Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. All reactants other than limiting reactant are
a) Excess reactant
b) Other reactants
c) Extent reactant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] All reactants other than limiting reactant are called excess reactant.

2. ___________ reactant in a chemical reaction is that would theoretically run out first if the reaction were to proceed to completion according to the chemical equation , even if the reaction did not take place.
a) Excess
b) Limiting
c) Both excess and limiting
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Limiting reactant in a chemical reaction is that would theoretically run out first if the reaction were to proceed to completion according to the chemical equation , even if the reaction did not take place.

3. The reactant with the smallest maximum extent of reaction is the ___________ reactant.
a) Excess
b) Limiting
c) Neither excess nor limiting
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The reactant with the smallest maximum extent of reaction is the limiting reactant.

4-5. CH4 is burned in the availability of oxygen. If there is 5 moles of each of the feed component is present, then
4. Which one is the limiting reactant?
a) CH4
b) O2
c) Both CH4 and O2
d) Neither CH4 nor O2

View Answer

Answer: b [Reason:] The required moles of O2 is lesser with respect to CH4.

5. Which one is the excess reactant?
a) CH4
b) O2
c) Both CH4 and O2
d) Neither CH4 nor O2

View Answer

Answer: a [Reason:] The required moles of CH4 is greater with respect to O2.

6-8. For the given reaction, 2 Al + 3 CuCl2 → 2 AlCl3 + 3 Cu
6. How many moles of Al will react with 2.46 mole CuCl2 according to the reaction?
a) 1.64 moles
b) 3.28 mole
c) 3.69 mole
d) 2.46 mole

View Answer

Answer: a [Reason:] 2 moles of Al = 3 moles of CuCl2.

7. If The feed contains 3 moles of each component of the feed, which one is the limiting reactant?
a) Al
b) CuCl2
c) Neither Al nor CuCl2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] CuCl2 have less number of moles w.r.t. Al.

8. If the feed contains 5 moles of each component of the feed, which one is the excess reactant?
a) Al
b) CuCl2
c) Neither Al nor CuCl2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] CuCl2 have less number of moles w.r.t. Al.

9-10. If for the given reaction
N2 + 3 H2 → 2NH3, The feed contains x moles of N2 and y moles of H2.
9. If N2 is the limiting reactant then
a) x = y
b) 3x < y
c) x > y
d) 3x > y

View Answer

Answer: b [Reason:] If 3x < y, N2 would consume first.

10. If N2 is the excess reactant then
a) x = y
b) 3x > y
c) x < y
d) 3x < y

View Answer

Answer: b [Reason:] If 3x > y, N2 would consume last.

Set 2

1. Flow rate for a process stream is the rate at which material is transported through a carrying pipe.
The above given statement is
a) Incorrect
b) Correct
c) Not properly defined
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Flow rate for a process stream is the rate at which material is transported through a carrying pipe.

2. Moles of a substance transported through a pipe per unit time is called
a) Molar flow rate
b) Molar volume
c) Molar mass
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Moles of a substance transported through a pipe per unit time is called molar flow rate.

3. ________ flow rate of a process stream is the mass transported through a pipe per unit time.
a) Mass
b) Mole
c) Volume
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Mass flow rate of a process stream is the mass transported through a pipe per unit time.

4. Volumetric flow rate of a process stream is the ________ transported through the pipe per unit time.
a) Mass
b) Mole
c) Volume
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Volumetric flow rate of a process stream is the volume transported through the pipe per unit time.

5. What is the molar flow rate of sodium solution if 80 gms of solution is collected in 20 seconds.
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4

View Answer

Answer: a [Reason:] Molar flow rate = moles/time.

6. What is the mass flow rate of a material, if 20 ml of it is collected in 20 sec. The density of the material is 0.5 gm/ml.
a) 0.1
b) 0.5
c) 1.0
d) 1.5

View Answer

Answer: b [Reason:] Mass flow rate =Mass/time.

7. The velocity of water in a pipe of area 10 m2 is 5 m/s, what will be the flow rate of water?
a) 25 m3 / s
b) 50 m3 / s
c) 75 m3 / s
d) 100 m3 / s

View Answer

Answer: b [Reason:] Flow rate = Area*Velocity = 5*10 = 50 m3/s.

8. Mass flow rate of the liquid flowing through a pipe, 100 grams of the liquid was collected in 10 seconds?
a) 0.01 kg/s
b) 0.05 kg/s
c) 0.1 kg/s
d) 0.5 kg/s

View Answer

Answer: a [Reason:] mass flow rate = 0.1/ 10 = 0.01 kg/s.

9. Flow rate can be expressed as?
a) Kg/s
b) Litres/s
c) Moles/s
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All a, b, c are the units of flow rate.

10. What is the volumetric flow rate of 500 kg of a liquid that is collected in 10 seconds? (Density of liquid = 100 kg/m3)
a) 0.1 m3 / s
b) 0.5 m3 / s
c) 0.01 m3 / s
d) 0.05 m3 / s

View Answer

Answer: b [Reason:] Volumetric flow rate = Volume/time.

Set 3

1. Heat transfer can occur by
a) Conduction
b) Convection
c) Radiation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Conduction, Convection and Radiation are the usually as the three categories of heat transfer.

2. Two state are given as following
I: Heat is a substance
II: Heat is proportional to temperature
a) Both I and II are correct
b) Both I and II are incorrect
c) Only I is correct
d) Only II is correct

View Answer

Answer: b [Reason:] Heat is not a substance and It is not mandatory for heat to be proportional to temperature.

3. Heating always results in an increase in temperature. The statement is
a) Correct
b) Incorrect
c) Always correct
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Heating always does not result in an increase in temperature.

4-8. Q = UA(T2-T1); A formula for heat transfer is given
where: Q – Rate of Heat transfer
U – Empirical constant
(T2-T1) – Temperature difference between surrounding and system
4. When Q < 0
a) Heat is transferred from system
b) Heat is transferred from surrounding
c) Heat is gained by system
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Q < 0, means T2-T1 < 0; Heat is transferred from system.

5. When Heat is gained by the system
a) Q < 0
b) Q > 0
c) Q = 0
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Heat transferred from the surrounding, T2-T1> 0 so Q > 0.

6. When Q = 0, there is possibility that
a) Temperature of system and surrounding are same
b) System is an adiabatic system
c) Both a and b
d) Neither a nor b

View Answer

Answer: c [Reason:] For Q = 0, System may be insulated or there is no temperature difference.

7. If Q = 45 W and The values of U and A are 10 and 2.5 with their respective SI units. What is the temperature difference between system and surrounding?
a) 1.8 Degree Celsius
b) 1.8 Degree Fahrenheit
c) 1.8 Degree Rankine
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] T2-T1 = 1.8 Degree Celsius, Q = UA(T2-T1).

8. Q = 45 means
a) Heat is transferred from the system
b) Heat is transferred from surrounding
c) Heat is gained by the surrounding
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Q > 0,Heat is gained by the system and transferred from the surrounding.

9. A cold body contains no heat. The statement is
a) Correct
b) Incorrect
c) Always correct
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Heat can be contained by a cold body.

10. Heat can travel only
a) Upwards
b) Downwards
c) Upwards and Downwards
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] It is not mandatory to travel in only in upward an downward direction.

Set 4

1. The amount of heat required to raise the temperature of the unit mass of gas through one degree at constant volume is
a) Cv
b) Cp
c) Latent heat
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The amount of heat required to raise the temperature of the unit mass of gas through one degree at constant volume is Cv.

2. The amount of heat required to raise the temperature of the unit mass of gas through one degree at constant pressure is
a) Cv
b) Cp
c) Latent heat
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The amount of heat required to raise the temperature of the unit mass of gas through one degree at constant pressure is Cv.

3. Which one of correct relation ?
a) Cp + Cv = 0
b) Cp = 1 + R/Cv
c) 1 = Cp/Cv
d) Cp = R + Cv

View Answer

Answer: d [Reason:] Cp = R + Cv.

4. The heat capacity depends on whether the heat is added at constant __________ or constant ________
a) Volume, Temperature
b) Pressure, Volume
c) Pressure, Temperature
d) Temperature, Pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] The heat capacity depends on whether the heat is added at constant Pressure or constant Volume.

