Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of these is a ‘fissile fuel’?
a) Thorium
b) Carbon
c) Potassium
d) Graphite

View Answer

Answer: a [Reason:] A fissile fuel is one which is based on a sustained chain reaction with neutrons of any energy.

2. Which of these is a ‘working fluid’ in liquid phase?
a) Water
b) Steam
c) Mercury
d) Oxygen

View Answer

Answer: a [Reason:] The working fluid is water in liquid phase & steam in gas phase.

3. Which of these is an output of a ‘Furnace’?
a) Fuel gas
b) Air
c) Flue gases
d) Water Vapor

View Answer

Answer: c [Reason:] A furnace takes in a Fuel gas, Air & Water Vapour while it gives off Flue Gases.

4. What kind of energy output is obtained from a ‘Steam Power Plant’?
a) Heat energy
b) Sound energy
c) Electricity
d) Thermal energy

View Answer

Answer: c [Reason:] A ‘Steam Power Plant’ is used primarily for electricity generation.

5. What kind of a process does a ‘Steam Power Plant’ undergoes?
a) Adiabatic
b) Cyclic
c) Irreversible
d) Expansion

View Answer

Answer: b [Reason:] As the internal energy change in the ‘Steam Power Plant’ is ZERO. Hence, the entire plant obeys a Cyclic Process.

6. Water that is fed back to the boiler by the pump is called?
a) Adsorbate
b) Absorbate
c) Condenset
d) Condensate

View Answer

Answer: d [Reason:] The water feedback is from condenser & so called condensate.

7. The net change in internal energy in a steam power plant is?
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] As the steam power plant is based on a cyclic process. A cyclic process has net change in internal energy=0.

8. The product of efficiency & heat transferred to the working fluid is?
a) Net temperature change
b) Net work done
c) Net enthalpy change
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The formula of efficiency of a steam power plant is, Efficiency=net work done/net heat transferred

9. The components of a Steam Power Plant are?
a) Evaporator, Condenser, Boiler, Expansion valve
b) Evaporator, Condenser, Boiler, Turbine
c) Boiler, Turbine, Condenser, Pump
d) Boiler, Turbine, Pump, Expansion valve

View Answer

Answer: c [Reason:] A Steam Power Plant has the sequence, Boiler, Turbine, Condenser, Pump

10. Shaft work is fed to __________ for getting an electrical output.
a) Motor
b) Generator
c) Rotor
d) Accelerator

View Answer

Answer: b [Reason:] The flow in a Steam Power Plant follows the sequence, Source-Shaft-Generator

Set 2

1. Which of the following auxiliaries are not used in steam Generators?
a) economiser
b) burner
c) fan
d) stoker

View Answer

Answer: a [Reason:] Burner, fan, stoker, pulverisers, etc. are the various auxiliaries that are used in steam generators. An economiser is a part of the steam generation plant.

2. The formation of scale boiler leads to
a) decrease in efficiency of boiler
b) increase in efficiency of boiler
c) increase in heat transfer
d) decrease in maintenance of boiler

View Answer

Answer: a [Reason:] Efficiency of boiler is inversely proportional to the scale formation.

3. What is the pH value of water permissible for boiler?
a) 0
b) 7
c) slightly less than 7
d) slightly more than 7

View Answer

Answer: c [Reason:] The pH value of water used in the boiler is slightly greater than 7 for most of the commonly used boiler.

4. Which device used to separate condensate from the steam without letting steam escape?
a) condenser
b) steam valve
c) steam trap
d) none of the above

View Answer

Answer: c [Reason:] The steam trap is a device which is used to separate condensate from the steam without letting steam escape.

5. What is the disadvantage of natural draught?
a) it has less life
b) it has more maintenance cost of cleaning and more capital cost to build the chimney
c) the available draught decreases with increasing outside air temperature
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The only disadvantage of natural draught is that the available draught decreases with increasing the outside temperature.

6. The natural draught in the steam generator depends upon
a) the air condition outside the chimney
b) the temperature of exhaust gases
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The natural draught in the steam generator depends upon the air condition outside chimney & the temperature of the exhaust gases.

7. The purpose of super heater in a boiler is
a) to increase the temperature of saturated steam with increase in its pressure
b) to increase the temperature of saturated steam without increase in its pressure
c) to increase the temperature of feedwater for better efficiency
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Superheater in a boiler has the function of increasing the temperature of saturated steam without increase in its pressure.

8. How is the natural draught produced for exhaust gases?
a) by using fan
b) by using chimney
c) by using gravity
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The natural draught is produced for exhaust gases by using chimney.

9. What is the purpose of using economizer in the boiler?
a) to heat feed water by utilizing heat from exhaust gases
b) to heat feed water by utilizing some heat from superheated steam
c) to superheat steam
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The use of Economiser in a boiler is to heat the feed water by utilizing heat from exhaust gases.

10. Comparing fire tube and water tube boilers, which boiler can produce comparatively higher pressure steam than another for the same capacity?
a) fire tube boiler
b) water tube boiler
c) both can produce steam at same pressure for the same capacity
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A water tube boiler can produce comparatively higher pressure steam than another for the same capacity.

Set 3

1. The boiler in which the tubes are surrounded by hot gases is called as
a) fire tube boiler
b) water tube boiler
c) both a. and b
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A water tube boiler is a boiler in which the cool water containing water tubes are surrounded by hot gases.

2. Which of these is not a type of steam generator depending upon the kind of applications?
a) utility steam generators
b) marine steam generators
c) agricultural steam generators
d) industrial steam generators

View Answer

Answer: c [Reason:] There are three types of steam generators depending upon the type of application which are utility, industrial & marine steam engines.

3. What is the critical pressure of steam in a utility steam generator?
a) 220.2 bar
b) 221.2 bar
c) 222.2 bar
d) 225.2 bar

View Answer

Answer: b [Reason:] The critical pressure of steam in a utility steam generator is 221.2 bar.

4. Which of the following are drumless once-through steam generators?
a) Subcritical steam generator
b) Supercritical steam generators
c) Utility steam generators
d) Marine steam generators

View Answer

Answer: b [Reason:] Supercritical steam generators are drumless once-through steam generators while the subcritical steam generators are the water-tube drum type ones.

5. The subcritical steam generators operate between a pressure ranges of?
a) 120-160 bar
b) 100-110 bar
c) 130-180 bar
d) 140- 200 bar

View Answer

Answer: c [Reason:] The subcritical steam generators operate between a pressure range of 130-180 bar.

6. The supercritical steam generators operate at a pressure range of?
a) 200-240 bar
b) 200-220 bar
c) 220- 240 bar
d) >240 bar

View Answer

Answer: d [Reason:] The supercritical steam generators operate at a pressure range of more than 240 bar.

7. Industrial steam generators operate in a pressure range of?
a) 5-105 bar
b) 6-106 bar
c) <5 bar
d) >105 bar

View Answer

Answer: a [Reason:] Industrial steam generators operate in a pressure range of 5-105 bar.

8. Industrial steam generators operate at a steam capacity of?
a) 1300 kg/s
b) 1000 kg/s
c) 500 kg/s
d) 125 kg/s

View Answer

Answer: d [Reason:] Industrial steam generators operate at a steam capacity of about 125 kg/s which is lesser than that of utility steam generators.

9. Marine steam generators are ___________ fired?
a) water
b) oil
c) phenol
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Marine steam generators are oil-fired.

10. What is the pressure range between which a marine steam generator works?
a) 100-200 bar
b) 60-65 bar
c) 80-100 bar
d) 70-85 bar

View Answer

Answer: b [Reason:] The pressure range between which a marine steam generator works is 60-65 bar.

11. In a fire-tube boiler, the water is in?
a) tube
b) shell
c) drum
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A fire-tube boiler is one in which the hot flue gases flow through the tubes surrounded by water in a shell.

12. In a water-tube boiler, water flows through?
a) drum
b) shell
c) tube
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In a water-tube boiler, water from a drum flows through the tubes & hot gases flow over them.

Set 4

1. The thermal efficiency of a Watt’s Beam Engine is about?
a) 50%
b) 100%
c) 5%
d) 2%

View Answer

Answer: d [Reason:] From the performance table consisting of performance data of various steam power plants(Aschner), the efficiency of Watt’s Beam Engine is about 2%.

2. The thermal efficiency of a 1 MW locomotive steam engine is about?
a) 2%
b) 3%
c) 6%
d) 7%

View Answer

Answer: d [Reason:] From the performance table consisting of performance data of various steam power plants(Aschner), the efficiency of 1 MW locomotive steam engine is about 7%.

3. The number of feedwater heaters required in a Watt’s Beam Engine is?
a) 0
b) 4
c) 6
d) 8

View Answer

Answer: a [Reason:] A Watt’s Beam Engine does not employ any feedwater heaters & hence the number of feedwater heaters in a Watt’s Beam Engine is ZERO.

4. Among 1 MW, 2 MW, 30 MW & 660 MW locomotive steam engines, the highest efficiency is of?
a) 1 MW
b) 2 MW
c) 30 MW
d) 660 MW

View Answer

Answer: d [Reason:] From the performance table consisting of performance data of various steam power plants(Aschner), the efficiency of 1 MW locomotive steam engine is about 7%, 2 MW locomotive steam engine is about 20%, 30 MW locomotive steam engine is about 35%, 660 MW locomotive steam engine is about 44%.

5. The initial pressure of a Watt’s Beam Engine is about?
a) 1 bar
b) 2 bar
c) 3 bar
d) 4 bar

View Answer

Answer: b [Reason:] From the performance table consisting of performance data of various steam power plants(Aschner), the pressure of a Watt’s Beam Engine is about 2 bar.

