Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The bulk of hydrocarbon belongs to which group?
a) paraffin
b) isoparaffin
c) cycloparaffin
d) aromatic

View Answer

Answer: a [Reason:] A bulk of hydrocarbons in fuel oils belongs to paraffin series like methane, ethane.

2. Which of these is not a lighter fraction of fuel oil?
a) gasoline
b) aviation fuel
c) heavy diesel oil
d) boiler fuel

View Answer

Answer: d [Reason:] Boiler fuel is one of the heavier fraction in the refining process of fuel oil.

3.Which of these properties specifies the minimum temperature at which fuel oil can be ignited?
a) pour point
b) flash point
c) heating value
d) viscosity

View Answer

Answer: b [Reason:] The flash point is the minimum temperature at which fuel may be ignited.

4. Which of the following type of fuel does not contain ash?
a) coal
b) fuel oil
c) natural gas
d) synthetic fuels

View Answer

Answer: c [Reason:] Because of its gaseous nature, natural gas is the cleanest of all fuel types as it does contain ash and also produces no smoke on combustion.

5. Which of these gases is the reason for the maintenance of natural gas at cryogenic temperatures?
a) methane
b) ethane
c) propane
d) benzene

View Answer

Answer: a [Reason:] The major component of natural gas is methane, whose critical temperature is -83C . So cryogenic temperatures are needed to maintain them it in liquid state at moderate pressure.

6.The gas which contributes maximum to heating value of natural gas is
a) CO
b) CO2
c) H2
d) CH4

View Answer

Answer: d [Reason:] CH4 gas contributes maximum to the heating value of natural gas.

7. A coal containing high percentage of durian is called
a) splint
b) bright
c) boghead
d) non-banded

View Answer

Answer: a [Reason:] Coal containing high percentage of durian is called splint.

8. Low temperature carbonisation
a) produces less quantity of tar than high temperature carbonisation
b) is mainly producing smokeless domestic coke
c) is meant for production of ‘metallurgical coke’
d) produces higher temperature gas than high temperature carbonisation

View Answer

Answer: b [Reason:] During this process, the fuel is broken down into solid residue called semicoke, a primary gas and a watery condensate.

Set 2

1. What is the air standard cycle for a Gas-Turbine called?
a) Reheat cycle
b) Rankine cycle
c) Brayton cycle
d) Diesel cycle

View Answer

Answer: c [Reason:] Brayton cycle is an ideal air standard cycle for a Gas turbine, which, like Rankine cycle, also comprises of two reversible adiabatic & two reversible isobars.

2. What is the difference between a Rankine cycle & a Brayton cycle?
a) working fluid in a Brayton cycle undergoes phase change while it doesn’t in Rankine cycle
b) working fluid in a Brayton cycle doesn’t undergo phase change while it does in Rankine cycle
c) both are same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The difference between a Rankine cycle & a Brayton cycle is that the working fluid in a Brayton cycle doesn’t undergo phase change while it does in Rankine cycle.

3. Which of the following is a type of Gas Turbine Plant?
a) Single Acting
b) Double Acting
c) Open
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Open & Closed Gas Turbine plants are the two types.

4. Power is produced when the working fluid does some work on the?
a) Shaft
b) Fins
c) Blades
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] For the production of power, the working fluid does some work on the blades of the turbine, thereby producing Power.

5. A Gas Turbine is which type of combustion plant?
a) external
b) open
c) internal
d) cannot say

View Answer

Answer: c [Reason:] Since for the production of power, the working fluid does some work on the blades of the turbine, thereby producing Power. Hence, it is called an internal combustion plant.

6. Which among these is the main component of a gas turbine plant?
a) Condenser
b) Compressor
c) Boiler
d) Both (b) & (c)

View Answer

Answer: b [Reason:] The main component of a Gas turbine plant is Compressor.

7. Which type of compressor is used in a gas turbine plant?
a) Reciprocating compressor
b) Screw compressor
c) Multistage axial flow compressor
d) Either (a) & (b)

View Answer

Answer: c [Reason:] Multistage axial flow compressor is the compressor in practical usage in a gas turbine plant.

8. What part or % of power developed is utilised for driving the compressor?
a) 65 %
b) 70 %
c) 55 %
d) 80 %

View Answer

Answer: a [Reason:] A total of 65 % of power developed in the gas turbine is used for driving the compressor.

9. The gas turbine power plant mainly uses which among the following fuels?
a) Coal and Peat
b) Kerosene oil and diesel oil and residual oil
c) Gas oil
d) Natural gas and liquid petroleum fuel

View Answer

Answer: d [Reason:] Natural gas and liquid petroleum fuel are among the two fuels used in a gas turbine.

