Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In which process the cross section of the metal is reduced by forcing it to flow through a die under high pressure?
a) Forging
b) Forming
c) Extrusion
d) Welding

View Answer

Answer: c [Reason:] The process of reducing cross section of a metal by forcing it to flow through a die is known as extrusion. It is one of the forming processes.

2. Which of the following is a type of extrusion process?
a) Direct
b) Indirect
c) Impact
d) All the above mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the above mentioned is a type of extrusion process.Extrusion may be direct, indirect or impact.

3. Which of the following is true about extrusion process?
a) Structure is homogeneous
b) No time is lost in changing the shape
c) Service life of extrusion tool is too high
d) Its leading end is in good shape as compared to rolling

View Answer

Answer: b [Reason:] No time is lost in changing the shape as the dies may be readily removed in the process of extrusion.

4. In which extrusion process the direction of flow of metal is in same direction as that of ram?
a) Direct
b) Indirect
c) Impact
d) Hydrostatic

View Answer

Answer: a [Reason:] In direct extrusion process the direction of flow of metal is in same direction as that of ram Where as it is opposite in indirect extrusion.

5. In direct extrusion process at higher temperature which of the following is used to avoid friction?
a) Oil
b) Lubricants
c) Molten glasses
d) Wax

View Answer

Answer: c [Reason:] As friction is the major problem in direct extrusion,hence molten glasses are used to avoid friction.

6. Which of the following is not used because of the problem of handling extruded metal coming out through moving ram?
a) Direct
b) Indirect
c) Impact
d) Hydrostatic

View Answer

Answer: b [Reason:] Indirect extrusion method is not used because of the problem of handling extruded metal coming out through moving ram.

7. Which of the following is also known as cold extrusion process?
a) Direct
b) Indirect
c) Impact
d) Hydrostatic

View Answer

Answer: c [Reason:] Impact extrusion is also known as cold extrusion process because working temperature is low in impact extrusion.

8. In which of the following process frictional loss is eliminated at the billet container interface?
a) Direct
b) Indirect
c) Impact
d) Hydrostatic

View Answer

Answer: d [Reason:] In hydrostatic extrusion process frictional loss is eliminated at the billet container interface. This elimination increases the quality of product.

9. In which of the following process fluid medium is used to apply the load on the billet?
a) Direct
b) Indirect
c) Impact
d) Hydrostatic

View Answer

Answer: d [Reason:] In hydrostatic extrusion process fluid medium is used to apply the load on the billet. As hydro stands for fluid and static for rest.

10. Extrusion is similar to?
a) Rolling
b) Forming
c) Welding
d) Casting

View Answer

Answer: a [Reason:] Extrusion is similar rolling in producing constant cross sectional shape.

11. Which defect arises due to high friction or high speed?
a) Tearing
b) Surface cracking
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both the defects arise due to high speed or friction. This should be eliminated during the process of extrusion.

12. Which of the following defect is also known as bamboo defect?
a) Blow hole
b) Cold shut
c) Surface cracking
d) Pipe defect

View Answer

Answer: c [Reason:] Surface cracking defect is also known as bamboo defect.In this cracks appear on the surface of metal.

13. Which of the following defect tends to draw surface oxides and impurities towards the centre of billet?
a) Blow hole
b) Cold shut
c) Surface cracking
d) Pipe defect

View Answer

Answer: d [Reason:] Pipe defect tends to draw surface oxides and impurities towards the centre of billet.

14. Which of the following defect is also known as fish tailing?
a) Surface cracking
b) Pipe defect
c) Tearing
d) Internal cracking

View Answer

Answer: b [Reason:] Pipe defect is also known as fish tailing. Fish tail like structure appears on metal. It should be eliminated for better quality of product.

15. The centre of the extruded product can develop cracks called as?
a) Centre cracking
b) Centre burst
c) Arrow headed fracture
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Internal cracking is also known as centre cracking, centre burst or arrow headed fracture.

Set 2

1. Pig iron can be easily obtained by processing of iron ore in:
a) Cupola
b) Bessemer converter
c) Open hearth furnace
d) Blast furnace

View Answer

Answer: d [Reason:] Iron from its ore is converted to pig iron in blast furnace. Ore iron is purest form but it can not be used in this form.

2. Cast iron can be easily obtained in:
a) Cupola
b) Bessemer converter
c) Open hearth furnace
d) Blast furnace

View Answer

Answer: a [Reason:] Iron from its pig iron form is converted to cast iron in cupola. As pig iron is very weak in strength hence it can not be used for practical purpose.

3. Wrought iron can be easily obtained by processing iron ore in:
a) Cupola
b) Bessemer converter
c) Pudding furnace
d) Blast furnace

View Answer

Answer: c [Reason:] Iron from its pig iron form is converted to wrought iron in pudding furnace. As pig iron is very weak in strength hence it can not be used for practical purpose.

4. Steel can be easily obtained in:
a) Cupola
b) Blast furnace
c) Pudding furnace
d) Bessemer converter

View Answer

Answer: d [Reason:] Iron from its pig iron form is converted to steel in Bessemer converter.As pig iron is very weak in strength hence it can not be used for practical purpose.

5. Red hardness of an alloy steel can be improved using
a) Tungsten
b) Vanadium
c) Manganese
d) Titanium

View Answer

Answer: a [Reason:] Red hardness means capability of material to retain hardness at high temperature. Tungsten have very high melting point and is used to improve red hardness.

7. Abrasion resistance of an alloy steel can be improved using
a) Tungsten
b) Vanadium
c) Manganese
d) Titanium

View Answer

Answer: d [Reason:] Titanium has very high abrasive resistance property. Titanium is used to improve abrasive resistance of base metal in an alloy.

8. Wear resistance of an alloy steel can be improved using
a) Tungsten
b) Vanadium
c) Manganese
d) Titanium

View Answer

Answer: c [Reason:] Manganese has very high wear resistance property. Magnesium is alloyed with base metal to increase its wear resistance property.

9. Corrosion resistance of an alloy steel can be improved using
a) Tungsten
b) Vanadium
c) Chromium
d) Titanium

View Answer

Answer: c [Reason:] Chromium has very high corrosion and oxidation resistance property. Chromium is alloyed with base metal to increase its corrosion resistance.

10. Tensile strength of an alloy steel can be improved using
a) Nickel
b) Vanadium
c) Manganese
d) Titanium

View Answer

Answer: a [Reason:] Nickel can improve tensile strength as well as toughness of alloy steel. It is alloyed with base metal in small quantity.

11. Which of the following induces fine grain distribution in alloy steel?
a) Nickel
b) Vanadium
c) Manganese
d) Titanium

View Answer

Answer: b [Reason:] Vanadium induces fine grain distribution in alloy steel. It helps in improving uniformity in base metal.

Set 3

1. In which of the following forging operation no special die is used?
a) Drop forging
b) Smith forging
c) Coining
d) Press forging

View Answer

Answer: b [Reason:] Smith forging operation is very simple operation and no special die is used.

2. In which of the following forging operation repeated hammering and closed die is used?
a) Drop forging
b) Smith forging
c) Coining
d) Press forging

View Answer

Answer: a [Reason:] In drop forging operation repeated hammering and closed die is used.

3. In which of the following forging operation instead of repeated hammering gradual force is applied?
a) Drop forging
b) Smith forging
c) Coining
d) Press forging

View Answer

Answer: d [Reason:] In press forging operation instead of repeated hammering gradual force is applied.

4. Coining and forming are two special kind of which forging operation?
a) Upset
b) Press
c) Hubbing
d) Swaging

View Answer

Answer: b [Reason:] Coining and forming are two special kind of press forging operation.

5. Which of the following forging operation is used for parts having uniform cross section?
a) Upset
b) Press
c) Hubbing
d) Swaging

View Answer

Answer: a [Reason:] Upset forging operation is used for parts having uniform cross section.

6. In which of the following technique shaping of cross section of tubes or rods is done by means of repeated impacts or blows?
a) Upset
b) Press
c) Hubbing
d) Swaging

View Answer

Answer: d [Reason:] In swaging technique shaping of cross section of tubes or rods is done by means of repeated impacts or blows.

7. Heading is a kind of which forging operation?
a) Piercing
b) Embossing
c) Upsetting
d) Coining

View Answer

Answer: c [Reason:] Heading is a kind of upsetting forging operation.

8. In heading to avoid buckling the length to diameter ratio should be?
a) 1:3
b) 2:3
c) 3:1
d) 2:1

View Answer

Answer: c [Reason:] In heading to avoid buckling the length to diameter ratio should be 3:1.

9. Which operation is used in making raised figures on sheets with its corresponding relief on the other side?
a) Roll forging
b) Embossing
c) Coining
d) Heading

View Answer

Answer: b [Reason:] Embossing is used in making raised figures on sheets with its corresponding relief on the other side.

10. Which of the following operation is used to make ball bearing?
a) Skew rolling
b) Roll forging
c) Press forging
d) Upsetting

View Answer

Answer: a [Reason:] Skew rolling operation is used to make ball bearing.

Set 4

1. Depending upon the temperature the forming process can be classified as?
a) Hot working
b) Cold working
c) Warm working
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Depending upon the temperature the forming process can be classified as hot working, cold working, and warm working.

2. If Tm is the melting temperature then in hot working the value of Tm is?
a) .5 Tm
b) .6Tm
c) .4 Tm
d) .7Tm

View Answer

Answer: b [Reason:] If Tm is the melting temperature then in hot working the value of Tm is .6 T. Hot working is done above recrystyllization temperature.

3. In which of the following process no strain hardening is produced?
a) Hot working
b) Cold working
c) Warm working
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In hot working no strain hardening is produced. Hot working is done above recrystyllization temperature.

4. During hot working the Grain Growth can takes place in which part of the material?
a) Exterior
b) Interior
c) Along the edges
d) Side faces

View Answer

Answer: b [Reason:] During hot working the Grain Growth can takes place in the interior part of the material because the interior part cools slowly the remaining parts.

5. Which of the defect is eliminated by hot working process?
a) Cold shut
b) Misrun
c) Blow holes
d) Fusion

View Answer

Answer: c [Reason:] Blow hole defect is eliminated by hot working process. Hot working is done above recrystyllization temperature.

6. The working temperature of cold working is below a certain temperature. That temperature is known as?
a) Critical temperature
b) Re crystallization temperature
c) Transition temperature
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The working temperature of cold working is below a certain temperature. That temperature is known as Re crystallization temperature.

7. In which of the following process the ductility of material decreases?
a) Hot working
b) Cold working
c) Warm working
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In cold working process the ductility of material decreases. Cold working is done below recrystyllization temperature.

8. Which of the following statement is true about cold working?
a) Strain hardening is relieved
b) No oxidation occur
c) Only limited amount of reduction can be done
d) Cost of machining is high

View Answer

Answer: a [Reason:] Strain hardening is not relieved in cold working. Cold working is done below recrystyllization temperature.

9. In which of the following process plastic deformation takes place?
a) Hot working
b) Cold working
c) Warm working
d) Rolling

View Answer

Answer: c [Reason:] In warm working plastic deformation takes place.

10. In metal forming process the hardness of the material?
a) Decreases
b) Remains same
c) Increases then decreases
d) Increases

View Answer

Answer: d [Reason:] In metal forming process the hardness of the material increases.

11. The work involved with the internal shearing process due to non-uniform deformation is?
a) Ideal work
b) Frictional work
c) Redundant work
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The work involved with the internal shearing process due to non-uniform deformation is redundant work.

12. Which of the following method is used for analyzing metal forming processes?
a) Slab method
b) Upper bound method
c) Slip line method
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Slab method, upper bound method, slip line method are used for analyzing metal forming processes.

