthetic lubricants are a) dibasic acid esters b) organo-phosphate esters c) silicate esters d) silicin polymers e) polyglycolethers and related compounds f) fluorinated and chlorinated hydrocarbon compounds.

10. The types of synthetic lubricants are
a) silicin polymers
b) polyglycolethers and related compounds
c) fluorinated and chlorinated hydrocarbon compounds
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The types of synthetic lubricants are a) dibasic acid esters b) organo-phosphate esters c) silicate esters d) silicin polymers e) polyglycolethers and related compounds f) fluorinated and chlorinated hydrocarbon compounds.

Set 4

1. Cyanuric acid is a ____________ solid material that sublimes in the exhaust flow.
a) high-cost
b) low-cost
c) unpredictable
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Cyanuric acid is a low-cost solid material in comparison to other chemicals that sublimes in the exhaust flow.

2. ____________ are materials that absorb selected molecular compounds and catalyze chemical reactions.
a) Catalysts
b) Chromium
c) Zeolite
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Zeolite are materials that absorb selected molecular compounds and catalyze chemical reactions, while catalysts are not material and also chromium does not serve the purpose of absorption.

3. ____________ is collected during engine startup time, when the catalytic converter is cold, and then later released back into the exhaust flow when the converter is hot.
a) HC
b) CO
c) CO2
d) H2O

View Answer

Answer: a [Reason:] Only HC is collected during engine startup time, when the catalytic converter is cold, and then later released back into the exhaust flow when the converter is hot and no any other gases.

4. A ____________ reduction of cold-start HC has been achieved.
a) 20%
b) 30%
c) 35%
d) 40%

View Answer

Answer: c [Reason:] Till now only 35% reduction of cold-start HC has been achieved.

5. H2 emissions occur under ____________ operating conditions.
a) rich
b) lean
c) constant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Only H2 emissions occurs when the operating conditions are rich.

6. Exhaust gas recycle is done by ducting some of the exhaust flow back into the intake system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Exhaust gas recycle is done by ducting some of the exhaust flow back into the intake system, usually immediately after the throttle.

7. The amount of flow in EGR, can be as high as ____________ of the total intake.
a) 20%
b) 30%
c) 35%
d) 40%

View Answer

Answer: b

8. EGR combines with the exhaust residual left in the cylinder from the previous cycle to effectively reduce the ____________ combustion temperature.
a) minimum
b) maximum
c) unpredictable
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] EGR combines with the exhaust residual left in the cylinder from the previous cycle to effectively reduce the maximum combustion temperature as during exhaust the temperature is very high.

9. The flow rate of EGR is not controlled by the Engine management system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The flow rate of EGR is only controlled by the Engine management system.

10. ____________ in EGR results in some cycle partial burns and, in the extreme, total misfires.
a) Decrease
b) Increase
c) Consistency
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When there is an increase in EGR it results in some cycle partial burns and, in the extreme, total misfires.

Set 5

1. The function of the ignition system is to _____________ the flame propagation process.
a) stop
b) initiate
c) balance
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

2. The total enthalpy required to cause the flame to be self sustaining and promote ignition, is given by the product of the surface area of the spherical flame and the enthalpy per unit area.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

3. A spark can be caused by applying a sufficiently low voltage between two electrodes separated by a gap.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, a spark can be caused by applying a sufficiently high voltage between two electrodes separated by a gap.

4. An ignition process obeys the law of
a) conservation of mass
b) conservation of energy
c) conservation of momentum
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] An ignition process obeys the law of conservation of energy as energy is only produced there.

5. The pressure, temperature and density of the mixture between the spark plug electrodes have a considerable influence on the __________ required to produce a spark.
a) voltage
b) current
c) mass
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The pressure, temperature and density of the mixture between the spark plug electrodes have a considerable influence on the voltage required to produce a spark and mass and current are dependent on voltage.

6. If the spark energy exceeds 40 mJ and the duration is longer than 0.5 ms, reliable ignition is obtained.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

7. If the resistance of the deposits on the spark plug electrodes is sufficiently high, the loss of electrical energy through these deposits may prevent the spark discharge.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

8. As air is poor conductor of electricity an air gap in an electric circuit acts as a high
a) conductor
b) resistance
c) ignition
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As air is poor conductor of electricity, due to this an air gap in an electric circuit acts as a high resistance and conductor and ignition are required before conduction.

9. A spark is produced to ignite a homogeneous air fuel mixture in the combustion chamber of an engine, it is called spark ignition system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

10. An ignition system should provide a good spark between the _____________ of the plugs at the correct timing.
a) cathodes
b) anodes
c) electrodes
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] An ignition system should provide a good spark between the electrodes of the plugs at the correct timing as only electrodes are used in ignition system and cathodes and anodes are used in battery.

11. An ignition system should function efficiently over the entire range of engine speed.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

12. An ignition system should be heavy, effective and reliable in service.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, an ignition system should be light, effective and reliable in service.

13. An ignition system should be compact and easy to maintain.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

14. An ignition system should be cheap and convenient to handle.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

15. The interference from the low voltage source should not affect the functioning of the radio and television receivers inside an automobile.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, the interference from the high voltage source should not affect the functioning of the radio and television receivers inside an automobile.