Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The operation of an engine depends on the level of gasoline in the ____________ inside the carburettor.
a) tank
b) float chamber
c) ignition chamber
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The operation of an engine depends on the level of gasoline in the float chamber inside the carburettor and not in the tank or ignition chamber.

2. The evaporation of gasoline causes the loss of ____________ from the carburettor.
a) gasoline
b) water
c) vapour
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Obviously gasoline is there in the carburettor, hence evaporation of gasoline causes the loss of gasoline from the carburettor.

3. The operation of the purge control valve is taken care of by the exhaust ____________ pressure.
a) front
b) back
c) middle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The operation of the purge control valve is taken care of by the exhaust back pressure as there is no middle or front exhaust pressure existence.

4. Under idling conditions the fuel supply is cut off to reduce the level of
a) CO
b) CO2
c) HC
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] When the fuel supply is cut off under the idling conditions it is mainly to reduce the level of HC.

5. A vent valve is provided for the carburettor for the flow of
a) fuel vapours
b) water
c) air
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A vent valve is provided for the carburettor for the flow of fuel vapours as only fuel is of importance in the carburettor.

6. Adsorption refers to the process of trapping of the gasoline vapours by the activated charcoal particles filled inside the canister.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Adsorption is defined as the process of trapping of the gasoline vapours by the activated charcoal particles filled inside the canister.

7. Purging is the process by which the gasoline vapours are removed from the charcoal particles inside the
a) float chamber
b) tank
c) canister
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Purging is the process by which the gasoline vapours are removed from the charcoal particles inside the canister and float chamber and tank are not a part of it and the charcoal particles are there in the canister.

8. A charcoal canister is used for trapping gasoline vapours.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For trapping gasoline vapours, a charcoal canister is used.

9. Charcoal canister is also called ____________ canister.
a) vapour
b) carbon
c) fuel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Charcoal is a form of carbon so Charcoal canister is also called carbon canister.

10. Fuel vapours from the float chamber of the carburettor enter into the canister through the ____________ passage.
a) right end
b) left inlet
c) left end
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The passage of fuel vapours from the float chamber of the carburettor to the canister is through the left end passage only.

Set 2

1. ____________ is the property which enables oil to spread over and adhere to the surface of the bearing.
a) Oiliness
b) Pour point
c) Fire point
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Oiliness is the property which enables oil to spread over and adhere to the surface of the bearing and pour point is the lowest temperature at which the lubricating oil will pour while fire point is the lowest temperature at which the oil burns continuously.

2. A lubricant should not corrode the working parts and it must retain its properties even in the presence of foreign matter and additives.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

3. A lubricating oil, when mixed with water is emulsified and loses its lubricating property.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

4. The emulsification number is an index of the tendency of an oil to emulsify with water.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

5. A lubricating oil need not be stable physically at the lowest and highest temperatures between which the oil is to be used.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, a lubricating oil must be stable physically at the lowest and highest temperatures between which the oil is to be used.

6. At the lowest temperature there should separation of solids, and at the highest temperature it should not vapourise beyond a certain limit.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No, at the lowest temperature there should not be any separation of solids, and at the highest temperature it should not vapourise beyond a certain limit.

7. ____________ is the property of lubricating oil due to which the oil particles stick with the metal surfaces.
a) Oiliness
b) Pour point
c) Adhesiveness
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Adhesiveness is the property of lubricating oil due to which the oil particles stick with the metal surfaces while oiliness is the property which enables oil to spread over and adhere to the surface of the bearing.

8. ____________ is the property of a lubricating oil due to which the oil retains a thin film between the two surfaces.
a) Oiliness
b) Film Strength
c) Adhesiveness
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Film Strength is the property of a lubricating oil due to which the oil retains a thin film between the two surfaces and adhesiveness is the property of lubricating oil due to which the oil particles stick with the metal surfaces while oiliness is the property which enables oil to spread over and adhere to the surface of the bearing.

9. ____________ is the measure of density of oil.
a) Specific gravity
b) Film Strength
c) Adhesiveness
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Specific gravity is the measure of density of oil while film Strength is the property of a lubricating oil due to which the oil retains a thin film between the two surfaces and adhesiveness is the property of lubricating oil due to which the oil particles stick with the metal surfaces.

