Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The ratio of the moles of a particular product produced to the moles of another product produced in a reaction is called
a) Percentage conversion
b) Selectivity
c) Extent of reaction
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The ratio of the moles of a particular product produced to the moles of another product produced in a reaction is called Extent of reaction.

2. Which is the incorrect definition for yield?
a) The amount of desired product obtained divided by the amount of key reactant feed
b) The amount of desired product obtained divided by the amount of key reactant consumed
c) The amount of a product obtained divided by the theoretical amount of the product that would be obtained based on the limiting reactant in the chemical reaction equation if it were completely consumed
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Different set of definitions are there in every case.

3-10. Two reaction of interest are as following
Cl2 + C4H8 → C4H7Cl + HCl
Cl2 + C4H8 → C4H8Cl2
When the reaction is finished, the quantity of each species is listed below
Cl2 : 160 g moles
C4H8 : 400 g moles
C4H7Cl : 10 g moles
C4H8Cl2 : 40 gm moles
HCl : 10 gm moles

3. How many moles of Cl2 are there in the feed?
a) 160
b) 170
c) 210
d) 230

View Answer

Answer: c [Reason:] Moles of Cl2 = 160 + 40 (Reacting in second reaction) + 10 (Reacting in first reaction).

4. How many moles of C4H8 are there in the feed?
a) 400
b) 410
c) 440
d) 450

View Answer

Answer: d [Reason:] Moles of C4H8 = 400 + 40 (Reacting in second reaction) + 10 (Reacting in first reaction).

5. Which one is the limiting reactant?
a) Cl2
b) C4H8
c) C4H7Cl
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cl2 has lower extent of reaction.

6. Which one is the excess reactant?
a) Cl2
b) C4H8
c) C4H7Cl
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] C4H8 has higher extent of reaction.

7. What is the fractional conversion of C4H8 to C4H7Cl?
a) 0.022
b) 0.044
c) 0.066
d) 0.088

View Answer

Answer: a [Reason:] Fractional conversion = 10/450.

8. What is the selectivity of C4H7Cl relative to C4H8Cl2?
a) 0.25
b) 0.50
c) 0.75
d) 1.00

View Answer

Answer: a [Reason:] Selectivity = 10 (gm moles of C4H7Cl)/40 (gm moles of C4H8Cl2).

9. What is the extent of first reaction?
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40

View Answer

Answer: a [Reason:] Extent of a reaction = No. of moles reacting in a reaction.

10. What is the extent of second reaction?
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40

View Answer

Answer: d [Reason:] Extent of a reaction = No. of moles reacting in a reaction.

Set 2

1. EPROM uses an array of
a) p-channel enhancement type MOSFET
b) n-channel enhancement type MOSFET
c) p-channel depletion type MOSFET
d) n-channel depletion type MOSFET

View Answer

Answer: b [Reason:] EPROM uses an array of n-channel enhancement type MOSFET with an insulated gate structure.

2. The EPROM was invented by
a) Wen Tsing Chow
b) Dov Frohman
c) Luis O Brian
d) J P Longwell

View Answer

Answer: b [Reason:] The EPROM was invented by Dov Frohman of Intel in 1971.

3. Address decoding for dynamic memory chip control may also be used for
a) Chip selection and address location
b) Read and write control
c) Controlling refresh circuits
d) Memory mapping

View Answer

Answer: a [Reason:] Address decoding for dynamic memory chip control may also be used for chip selection and address location.

4. Which of the following describes the action of storing a bit of data in a mask ROM?
a) A 0 is stored by connecting the gate of a MOS cell to the address line
b) A 0 is stored in a bipolar cell by shorting the base connection to the address line
c) A 1 is stored by connecting the gate of a MOS cell to the address line
d) A 1 is stored in a bipolar cell by opening the base connection to the address line

View Answer

Answer: c [Reason:] The action of storing a bit of data in a mask ROM is that when a 1 is stored by connecting the gate of a MOS cell to the address line.

5. The check sum method of testing a ROM
a) Allows data errors to be pinpointed to a specific memory location
b) Provides a means for locating and correcting data errors in specific memory locations
c) Indicates if the data in more than one memory location is incorrect
d) Simply indicates that the contents of the ROM are incorrect

View Answer

Answer: d [Reason:] If checking of a sum method goes wrong, it simply indicates that the contents of the ROM are incorrect.

6. The initial values in all the cells of an EPROM is
a) 0
b) 1
c) Both 0 and 1
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The initial values in all the cells of a EPROM is 1.

7. To store 0 in such a cell, the floating point must be
a) Reprogrammed
b) Restarted
c) Charged
d) Power off

View Answer

Answer: c [Reason:] To store 0 in the cell of an EPROM, the floating point must be charged.

8. The major disadvantage of RAM is?
a) Its access speed is too slow
b) Its matrix size is too big
c) It is volatile
d) High power consumption

View Answer

Answer: c [Reason:] RAM is non volatile memory.

9. Which one of the following is used for the fabrication of MOS EPROM?
a) TMS 2513
b) TMS 2515
c) TMS 2516
d) TMS 2518

View Answer

Answer: c [Reason:] TMS 2516 is a MOS EPROM device.

10. How many addresses a MOS EPROM have?
a) 1024
b) 512
c) 2516
d) 256

View Answer

Answer: c [Reason:] MOS EPROM (i.e. TMS 2516) has 2048 (2^11 = 2048) addresses.

11. To read from the memory, the select input and the power down/program input must be
a) HIGH
b) LOW
c) Sometimes HIGH and sometimes LOW
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] To read from the memory, the select input and the power down/program input must be LOW.

12. ROMs retain data when
a) Power is on
b) Power is off
c) System is down
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] ROM retains the data when power is off/on/down because it has to read the data from memory only and it is done in every condition.

13. Suppose that a certain semiconductor memory chip has a capacity of 8K × 8. How many bytes could be stored in this device?
a) 8,000
b) 65,536
c) 8,192
d) 64,000

View Answer

Answer: c [Reason:] 8K = 8 * 1024 = 8192.

14. When a RAM module passes the checker board test it is
a) Able to read and write only 0s
b) Faulty
c) Probably good
d) Able to read and write only 1s

View Answer

Answer: c [Reason:] When a RAM module passes the checker board test it is probably good.

15. What is the difference between static RAM and dynamic RAM?
a) Static RAM must be refreshed, dynamic RAM does not.
b) There is no difference.
c) Dynamic RAM must be refreshed, static RAM does not.
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Dynamic RAM must be refreshed because it made up of capacitor, and capacitor required refresh. Static RAM made up of flip flop and it doesn’t required refresh.

Set 3

1. Memory is a/an
a) Device to collect data from other computer
b) Block of data to keep data separately
c) Indispensable part of computer
d) Device to connect through all over the world

View Answer

Answer: c [Reason:] Memory is an indispensable unit of a computer and microprocessor based systems.

2. The instruction used in a program for executing them, is stored in the
a) CPU
b) Control Unit
c) Memory
d) Microprocessor

View Answer

Answer: c [Reason:] All of the program and the instructions are stored in the memory.

3. A flip flop stores
a) 10 bit of information
b) 1 bit of information
c) 2 bit of information
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A flip-flop has capability to store 1 bit of information. It can be used further after erasing previous information.

4. A register is able to hold
a) Data
b) Word
c) Nibble
d) Both data and word

View Answer

Answer: b [Reason:] Register is also a part of memory inside a computer. It stands there to hold a word.

5. A register file holds
a) A large number of word of information
b) A small number of word of information
c) A large number of programs
d) A modest number of words of information

View Answer

Answer: d [Reason:] A register file is different from a simple register because of capability to hold a modest number of words of information.

6. The very first computer memory consisted of
a) A small display
b) A large memory storage equipment
c) An automatic keyboard input
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The very first computer memory consisted of a minute magnetic toroid, which required large, bulky circuit boards stored in large cabinates.

7. A minute magnetic toroid is also called as
a) Large memory
b) Small memory
c) Core memory
d) Both small and large memory

View Answer

Answer: c [Reason:] A minute magnetic toroid is also called as core memory which is made up of a semiconductor.

8. Which one of the following has capability to store data in extremely high densities?
a) Register
b) Capacitor
c) Semiconductor
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Semiconductor has capability to store data in extremely high densities.

