Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In liquid cooling, the cylinder walls and heads are provided with jackets through which the cooling liquid can circulate.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

2. In liquid cooling, the liquid becomes heated in its passage through the jackets and is itself cooled by means of an air-cooled radiator system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

3. The coolant to be employed in liquid cooling system should have
a) low freezing temperature
b) a high boiling point
c) a large latent heat of vaporisation
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The coolant to be employed in liquid cooling system should have a) low freezing temperature b) a high boiling point c) a large latent heat of vaporisation d) non-corrosive e) easily and cheaply available.

4. Anti-freeze mixtures are added to fuel in extreme winter seasons to lower its freezing temperatures below the danger point.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No, but actually, anti-freeze mixtures are added to water in extreme winter seasons to lower its freezing temperatures below the danger point.

5. Commonly used anti-freeze materials are
a) denatured alcohol
b) wood alcohol
c) glycerin
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Commonly used anti-freeze materials are a) denatured alcohol b) wood alcohol c) glycerin d) kerosene e) sugar solution f) calcium or magnesium chloride g) ethylene glycol and proplene glycol.

6. Commonly used anti-freeze materials are
a) kerosene
b) sugar solution
c) calcium or magnesium chloride
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Commonly used anti-freeze materials are a) denatured alcohol b) wood alcohol c) glycerin d) kerosene e) sugar solution f) calcium or magnesium chloride g) ethylene glycol and proplene glycol.

7. The various methods used for circulating water around the cylinder and cylinder heads are
a) thermo-syphon cooling
b) forced or pump cooling
c) cooling with thermostatic regulator
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The various methods used for circulating water around the cylinder and cylinder heads are a) thermo-syphon cooling b) forced or pump cooling c) cooling with thermostatic regulator d) pressurized water cooling e) evaporative cooling.

8. The thermo-syphon cooling system can be used in high output engines due to its inability to meet the requirement of large flow rates of water.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, the thermo-syphon cooling system are avoided to be used in high output engines due to its inability to meet the requirement of large flow rates of water.

9. In thermo-syphon cooling system, the cooling only depends on temperature and is independent of the engine speed.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

10. The circulation of water starts only after the engine has become hot enough to cause thermo-syphon.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

11. The main disadvantage of forced cooling is that cooling is ensured under all conditions of operation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No, but actually, it is the main advantage of forced cooling is that cooling is ensured under all conditions of operation.

12. Components of water cooling system are
a) water jacket
b) water pump
c) fan
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Components of water cooling system are a) water jacket b) water pump c) fan d) thermostat e) connecting hoses f) radiators g) radiator cap.

Set 2

1. In battery ignition system, the energy required for producing spark is obtained from a _____________ battery.
a) 6 V to 12 V
b) 12 V to 24 V
c) 24 V to 30 V
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The battery used in vehicles are between 6 V to 12 V, so in battery ignition system, the energy required for producing spark is obtained from a 6 V to 12 V battery.

2. The essential components of battery ignition system are
a) battery
b) ignition switch
c) ballast resistor
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The essential components of battery ignition system are i) battery ii) ignition switch iii) ballast resistor iv) ignition coil v) contact breaker vi) capacitor vii) distributor viii) spark plug.

3. The essential components of battery ignition system are
a) ignition coil
b) contact breaker
c) capacitor
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The essential components of battery ignition system are i) battery ii) ignition switch iii) ballast resistor iv) ignition coil v) contact breaker vi) capacitor vii) distributor viii) spark plug.

4. The essential components of battery ignition system are
a) distributor
b) spark plug
c) none of the mentioned
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The essential components of battery ignition system are i) battery ii) ignition switch iii) ballast resistor iv) ignition coil v) contact breaker vi) capacitor vii) distributor viii) spark plug.

5. The battery is charged by a __________ driven by the engine.
a) shaft
b) axle
c) dynamo
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The battery is charged by a dynamo driven by the engine and shaft and axle are not used in a battery.

6. A lead acid battery consists of a number of cells connected together in series and each having a nominal potential of 2 volts when fully charged.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

7. The lead acid battery is used in ______________ duty commercial vehicles.
a) heavy
b) light
c) large
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The lead acid battery is used in light duty commercial vehicles while alkaline battery is used in heavy duty commercial vehicles.

8. The alkaline battery is used in ____________ duty commercial vehicles.
a) heavy
b) light
c) large
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The alkaline battery is used in heavy duty commercial vehicles while the lead acid battery is used in light duty commercial vehicles.

9. Battery is connected to the primary winding of the ignition coil through an ignition switch and blast resistor.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

10. The ignition system can be turned ON or OFF, with the help of ignition switch.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

11. A blast resistor is provided in parallel with the primary winding to regulate the primary current.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, a blast resistor is provided in series with the primary winding to regulate the primary current.

12. An eight cylinder engine running at 3000 rpm requires __________ spark per minute.
a) 1000
b) 3000
c) 12000
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

13. The function of the distributor is to distribute the ignition surges to the individual spark plug in the correct sequence and at the correct instants in time.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

14. When the ignition switch is opened, the primary winding of the coil is connected to the positive terminal post of the storage battery.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] When the ignition switch is closed, the primary winding of the coil is connected to the positive terminal post of the storage battery.

15. The primary voltage increases as the engine speed increases due to the limitations in the current switching capability of the breaker system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, the primary voltage decreases as the engine speed increases due to the limitations in the current switching capability of the breaker system.

Set 3

1. In a four stroke engine, the working cycle is completed in
a) one revolution of the crankshaft
b) two revolution of the crankshaft
c) three revolution of the crankshaft
d) four revolution of the crankshaft

View Answer

Answer: b [Reason:] In a four stroke engine, the working cycle is completed in two revolution of the crankshaft while while in a two stroke engine, the working cycle is completed in one revolution.

2. Theoretically, a four stroke engine should develop ____________ power as that of a two stroke cycle engine.
a) half
b) same
c) double
d) four times

View Answer

Answer: a

3. In a four stroke cycle engine, the sequence of operation is
a) suction, compression, expansion and exhaust
b) suction, expansion, compression and exhaust
c) expansion, compression, suction and exhaust
d) compression, expansion, suction and exhaust

View Answer

Answer: a [Reason:] Four stroke cycle engine works on four strokes, i.e- suction, compression, expansion and exhaust.

4. In a four stroke cycle petrol engine, the pressure inside the engine cylinder during the suction stroke is ____________ the atmospheric pressure.
a) equal to
b) below
c) above
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

5. In a four stroke cycle petrol engine, the inlet valve,
a) opens at top dead center and closes at bottom dead center
b) opens at 20º before top dead center and closes at 40º after bottom dead center
c) opens at 20º after top dead center and closes at 20º before bottom dead center
d) may open or close anywhere

View Answer

Answer: b

6. In a four stroke cycle petrol engine, the compression
a) starts at 40º after bottom dead center and ends at 30º before top dead center
b) starts at 40º before bottom dead center and ends at 30º after top dead center
c) starts at bottom dead center and ends at top dead center
d) may start and end anywhere

View Answer

Answer: a

7. In a four stroke cycle petrol engine, the charge is ignited at
a) 30º before top dead center
b) 30º after top dead center
c) 30º before bottom dead center
d) 30º after bottom dead center

View Answer

Answer: a

8. In a four stroke cycle petrol engine, the expansion
a) starts at top dead center and ends at bottom dead center
b) starts at 30º before top dead center and ends at 50º before bottom dead center
c) starts at 30º after top dead center and ends at 50º after bottom dead center
d) may start and end anywhere

View Answer

Answer: b [Reason:] In a four stroke cycle petrol engine, the expansion starts at 30º before top dead center and ends at 50º before bottom dead center while the compression starts at 40º after bottom dead center and ends at 30º before top dead center.

9. The exhaust valve in a four stroke cycle petrol engine
a) opens at 50º before bottom dead center and closes at 15º after top dead center
b) opens at bottom dead center and closes at top dead center
c) opens at 50º after bottom dead center and closes at 15º before top dead center
d) may open or close anywhere

View Answer

Answer: a [Reason:] The exhaust valve in a four stroke cycle petrol engine opens at 50º before bottom dead center and closes at 15º after top dead center while the inlet valve, opens at 20º before top dead center and closes at 40º after bottom dead center.