6. What is the exhaust condition of a Watt’s Beam Engine?
a) near saturation
b) dry
c) wet
d) 0.9 dry

View Answer

Answer: c [Reason:] From the performance table consisting of performance data of various steam power plants(Aschner), the exhaust condition of a Watt’s Beam Engine is wet.

7. The number of feedwater heaters required for a 660 MW locomotive steam engine is?
a) 4
b) 0
c) 7
d) 8

View Answer

Answer: c [Reason:] From the performance table consisting of performance data of various steam power plants(Aschner), the number of feedwater heaters required by a 660 MW locomotive steam engine are 7.

8. Among 1 MW, 2 MW, 30 MW & 660 MW locomotive steam engines, the highest initial pressure is of?
a) 1 MW
b) 2 MW
c) 30 MW
d) 660 MW

View Answer

Answer: d [Reason:] From the performance table consisting of performance data of various steam power plants(Aschner), the initial pressure of 1 MW locomotive steam engine is about 15 bar, 2 MW locomotive steam engine is about 15 bar, 30 MW locomotive steam engine is about 40 bar, 660 MW locomotive steam engine is about 160 bar.

9. Among 1 MW, 2 MW, 30 MW & 660 MW locomotive steam engines, the highest initial temperature is of?
a) 1 MW
b) 2 MW
c) 30 MW
d) 660 MW

View Answer

Answer: d [Reason:] From the performance table consisting of performance data of various steam power plants (Aschner), the initial temperature of 1 MW locomotive steam engine is about 300 degree Celsius bar, 2 MW locomotive steam engine is about 250 degree Celsius, 30 MW locomotive steam engine is about 450 degree Celsius, 660 MW locomotive steam engine is about 540 degree Celsius.

10. Common size unit of a Steam Power Plant is?
a) 30 MW(e)
b) 300 MW(e)
c) 500 MW(e)
d) 150 MW(e)

View Answer

Answer: c [Reason:] The most common size steam power plant is of 500 MW(e). Further large size plants have been built, but aren’t found in common usage.

Set 5

1. A steam turbine converts the output from a steam generator into?
a) Shaft work
b) Turbine work
c) Mechanical work
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A steam turbine is a device that converts the energy of high-pressure, high-temperature steam supplied by a steam generator into shaft work.

2. The energy conversion occurring in a steam turbine is a ______ step process.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] The high pressure steam first expands in a nozzle, gains velocity & then loses this velocity when it impinges on the blades.

3. A steam turbine is basically an assemblage of?
a) nozzle & condenser
b) blades & condenser
c) nozzle & blades
d) nozzle & fans

View Answer

Answer: c [Reason:] A steam turbine is a device that converts the energy of high-pressure, high-temperature steam supplied by a steam generator into shaft work. The high pressure steam first expands in a nozzle, gains velocity & then loses this velocity when it impinges on the blades.

4. Depending on whether the back pressure is below or equal to the atmospheric pressure, how many types of turbines do exist?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Depending on whether the back pressure is below or equal to the atmospheric pressure, there are two types of turbines that exist- condensing & non-condensing turbines.

5. The overall steam turbine generator arrangement of a power plant is designated as ________ compound on the basis of shaft orientation.
a) tandem
b) cross
c) both of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The overall steam turbine generator arrangement of a power plant is designated as tandem or cross-compound on the basis of shaft orientation.

6. A ______ is a duct through which velocity of a fluid increases at the expense of pressure.
a) orifice
b) nozzle
c) jet
d) diffuser

View Answer

Answer: b [Reason:] A nozzle is a duct through which the velocity of a fluid increases at the expense of pressure.

7. A duct which decreases the velocity of fluid & causes a corresponding increase in pressure is called?
a) nozzle
b) diffuser
c) jet
d) orifice

View Answer

Answer: b [Reason:] A duct which decreases the velocity of fluid & causes a corresponding increase in pressure is called a diffuser.

8. A regenerative steam cycle renders
a) decreased work output per unit mass of steam
b) increased thermal efficiency
c) increased work output per unit mass of steam
d) decreased work output per unit mass of steam as well as increased thermal efficiency

View Answer

Answer: d [Reason:] The decreased work output per unit mass of steam as well as increased thermal efficiency.

9. The reheat factor is the ratio of the
a) total useful heat drop to the total isentropic heat drop
b) cumulative heat drop to the isentropic heat drop
c) isentropic heat drop to the heat supplied
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The ratio of cumulative heat drop to the isentropic heat drop is called the reheat factor.

10. Thermal equilibrium means that the flow of steam is
a) hyperbolic
b) isothermal
c) isentropic
d) polytropic

View Answer

Answer: c [Reason:] When the steam flow is isentropic it is thermal equilibrium condition.