13. Which of the following method is commonly used for analyzing metal forming processes?
a) Slab method
b) Upper bound method
c) Slip line method
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Slab method is commonly used for analyzing metal forming processes. Slab method, upper bound method, slip line method are used for analyzing metal forming processes.

14. Warm working is done at a temperature?
a) Above re crystallization temperature
b) Below re crystallization temperature
c) Equal to re crystallization temperature
d) Below re crystallization temperature and above room temperature

View Answer

Answer: d [Reason:] Warm working is done at a temperature below re crystallization temperature and above room temperature.

15. Which process got a better dimensional accuracy?
a) Hot working
b) Cold working
c) Warm working
d) Both Hot and Cold working

View Answer

Answer: a [Reason:] Hot working process got a better dimensional accuracy. Hot working is done at a temperature below re crystallization temperature and above room temperature.

Set 5

1. ___________ furnaces, are used extensively in foundries and have such advantages as a high rate of melting.
a) Induction
b) Electric arc
c) Crucible
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Electric-arc furnaces, are used extensively in foundries and have such advantages as a high rate of melting (and thus high-production rate), much less pollution than other types of furnaces, and the ability to hold the molten metal for alloying purposes.

2. ______________ furnaces, are especially useful in smaller foundries.
a) Induction
b) Electric arc
c) Crucible
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Induction furnaces, are especially useful in smaller foundries and produce smaller Composition-controlled melts.

3. The ____________ furnace consists of a Crucible completely surrounded with a water-Cooled copper coil.
a) coreless induction
b) electric arc
c) channel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The coreless induction furnace consists of a Crucible completely surrounded with a water-Cooled copper coil through which a high-frequency current passes. Because there is a strong electromagnetic stirring action during induction heating, this type of furnace has excellent mixing characteristics for alloying and adding a new charge of metal.

4. The ____________ furnace uses a low-frequency Current.
a) coreless induction
b) electric arc
c) channel
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The channel furnace, uses a low-frequency Current (as low as 60 Hz) and has a coil that surrounds only a small portion of the unit.

5. Channel furnace are used in
a) superheating
b) holding
c) duplexing
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Channel furnace are used in nonferrous foundries and are particularly suitable for (a) superheating (that is, heating above normal Casting temperature to improve fluidity), (b) holding (which makes it suitable for die-casting applications), and (c) duplexing (using two furnaces-for instance, melt the metal in one furnace and transfer it to another).

6. ___________ furnaces are heated with various fuels, such as commercial gases, fuel oil, and fossil fuel, as well as electricity.
a) Induction
b) Electric arc
c) Crucible
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Crucible furnaces, which have been used extensively throughout history, are heated with various fuels, such as commercial gases, fuel oil, and fossil fuel, as well as electricity. Crucible furnaces may be stationary, tilting, or movable.

7. ___________ are basically vertical, refractory-lined steel vessels charged with alternating layers of metal, coke, and flux.
a) Cupolas
b) Electric arc
c) Crucible
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cupolas are basically vertical, refractory-lined steel vessels charged with alternating layers of metal, coke, and flux. Although they require major investments and increasingly are being replaced by induction furnaces, cupolas operate continuously, have high melting rates, and produce large amounts of molten metal.

8. _____________ involves magnetic suspension of the molten metal.
a) Cupolas
b) Levitation melting
c) Crucible
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Levitation melting involves magnetic suspension of the molten metal. An induction coil simultaneously heats a solid billet and stirs and confines the melt, thus eliminating the need for a crucible.

9. Automation
a) reduces the possibility of human error
b) minimizes labor cost
c) increases the production rate
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Automation minimizes labor, reduces the possibility of human error, increases the production rate, and attains higher quality levels.

10. Industrial robots are used in foundry operations for
a) cleaning
b) riser cutting
c) mold venting
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Industrial robots are now used extensively in foundry operations, such as cleaning, riser cutting, mold venting, mold spraying, pouring, sorting, and inspection.