10. The sludge formation takes place as a result of operation at low engine temperatures during starting, warming up, and idling periods.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

11. A high viscosity index is always desired for lubricating oils as it can be used in severe winter and summer conditions.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b

Set 3

1. The transfer of heat takes place due to difference in temperature and from higher temperature to lower temperature.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

2. The hot gases give part of their heat to
a) cylinder liner
b) piston and piston rings
c) cylinder head
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The hot gases give part of their heat to a) cylinder liner b) piston and piston rings c) cylinder head d) exhaust valves and exhaust ports

3. Most of the heat is carried away by the cooling system while some is lost by direct radiation from the engine surfaces.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

4. At the end of induction stroke the temperature is that of clearance gases.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No, but in fact, at the beginning of induction stroke the temperature is that of clearance gases.

5. As the cool mixture is inducted in the engine cylinder the temperature rises rapidly.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, as the cool mixture is inducted in the engine cylinder the temperature falls rapidly.

6. During compression process the temperature ____________ and attains its maximum value at the end of combustion process.
a) decreases
b) increases
c) remains same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] During compression process the temperature increases and attains its maximum value at the end of combustion process while during the expansion process the temperature decreases and then drops very rapidly during the release process.

7. During the expansion process the temperature ____________ and then drops very rapidly during the release process.
a) decreases
b) increases
c) remains same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] During the expansion process the temperature decreases and then drops very rapidly during the release process while during compression process the temperature increases and attains its maximum value at the end of combustion process.

8. Inadequate lubrication of the engine, due to oil not being warm enough to flow freely, results in greater frictional losses.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

9. A hot-spot outside the combustion chamber may be sufficient to cause pre-ignition.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, a hot-spot inside the combustion chamber may be sufficient to cause pre-ignition.

10. If the engine is overcooled some of the heat which could be used to expand the gases will be lost.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

Set 4

1. The hydrocarbons appear due to flame quenching near the metallic walls.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] The main reason for hydrocarbons emission is due to flame quenching near the metallic walls.

2. The blowby HC emissions are about 30% of the total HC emission from the engine.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No, actually the blowby HC emissions are about 20% of the total HC emission from the engine.

3. The intake air-fuel mixture is used to push exhaust residual out of the open exhaust port called scavenging.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Scavenging is defined as the intake air-fuel mixture is used to push exhaust residual out of the open exhaust port.

4. When scavenging is done, some of the air and fuel mix with the exhaust gases and are expelled out of the cylinder before the exhaust port closes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

5. The exhaust of CI engines does not contains solid carbon soot particles that are generated in the fuel-rich zones within the cylinder during combustion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact the exhaust of CI engines contains solid carbon soot particles that are generated in the fuel-rich zones within the cylinder during combustion.

6. A single soot particle may contain up to ____________ carbon spheres.
a) 600
b) 5000
c) 6000
d) 8000

View Answer

Answer: b

7. More than 90 to 95% of carbon particles originally generated within an engine are thus converted to CO2 and never comes out as carbon particles.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] When the fuel is burnt more than 90 to 95% of carbon particles originally generated within an engine are thus converted to CO2 and never comes out as carbon particles.

8. Upper level ozone is harmful to lungs and other biological tissue.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, ground level ozone is harmful to lungs and other biological tissue.

9. Ozone is harmful to plants and trees and causes very heavy crop losses each year.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

10. Diatomic oxygen is highly reactive and initiates a number of different reactions.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, monatomic oxygen is highly reactive and initiates a number of different reactions.

Set 5

1. In magneto ignition system, as the engine speed increases the flow of current
a) decreases
b) remains constant
c) increases
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In magneto ignition system, engine speed is directly proportional to current rate, so, as the engine speed increases the flow of current increases.

2. With magneto there is no starting difficulty.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, With magneto there is always a starting difficulty and sometimes a separate battery is needed for starting.

3. The magneto is best at high speeds and therefore is widely used for sports and racing cars, aircraft engines. etc.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

4. In two wheelers magneto ignition system is favoured due to ____________ weight and less maintenance.
a) light
b) heavy
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The magneto ignition system is light weight and requires less maintenance due to which it is preferred in two wheelers.

5. The main advantage of the high tension magneto ignition system lies in the fact that the wirings carry a very high voltage and thus there is a strong possibility of causing engine misfire due to leakage.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No, but the main disadvantage of the high tension magneto ignition system lies in the fact that the wirings carry a very high voltage and thus there is a strong possibility of causing engine misfire due to leakage.

6. Transistorized coil ignition system, reduces ignition system maintenance.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

7. Transistorized coil ignition system, increases wear of the components.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No, but in fact, transistorized coil ignition system, reduces wear of the components.

8. Transistorized coil ignition system, decreases reliability.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, transistorized coil ignition system, increases reliability.

9. In transistorized coil ignition system, the life of spark plug is extended.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

10. In transistorized coil ignition system, the ignition of lean mixtures is improved.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }