Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Thickness of tooth measured along the pitch circle is known as
a) Tooth thickness
b) Backlash
c) Face width
d) Top land

View Answer

Answer: a [Reason:] Tooth thickness is the thickness of tooth measured along the pitch circle.

2. Difference between space width and to thickness of tooth along the pitch circle is known as
a) Tooth thickness
b) Backlash
c) Face width
d) Top land

View Answer

Answer: b [Reason:] Backlash is the Difference between space width and to thickness of tooth along the pitch circle.

3. Length of tooth parallel to gear axis is known as
a) Tooth thickness
b) Backlash
c) Face width
d) Top land

View Answer

Answer: c [Reason:] Face width is the length of tooth parallel to gear axis.

4. Top surface of tooth is known as
a) Tooth thickness
b) Backlash
c) Face width
d) Top land

View Answer

Answer: d [Reason:] Top land is the top surface of tooth.

5. Bottom surface of the tooth between two adjacent fillets is known as
a) Flank
b) Face
c) Bottom Land
d) Fillet

View Answer

Answer: c [Reason:] Bottom surface of the tooth between two adjacent fillets is known as bottom land.

6. Surface of tooth between pitch circle and top land is known as
a) Flank
b) Face
c) Bottom Land
d) Fillet

View Answer

Answer: b [Reason:] Surface of tooth between pitch circle and top land is known as face.

7. Tooth surface between pitch circle and the bottom land including fillet is known as
a) Flank
b) Face
c) Bottom Land
d) Fillet

View Answer

Answer: a [Reason:] Tooth surface between pitch circle and the bottom land including fillet is known as flan.

8. Curved portion of the tooth flank at the root circle is known as
a) Flank
b) Face
c) Bottom Land
d) Fillet

View Answer

Answer: d [Reason:] Curved portion is called fillet.

9. Force exerted by driving tooth on the driven tooth along the line of pitch point to the point of contact of two teeth is known as
a) Line of Action
b) Path of contact
c) Arc of contact
d) Angle of action

View Answer

Answer: a [Reason:] Force exerted by driving tooth on the driven tooth along the line of pitch point to the point of contact of two teeth is known as line of action.

10. Angle between the pressure line and the common tangent to the pitch circle is known as
a) Pressure angle
b) Path of contact angle
c) Arc of contact angle
d) Angle of action

View Answer

Answer: a [Reason:] Angle between the pressure line and the common tangent to the pitch circle is known as pressure angle.

11. Backlash of gear is given by
a) Space width – Tooth Thickness*2
b) Space width / Tooth Thickness
c) Space width – Tooth Thickness
d) Space width * Tooth Thickness

View Answer

Answer: c [Reason:] Backlash = Space width – Tooth Thickness.

12. Ratio of speed of the follower to the speed of driving gear is known as
a) Gear ratio
b) Module
c) Velocity ratio
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Velocity ratio is the Ratio of speed of the follower to the speed of driving gear.

13. Ratio of diameter of driving gear to the diameter of follower is known as
a) Gear ratio
b) Module
c) Velocity ratio
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Velocity ratio is the ratio of diameter of driving gear to the diameter of follower.

14. Ratio of number of teeth on driving gear to the number of teeth on follower is known as
a) Gear ratio
b) Module
c) Velocity ratio
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Velocity ratio is the ratio of number of teeth on driving gear to the number of teeth on follower.

15. Angle subtended by circular pitch at the centre of pitch circle is known as
a) Pitch angle
b) Addendum angle
c) Module angle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pitch angle is the angle subtended by circular pitch at the centre of pitch circle.

Set 2

1. Imaginary friction cylinders which by pure rolling together transmit the same motion as pair of gears is known as
a) Pitch cylinders
b) Pitch diameter
c) Pitch circle
d) Pitch point

View Answer

Answer: a [Reason:] Imaginary friction cylinders which by pure rolling together transmit the same motion as pair of gears is known as pitch cylinders.