Set 3

1. Internal energy of combustion products is ______________ than that of reactants.
a) less
b) more or less (depends on state of fuel)
c) same
d) more

View Answer

Answer: a [Reason:] The internal energy of combustion is given by uRP=UP-UR which gives a negative value.

2. Higher efficiency in combustion of solid fuel cannot be achieved by
a) keeping flue gas temperature very high
b) proper fuel preparation
c) supplying correct quantity of combustion air
d) adopting efficient fuel-firing technique and equipment

View Answer

Answer: a [Reason:] Keeping flue gas temperature very high does not result in increased efficiency of solid fuel.

3. Bomb calorimeter is used determine the calorific value of
a) solid fuels
b) liquid fuels
c) both ‘a’ and ‘b’
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Bomb calorimeter can be used to determine the calorific value of both solid and liquid fuels.

4. Which of these is not a reason for reduction in maximum flame temperature in actuality?
a) incomplete combustion
b) heat loss to exhaust gases
c) excess air requirements
d) heat loss to surroundings

View Answer

Answer: b [Reason:] Maximum flame temperature is defined on the temperature of products; hence it cannot be a reason for reduction in flame temperature.

5. Grindability index of a coal is 100. It implies that the
a) coal can be easily pulverised
b) coal can be pulverised with great difficulty
c) coal can’t be pulverised
d) power consumption in grinding the coal will be very high

View Answer

Answer: a [Reason:] Grindability of an object is the ease with which the object can be reduced into powdered form. A measure of the same is the Grindability index of coal.

6. Tar yield in the low temperature and high temperature carbonisation of dry coal may be respectively __________ percent.
a) 10 & 3
b) 3 & 10
c) 15 & 8
d) 10 & 20

View Answer

Answer: a [Reason:] Tar yield in the low temperature and high temperature carbonisation of dry coal may be respectively 10 & 3 percent.

7. High amount of sulphur and phosphorous in coke causes
a) decrease in its calorific value
b) increase in its strength
c) brittleness of steel made by using it
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None of the effects are caused by the increased strength of sulphur & phosphorus in coke.

8. The difference between the enthalpy of products & the enthalpy of reactants when complete combustion occurs at specific temperature & pressure is called?
a) Enthalpy of burning
b) Enthalpy of Combustion
c) Enthalpy of complete combustion
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Enthalpy of Combustion is defined as, “The difference between the enthalpy of products & the enthalpy of reactants when complete combustion occurs at specific temperature & pressure”.

9. The internal energy of products minus the internal energy of reactants for complete combustion at specific temperature & pressure gives the internal energy of?
a) combustion
b) partial combustion
c) complete combustion
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The internal energy of products minus the internal energy of reactants is called the internal energy of combustion.

10. HCV stands for?
a) Higher Combustion Value
b) Higher Convection Value
c) Higher Calorific Value
d) Higher Calorific Value

View Answer

Answer: d [Reason:] HCV is an acronym for High Calorific Value.

Set 4

1. Kinematic similarity is said to exist between the model and the prototype, if both of them
a) are equal in size and shape
b) have identical velocities
c) are identical in shape, but differ only in size
d) have identical forces

View Answer

Answer: b [Reason:] Kinematic similarity is said to exist between the model and the prototype, if both of them have identical velocities.

2. The impeller of a centrifugal pump may have
a) vortex casing
b) volute casing
c) volute casing with guide blades
d) any of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The impeller of a centrifugal pump may have vortex casing, volute casing & volute casing with guide blades.

3. In a Francis turbine runner, the number of blades are generally between
a) 2 to 4
b) 8 to 16
c) 4 to 8
d) 16 to 24

View Answer

Answer: d [Reason:] In a Francis turbine runner, the number of blades are generally between 16 to 24.

4. The hydraulic efficiency of a reaction turbine, is the ratio of
a) actual work available at the turbine to energy imparted to the wheel
b) power produced by the turbine to the energy actually supplied by the turbine
c) work done on the wheel to the energy actually supplied to the turbine
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The hydraulic efficiency of a reaction turbine, is the ratio of work done on the wheel to the energy supplied to the turbine.

5. If the ratios of the corresponding forces acting at corresponding points are equal, then the model and the prototype are said to have.
a) kinematic similarity
b) geometric similarity
c) dynamic similarity
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] If the ratios of the corresponding forces acting at corresponding points are equal, then the model and the prototype are said to have dynamic similarly.

6. In a reciprocating pump, air vessels are used to
a) increase delivery head
b) reduce suction head
c) smoothen the flow
d) reduce acceleration head

View Answer

Answer: d [Reason:] In a reciprocating pump, air vessels are used to reduce acceleration head.