10. The inlet valve of a four stroke cycle internal combustion engine remains open for
a) 130º
b) 180º
c) 230º
d) 270º

View Answer

Answer: c

11. In a four stroke cycle the minimum temperature inside the engine cylinder occurs at the
a) beginning of suction stroke
b) end of suction stroke
c) beginning of exhaust stroke
d) end of exhaust stroke

View Answer

Answer: a

12. In a four stroke cycle petrol engine, the charge is compressed when both the valves (i.e. inlet valve and exit valve) are closed.
a) True
b) False
c) Both the valves are open
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a

13. In a four stroke cycle diesel engine, the inlet valve
a) opens at 20º before top dead center and closes at 40º after bottom dead center
b) opens at 20º after top dead center and closes at 20º before bottom dead center
c) opens at top dead center and closes at bottom dead center
d) may open or close anywhere

View Answer

Answer: a

Set 4

1. A catalyst is a substance that accelerates a chemical reaction by lowering the energy needed for it to proceed.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] A catalyst is defined as a substance that accelerates a chemical reaction by lowering the energy needed for it to proceed.

2. The catalyst is consumed in the reaction and so functions indefinitely unless degraded by heat, age, contaminants or other factors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, the catalyst is not consumed in the reaction and so functions indefinitely unless degraded by heat, age, contaminants or other factors.

3. Catalytic converters are chambers mounted in the flow system through which the exhaust gases pass through.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

4. The chambers present in catalytic converters does not contain catalytic material, which promotes the oxidation of the emissions contained in the exhaust flow.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact the chambers present in catalytic converters contain catalytic material, which promotes the oxidation of the emissions contained in the exhaust flow.

5. Catalytic converters are called three-way converters because they are used to reduce the concentration of CO. HC, and NOx in the exhaust.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Catalytic converters are used to reduce the concentration of CO. HC, and NOx in the exhaust that is why they are called three-way converters.

6. Catalytic converter is usually a stainless steel container mounted along the exhaust pipe of the engine.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] Catalytic converter is made up of a stainless steel container mounted along the exhaust pipe of the engine.

7. Outside the container of the catalytic converter, there is a porous ceramic structure through which the exhaust gas flows.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact inside the container of the catalytic converter, there is a porous ceramic structure through which the exhaust gas flows.

8. In most converters, the ceramic is a single honeycomb structure with many flow passages.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

9. Volume of the ceramic structure of a converter is generally about twice the displacement volume of the engine.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, volume of the ceramic structure of a converter is generally about half the displacement volume of the engine.

10. The catalyst materials most commonly used are platinum, palladium and rhodium.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Platinum, palladium and rhodium are the most common materials used as catalysts.

Set 5

1. NOx is reduced in a CI engine by the use of EGR.
a) increased
b) reduced
c) unpredictable
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] By using EGR in a CI engine, generally the emission of NOx is reduced.

2. EGR and lower combustion temperatures contribute to an ____________ in solid soot.
a) decreases
b) increases
c) same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Frequent practice of EGR and lower combustion temperatures contribute to an increases in solid soot.

3. Platinum and palladium are two main catalyst materials used for converters on CI engines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Platinum and palladium are only the two main catalyst materials that are used for converters on CI engines.

4. Platinum and palladium catalyst promote the removal of ____________ of the gaseous HC in the exhaust.
a) 30-80%
b) 40-90%
c) 50-100%
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In total platinum and palladium catalyst promote the removal of 30-80% of the gaseous HC in the exhaust.

5. Platinum and palladium catalyst promote the removal of _____________ of the gaseous CO in the exhaust.
a) 30-80%
b) 40-90%
c) 50-100%
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In total platinum and palladium catalyst promote the removal of 40-90% of the gaseous HC in the exhaust.

6. Diesel fuel contains sulphur impurities, and this leads to poisoning of the catalyst materials.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

7. Traps are filter-like system often made of ceramic in the form of a monolith or mat,or metal wire mesh.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

8. Traps typically remove _____________ of particulates in the exhaust flow.
a) 30-80%
b) 40-90%
c) 50-100%
d) 60-90%

View Answer

Answer: d [Reason:] 60-90% of particulates in the exhaust flow are removed by traps.

9. Regeneration does not consists of combusting the particulates in the excess oxygen contained in the exhaust of the lean operating CI engine.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact regeneration consists of combusting the particulates in the excess oxygen contained in the exhaust of the lean operating CI engine.

10. With greatly increased mixing efficiency and speeds, large regions of fuel-rich mixtures can be avoided when combustion starts.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }