Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Statement 1: Denaturation of proteins is followed by coagulation and then flocculation.
Statement 2: Oxidative rancidity is accelerated by heat, metallic ions and light.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: b [Reason:] Denaturation of proteins is followed by coagulation and then flocculation. Oxidative rancidity is accelerated by heat, metallic ions and light.

2. Which is true about fats heated in the presence of oxygen?
a) Lowered melting point
b) Lower iodine number
c) Increased acidity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned is true about fats heated in the presence of oxygen.

3. Flavor reversion occurs in saturated fats and oils.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Flavor reversion occurs in unsaturated fats and oils.

4. Statement 1: Sugar and starches are degraded by prolonged heating.
Statement 2: Acid foods retain a higher percentage of thiamine during caning preservation.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: b [Reason:] Sugar and starches are degraded by prolonged heating. Acid foods retain a higher percentage of thiamine during caning preservation.

5. The destruction of vitamin ascorbic acid is accelerated due to which of the following reasons?
a) Oxygen
b) Copper ions
c) Ascorbic acid oxidase enzyme
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned accelerate the destruction of vitamin ascorbic acid.

6. Statement 1: Glass packed foods may lose riboflavin more than tinned foods. It is a water soluble vitamin.
Statement 2: Ascorbic acid is destroyed by heating at low temperatures for a long time.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: b [Reason:] Glass packed foods may lose riboflavin more than tinned foods. It is a water soluble vitamin. Ascorbic acid is destroyed by heating at low temperatures for a long time.

7. Which of the following fat soluble vitamins are stable in absence of oxygen and when they aren’t heated?
a) Vitamin A
b) Vitamin D
c) Vitamin E
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned fat soluble vitamins are stable in absence of oxygen and when they aren’t heated.

8. Which of the following is true about ptomaine?
a) Produced in putrefying meat and other proteinaceous foods
b) It belongs to the group of amines
c) It results from the decarboxylation of amino acids
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: [Reason:] All of the mentioned is true about ptomaine.

9. Which of the following is untrue about ptomaine?
a) Alanine loses carbon di oxide yielding ptomaine ethylamine
b) Other common ptomaines in decomposed flesh are cadaverine
c) Foods with these materials are to decomposed to be held in the stomach
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None of the mentioned is untrue about ptomaine.

10. Which of the following is a notion about open canned food?
a) It is highly poisonous
b) Tin flavor from the cans is sometimes toxic
c) Both of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both of the mentioned are notions about open canned food but they need not necessarily be true.

11. Rusting is due to sweating of containers when moisture from air condenses on cans when their temperature is below the dew point of the air.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Rusting is due to sweating of containers when moisture from air condenses on cans when their temperature is below the dew point of the air.

12. Which of the following step is NOT included in the commercial canning?
a) Receiving raw products and preparing product
b) Filling food into containers and exhausting
c) Sealing lids, heat process, cool containers and finally store
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned steps are included in the commercial canning.

13. Statement 1: Caramelization is a process resulting from heating polyhydroxycarbonyl compounds.
Statement 2: Oxidative browning may occur in foods heated in the presence of oxygen.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: b [Reason:] Caramelization is a process resulting from heating polyhydroxycarbonyl compounds. Oxidative browning may occur in foods heated in the presence of oxygen.

14. HTST exposures to heat are less destructive to texture, flavor and color of food than LTLT exposure.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] High temperature short time HTST exposures to heat are less destructive to texture, flavor and color of food than low temperature long time LTLT exposure.

15. Statement 1: During denaturation of proteins, the viscosity increases and there is an increase in sulfhydryl groups.
Statement 2: Heat impairs nutritive value of protein.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: b [Reason:] During denaturation of proteins, the viscosity increases and there is an increase in sulfhydryl groups. Heat impairs nutritive value of protein.

Set 2

1. Pseudocritical values for mixture of gases are calculated on the assumption that each component in the mixture contributes to the pseudocritical values in the same proportion as the mole fraction of that component in the gas is
a) Kay’s Method
b) Dalton’s Method
c) Holburn’s Method
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pseudocritical values for mixture of gases are calculated on the assumption that each component in the mixture contributes to the pseudocritical values in the same proportion as the mole fraction of that component in the gas is Kay’s Method.

2. According to Kay`s method the pseudocritical values are
Statement I: P`c = Pc(A)*y(A) + Pc(B)*y(B) + ………
Statement II: T`c = Tc(A)*y(A) + Tc(B)*y(B) + ……..
a) Both statements are correct
b) Both statements are false
c) Statement I is true and Statement II is false
d) Statement I is false and Statement II is true

View Answer

Answer: a [Reason:] Pseudocritical values for mixture of gases are calculated on the assumption that each component in the mixture contributes to the pseudocitical values in the same proportion as the mole fraction of that component in the gas.

3. A gaseous mixture have the following composition in mole percent and properties
Component    Mole percent    Tc(K)    Pc(atm)
CH4                       25%         191         45.8
C2H4                     35%          283        50.5
N2                          40%         126         33.5
at 90 atm pressure and 100 degree celsius. P`r and T`r are psuedoreduced values. & P`c and T`c are pseudocitical values.
3-8. Volume per mole according to ideal gas law?
a) 140 cm3/g mol
b) 240 cm3/g mol
c) 340 cm3/g mol
d) 440 cm3/g mol

View Answer

Answer: c [Reason:] v = RT/P.

4. What is the value of P`c?
a) 42.5 atm
b) 32.5 atm
c) 22.5 atm
d) 12.5 atm

View Answer

Answer: a [Reason:] P`c = Pc(A)*y(A) + Pc(B)*y(B) + ………

5. What is the value of T`c?
a) 197.2 K
b) 297.2 K
c) 397.2 K
d) 497.2 K

View Answer

Answer: a [Reason:] T`c = Tc(A)*y(A) + Tc(B)*y(B) + ……..

6. What is the value of P`r?
a) 1.11
b) 2.11
c) 3.11
d) 4.11

View Answer

Answer: b [Reason:] P`r = P/P`c.

7. What is the value of T`r?
a) 1.89
b) 2.89
c) 3.89
d) 4.89

View Answer

Answer: a [Reason:] T`r = T/T`c.

8. Volume using Kay`s method? Use z = 0.95.
a) 123 cm3/g mol
b) 223 cm3/g mol
c) 323 cm3/g mol
d) 423 cm3/g mol

View Answer

Answer: c [Reason:] v = zRT/P.

9. A technique of estimating physical properties of compound by using properties of molecular group of elements in the compound. Is called
a) Group contribution method
b) Generalized group method
c) Kay`s Method
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A technique of estimating physical properties of compound by using properties of molecular group of elements in the compound is called Group contribution method.

10. Find the incorrect statement
a) Van der Waals Equation: Two parameter equation of state
b) SRK Equation: Three parameter equation of state
c) Peng Robinson: Three parameter equation of state
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Van der Waals, SRK and Peng Robinson are two, three and three parameter equation of state.

Set 3

1. If a gas is heated at constant volume, which of the following statements is true?
a) Kinetic energy of the gas particles will decrease
b) Pressure will increase
c) Number of moles of gas will increase
d) Volume will increase

View Answer

Answer: b [Reason:] P is inversely proportional to temperature and the volume is constant (PV = nRT). Moles of the gas are constant.

2. If the volume of a gas doubled at constant temperature, what is the pressure now if it was P atm before the change?
a) P atm
b) 2P atm
c) P/2 atm
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] P is inversely proportional to temperature and the volume is constant (PV = nRT).

3. What is the pressure of 2 moles of gas that is heated at 27 degree Celsius. Volume and gas constant ration for the gas is 4.
a) 150 N/m2
b) 300 N/m2
c) 600 N/m2
d) 800 N/m2

View Answer

Answer: a [Reason:] PV = nRT

4. Volumetric flow rate for a given gas can be expressed in cubic feet per second.
The above given statement is
a) Correct
b) Incorrect
c) Depends on the nature of the gas
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For volumetric flow rate we divide the volume by time that is passing through a pipe.

5. For 5 moles of an ideal gas,
Condition I: Pressure = 1 atm, Volume = 2 L, Temperature = 27 Degree Celsius
Condition II: Pressure = P atm, Volume = V L, Temperature = T K.
5. If The Pressure and Volume in the II condition are 2 atm and 4 L, what is the temperature (T) of the gas?
a) 300 K
b) 600 K
c) 900 K
d) 1200 K

View Answer

Answer: d [Reason:] (P1V1/T1) = (P2V2/T2).

6. If the Pressure and Temperature in the II condition are 2 atm and 600K, what is the volume (V) of the gas?
a) 2 L
b) 4 L
c) 6 L
d) 8 L

View Answer

Answer: a [Reason:] (P1V1/T1) = (P2V2/T2).

7. If the Temperature and the pressure of the gas in the II condition are 1000 K and 8 atm, what is the temperature of the gas?
a) 1 atm
b) 2 atm
c) 4 atm
d) 8 atm

View Answer

Answer: b [Reason:] (P1V1/T1) = (P2V2/T2).

8. What is the density of an ideal gas at 4 KPa pressure having a molecular wt. of 28 gms ? If the PV value for 1 mole of gas is 8000 (Pa)(cm3).
a) 14 g/cm3
b) 28 g/cm3
c) 44 g/cm3
d) 88 g/cm3

View Answer

Answer: a [Reason:] ρ = PM/RT and PV = nRT.

9-10. For Oxygen gas (assume ideal), 5 gm moles of the gas is heated at 200 K temperature and 5 atm pressure.
9. What is the volume of the gas?
a) 16.4 m3
b) 38.4 m3
c) 44.5 m3
d) 85.6 m3

View Answer

Answer: a [Reason:] PV = nRT.

10. If the temperature and pressure both are made doubled then what is the volume of the gas?
a) 16.4 m3
b) 38.4 m3
c) 44.5 m3
d) 85.6 m3

View Answer

Answer: a [Reason:] PV = nRT, P` = 2P and T` = 2T, then P`V = nRT` & that is equal to PV = nRT.