2. Circle which corresponds to section of equivalents cylinder by a plane normal to wheel axis is known as
a) Pitch cylinders
b) Pitch diameter
c) Pitch circle
d) Pitch point

View Answer

Answer: c [Reason:] Pitch circle is the circle which corresponds to section of equivalents cylinder by a plane normal to wheel axis.

3. Diameter of pitch cylinder is known as
a) Pitch cylinders
b) Pitch diameter
c) Pitch circle
d) Pitch point

View Answer

Answer: b [Reason:] Pitch diameter is the diameter of pitch cylinder.

4. Two different pitch circles generally meet at
a) Pitch cylinders
b) Pitch diameter
c) Pitch circle
d) Pitch point

View Answer

Answer: d [Reason:] At pitch point two different pitch circles generally meets.

5. Line passing through center of rotation of two meeting gear is known as
a) Pitch line
b) Rack
c) Pinion
d) Line of centre

View Answer

Answer: d [Reason:] Line of centre is the line passing through center of rotation of two meeting gear.

6. Driving gear of two mating gear which is generally small is known as
a) Pitch line
b) Rack
c) Pinion
d) Line of centre

View Answer

Answer: c [Reason:] Pinion is the driving gear of two mating gear which is generally small.

7. Gear wheel of infinite diameter is also known as
a) Pitch line
b) Rack
c) Pinion
d) Line of centre

View Answer

Answer: b [Reason:] Rack have infinite diameter.

8. Part of pitch circle of rack which is a straight line is also known as
a) Pitch line
b) Rack
c) Pinion
d) Line of centre

View Answer

Answer: a [Reason:] Pitch line is the part of pitch circle of rack which is a straight line.

9. Ratio of circumference of pitch circle to number of teeth is known as
a) Circular pitch
b) Diametral pitch
c) Module
d) Gear ratio

View Answer

Answer: a [Reason:] Circular pitch is the ratio of circumference of pitch circle to number of teeth.

10. Distance measured along the circumference of pitch circle from a point on tooth to corresponding point on adjacent tooth is known as
a) Circular pitch
b) Diametral pitch
c) Module
d) Gear ratio

View Answer

Answer: a [Reason:] Circular pitch is the ratio of circumference of pitch circle to number of teeth.

11. Number of teeth divided by length of pitch circle diameter is known as
a) Circular pitch
b) Diametral pitch
c) Module
d) Gear ratio

View Answer

Answer: b [Reason:] Diametral pitch is the number of teeth divided by length of pitch circle diameter.

12. Ratio of pitch diameter in mm to the number of teeth is known as
a) Circular pitch
b) Diametral pitch
c) Module
d) Gear ratio

View Answer

Answer: c [Reason:] Module is the ratio of pitch diameter in mm to the number of teeth.

13. Module of two mating gears must be
a) Same
b) Different
c) Small
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Module of two mating gear must be same.

14. Ratio of number of teeth on gear to the number of teeth on pinion is known as
a) Circular pitch
b) Diametral pitch
c) Module
d) Gear ratio

View Answer

Answer: d [Reason:] Gear ratio is the ratio of number of teeth on gear to the number of teeth on pinion.

15. Ratio of angular velocity of the follower to the angular velocity of driving gear is known as
a) Gear ratio
b) Module
c) Velocity ratio
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Velocity ratio is the ratio of angular velocity of the follower to the angular velocity of driving gear.

Set 3

1. Wrist motion of y involves
a) right to left rotation of the object
b) up and down rotation of the object
c) twisting of the object about the arm axis
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Wrist motion always follows right hand rule.

2. Robots are specified by
a) pay load
b) dimension of work envelope
c) degree of freedom
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

3. Hydraulic drives are used for a robot when
a) high torque is required
b) high power is required
c) rapid motion of robot arm
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

4. The following type of robot is most suitable for pick and place operations
a) rectangular
b) cylindrical
c) spherical
d) jointed arm type

View Answer

Answer: a [Reason:] The fixed-sequence robot, also called a pick-and-place robot, is programmed for a specific sequence of operations. Its movements are from point to point, and the cycle is repeated continuously.

