Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Punching a number of holes in a sheet is known as?
a) Perforating
b) Parting
c) Notching
d) Lancing

View Answer

Answer: a [Reason:] Punching a number of holes in a sheet is known as perforating. Removing the pieces from the edge in shearing operation is known as notching.

2. Shearing the sheet into two or more pieces is known as?
a) Perforating
b) Parting
c) Notching
d) Lancing

View Answer

Answer: b [Reason:] Shearing the sheet into two or more pieces is known as parting.

3. Removing the pieces from the edge in shearing operation is known as?
a) Perforating
b) Parting
c) Notching
d) Lancing

View Answer

Answer: c [Reason:] Punching a number of holes in a sheet is known as perforating. Removing the pieces from the edge in shearing operation is known as notching.

4. Leaving a tab without removing any material is known as?
a) Perforating
b) Parting
c) Notching
d) Lancing

View Answer

Answer: d [Reason:] Punching a number of holes in a sheet is known as perforating. Leaving a tab without removing any material is known as lancing.

5. Moving a small straight punch up and down rapidly into a die is done by a process known as?
a) Perforating
b) Parting
c) Nibbling
d) Lancing

View Answer

Answer: c [Reason:] Moving a small straight punch up and down rapidly into a die is done by a process known as nibbling. Leaving a tab without removing any material is known as lancing.

6. As the thickness of sheet is increased the clearance needed will also?
a) Increase
b) Decrease
c) No effect
d) First decrease then increase

View Answer

Answer: a [Reason:] As the thickness of sheet is increased the clearance needed will also increase. Clearance needed is directly proportional to thickness of sheet.

7. Beveling is particularly suitable for shearing of?
a) Thin blanks
b) Thick blanks
c) Very thin blanks
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Beveling is particularly suitable for shearing of thick blanks.

8. Which of the following is a type of die?
a) Simple dies
b) Progressive dies
c) Compound die
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the above options are correct. In investment casting process molten wax is used for pattern making. It is costly process but have a very good dimensional accuracy.

9. Which of the following die can perform multiple operations such as blanking, punching, notching etc.?
a) Simple dies
b) Progressive dies
c) Compound die
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Progressive die can perform multiple operations such as blanking, punching, notching etc. In investment casting process molten wax is used for pattern making. It is costly process but have a very good dimensional accuracy.

10. As the clearance increases, the punch force required?
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) First increases then decrease

View Answer

Answer: a [Reason:] As the clearance increases, the punch force required decreases. As the thickness of sheet is increased the clearance needed will also increase. Clearance needed is directly proportional to thickness of sheet.

Set 2

1. Cutting of material during slotting operation takes place in
a) Forward stroke
b) Backward stroke
c) Both forward and backward stroke
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cutting always takes place in forward stroke. Backward stroke is ideal stroke.

2. Which of the following part of slotting machine supports all of the other parts of machines?
a) Base
b) Column
c) Ram
d) Table

View Answer

Answer: a [Reason:] Base act as support for all other parts and hence it is made strong.

3. Cutting of material during shaping operation takes place in
a) Forward stroke
b) Backward stroke
c) Both forward and backward stroke
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cutting always takes place in forward stroke. Backward stroke is ideal stroke.

4. Which of the following act as housing for operating mechanism in slotting machine?
a) Base
b) Column
c) Cross rail
d) Table

View Answer

Answer: b [Reason:] Column acts as housing for operating mechanism in slotting machine and hence it is made of hard material.

5. Which of the following part of slotting machine carries table elevating mechanism?
a) Base
b) Column
c) Ram
d) Table

View Answer

Answer: b [Reason:] Column carries table elevating mechanism. Column act housing for operating mechanism in slotting machine and hence it is made of hard material.

6. Which of the following part of slotting machine carries vertical guide ways mechanism?
a) Base
b) Column
c) Cross rail
d) Table

View Answer

Answer: b [Reason:] Column carries vertical guide ways mechanism. housing for operating mechanism in slotting machine and hence it is made of hard material.

7. Which of the following part of slotting machine hold and supports the work piece?
a) Base
b) Column
c) Cross rail
d) Table

View Answer

Answer: d [Reason:] Table supports work piece and its made of very hard material.

8. Which of the following part of slotting machine carries tool head?
a) Cross rail
b) Column
c) Ram
d) Table

View Answer

Answer: c [Reason:] Ram carries tool head. It is present on the upper part of machines.

