Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The specific cutting energy used for establishing the machinability of the metal depends upon its
a) coefficient of friction
b) micro-structure
c) work hardening characteristics
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

2. For machining a mild steel workpiece using carbide tool, the maximum material will be removed at a temperature of
a) 500
b) 1000
c) 1750
d) 2750

View Answer

Answer: b

3. For machining a mild steel workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is
a) 5 m/min
b) 10 m/ min
c) 15 m/min
d) 30 m/min

View Answer

Answer: d [Reason:] For machining a cast iron workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is 22 m/min and for a mild steel is 30 m/min.

4. For machining a cast iron workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is
a) 10 m/min
b) 15 m/min
c) 22 m/min
d) 30 m/min

View Answer

Answer: c [Reason:] For machining a cast iron workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is 22 m/min and for a mild steel is 30 m/min.

5. The machining of titanium is difficult due to
a) high thermal conductivity of titanium
b) chemical reaction between tool and work
c) low tool-chip contact area
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c

6. The factor considered for evaluation of maintainability is
a) cutting forces and power consumption
b) tool life
c) type of chips and shear angle
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

7. In machining metals, chips break due to _____________ of work material.
a) toughness
b) ductility
c) elasticity
d) work hardening

View Answer

Answer: d

8. In machining metals, surface roughness is due to
a) feed marks or ridges left by the cutting tool
b) fragment of built up edge on the machined surface
c) cutting tool vibrations
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

9. In machining soft materials, a tool with negative relief angle is used
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

10. The tool material, for faster machining, should have
a) wear resistance
b) red hardness
c) toughness
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

Set 2

1. Which of the following parameter is used to assess magnetic ability of material?
a) Magnetic flux density
b) Magnetization
c) Magnetic dipole moment
d) Susceptibility

View Answer

Answer: d [Reason:] Higher the positive value of Susceptibility better is magnetic quality of material. Magnetic susceptibility is negative for diamagnetic material.

2. For diamagnetic material, which of the following is correct?
a) Magnetic susceptibility < 0
b) Magnetic susceptibility > 0
c) Magnetic susceptibility = 0
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Magnetic susceptibility is negative for diamagnetic material. Relative permeability is less than 1 for diamagnetic material.

3. If relative permeability is denoted by μr, which of the following is correct about diamagnetic material?
a) Relative permeability = 0
b) Relative permeability < 1
c) Relative permeability > 1
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Relative permeability is less than 1 for diamagnetic material. Relative permeability is greater than 1 for paramagnetic material.

4. For paramagnetic material, which of the following is correct?
a) Magnetic susceptibility < 0
b) Magnetic susceptibility > 0
c) Magnetic susceptibility = 0
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Magnetic Susceptibility is positive for paramagnetic material. Relative permeability is greater than 1 for paramagnetic material.

5. If relative permeability is denoted by μr, which of the following is correct about paramagnetic material?
a) Relative permeability = 0
b) Relative permeability < 1
c) Relative permeability > 1
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Relative permeability is greater than 1 for paramagnetic material.

6. Paramagnetic Curie temperature in Kelvin for iron is equal to :
a) 2195
b) 495
c) 895
d) 1095

View Answer

Answer: d [Reason:] Paramagnetic Curie temperature for iron is equal to 1095 Kelvin. Relative permeability is greater than 1 for paramagnetic material.

7. With increase in temperature magnetic susceptibility of ferromagnetic material.
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Susceptibility of ferromagnetic material decreases with increase in temperature. Magnetic susceptibility is negative for diamagnetic material.

8. With increase in temperature magnetic susceptibility of anti-ferromagnetic material.
a) Increases
b) Decreases
c) First decreases then increases
d) First increases then decreases

View Answer

Answer: d [Reason:] Susceptibility of anti-ferromagnetic material first increases then decreases with increase in temperature. Magnetic susceptibility is negative for diamagnetic material.

9. With increase in the area of hysteresis curve, power loss will
a) Increases
b) Decreases
c) First decreases then increases
d) First increases then decreases

View Answer

Answer: a [Reason:] Power loss is directly proportional to the area of hysteresis curve.

10. Magnetic Bubbles are used as :
a) Storage device
b) Strain gauge
c) Thermostat
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Magnetic bubbles are used as storage devices. Magnetic properties of material is used for making different storage devices.

Set 3

1. Resistance of material against any external force is known as :
a) Stiffness
b) Malleability
c) Strength
d) Hardness

View Answer

Answer: c [Reason:] Strength is that mechanical property of material by virtue of which it resists change in its dimension shape and any failure by application of any external force.

2. The property of material to resist any elastic deformation is known as :
a) Stiffness
b) Hardness
c) Malleability
d) Strength

View Answer

Answer: a [Reason:] Stiffness is the property of material to resist any elastic deformation. Larger the stiffness, larger is the ability to resist deformation.

3. Resistance developed by surface of any material is known as :
a) Strength
b) Hardness
c) Stiffness
d) Creep

View Answer

Answer: b [Reason:] Hardness is a surface property. Resistance developed by surface of any material is known as hardness.

4. Permanent deformation of material with respect to time due to constant load and variable temperature is known as :
a) Elasticity
b) Isotropy
c) Hardness
d) Creep

View Answer

Answer: d [Reason:] Creep is time and temperature dependent phenomenon. With the passage of time and other environmental condition, material may lead to fracture point.

5. Material with same property in all direction may be termed as :
a) Creep
b) Anisotropy
c) Isotropy
d) Orthotropic

View Answer

Answer: c [Reason:] Isotropic materials have same property in all directions. Crystalline substance are isotropic in nature.

6. Property by virtue of which material can absorb strain energy without plastic deformation is called :
a) Creep
b) Anisotropy
c) Resilience
d) Fatigue

View Answer

Answer: c [Reason:] Resilience is related to strain energy. It tells how much strain energy a substance can store without fracture.

7. Steel ball is used as indentor in which of the following test?
a) Brinell hardness test
b) Rockwell harness test
c) Vickers hardness test
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Steel ball is used as indentor in Brinell hardness test. It is used to test the hardness of substance.

8. In which of the following test specimen is in the form of simply supported beam?
a) Izod test
b) Rockwell harness test
c) Charpy test
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Test specimen is in the form of simply supported beam in Charpy impact test. It is used to test the hardness of substance.

9. In which of the following test specimen is in the form of cantilever beam?
a) Izod test
b) Rockwell harness test
c) Charpy test
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Test specimen is in the form of cantilever beam in Charpy impact test.

10. Number of scales used Rockwell hardness test is :
a) 12
b) 14
c) 13
d) 17

View Answer

Answer: 13 [Reason:] Total 13 scales named A, B, C, D etc are used in Rockwell hardness test.

Set 4

1. Hounsfield Tensometer can be used to perform
a) Tensile test
b) Compressive test
c) Hardness test
d) Toughness test

View Answer

Answer: a [Reason:] Hounsfield Tensometer test is used to perform tensile test. Brinell hardness test is used to measure hardness of material.

2. ASTM stands for
a) American Society for Tensile Measurement
b) American Society for Testing Material
c) American Society for Tool Measurement
d) American Society for Tensile Material

View Answer

Answer: b [Reason:] ASTM stands for American Society for Testing Material. American Society for Tensile Measurement are used to decide various standard in tensile measurement.

3. According to ASTM standard, which of the following relation is correct about gauge length of cross section area ‘A’?
a) l=2.51√A
b) l=4.51√A
c) l=2√A
d) l=3.51√A

View Answer

Answer: b [Reason:] According to ASTM standard, gauge length=4.51√A.

4. According to BS standard, which of the following relation is correct about gauge length of cross section area ‘A’?
a) l=2.51√A
b) l=4.51√A
c) l=4√A
d) l=3.51√A

View Answer

Answer: c [Reason:] According to BS standard, gauge length=4√A, where A denotes the cross section area of specimen used under testing.

5. According to DIN standard, which of the following relation is correct about gauge length of cross section area ‘A’?
a) l=12.51√A
b) l=14.51√A
c) l=4√A
d) l=11.2√A

View Answer

Answer: d [Reason:] According to DIN standard, gauge length=11.2√A, where A denotes the cross section area of specimen used under testing.

6. Mohs hardness test has scale range of
a) 0 to 10
b) 100 to 200
c) 0 to 1000
d) 0 to 3000

View Answer

Answer: a [Reason:] Mohs hardness test has scale range of 0 to 10.

7. Brinell’s hardness test has scale range of
a) 0 to 10
b) 100 to 200
c) 0 to 1000
d) 0 to 3000

View Answer

Answer: d [Reason:] Brinell’s hardness test has scale range of 0 to 3000. Brinell hardness number of soft iron is ranges from 67 to500.

8. Rockwell’s hardness test has scale range of
a) 0 to 10
b) 100 to 200
c) 0 to 1000
d) 0 to 3000

View Answer

Answer: c [Reason:] Rockwell’s hardness test has scale range of 0 to 1000. It is used to measure the hardness of specimen.

9. Vicker’s hardness test has scale range of
a) 0 to 10
b) 100 to 200
c) 0 to 1000
d) 0 to 3000

View Answer

Answer: d [Reason:] Vicker’s hardness test has scale range of 0 to 3000. It is used to measure the hardness of specimen.

10. Brinell Hardness Number for soft iron is between
a) 1000-2000
b) 227-857
c) 67-500
d) 0-10

View Answer

Answer: c [Reason:] Brinell hardness number of soft iron is ranges from 67 to 500. It is used to measure the hardness of specimen.

Set 5

1. Which of the following is correct about chip thickness ratio ‘r’?
a) r<1
b) r=1
c) r>1
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Uncut chip thickness is always less than cut chip thickness and ‘r’ is the ratio of cut chip thickness to uncut chip thickness.

2. If t1 denotes the uncut chip thickness and t2 denotes cut chip thickness ratio then, which of the following equation is correct about chip thickness ratio ‘r’?
a) r=t1/t2
b) r=t1/t2
c) r=t1*t2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] ‘r’ is the ratio of cut chip thickness to uncut chip thickness. Here t1 is the uncut chip thickness and t2 is the cut chip thickness.

3. Which of the following is correct relation for chip thickness ratio ‘r’?
Given that: φ=shear angle
α=rake angle
a) tan φ= cosα/(1-r*sinφ)
b) tan φ= rcosα/(1-r*sinφ)
c) tan φ= rcosα/(1-sinφ)
d) tan φ= cosα/(r-r*sinφ)

View Answer

Answer: b [Reason:] Value of chip thickness ratio is given by: tan φ= rcosα/(1-r*sinφ) . ‘r’ is the chip thickness ratio, which is the ratio of cut chip thickness to uncut chip thickness.

4. Horizontal force exerted by tool on work piece is known as
a) Cutting force
b) Frictional resistance
c) Backing up force
d) Shear force

View Answer

Answer: a [Reason:] Cutting force is the force by which tool cut work piece in horizontal direction. It is responsible for the cutting action during machining.

5. Metal resistance to shear during chip formation is known as
a) Cutting force
b) Frictional resistance
c) Backing up force
d) Shear force

View Answer

Answer: d [Reason:] Metal resistance to shear in chip formation is known as shear plane. It act on shear plane. It cause distortion in shape and angle.

6. Force exerted by work piece on chip in normal direction of shear plane is known as
a) Cutting force
b) Frictional resistance
c) Backing up force
d) Shear force

View Answer

Answer: c [Reason:] Backing up force is the force exerted by work piece on chip in normal direction of shear plane. It does not cause any distortion or shape change.

7. Force exerted by tool on chip normal to tool face is known as
a) Cutting force
b) Frictional resistance
c) Backing up force
d) Shear force

View Answer

Answer: b [Reason:] Frictional resistance is the resistance offered between tool and chip interface. It causes generation of heat during welding.

8. Which of the following assumption is not valid for merchant circle diagram?
a) Continuous Chips
b) Discontinuous chips
c) Cutting edge remains sharp
d) No built up edge

View Answer

Answer: b [Reason:] Chips are assumed to be continuous in nature in drawing of merchant circle. In actual practice thickness may not be uniform.

9. Which of the following assumption is not valid for merchant circle diagram?
a) Continuous Chips
b) Sharpness of cutting edge reduces gradually
c) Cutting edge remains sharp
d) No built up edge

View Answer

Answer: b [Reason:] Sharpness of cutting edge is assumed to be constant during the cutting process. In actual machining process sharpness of cutting edge decreases as time passes.

10. Which of the following is correct equation for shear force FS=? φ is the shear angle?
a) FS=FCcosφ-FTsinφ
b) FS=FCcosφ/FTsinφ
c) FS=FCcosφ*FTsinφ
d) FS=FCcos&o#966;+FTsinφ

View Answer

Answer: a [Reason:] FS=FC cosφ-FT sinφ is the correct relation of shear force in terms of horizontal cutting force, Tangential cutting force and shear angle.