7. The ratio of quantity of liquid discharged per second from the pump to the quantity of liquid passing per second through the impeller is known as
a) overall efficiency
b) volumetric efficiency
c) manometric efficiency
d) mechanical efficiency

View Answer

Answer: b [Reason:] The ratio of quantity of liquid discharged per second from the pump to the quantity of liquid passing per second through the impeller is known as volumetric efficiency.

8. The working of which of the following hydraulic units is based on Pascal’s law?
a) Hydraulic coupling
b) Air lift pump
c) Jet pump
d) Hydraulic press

View Answer

Answer: d [Reason:] The working of which of the following hydraulic units is based on Pascal’s law Hydraulic press.

9. Which of the following pump is generally used to pump highly viscous fluid?
a) Air lift pump
b) Centrifugal pump
c) Screw pump
d) Reciprocating pump

View Answer

Answer: a [Reason:] Air lift pump is used to pump highly viscous fluids up the height.

10. The maximum efficiency of jet propulsion of a ship with inlet orifices at right angles to the direction of motion of ship, will be
a) 40%
b) 50%
c) 60%
d) 80%

View Answer

Answer: b [Reason:] maximum efficiency of jet propulsion of a ship with inlet orifices at right angles to the direction of motion of ship is 50%.

11. By fitting an air vessel to the reciprocating pump, there is always a saving of work done and subsequently saving of power. This saving in case of a single acting reciprocating pump is
a) 84.8%
b) 74.8%
c) 64.8%
d) 54.8%

View Answer

Answer: a [Reason:] Required percentage saving is 84.8%.

12. A Pelton wheel working under a constant head and discharge, has maximum efficiency when the speed ratio is
a) 0.26
b) 0.36
c) 0.46
d) 0.56

View Answer

Answer: d [Reason:] The maximum speed ratio of a Pelton wheel turbine is 0.56.

13. The cups at the periphery of the Pelton wheel are?
a) equiangular
b) equidistant
c) equimolar
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The buckets in a Pelton Turbine are equidistant.

Set 5

1. Which of these is the outer most coating in the burning of a coke particle?
a) Oxygen
b) Carbon monoxide
c) Carbon dioxide
d) Ash Layer

View Answer

Answer: a [Reason:] Oxygen, being a supporter of combustion helps in combustion of coke particle and so forms a layer on the periphery of the coke particle.

2. Which law deals with the rate of diffusion of Oxygen per unit surface area of the particle?
a) Kirchhoff’s Law
b) Plank’s Law
c) Fourier’s Law
d) Fick’s Law

View Answer

Answer: d [Reason:] Fick’s Law deals with the rate of diffusion of Oxygen per unit surface area of the particle.

3. If d is the diffusion coefficient and t is the boundary layer thickness. Then the mass transfer coefficient k is given by?
a) k = d x t
b) k = d / t
c) k = d + t
d) k = d – t

View Answer

Answer: b [Reason:] If d is the diffusion coefficient and t is the boundary layer thickness. Then the mass transfer coefficient k is given by, k = d / t.

4. Gobar gas is produced by the __________ of ‘gobar’ (cow dung).
a) Fermentation
b) Condensation
c) Combustion
d) Distillation

View Answer

Answer: a [Reason:] Fermentation is the process which converts cow’s dung into ‘Gobar Gas’.

5. Coking time in beehive coke oven is about
a) one week
b) 12 hours
c) 2-3 days
d) 2 weeks

View Answer

Answer: c [Reason:] The total time of coking in a beehive oven is about 2-3 days.

6. __________ present in coal is not determined in its ultimate analysis.
a) Fixed Carbon
b) Total Carbon
c) Nitrogen
d) Hydrogen

View Answer

Answer: a [Reason:] Fixed Carbon present in coal is not determined in its ultimate analysis. It is determined by Proximate analysis of Coal.

7. The maximum adiabatic flame temperature is attained, when the fuel is burnt with
a) theoretically required amount of air.
b) less than theoretically required amount of air.
c) more than theoretically required amount of air.
d) theoretically required amount of oxygen

View Answer

Answer: d [Reason:] The maximum adiabatic flame temperature is attained, when the fuel is burnt with theoretically required amount of Oxygen.

8. Height of coke oven is limited (say maximum up to 7 metres) mainly by the
a) problem of uniform heating along its height.
b) structural strength of silica bricks
c) problem in door cleaning
d) buckling of ram of pusher car at the time of coke pushing

View Answer

Answer: a [Reason:] Height of coke oven is limited (say maximum up to 7 metres) mainly by the problem of Uniform heating as the heat is distributed along the height.

9. Which of the following has the highest calorific value?
a) Sub – bituminous
b) Anthracite
c) Lignite
d) Peat

View Answer

Answer: b [Reason:] Among the given varieties of coal, the highest calorific value is possessed by the one which has the maximum carbon content. Here, Anthracite has the maximum Calorific Value.