9. A large memory is compressed into a small one by using
a) LSI semiconductor
b) VLSI semiconductor
c) CDR semiconductor
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] VLSI (Very Large Scale Integration) semiconductor is used in modern computers to short the size of memory.

10. VLSI chip utilizes
a) NMOS
b) CMOS
c) BJT
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] VLSI is a memory chip which is made up of NMOS, CMOS, BJT, and BiCMOS.

11. CD-ROM refers to
a) Floppy disk
b) Compact Disk-Read Only Memory
c) Compressed Disk-Read Only Memory
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] CD-ROM refers to Compact Disk-Read Only Memory.

12. Data stored in an electronic memory cell can be accessed at random and on demand using
a) Memory addressing
b) Direct addressing
c) Indirect addressing
d) Control Unit

View Answer

Answer: b [Reason:] Direct addressing eliminates the need to process a large stream of irrelevant data in order to the desired data word.

13. The full form of PLD is
a) Programmable Large Device
b) Programmable Long Device
c) Programmable Logic Device
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The full form of PLD is Programmable Logic Device.

14. The evolution of PLD began with
a) EROM
b) RAM
c) PROM
d) EEPROM

View Answer

Answer: a [Reason:] The evolution of PLD began with Programmable Read Only Memory (i.e. PROM).

15. A ROM is defined as
a) Read Out Memory
b) Read Once Memory
c) Read Only Memory
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A ROM is defined as Read Only Memory which can read the instruction stored in a computer.

Set 4

1. A multivibrator is an electronic circuit used to implement
a) Oscillator
b) Timer
c) Flip-flop
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A multivibrator is an electronic circuit used to implement a variety of simple two-state systems and two state systems are oscillator, timer, flip-flop.

2. Multivibrators are characterized by
a) Registers
b) Capacitors
c) Transistors
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Multivibrators are characterized by amplifying devices (transistors) and cross coupled devices (registers, capacitors).

3. How many types of multivibrators are?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3

View Answer

Answer: d [Reason:] There are three types of multivibrator circuits depending on the circuit operation: (i) Astable, (ii) Bistable, and (iii) Monostable.

4. Astable multivibrator is ________ in any state.
a) Stable
b) Unstable
c) Saturated
d) Both a & c

View Answer

Answer: b [Reason:] Astable multivibrator, in which the circuit is not stable in either state i.e. it continually switches from one state to the other.

5. Monostable multivibrator is/has ________ state.
a) Stable
b) Unstable
c) One stable and another unstable
d) Independent

View Answer

Answer: b [Reason:] Monostable multivibrator, in which one of the states is stable, but the other state is unstable (transient). A trigger pulse causes the circuit to enter the unstable state. After entering the unstable state, the circuit will return to the stable state after a set time.

6. Bistable multivibrator is ________ in any state.
a) Stable
b) Unstable
c) Saturated
d) Independent

View Answer

Answer: a [Reason:] Bistable multivibrator, in which the circuit is stable in either state. It can be flipped from one state to the other by an external trigger pulse.

7. Bistable circuit is also known as
a) Latch
b) Gate
c) Flip-flop
d) Bidirectional circuit

View Answer

Answer: c [Reason:] Bistable circuit has capability to store 1-bit of information. So, it is also known as flip-flop.

8. Astable circuit acts as a/an
a) Amplifier
b) Oscillator
c) Relaxation oscillator
d) Multiplexer

View Answer

Answer: c [Reason:] Astable circuit continually switches from one state to the other. Hence, it functions as a relaxation oscillator.

9. In an astable multivibrator, the amplifying elements are:
a) FET
b) JFET
c) OP-AMP
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Astable multivibrators are made with FET, JFET, OP-AMP or other types of amplifier.

10. Monostable multivibrator can also be termed as:
a) Full astable multivibrator
b) Half astable multivibrator
c) Half bistable multivibrator
d) Full bistable multivibrator

View Answer

Answer: b [Reason:] Since, monostable multivibrator is unstable and changes their states continually (It means that it can have both the states), whereas in astable multivibrator, one of the states is stable, but the other state is unstable.

11. The classic multivibrator circuit is known as
a) Metal-coupled multivibrator
b) Plate-coupled multivibrator
c) Parallel-plate coupled multivibrator
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The classic multivibrator circuit (also called a plate-coupled multivibrator) is first described by Henri Abraham and Eugene Bloch.

