Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Lubrication is the admittance of oil between two surfaces having relative motion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

2. The objective of lubrication is to reduce friction between the parts having relative motion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

3. The objective of lubrication is to reduce wear of the moving parts.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

4. The objective of lubrication is to cool the surfaces by carrying away heat generated due to friction.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

5. The objective of lubrication is to absorb shocks between bearings and other parts and consequently reduce noise.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

6. The objective of lubrication is to reduce dirt and girt that might have crept between the rubbing parts.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

7. A slippery bearing material is not desirable during starting and stopping, but once the oil film is established the bearing material is less important.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, a slippery bearing material is desirable during starting and stopping, but once the oil film is established the bearing material is less important.

8. ____________ is the speed of journal, more will be the oil pulled into the apex of the wedge of oil in the clearances space.
a) Lower
b) Higher
c) Constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

9. An increase in supporting pressure will ____________ the oil film thickness, and decreases the eccentricity.
a) increases
b) decreases
c) remains same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

10. If the eccentricity is decreased, the supporting pressure must ____________
a) increase
b) decrease
c) remains same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If the eccentricity is decreased, the supporting pressure must decrease because the sides of the wedge are more nearly parallel.

Set 2

1. The amount of output measured beyond the final steady output value in response to a step change in the measurand is called
a) range
b) overshoot
c) span
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The amount of output measured beyond the final steady output value in response to a step change in the measurand is called overshoot and range is the measurand values over which a measuring device is intended to measure, specified by upper or lower limits.

2. ____________ is the maximum deviation of any calibration point, obtained for either increasing or decreasing input, obtained for either increasing or decreasing input, from the best fit straight line having overall minimum deviation.
a) Linearity
b) Rise time
c) Span
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Linearity is the maximum deviation of any calibration point, obtained for either increasing or decreasing input, obtained for either increasing or decreasing input, from the best fit straight line having overall minimum deviation and rise time is the time required for the output of a measuring device to rise from 10% to 90% of its final value and span is the algebraic difference between the maximum and minimum limits of the range.

3. ____________ is the maximum difference in output for the same measurand value within the range of a measuring device, one obtained by increasing from zero and other by decreasing from a higher value of the measurand.
a) Linearity
b) Hysteresis
c) Span
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Hysteresis is the maximum difference in output for the same measurand value within the range of a measuring device, one obtained by increasing from zero and other by decreasing from a higher value of the measurand and inearity is the maximum deviation of any calibration point, obtained for either increasing or decreasing input, obtained for either increasing or decreasing input, from the best fit straight line having overall minimum deviation.

4. The algebraic difference between the indicated or observed value and the true value of the measurand is the
a) range
b) overshoot
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The algebraic difference between the indicated or observed value and the true value of the measurand is the error and he amount of output measured beyond the final steady output value in response to a step change in the measurand is called overshoot.

5. The random changes in output under constant measurand and normal operating conditions is called the
a) range
b) drift
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The random changes in output under constant measurand and normal operating conditions is called the drift and The algebraic difference between the indicated or observed value and the true value of the measurand is called the error.

6. _______________ is a test during which standard values of measurand are applied to the measuring device and the corresponding output readings are compared with the standard values.
a) Linearity
b) Hysteresis
c) Calibration
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Calibration is a test during which standard values of measurand are applied to the measuring device and the corresponding output readings are compared with the standard values and hysteresis is the maximum difference in output for the same measurand value within the range of a measuring device, one obtained by increasing from zero and other by decreasing from a higher value of the measurand and inearity is the maximum deviation of any calibration point, obtained for either increasing or decreasing input, obtained for either increasing or decreasing input, from the best fit straight line having overall minimum deviation.

7. ________________ is the time during which a device or system is insensitive, after receiving a stimulus, to any other impulse or stimulus.
a) Dead time
b) Hysteresis
c) Calibration
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Dead time is the time during which a device or system is insensitive, after receiving a stimulus, to any other impulse or stimulus while calibration is a test during which standard values of measurand are applied to the measuring device and the corresponding output readings are compared with the standard values and hysteresis is the maximum difference in output for the same measurand value within the range of a measuring device, one obtained by increasing from zero and other by decreasing from a higher value of the measurand.

8. ______________ is the utilization of supplemental device, materials, or processes to minimize known sources or error.
a) Dead time
b) Compensation
c) Calibration
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Compensation is the utilization of supplemental device, materials, or processes to minimize known sources or error while dead time is the time during which a device or system is insensitive, after receiving a stimulus, to any other impulse or stimulus while calibration is a test during which standard values of measurand are applied to the measuring device and the corresponding output readings are compared with the standard values.

9. A calibration during which the measurement varies with time in a specified manner and the output is recorded as a function of time is called
a) dynamic calibration
b) drift
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A calibration during which the measurement varies with time in a specified manner and the output is recorded as a function of time is called dynamic calibration while he random changes in output under constant measurand and normal operating conditions is called the drift and The algebraic difference between the indicated or observed value and the true value of the measurand is called the error.

10. Characteristics of a measuring device which relate to its response to variations of the measurand with time is called
a) dynamic calibration
b) dynamic characteristics
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Characteristics of a measuring device which relate to its response to variations of the measurand with time is called dynamic characteristics while a calibration during which the measurement varies with time in a specified manner and the output is recorded as a function of time is called dynamic calibration.