5. A computer program that contains expertise in a particular domain is called an
a) automatic processor
b) intelligent planner
c) expert system processor
d) operations symbolizer

View Answer

Answer: c

6. The knowledge base of an expert system includes both facts and
a) theories
b) heuristics
c) algorithms
d) analysis

View Answer

Answer: b [Reason:] Heuristics is any approach to problem solving, learning, or discovery that employs a practical methodology not guaranteed to be optimal or perfect, but sufficient for the immediate goals.

7. A robot’s arm is also known as its
a) actuator
b) end effector
c) manipulator
d) servomechanism

View Answer

Answer: c [Reason:] The manipulator is a mechanical unit that provides motions (trajectories) similar to those of a human arm and hand.

8. Which type of actuator generates a good deal of power but tends to be messy?
a) electric
b) hydraulic
c) pneumatic
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

9. If a robot can alter its own trajectory in response to external conditions, it is considered to be
a) intelligent
b) mobile
c) non servo
d) open loop

View Answer

Answer: a [Reason:] The intelligent robot, also called a sensory robot, is capable of performing some of the functions and tasks carried out by humans. It is equipped with a variety of sensors with visual (computer vision) and tactile capabilities.

10. Programming a robot by physically moving it through the trajectory you want it to follow is called
a) contact sensing control
b) continuous path control
c) pick and place control
d) robot vision control

View Answer

Answer: b

11. Reasoning from a goal state towards an initial state is called
a) backward chaining
b) bidirectional
c) breadth first
d) heuristic

View Answer

Answer: a [Reason:] Heuristics is any approach to problem solving, learning, or discovery that employs a practical methodology not guaranteed to be optimal or perfect, but sufficient for the immediate goals.

12. Which device is mostly associated with automation?
a) flexible manufacturing
b) robots
c) computer graphics workstation
d) NC machine

View Answer

Answer: b [Reason:] Only robots are associated with automation.

13. Choose the basic element for an automated machine tool
a) logic
b) NC tape programming
c) software
d) workstation

View Answer

Answer: a

14. Choose the robot component from the following
a) micro computer
b) coaxial cable
c) arm
d) software

View Answer

Answer: c [Reason:] Arm is the major component of a robot.

15. A configuration for a robot is
a) octagonal
b) oblong
c) square
d) spherical

View Answer

Answer: d

Set 4

1. Porous product can be effectively produced using powder metallurgy.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Powder metallurgy is the best method of producing porous products. Product of powder metallurgy has high accuracy.

2. Dimensional accuracy in powder metallurgy is
a) High
b) Medium
c) Low
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Product of powder metallurgy has high accuracy. Powder metallurgy is the best method of producing porous products.

3. Wastage of material in powder metallurgy as scrap is
a) Large
b) Small
c) Depends on other factor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Powder metallurgy has small wastage of material. Powder metallurgy is the best method of producing porous products.

4. Complex shape can be formed effectively using
a) Powder metallurgy
b) Turning
c) Sand casting
d) Metal casting

View Answer

Answer: a [Reason:] Powder metallurgy is most suitable for making very complex shapes. Powder metallurgy has small wastage of material.

5. Range of particle size in powder to be used for powder metallurgy in microns should vary from
a) 4 to 200
b) 0.300 to 0.003
c) 100 to 2000
d) 5000 to 6000

View Answer

Answer: a [Reason:] Range of particle size in powder to be used for powder metallurgy should vary from 4 microns to 200 microns. Powder metallurgy has small wastage of material.

6. Process of forming metal powder by directing molten metal through an orifice after which it is break into small particle using high pressure fluid is known as
a) Atomization
b) Reduction
c) Crushing
d) Electrolysis

View Answer

Answer: a [Reason:] Atomization is the process of producing metal powder by directing molten metal through an orifice after which it is break into small particle using high pressure fluid.