Set 5

1. The full form of HDL is
a) Higher Descriptive Language
b) Higher Definition Language
c) High Definition Language
d) High Descriptive Language

View Answer

Answer: c [Reason:] The full form of HDL is ‘Higher Definition Language’.

2. The full form of VHDL is
a) Very High Descriptive Language
b) Very High Definition Language
c) Variable Definition Language
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The full form of VHDL is ‘Very High Definition Language’.

3. VHSIC stands for
a) Very High Speed Integrated Circuits
b) Very Higher Speed Integration Circuits
c) Variable High Speed Integrated Circuits
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] VHSIC stands for Very High Speed Integrated Circuits.

4. VHDL is being used for
a) Documentation
b) Verification
c) Synthesis of large digital design
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The acronym of VHDL itself captures the entire theme of the language and it describes the hardware in the same manner as does the schematic. So, it is used as documentation, verification and synthesis of large digital designs.

5. The use of VHDL can be done in _____ ways.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] The VHDL has three mode of operation: (i) data flow, (ii) structural, (iii) behavioural.

6. At high frequencies when the sampling interval is too long in a frequency counter
a) The counter works fine
b) The counter undercounts the frequency
c) The measurement is less precise
d) The counter overflows

View Answer

Answer: d [Reason:] Let the sampling time be 1 sec. This means the counter will count number of pulses from the unknown signal for 1sec duration and would display it after 1 sec. thus if the signal is of 800 Hz, at the end of 1 sec, counter would have counted up to 800. Thus, in case of high frequencies and high sampling time, counter might count beyond its limit and overflows.

7. The output frequency related to the sampling interval of a frequency counter as
a) Directly with the sampling interval
b) Inversely with the sampling interval
c) More precision with longer sampling interval
d) Less precision with longer sampling interval

View Answer

Answer: c [Reason:] Sampling interval means a particular frequency range in which the device operates correctly.

8. In an HDL application of a stepper motor, what is done next after an up/down counter is built?
a) Build the sequencer
b) Test it on a simulator
c) Test the decoder
d) Design an intermediate integer variable

View Answer

Answer: b [Reason:] Simulator is a software which is used in testing the decoder.

9. In a digital clock application, the basic frequency must be divided down as
a) 1 Hz
b) 60 Hz
c) 100 Hz
d) 1000 Hz

View Answer

Answer: a [Reason:] Minimum count is 1 sec and time = 1/freq. So, t = 1/1 = 1 sec.

10. What does the data signal do in the keypad application?
a) The row and column encoded data
b) The ring encoded data
c) The freeze locator data
d) The ring counter data

View Answer

Answer: a [Reason:] The data signal arrange the information with the help of data flow in row and column manner.

11. When a key is pressed, what does the ring counter in the HDL keypad application do?
a) Count to find the row
b) Freeze
c) Count to find the column
d) Start the D flip-flop

View Answer

Answer: a [Reason:] When a key is pressed the ring counter in the HDL scans the information provided by the user and count to find the row.

12. A step which should be followed in project management is known as
a) Overall definition
b) System documentation
c) Synthesis and testing
d) System integration

View Answer

Answer: b [Reason:] System documentation is a second step of project management in which data is stored simultaneously.

13. In the keypad application, the preset state of the ring counter define
a) The NANDing of the columns
b) The NANDing of the rows
c) The proper output of the column encoder
d) The proper output of the row encoder

View Answer

Answer: d [Reason:] The preset state of the ring counter define the proper output of the row encoder.

14. A major block which is not a part of an HDL frequency counter
a) Timing and control unit
b) Decoder/display
c) Display register
d) Bit shifter

View Answer

Answer: d [Reason:] Bit shifter is part of a register in which bit shifting takes place bit-by-bit.

15. A stepper motor HDL application must include
a) Sequencers and multiplexers
b) Types and bits
c) Counters and decoders
d) Variables and processes

View Answer

Answer: c [Reason:] A stepper motor (also referred to as step or stepping motor) is an electromechanical device achieving mechanical movements through conversion of electrical pulses. A stepper motor HDL application must include counters and decoders for position control.