9. Which of the following part of slotting machine provides straight line motion of tool?
a) Cross rail
b) Column
c) Ram
d) Table

View Answer

Answer: c [Reason:] Ram carries tool head and provides straight line motion to tool. There is kinematic straight line mechanism in ram.

10. Which of the following part of slotting machine is used to hold the tool?
a) Cross rail
b) Tool head
c) Ram
d) Vice

View Answer

Answer: b [Reason:] Tool head is used for tool holding purpose. Different types of tool head used to hold different types of workpiece.

11. Which of the following can be used as job holding device in slotting machine?
a) Cross rail
b) Column
c) Ram
d) Vice

View Answer

Answer: d [Reason:] Vice is a job holding device. It is holding device with good efficiency.

Set 3

1. Which of the following is a surface finishing operation?
a) Drilling
b) Honing
c) Milling
d) Turning

View Answer

Answer: b [Reason:] Honing is a surface finishing operation used to give better surface finish and have very small material removal rate.

2. Which of the following is a surface finishing operation?
a) Drilling
b) Lapping
c) Milling
d) Turning

View Answer

Answer: b [Reason:] Lapping is a surface finishing operation used to give better surface finish and have very small material removal rate.

3. Which of the following process has lowest cutting speed?
a) Drilling
b) Honing
c) Milling
d) Turning

View Answer

Answer: b [Reason:] Honing is a surface finishing operation and hence it is generally performed at low speed.

4. Which of the following process has lowest cutting speed?
a) Slotting
b) Lapping
c) Milling
d) Reaming

View Answer

Answer: b [Reason:] Lapping is a surface finishing operation and hence it is generally performed at low speed.

5. Which of the following process have lowest metal removal rate?
a) Drilling
b) Reaming
c) Milling
d) Lapping

View Answer

Answer: b [Reason:] Lapping is a surface finishing operation and hence have low metal removal rate.

6. Which of the following process have lowest metal removal rate?
a) Drilling
b) Reaming
c) Milling
d) Honing

View Answer

Answer: d [Reason:] Honing is a surface finishing operation and hence have low metal removal rate.

7. Which of the following is correct grain size range of abrasive grains for honing stones?
a) 800 grit to 1000 grit
b) 5 grit to 10 grit
c) 50 grit to 60 grit
d) 80 grit to 600 grit

View Answer

Answer: d [Reason:] 80 grit to 600 grit is the correct grain size range of abrasive grains for honing stones.

8. For practical honing conditions, cross hatch angle in degrees is generally taken in the range of
a) 20 to 40
b) 40 to 50
c) 50 to 60
d) 10 to 15

View Answer

Answer: a [Reason:] Cross hatch angle is generally taken from 20 degree to 40 degree.

9. During a honing process, reciprocating speed of honing tool was 9m/min with a rotary speed of 25m/min. Cross hatch angle in degrees is equal to
a) 40
b) 35
c) 30
d) 25

View Answer

Answer: a [Reason:] tan(X) = (Reciprocating speed in m/min)/ (Rotary speed in m/min). Cross hatch angle = 2*X, where ‘X’ is the cross hatch angle.

10. During a honing process, reciprocating speed of honing tool was 9m/min with a cross hatch angle of 30 degree. Rotary speed in m/min is equal to
a) 33.58
b) 35
c) 30
d) 25.23

View Answer

Answer: a [Reason:] tan(X) = (Reciprocating speed in m/min)/ (Rotary speed in m/min). Cross hatch angle = 2*X, where ‘X is the cross hatch angle.

Set 4

1. Angle between the rake face and plane perpendicular to rake face is known as:
a) Side rake angle
b) Side relief angle
c) End relief angle
d) Back rake angle

View Answer

Answer: a [Reason:] Side rake angle is the angle between the rake face and plane perpendicular to rake face.

2. Angle between the rake face flank of tool and perpendicular line drawn from cutting point to base of tool is known as:
a) Side rake angle
b) Side relief angle
c) End relief angle
d) Back rake angle

View Answer

Answer: b [Reason:] Side relief angle is the angle between the flank of tool and perpendicular line drawn from cutting point to base of tool.