7. Formation of metal powder to use in powder metallurgy by reducing some compound with CO or other molecules is known as
a) Atomization
b) Reduction
c) Crushing
d) Electrolysis

View Answer

Answer: b [Reason:] Reduction is the process of formation of metal powder to use in powder metallurgy by reducing some compound with CO or other reducing agents.

8. Production of pure powder of iron and copper can be effectively done using
a) Atomization
b) Reduction
c) Crushing
d) Electrolysis

View Answer

Answer: d [Reason:] Electrolysis is most effective process for formation of iron and copper powder. It uses two electrodes and a electrolyte.

9. Powder of various ferrous and non ferrous material which become brittle on heating, can be formed using
a) Atomization
b) Reduction
c) Crushing
d) Electrolysis

View Answer

Answer: c [Reason:] Ferrous and non ferrous metals are heated first, and when they become brittle they are crushed.

10. Sintering is done to
a) Decrease final strength
b) Decrease strength
c) Increase final strength
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Sintering increases final strength of materials formed using powder metallurgy. Sintering is very important to produce good quality of powder.

Set 5

1. Designs are periodically modified to,
a) improve product performance
b) strive for zero-based rejection and waste
c) make products easier and faster to manufacture
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Designs are periodically modified to a) Improve product performance b) Strive for zero-based rejection and waste c) Make products easier and faster to manufacture d) Consider new materials and processes that are continually being developed.

2. The expected qualities of a product are
a) it satisfies the needs and expectations of the customer
b) it has a pleasing appearance and handles well
c) it has high reliability and functions safely over its intended life
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Generally, however, a high-quality product is considered to have at least the following characteristics: a) it satisfies the needs and expectations of the customer b) it has a pleasing appearance and handles well c) it has high reliability and functions safely over its intended life d) it is compatible with and responsive to the customer’s capabilities and working environment e) installation, maintenance, and future improvements are easy to perform and at low cost.

3. The life cycle of a product includes
a. extraction of natural resources
b. processing of raw materials
c. manufacturing of products
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The life cycle involves consecutive and interlinked stages of a product or a service, from the very beginning to its disposal or recycling, and includes the following: a) extraction of natural resources b) processing of raw materials c) manufacturing of products d) transportation and distribution of the product to the customer e) use, maintenance, and reuse of the product f) recovery, recycling, and reuse of the components of the product.

4. Life-cycle engineering is also called
a) green design
b) expensive design
c) easy design
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The major aim of life-cycle engineering (LCE) is to consider reusing and recycling the components of a product, beginning with the earliest stage: product design. Life-cycle engineering is also called green design or green engineering.

5. Sustainable manufacturing is required for
a) conserving resources
b) proper maintenance
c) reuse
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The concept of sustainable manufacturing emphasizes the need for conserving resources, particularly through proper maintenance and reuse.

6. The mechanical properties of a good product material are
a) strength
b) toughness
c) ductility
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Mechanical properties include strength, toughness, ductility, stiffness, hardness, and resistance to fatigue, creep, and impact.

7. The physical properties of a good product material are
a) density
b) melting point
c) specific heat
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Physical properties include density, melting point, specific heat, thermal and electrical conductivity, thermal expansion, and magnetic properties.

8. The chemical properties of a good product material are
a) oxidation
b) corrosion
c) surface treatment
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Chemical properties of primary concern in manufacturing are susceptibility to oxidation and corrosion and to the various surface-treatment processes.

9. Properties of workpiece materials are
a) geometric features of the part
b) production rate and quantity
c) process selection consideration
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

10. Considerations of costing systems are
a) life cycle costs
b) machine usage
c) cost of purchasing machinery
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Costing Systems, also called cost justification, typically include the following considerations: (a) intangible benefits of quality improvements and inventory reduction, (b) life-cycle costs, (c) machine usage, (d) cost of purchasing machinery compared with that of leasing it, (e) financial risks involved in implementing highly automated systems, and (f) new technologies and their impact on products.