Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The allowance provided to take care of the contraction of a casting is known as
a) Draft allowance
b) Shrinkage allowance
c) Machining allowance
d) Shake allowance

View Answer

Answer: b [Reason:] The allowance provided to take care of the contraction of a casting is known as shrinkage allowance. During solidification of casting, volume decreases and hence contraction occurs.

2. Which one of the following is true?
a) Contraction of liquid takes place from the pouring temperature to the freezing temperature
b) Contraction is associated with the change of phase from liquid to solid
c) Contraction of solid is from the freezing temperature to the room temperature
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The contraction of a casting takes place in three stages. The allowance provided to take care of the contraction of a casting is known as shrinkage allowance. During solidification of casting, volume decreases and hence contraction occurs.

3. While calculating the linear dimension of a material shrinkage allowance is always
a) Added
b) Subtracted
c) Multiplied
d) Divided

View Answer

Answer: a [Reason:] While calculating the linear dimension of a material shrinkage allowance is always added. The allowance provided to take care of the contraction of a casting is known as shrinkage allowance. During solidification of casting, volume decreases and hence contraction occurs.

4. Which one of the following is a negative allowance?
a) Draft allowance
b) Shrinkage allowance
c) Shake allowance
d) Machining allowance

View Answer

Answer: c [Reason:] Shake allowance is a negative allowance. During process of casting, due to shaking some more molten metal is poured.

5. Which one of the following is used to make patterns?
a) Wood
b) Plastics
c) Metals
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] They all are used to make patterns. Pattern are shapes, which are used to give specific shape to molten metal during moulding process.

6. Which one of the following will not give good dimensional accuracy in the presence of moisture?
a) Wood
b) Plastics
c) Metals
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Wood absorbs moisture as a result of which the dimension changes. To compensate such losses some allowance should be given.

7. The choice of pattern material depends upon:
i. On size of casting
ii. Number of casting to be made from pattern
iii. Dimensional accuracy
Which of the following is correct?
a) i, ii
b) i only
c) i, ii, iii
d) ii, iii

View Answer

Answer: c [Reason:] All the statements are correct about pattern materials. The choice of pattern material depends upon on size of casting, number of casting to be made from pattern, dimensional accuracy.

8. In order to reduce the chances of damage due to withdrawing of pattern from the mould is done by giving
a) Draft allowance
b) Shrinkage allowance
c) Distortion allowance
d) Shake allowance

View Answer

Answer: a [Reason:] In order to reduce the chances of damage due to withdrawing of pattern from the mould is done by giving draft allowance. Due withdrawing of pattern, it is possible that our casting gets damaged.

9. To have good surface finish and accuracy which of the allowance is given?
a) Draft allowance
b) Shrinkage allowance
c) Shake allowance
d) Machining allowance

View Answer

Answer: d [Reason:] To have good surface finish and accuracy machining allowance is given. Good surface finish is required for any designed part, for its proper function during operation.

10. For good dimensional tolerances and smooth surface which of the following is used as pattern material?
a) Wood
b) Plastics
c) Metals
d) Ceramics

View Answer

Answer: c [Reason:] For good dimensional tolerances and smooth surface metals ceramics are used as pattern material. Ceramics imparts better surface finish than other materials.

Set 2

1. Gibbs phase rule is given by which of the following equation?
a) D=C+P+2
b) D=C-P+2
c) D=C+P+1
d) D=C+P-1

View Answer

Answer: b [Reason:] Gibbs phase rule is given by D=C+P+2, where D is degree of freedom, C is number of component in the system, and P is number of phases in equilibrium in the system.

2. Degree of freedom at triple point is equal to :
a) 1
b) 10
c) 0
d) -1

View Answer

Answer: c [Reason:] At triple point degree of freedom becomes zero. There is no possible movement in any plane at triple point of any substance.

3. When at a point liquid phase decomposes into two different solids on cooling then it is known as :
a) Eutectoid point
b) Eutectic point
c) Peritectic point
d) Peritectoid point

View Answer

Answer: b [Reason:] At eutectic point, liquid decomposes to two different solids on cooling and vice versa on heating. Eutectic reaction in iron carbon diagram takes place at temperature of 1150 degree centigrade.

4. When at a point solid phase decomposes into two different solids on cooling then it is known as :
a) Eutectoid point
b) Eutectic point
c) Peritectic point
d) Peritectoid point

View Answer

Answer: a [Reason:] At eutectoid point, solid decomposes to two different solids on cooling and vice versa on heating. Eutectoid reaction in iron carbon diagram takes place at temperature of 725 degree centigrade. Percentage of carbon at eutectoid point= 0.83.

5. When at a point liquid and solid phase decomposes into solid phase on cooling then it is known as :
a) Eutectoid point
b) Eutectic point
c) Peritectic point
d) Peritectoid point

View Answer

Answer: c [Reason:] At peritectic point, liquid and solid decomposes to solid phase on cooling and vice versa on heating. Peritectic reaction in iron carbon diagram takes place at temperature of 1493 degree centigrade. Percentage of carbon at peritectic point= 0.18.

6. When at a point two solid phase changes to one solid phase on cooling then it is known as :
a) Eutectoid point
b) Eutectic point
c) Peritectic point
d) Peritectoid point

View Answer

Answer: d [Reason:] At eutectic point, two solid phase changes to one solid phase. Eutectic reaction in iron carbon diagram takes place at temperature of 1150 degree centigrade.

7. For binary phase diagram Gibbs phase rule may be given as :
a) D=C+P+2
b) D=C-P+2
c) D=C-P+1
d) D=C+P-1

View Answer

Answer: c [Reason:] For binary phase diagram pressure variable is avoided arbitrarily.

8. Line joining liquid phase with liquid and solid phase mixture is known as :
a) Liquidus
b) Solidus
c) Tie line
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Liquidus is the line joining liquid phase with liquid and solid phase mixture.

9. Line joining solid phase with liquid and solid phase mixture is known as:
a) Liquidus
b) Solidus
c) Tie line
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Solidus is the line joining liquid phase with liquid and solid phase mixture.

10. Melting point of copper in degree centigrade is equal to :
a) 985
b) 1085
c) 1453
d) 1200

View Answer

Answer: b [Reason:] Melting point of copper in is equal to 1085 degree centigrade.

Set 3

1. Helical groves on body of reamers are known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Recess

View Answer

Answer: a [Reason:] Flutes are helical grooves present on body of reamers. They help in better machining process using reamers.

2. In reamers, flute surface adjacent to cutting is known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Recess

View Answer

Answer: b [Reason:] Face of reamers is adjacent to cutting edge. They help in cutting during machining process using reamers.

3. Small flat surface in between cutting edge and the heel of a reamer is known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Land

View Answer

Answer: d [Reason:] Land is the small narrow surface between cutting edge and heel. They help in better machining process using reamers.

4. In reamers, edge formed by intersection of secondary clearance and flute is known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Recess

View Answer

Answer: c [Reason:] Heel is the edge formed by intersection of secondary clearance and flute. They help in better machining process using reamers.

5. Reduction in body diameter toward shank of reamer is known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Recess

View Answer

Answer: d [Reason:] Recess is the reduction in body diameter toward shank. They help in better machining process using reamers.

6. Maximum diameter of reamer at entering is also known as
a) Flutes
b) Face
c) Actual size
d) Recess

View Answer

Answer: c [Reason:] Actual size of reamer is the maximum diameter of reamer.

7. Portion of reamer which carries flute is known as
a) Flutes
b) Face
c) Body
d) Recess

View Answer

Answer: c [Reason:] Body carries flute on it. Face of reamers is adjacent to cutting edge.

8. Tapered of reamer by which it can be gripped is known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Shank

View Answer

Answer: d [Reason:] Shank is used for gripping reamers and rotating. Face of reamers is adjacent to cutting edge.

9. Longitudinal center line which is concentric with diameter of reamer is known as
a) Flutes
b) Axis
c) Heel
d) Recess

View Answer

Answer: b [Reason:] Axis divides reamers in two symmetric part.

10. If reamer is found to be cutting while rotating in clockwise direction when viewed against the entering end at right angle to it is known as
a) Left handed reamer
b) Central reamer
c) Right handed reamer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Left handed reamer rotate in clockwise during cutting when viewed against the entering end at right angle.

11. If reamer is found to be cutting while rotating in anti-clockwise direction when viewed against the entering end at right angle to it is known as
a) Left handed reamer
b) Central reamer
c) Right handed reamer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Right handed reamer rotate in anti-clockwise during cutting when viewed against the entering end at right angle.

Set 4

1. Which of the following shaper machine cuts in return stroke?
a) Vertical shaper
b) Horizontal shaper
c) Draw cut shaper
d) Universal shaper

View Answer

Answer: c [Reason:] Draw cut shaper cuts in return stroke. While in general cutting takes place in forward stroke.

2. Slotted link of crank and slotted lever mechanism is also known as
a) Lever
b) Rocker
c) Crank
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As slotted arm does not make complete revolution during cutting, hence it is also known as rocker.

3. Slotted link of crank and slotted link mechanism is pivoted to
a) Fulcrum
b) Lever
c) Tool
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Slotted link is pivoted to fulcrum. Slotted arm does not make complete revolution during cutting.

4. Time of return stroke is ___ the time of forward stroke in crank and slotted link mechanism.
a) Less than
b) More than
c) Equal to
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] of return stroke is less than the time of forward stroke in crank and slotted link mechanism. It reduces the time of idle stroke.

5. In crank and slotted link mechanism, cutting angle is 220 degrees. What should be the return stroke angle?
a) 12
b) 90
c) 140
d) 360

View Answer

Answer: c [Reason:] Return stroke angle = 360 – cutting angle. Cutting takes place in forward stroke.

6. In a crank and slotted lever mechanism, length of fixed link and crank is 250 mm and 100 mm respectively. Inclination of slotted lever with vertical at extreme position in degrees is equal to
a) 25
b) 23.6
c) 28.3
d) 20

View Answer

Answer: b [Reason:] Use simple geometry in triangle. Return stroke angle = 360 – cutting angle.

7. In a crank and slotted lever mechanism, length of fixed link and crank is 250 mm and 100 mm respectively. Ratio of cutting stroke time to return stroke time will be
a) 5
b) 2.6
c) 1.7
d) 0

View Answer

Answer: c [Reason:] Ratio of cutting stroke time to return stroke time = (cutting angle/return angle).

8. In a crank and slotted lever mechanism, length of fixed link and crank is 250 mm and 100 mm respectively. Cutting angle in degrees is equal to
a) 47.2
b) 12.3
c) 56
d) 69.3

View Answer

Answer: a [Reason:] Use simple geometry in triangle to find cutting angle.Return stroke angle = 360 – cutting angle.

9. In a crank and slotted lever mechanism, length of fixed link and crank is 250 mm and 100 mm respectively. Return angle in degrees is equal to
a) 147.2
b) 112.3
c) 156
d) 132.8

View Answer

Answer: d [Reason:] Use simple geometry in triangle to find cutting angle. Return stroke angle = 360 – cutting angle.

10. In a crank and slotted lever mechanism, length of fixed link and crank is 250 mm and 100 mm respectively. Length of stroke in mm will be
a) 447.2
b) 312.3
c) 56
d) 360.3

View Answer

Answer: d [Reason:] Use simple geometry in triangle to find cutting angle. Return stroke angle = 360 – cutting angle. Cutting angle = 47.2 degree.

Set 5

1. Cutting of material during shaping operation takes place in
a) Forward stroke
b) Backward stroke
c) Both forward and backward stroke
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cutting always takes place in forward stroke. Backward stroke is ideal stroke.

2. Which of the following part of shaper supports all of the other parts of machines?
a) Base
b) Column
c) Cross rail
d) Table

View Answer

Answer: a [Reason:] Base act as support for all other parts. It is made of stronger material.

3. Cutting of material during slotting operation takes place in
a) Forward stroke
b) Backward stroke
c) Both forward and backward stroke
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cutting always takes place in forward stroke. Backward stroke is ideal stroke.

4. Which of the following act as housing for operating mechanism in shaper?
a) Base
b) Column
c) Cross rail
d) Table

View Answer

Answer: b [Reason:] Column acts as housing for operating mechanism in shaper. It is made of stronger material.

5. Which of the following part of shaper machine carries table elevating mechanism?
a) Base
b) Column
c) Cross rail
d) Table

View Answer

Answer: c [Reason:] Cross rail carries table elevating mechanism. It is used to raise the height of table.

6. Which of the following part of shaper machine carries vertical guide ways mechanism?
a) Base
b) Column
c) Cross rail
d) Table

View Answer

Answer: c [Reason:] Cross rail carries vertical guide ways mechanism. Cross rail carries table elevating mechanism. It is used to raise the height of table.

7. Which of the following part of shaper machine hold and supports the work piece?
a) Base
b) Column
c) Cross rail
d) Table

View Answer

Answer: d [Reason:] Table supports work piece. It is made of harder material.

8. Which of the following part of shaper machine carries tool head?
a) Cross rail
b) Column
c) Ram
d) Table

View Answer

Answer: c [Reason:] Ram carries tool head. It also carries mechanism for tool head movement.

9. Which of the following part of shaper provides straight line motion of tool?
a) Cross rail
b) Column
c) Ram
d) Table

View Answer

Answer: c [Reason:] Ram carries tool head and provides straight line motion to tool.

10. Which of the following part of shape is used to hold the tool?
a) Cross rail
b) Tool head
c) Ram
d) Vice

View Answer

Answer: b [Reason:] Tool head is used for tool holding purpose. It is attached to ram.

11. Which of the following can be used as job holding device in shaping machine?
a) Cross rail
b) Column
c) Ram
d) Vice

View Answer

Answer: d [Reason:] Vice is a job holding device. It have good efficiency as holding device.