5. measurement of Cp is _______ than Cv.
a) Safer
b) Dangerous
c) Can`t say
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Heat capacity measurements at constant volume are dangerous because the container can explode.

6. For an mono atomic ideal gas Cv is
a) 1.5 R
b) 2.5 R
c) 3.5 R
d) 4.5 R

View Answer

Answer: a [Reason:] For a mono atomic gas Cv = 1.5 R.

7. For a diatomic gas, Cv is
a) 1.5 R
b) 2.5 R
c) 3.5 R
d) 4.5 R

View Answer

Answer: b [Reason:] For a diatomic gas Cv = 2.5 R.

8. For an ideal mono atomic gas
a) Cp = Cv + 1.5 R
b) Cp = Cv + R
c) Cp = Cv – 1.5 R
d) Cp = Cv – R

View Answer

Answer: b [Reason:] For an ideal gas: Cp = Cv + R.

9. Consider He gas an ideal gas, What is Cv for He?
a) 1.5 R
b) 2.5 R
c) 3.5 R
d) 4.5 R

View Answer

Answer: a [Reason:] For a diatomic gas Cv = 2.5 R.

10. Consider N2 gas an ideal gas, What is Cv for N2?
a) 1.5 R
b) 2.5 R
c) 3.5 R
d) 4.5 R

View Answer

Answer: b [Reason:] For a diatomic gas Cv = 2.5 R.

Set 5

1. ________________ obeys the Raoult’s law at every range of concentration.
a) Ideal Solution
b) Non-Ideal solution
c) Real Solution
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Ideal Solution obeys the Raoult’s law at every range of concentration.

2. Benzene + Toluene solution is an example of
a) Ideal Solution
b) Non-Ideal solution
c) Real Solution
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Benzene + Toluene solution obeys the Raoult’s law at every range of concentration.

3. When two ideal solution, each having a volume V are mixed. What is the resultant volume of the solution?
a) V
b) 2V
c) Greater than 2V
d) Less than 2V

View Answer

Answer: b [Reason:] There is no change in volume when two ideal solutions are mixed.

4. When a gaseous or solid solute is mixed with a liquid solvent the energy effect that occurs is referred to as
a) Heat of solution
b) Heat of combustion
c) Heat of reaction
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When a gaseous or solid solute is mixed with a liquid solvent the energy effect that occurs is referred to as Heat of solution.

5. When a liquid is mixed with a liquid, the energy effect is called
a) Heat of solution
b) Heat of combustion
c) Heat of reaction
d) Heat of mixing

View Answer

Answer: d [Reason:] When a liquid is mixed with a liquid, the energy effect is called Heat of the mixing.

6. The negative of the heat of solution or mixing is
a) Heat of solution
b) Heat of dissolution
c) Heat of reaction
d) Heat of mixing

View Answer

Answer: b [Reason:] The negative of the heat of solution or mixing is Heat of dissolution.

7. The heat of solution can be
a) Positive
b) Negative
c) Both positive and Negative
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The heat of the solution can be both positive or negative according to the reaction.

8. Enthalpy-concentration diagram a convenient graphical way to represent enthalpy data for binary solutions that features a plot of specific enthalpy versus concentration with temperature as a parameter.
The above given statement is
a) True
b) False
c) Never false
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Enthalpy-concentration diagram a convenient graphical way to represent enthalpy data for binary solutions that features a plot of specific enthalpy versus concentration with temperature as a parameter.

9. A solution composed of several components in which a property is the weighted sum of the properties of the individual components. The solution is
a) Ideal Solution
b) Non-Ideal solution
c) Real Solution
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] An ideal solution is composed of several components in which a property is the weighted sum of the properties of the individual components.

10. ________________ is the heat of solution for the combination of 1 mole of solute with n moles of solvent.
a) Integral heat of solution
b) Heat of dissolution
c) Heat of reaction
d) Heat of mixing

View Answer

Answer: a [Reason:] Integral heat of solution is the heat of solution for the combination of 1 mole of solute with n moles of solvent.