Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. If percentage of cobalt in Tungsten carbide tool increases, then toughness of tool will
a) Increase
b) Decrease
c) Remains Constant
d) First increase then decrease

View Answer

Answer: a [Reason:] With increase in percentage of cobalt toughness increases. Carbides are very hard and have very good red hot hardness property and hence most suitable for machining of hard and brittle material.

2. Which of the following tools is most suitable for very hard and brittle material?
a) HSS
b) Cast-cobalt alloy
c) Carbides
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Carbides are very hard and have very good red hot hardness property and hence most suitable for machining of hard and brittle material.

3. High speed steels are most suitable for
a) High Positive rake angle tools
b) High Negative rake angle tools
c) Zero Rake angle tools
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] HSS are very tough and fracture resistance and suitable for high positive rake angle tool. With increase in percentage of cobalt toughness increases.

4. Which of the following tool material will offer lower friction and higher resistance to cracks and wear?
a) HSS
b) TiC
c) WC
d) TiCN

View Answer

Answer: d [Reason:] TiCN is a coated tool and hence offer very less friction and there is much low chance of wear in tool due to coating on tool.

5. Which of the following tool material will offer lower friction and higher resistance to cracks and wear?
a) HSS
b) TiC
c) Cast cobalt alloys
d) Coated tools

View Answer

Answer: d [Reason:] Coated tool offers very less friction and there is much low chance of wear in tool due to coating on tool.

6. Which of the following material can be used for coating on tools?
a) HSS
b) TiCN
c) WC
d) cBN

View Answer

Answer: b [Reason:] TiCN can be used for coating of tool while, HSS, WC and cBN are tool materials. With increase in percentage of cobalt toughness increases.

7. Cutting tool should maintain its hardness.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Life of cutting tool is ends when it looses its hardness. With increase in percentage of cobalt toughness increases.

8. Thermal conductivity of cutting tool must be
a) High
b) Low
c) Very low
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For faster removal of heat, cutting tool must have high thermal conductivity. Thermal conductivity of cutting tool must be high.

9. Hot hardness of cutting of cutting tool should be
a) Large
b) Small
c) Very small
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cutting tool must be able to withstand high temperature. Hot hardness of cutting of cutting tool should be large.

10. Wearing resistance of cutting tool must be
a) High
b) Low
c) Very low
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cutting tool has high capability to resist wear. Wearing resistance of cutting tool must be high.

Set 2

1. What is the percentage of carbon tungsten in T-series of high speed steel?
a) 20
b) 18
c) 16
d) 14

View Answer

Answer: b [Reason:] 18% of tungsten is present in T-series of high speed steel. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

2. What is the percentage of carbon chromium in T-series of high speed steel?
a) 0
b) 8
c) 6
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] 4% of chromium is present in T-series of high speed steel. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

3. What is the percentage of vanadium in T-series of high speed steel?
a) 2
b) 1
c) 6
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] 1% of vanadium is present in T-series of high speed steel. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

4. What is the percentage of Molybdenum in M-series of high speed steel?
a) 12
b) 2 1
c) 1 6
d) 24

View Answer

Answer: a [Reason:] 21% of molybdenum is present in M-series of high speed steel. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

5. M-series high speed steel has more efficiency than T-series high speed steel.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] M series have more cutting efficiency than T series high speed steel. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

6. Presence of Chromium in T-series steel imparts
a) Hardness
b) Corrosion resistance
c) Abrasion resistance
d) Toughness

View Answer

Answer: b [Reason:] Chromium imparts corrosion and oxidation resistance to material. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

7. Which of the following element is responsible for providing red hot hardness property to T-series high speed steel?
a) W
b) Cr
c) V
d) Mo

View Answer

Answer: a [Reason:] Tungsten imparts red hot hardness i.e. property to impart hardness at high temperature. HSS is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

8. If percentage of cobalt in Tungsten carbide tool increases, then strength of tool will
a) Increase
b) Decrease
c) Remains Constant
d) First increase then decrease

View Answer

Answer: b [Reason:] With increase in percentage of cobalt hardness decreases. HSS is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

9. If percentage of cobalt in Tungsten carbide tool increases, then hardness of tool will
a) Increase
b) Decrease
c) Remains Constant
d) First increase then decrease

View Answer

Answer: b [Reason:] With increase in percentage of cobalt, hardness and strength decreases.

10. If percentages of cobalt in Tungsten carbide tool increases, then wear resistance of tool will
a) Increase
b) Decrease
c) Remains Constant
d) First increase then decrease

View Answer

Answer: b [Reason:] With increase in percentage of cobalt hardness, strength and wear resistance decreases.

Set 3

1. In which of the following process the work piece is pulled through a die resulting in reduction of area?
a) Forging
b) Drawing
c) Forming
d) Extrusion

View Answer

Answer: b [Reason:] In drawing process the work piece is pulled through a die resulting in reduction of area. Degree of drawing is measured in terms of reduction in area.

2. In drawing which angle allows the introduction of lubricant into the working zone?
a) Entrance angle
b) Die angle
c) Semi -die angle
d) Relief angle

View Answer

Answer: a [Reason:] Entrance angle allows the introduction of lubricant into the working zone.

3. Degree of drawing is measured in terms of?
a) Reduction in stress
b) Reduction in force
c) Reduction in area
d) Reduction in strain

View Answer

Answer: c [Reason:] Degree of drawing is measured in terms of reduction in area. In drawing process the work piece is pulled through a die resulting in reduction of area.

4. The maximum reduction in cross sectional area per pass is?
a) 45%
b) 63%
c) 55%
d) 67%

View Answer

Answer: b [Reason:] Maximum reduction in cross sectional area per pass is 63%. In drawing process the work piece is pulled through a die resulting in reduction of area.

5. Which of the following die is used in drawing flat strips?
a) Square shaped
b) Rectangular shaped
c) Circular shaped
d) Wedge shaped

View Answer

Answer: d [Reason:] Wedge shaped die is used in drawing flat strips.

6. With increase in reduction the drawing force?
a) Decreases
b) Increases
c) Does not change
d) First increases then decreases

View Answer

Answer: b [Reason:] With the increase in reduction the drawing force increases.

7. Which of the following angle influence the drawing force and the quality of drawn products?
a) Entrance angle
b) Die angle
c) Relief angle
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Die angle influence the drawing force and the quality of drawn products. Die angle should be kept appropriate for better surface finish.

8. Degree of drawing is given by the expression?
a) (di-df)
b) (Ai-Af)
c) (Ai-Af)/Ai
d) 1-((df-di))

View Answer

Answer: c [Reason:] Degree of drawing is given by the expression(Ai-Af)/Ai. Where d is the diameter of tube.

9. If the initial diameter is 50mm2 and the final diameter after drawing is 40mm2, then the degree of drawing is?
a) .64
b) .20
c) .80
d) .36

View Answer

Answer: d [Reason:] Degree of drawing is given by [1- (df/di)2]. Where d is the diameter of tube.

10. If the degree of drawing is 0.5 and the initial area is 100mm2 then the final area in mm2 is equal to?
a) 50
b) 60
c) 40
d) 30

View Answer

Answer: a [Reason:] Degree of drawing= (Ai-Af)/Ai . Where d is the diameter of tube, A is area.

Set 4

1. Producing circular hole in a solid metal by means of revolving tool is known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Counter boring

View Answer

Answer: a [Reason:] Drilling is defined as production of generally circular hole by using a revolving tool.

2. Operation of finishing previously drilled hole in order to bring it to accurate size and have good surface finish is known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Counter boring

View Answer

Answer: b [Reason:] Reaming is a finishing operation of drilled hole. It is done to improve surface finish of drilled hole.

3. Process of enlarging the hole size and enhancing its surface finish is known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Counter boring

View Answer

Answer: c [Reason:] Once the hole is drilled by using drilling operation, later the diameter of hole can be increased by using boring operation.