3. Angle between side cutting edge and axis of tool is known as:
a) Side rake angle
b) Side relief angle
c) Side cutting edge angle
d) Back rake angle

View Answer

Answer: c [Reason:] Side cutting angle is the angle between side cutting edge and axis of tool.

4. Angle between end cutting edge and axis of tool is known as:
a) Side rake angle
b) Side relief angle
c) End cutting edge angle
d) Back rake angle

View Answer

Answer: c [Reason:] End cutting angle is the angle between end cutting edge and axis of tool.

5. Angle between side cutting edge and end cutting edge in the top surface plane of tool.
a) Side rake angle
b) Side relief angle
c) Side cutting edge angle
d) Nose angle

View Answer

Answer: d [Reason:] Nose angle is the angle between side cutting edge and end cutting edge.

6. With increase in lip angle keeping side rake angle constant, strength of tool.
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Thickness of tool tip increase with increase in lip angle, hence the strength of tool increase.

7. For large positive back rake angle, tool will be
a) Weaker
b) Stronger
c) Smoother
d) Harder

View Answer

Answer: a [Reason:] With increase in positive back rake angle, lip angle decreases and tool tip become thin.

8. For large negative back rake angle, tool will be
a) Weaker
b) Stronger
c) Smoother
d) Harder

View Answer

Answer: b [Reason:] With increase in negative back rake angle, lip angle increases and tool tip become thick and hence the strength of tool will increase.

9. Which of the following will give better chip flow?
a) Positive back rake angle tool
b) Negative back rake angle tool
c) Zero back rake angle tool
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] With positive back rake angle, lip angle decreases and space for chip flow increases and hence it will give better chip flow.

10. Which of the following will give large friction during chip flow?
a) Positive back rake angle tool
b) Negative back rake angle tool
c) Zero back rake angle tool
d) Small lip angle tool

View Answer

Answer: b [Reason:] With negative back rake angle, lip angle increases and space for chip flow decreases due to which it offers large resistance to chip flow.

Set 5

1. Thermal cracking of tools occurs at
a) Low temperature
b) High temperature
c) Low cutting speed
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] At high temperature tool may lose its hardness property which results in failure of tool and this phenomenon is known as thermal cracking.

2. Mechanical chipping may occur in which of the following tool?
a) Diamond tool
b) Mild Steel tool
c) HSS tool
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Mechanical chipping occurs in brittle tools. Here diamond is a brittle material.

3. With the passage of time, there is loss in weight of tool, this phenomenon is known as:
a) Thermal cracking
b) Mechanical chipping
c) Softening
d) Gradual Wear

View Answer

Answer: d [Reason:] Loss of weight of tool with respect to time is known as gradual wear.

4. Crater wear occurs at
a) Tool flank
b) Tool shank
c) Tool face
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Tool face are weaker for crater wear than shank or flank..

5. Which of the following is correct about crater wear?
a) Occurs more in soft tool
b) Occurs more hard tool
c) Occurs more in brittle tool
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Crater wear occurs in soft tools because their face gets eroded easily during flow of chips over the face.

6. Flank wear occurs at
a) Tool flank below cutting edge
b) Tool shank
c) Tool face
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Tool flank are generally subjected to flank wear due to rubbing action of tool. Cutting edge may be side cutting edge or end cutting edge.

7. What is the maximum allowed value of VB in mm for HSS tool used with cast iron work piece for rough machining?
a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) 2

View Answer

Answer: d [Reason:] VB denotes the width of wear land. Maximum 2mm width of wear land is allowed in flank wear.

8. What is the maximum allowed value of VB in mm for HSS tool used with cast steel work piece for rough machining?
a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) 2

View Answer

Answer: b [Reason:] VB denotes the width of wear land. Maximum 1mm width of wear land is allowed in flank wear.

9. What is the maximum allowed value of VB in mm for carbide tool used with cast iron work piece for cutting condition of feed>0.3mm/rev?
a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) 2

View Answer

Answer: d [Reason:] VB denotes the width of wear land. Maximum 1mm width of wear land is allowed in flank wear.

10. What is the maximum allowed value of VB in mm for carbide tool used with steel work piece for cutting condition of feed>0.3mm/rev?
a) 0.5
b) 1
c) 1.7
d) 2

View Answer

Answer: c [Reason:] VB denotes the width of wear land. Maximum 1.7mm width of wear land is allowed in flank wear.