Set 4

1. Conversion factor to change inches in to cm. is
a) 1/2.54
b) 2.54
c) 1/12
d) 12

View Answer

Answer: b [Reason:] 1 in. = 2.54 cm.

2. 3.5 mile is equal to
a) 18480 ft.
b) 2217600 in.
c) 56327 m
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] 1 mile = 5280 ft., 1 ft. = 12 in., 1 in. = 2.54 cm.

3. The Pascal (Pa) unit of pressure can be written as:
a) N.m-2
b) mg/mL
c) MmHg
d) Kg .m2

View Answer

Answer: a [Reason:] The Pascal (Pa) unit of pressure is Force/Area.

4. 1 bar pressure is equal to
a) 10 KN/m2
b) 100 KN/m2
c) 1000 KN/m2
d) 10000 KN/m2

View Answer

Answer: b [Reason:] . 1 bar pressure is equal to 100 KN/m2.

5. The below given distance units are arranged in an order of
nm, mm, dm, m, Km
a) Smallest to largest
b) Largest to smallest
c) Not arranged in any correct order
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The distance units are arranged in an order of smallest to largest.

6. Conversion factor 32.174 is mostly used for lbf to lbm or lbm to lbf conversion.
The above given statement is
a) Correct
b) Incorrect
c) The value conversion factor is not correct
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The conversion factor = 32.174 (ft)(lbm)/(s2)(lbf).

7. 30 mile/hour is equal to
a) 25.26 ft./sec
b) 35.36 ft./sec
c) 45.46 ft./sec
d) 55.56 ft./sec

View Answer

Answer: c [Reason:] 1 mile = 5280 ft. and 1 hr. = 3600 sec.

8. 25 Kg is
a) 2.500 g
b) 2.5000 g
c) 55 lb
d) 0.055 lb

View Answer

Answer: d [Reason:] 1 lb = 454 gm.

9. 28 lbm/ft. is eqal to
a) 41.7 kg/m
b) 41.7 g/cm
c) 41.7 g/ft
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] 1 lbm = 454 gm, 1ft = 0.3084 m.

10. 100 gal is equal to
a) 378.5 L
b) 23100 cubic inch
c) 13.36 cubic inch
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] 1 gal = 3.78541 L.

Set 5

1. What is the molarity of a solution made by diluting 500 mL of a 2.50 M solution to a final volume of 800 mL?
a) 0.5265 M
b) 1.5625 M
c) 2.5689 M
d) 3.4586 M

View Answer

Answer: b [Reason:] Molarity = Moles / Volume.

2. What is the concentration of 44 grams of CO2 occupying 2 m3 volume?
a) 0.5 mole / m3
b) 0.4 mole / m3
c) 0.3 mole / m3
d) 0.2 mole / m3

View Answer

Answer: a [Reason:] Concentration = moles / Volume = 1/2.

3. What is mass of the solute that is present in 50 mL of a 0.15 mol/L solution of NaCl?
a) 0.22
b) 0.44
c) 0.66
d) 0.88

View Answer

Answer: b [Reason:] Concentration = Moles / Volume.

4. What is the concentration of 560 gm H2SO4 solution in 486 mL solution?
a) 11.75 mole / L
b) 1.152 gm / mL
c) Both a and b
d) Only b

View Answer

Answer: c [Reason:] Concentration = Moles or Mass / Volume.

5. A 1000 ml solution has 0.25 gms of solute. What is the concentration(gm/L)?
a) 0.25
b) 2.5
c) 25
d) 250

View Answer

Answer: a [Reason:] Concentration = Mass / Volume.

6. Which one is the most concentrated solution?
a) 20 g of NaOH in 100 mL of water
b) 150 g of NaOH in 200 mL of water
c) 180 g of NaOH in 300 mL of water
d) 250 g of NaOH in 600 mL of water

View Answer

Answer: b [Reason:] Concentration = Mass / Volume.

7. How many gms of NaCl are required to prepare 2.5 L of 0.6 M solution?
a) 22
b) 44
c) 66
d) 88

View Answer

Answer: d [Reason:] Molarity = Moles / Volume.

8-10. Mass fraction and mole fraction are defined as the mass or mole of the interested substance divided by the total moles or mass.
NaClO3 is given for the calculation.
8. What is the mass fraction of Na?
a) 0.216
b) 0.418
c) 0.625
d) 0.856

View Answer

Answer: a [Reason:] Mass fraction = Mass of Na / Total Mass.

9. What is the mole fraction of Cl?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8

View Answer

Answer: a [Reason:] Mole fraction = Moles of Cl / Total Moles.

10. What is the sum of mass and mole fraction of Oxygen?
a) 1.05
b) 2.05
c) 3.05
d) 4.05

View Answer

Answer: a [Reason:] Mass fraction = Mass of Na / Total Mass & Mole fraction = Moles of Cl / Total Moles.