4. Process of enlarging only a small part of hole is also known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Counter boring

View Answer

Answer: d [Reason:] Once the hole is drilled by using drilling operation, later the diameter of some part of hole can be increased by using counter boring operation.

5. Operation of enlarging the end of hole to give conical shape at end is known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Counter sinking

View Answer

Answer: d [Reason:] Once the hole is drilled by using drilling operation, later the ends of hole can be machined into conical shape for proper adjustment of washer or other machine parts by using Counter sinking operation.

6. Operation used to form internal threads is known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Tapping

View Answer

Answer: d [Reason:] Tapping is the process of forming internal threads by means of tool called tap.

7. If ‘D’ is hole diameter, then general value for compulsory approach for through hole can be taken as
a) 0.3*D
b) 0.1*D
c) 0.5*D
d) 0.8*D

View Answer

Answer: c [Reason:] For through hole, X = 0.5*D.

8. If ‘D’ is hole diameter, then general value for compulsory approach for blind hole can be taken as
a) 0.3*D
b) 0.1*D
c) 0.5*D
d) 0.8*D

View Answer

Answer: a [Reason:] For through hole, X = 0.3*D.

9. If 20mm hole is needed to be drilled using a drill having semi point angle of 15 degrees. Value of compulsory approach in mm is
a) 37.2
b) 45.3
c) 87.1
d) 13.3

View Answer

Answer: a [Reason:] X = (D/2)/ (tan (semi point angle)).

10. If 20mm hole is needed to be drilled using a drill having point angle of 15 degrees. Value of compulsory approach in mm is
a) 37.2
b) 45.3
c) 75.95
d) 13.3

View Answer

Answer: c [Reason:] X = (D/2)/ (tan (semi point angle)). Semi point angle = point angle/2.

Set 5

1. Which of the following machine uses non conventional machining technique for metal removal?
a) Grinding machine
b) Milling machine
c) Electric discharge machine
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Electronic discharge machine is a non conventional machining technique for metal removal.

2. Which of the following material cannot be machined using electronic discharge machine?
a) Iron
b) Aluminum
c) Copper
d) Wood

View Answer

Answer: d [Reason:] Wood is a bad conductor of electricity and hence cannot be machined using electronic discharge machine.

3. Which of the following material can be machined using electronic discharge machine?
a) Iron
b) Rubber
c) Plastic
d) Wood

View Answer

Answer: a [Reason:] Iron is a good conductor of electricity and hence can be machined using electronic discharge machine.

4. Which of the following EDM machine is used for cutting shapes cut out of flat sheet or plate of metal?
a) Wire EDM
b) Sinker EDM
c) Wire and Sinker EDM both
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Wire EDM used for cutting shapes cut out of flat sheet or plate of metal. It is an unconventional process of machining.

5. Which of the following EDM machine is used for die cast tooling?
a) Wire EDM
b) Sinker EDM
c) Wire and Sinker EDM both
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Sinker EDM is used for die cast tooling. It is an unconventional process of machining.

6. Dielectric medium in EDM is used for
a) Flushing away the debris
b) To make the medium conducting
c) To decrease the material removal rate
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Dielectric in EDM is used for flushing away the debris generated during the process of machining, which may slow down the material removal rate if not removed instantly.

7. Material removal rate in EDM increases with
a) Increase in melting point of work piece
b) Increase in Current
c) Decrease in current
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] MRR is directly proportional to the current.

8. Material removal rate in EDM increases with
a) Increase in melting point of work piece
b) Decrease in Current
c) Decrease in melting point of work piece
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] MRR is inversely proportional to melting point of work piece.

9. For maximum power delivery using resistance capacitance relaxation circuit in EDM, discharge voltage should ___ % of the supply voltage?
a) 80
b) 23
c) 65
d) 72

View Answer

Answer: d [Reason:] Find optimum value using L-C circuits.

10. In an EDM machine, metal removal rate is 1.937 cubic mm / min. If total amount of material to removed is 600 cubic mm. Time required in min will be
a) 100
b) 200
c) 309
d) 402

View Answer

Answer: c [Reason:] Time required= (Total material to be removed/material removal rate).