Set 3

1. The methods used on fuel injection are :
a) air injection
b) mechanical injection
c) solid fuel injection
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The methods used on fuel injection are air injection, mechanical injection and solid fuel injection.

2. Removal of air from the pipeline is termed as ____________ in injection system.
a) bleeding
b) wound
c) sweating
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Generally, the removal of air from the pipeline is termed as bleeding in injection system.

3. The usual types of diesel injectors are :
a) single hole injector
b) multi hole injector
c) long stem injector
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The types of diesel injectors are single hole injector, multi hole injector and long stem injector.

4. In pre-chamber and swirl type of combustion system ______________ is used.
a) single hole injector
b) multi hole injector
c) long stem injector
d) pintle nozzle

View Answer

Answer: d [Reason:] In pre-chamber and swirl type of combustion system pintle nozzle is used and not the other nozzles.

5. _______________ is used to enable cold starting, with out the use of a heater plug.
a) Pintaux nozzle
b) Multi hole injector
c) Long stem injector
d) Pintle nozzle

View Answer

Answer: a [Reason:] Generally, intaux nozzle is used to enable cold starting, with out the use of a heater plug.

6. If one or more nozzles are not spraying correctly then ________________ occurs.
a) dripping
b) misfiring
c) cold firing
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If one or more nozzles are not spraying correctly then misfiring occurs and not cold firing.

7. Solid injection is also called ________________
a) air injection
b) mechanical injection
c) compression fuel injection
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, solid injection is also called mechanical injection.

8. Fuel is injected into the cylinder at the end of ______________ stroke.
a) suction
b) compression
c) expansion
d) exhaust

View Answer

Answer: b [Reason:] Fuel is injected into the cylinder at the end of compression stroke and not at suction or expansion stroke.

9. The beginning and end of the injection should be sharp.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

10. In _____________ injection system only one pump is sufficient for multi-cylinder engine.
a) air
b) mechanical
c) compression fuel
d) common rail

View Answer

Answer: d

Set 4

1. The work required to overcome the friction of the exhaust and suction strokes is saved.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

2. As there is a working stroke in every revolution, a more uniform turning moment is obtained on the crankshaft and therefore, a __________ flywheel is required.
a) heavier
b) slower
c) lighter
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

3. Two stroke engines are __________ than four stroke engines for the same power output and speed.
a) heavier
b) slower
c) lighter
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

4. For the same output, two stroke engines occupy ___________ space.
a) greater
b) lesser
c) same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

5. The construction of a two stroke cycle engine is ____________ because it has ports instead of valves.
a) complex
b) simple
c) unpredictable
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

6. In case of two stroke engines because of scavenging, burnt gases remain in the clearance space as in case of four stroke engines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No, in fact in two stroke engines because of scavenging, burnt gases do not remain in the clearance space as in case of four stroke engines.

7. In a four stroke cycle diesel engine, compression
a) starts at 40º after bottom dead center and ends at 10º before top dead center
b) starts at 40º before top dead center and ends at 40º after bottom dead center
c) starts at top dead center and ends at 40º before bottom dead center
d) may start and end anywhere

View Answer

Answer: a

8. In a four stroke cycle diesel engine, the exhaust valve
a) opens at 30º before bottom dead center and closes at 10º after top dead center
b) opens at bottom dead center and closes at top dead center
c) opens at 30º after bottom dead center and closes at 10º before top dead center
d) may open or close anywhere

View Answer

Answer: a

Set 5

1. Air cooling system is used in small engines whose application gives extreme importance to weight such as aircraft engines.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, air cooling system is used in small engines whose application gives extreme importance to weight such as aircraft engines while air cooling system is used in industrial and agricultural engines where there can be a strong objection to use of water as coolant.

2. Air cooling system is used in industrial and agricultural engines where there can be a strong objection to use of water as coolant.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Air cooling system is used in industrial and agricultural engines where there can be a strong objection to use of water as coolant while air cooling system is used in small engines whose application gives extreme importance to weight such as aircraft engines.

3. The volumetric efficiency of an air-cooled engine is higher due to high cylinder head temperatures.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, the volumetric efficiency of an air-cooled engine is lower due to high cylinder head temperatures.

4. The design of the engines in air-cooled system becomes simpler, as no water jackets are required.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

5. There is a danger of coolant leakage in air-cooled systems.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, there is no danger of coolant leakage in air-cooled systems.

6. The weight per B.P. of air-cooled engine is ___________ than that of water-cooled engine.
a) greater
b) less
c) unpredictable
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In comparison with water-cooled engine, the weight per B.P. of air-cooled engine is less.

7. The control of cooling system in air-cooled system is not easier than in water-cooled system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, the control of cooling system in air-cooled system is much easier than in water-cooled system.

8. A broken fin affects much in air-cooled engine while a hole in the radiator may stop a water-cooled engine.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, a broken fin does not affect much in air-cooled engine while a hole in the radiator may stop a water-cooled engine.

9. In air-cooled engine, high mean cylinder temperatures mean reduced carbon deposits on combustion chamber wall.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

10. The warm-up performance of air-cooled engine is not better.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, the warm-up performance of air-cooled engine is better.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }