Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In _____________ process, the metal is poured into the mold and begins to solidify at the ceramic walls.
a) conventional casting
b) directional solidification
c) single crystal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The conventional-casting process uses a ceramic mold. The molten metal is poured into the mold and begins to solidify at the ceramic walls. The grain structure developed is poly crystalline.

2. In ______________ process, the ceramic mold is preheated by radiant heating.
a) conventional casting
b) directional solidification
c) single crystal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The directional-solidification process was first developed in 1960. The ceramic mold is preheated by radiant heating, and the mold is supported by a water-cooled chill plate.

3. In ____________ process, the mold has a constriction in the shape of a corkscrew or helix.
a) conventional casting
b) directional solidification
c) single crystal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In crystal growing, developed in 1967, the mold has a constriction in the shape of a corkscrew or helix. The cross section is so small that it allows only one crystal to fit through.

4. ____________ is a major activity in the semiconductor industry.
a) Conventional casting
b) Directional solidification
c) Single crystal growing
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Single-crystal growing is a major activity in the semiconductor industry in the manufacture of the silicon wafers in microelectronic devices.

5. _____________ of cast components is determined by sealing the openings in the casting.
a) Surface defects
b) Pressure tightness
c) Ductility
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Pressure tightness of cast components (valves, pumps, and pipes) usually is determined by sealing the openings in the casting and pressurizing it with Water, oil, or air.

6. In ___________ testing, specimens are removed from various sections of a casting.
a) surface defects
b) pressure tightness
c) destructive
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In destructive testing, specimens are removed from various sections of a casting and tested for strength, ductility, and other mechanical properties and to determine the presence, location, and distribution of porosity and any other defects.

7. In _____________ the alloy is melted by induction in a ceramic crucible.
a) conventional casting
b) melt spinning
c) single crystal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In a common method called melt spinning, the alloy is melted by induction in a ceramic crucible. It is then propelled under high gas pressure against a rotating copper disk (chill block), which chills the alloy rapidly.

8. In ____________ a seed crystal is dipped into the molten metal and then pulled out slowly.
a) crystal pulling method
b) melt spinning
c) single crystal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In the crystal-pulling method, a seed crystal is dipped into the molten metal and then pulled out slowly (at a rate of about 10 /,tm/s) while being rotated.

9. In _____________ a rod of polycrystalline silicon rests on a single crystal and an induction coil heats these two pieces.
a) crystal pulling method
b) melt spinning
c) floating zone
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The second technique for crystal growing is the floating-zone method. Starting with a rod of polycrystalline silicon resting on a single crystal, an induction coil heats these two pieces while the coil moves slowly upward. The single crystal grows upward while maintaining its orientation.

10. In ______________ dopants are added.
a) crystal pulling method
b) melt spinning
c) floating zone
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In the crystal-pulling method, dopants may be added to the liquid metal to impart special electrical properties. Single crystals of silicon, germanium, and various other elements are grown with this process.

Set 2

1. The lower molding flask is also known as
a) Drag
b) Cope
c) Check
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The lower molding flask is also known as drag. The lower molding flask is also known as cope. It is used to contain molten metal.

2. The entry point through which molten metal enters mould cavity is by
a) Gate
b) Chaplet
c) Chill
d) Riser

View Answer

Answer: a [Reason:] The entry point through which molten metal enters mould cavity is by gate. Gating design is one of the important process for casting process.

3. A small funnel shaped cavity at the top of the mould into which the metal is poured is known as
a) Sprue
b) Core
c) Pouring basin
d) Gate

View Answer

Answer: c [Reason:] A small funnel shaped cavity at the top of the mould into which the metal is poured is known as pouring basin.

4. Which of the following is used to support the cavity from inside?
a) Chill
b) Chaplet
c) Sprue
d) Core

View Answer

Answer: b [Reason:] Chaplet is used to support the cavity from inside to take care of its own weight and overcome the metallostatic forces.

5. Riser is a reservoir of molten metal provided in the casting so that hot metal can flow back into the mould cavity when there is a reduction in volume of metal due to
a) Compression
b) Solidification
c) Expansion
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Riser is a reservoir of molten metal provided in the casting so that hot metal can flow back into the mould cavity when there is a reduction in volume of metal due to solidification.

6. The passage ways in the parting plane through which molten flow is regulated is known as
a) Core
b) Chaplet
c) Gate
d) Runner

View Answer

Answer: d [Reason:] The passageway in the parting plane through which molten flow is regulated is known as runner. Here the flow is regulated.

7. The passageway through which the molten metal from the pouring basin reaches the mould cavity is known as
a) Sprue
b) Gate
c) Flask
d) Riser

View Answer

Answer: a [Reason:] The passageway in the parting plane through which molten flow is regulated is known as sprue. It may be used to control the flow of metal in mould cavity.

8. The replica of the final object to be made is known as
a) Parting line
b) Flask
c) Pattern
d) Mould

View Answer

Answer: c [Reason:] The replica of the final object to be made is known as pattern. Mould cavity is made with the help of pattern.

9. Depending upon the position of the flask in the mould structure the flask is also referred as
a) Drag
b) Cope
c) Check
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Drag is situated at lower molding flask, cope is situated at upper molding flask, check is situated at intermediate molding flask.

10. Which of the following is made of wood?
a) Gate
b) Riser
c) Bottom board
d) Chill

View Answer

Answer: c [Reason:] Bottom board is made of wood. It is used at the start of mould making. Pattern is first kept on bottom board, sand is sprinkled on it and then reaming is done.

Set 3

1. Which of the following have non-crystalline structure?
a) Iron
b) Quartz
c) Silica glass
d) Tungsten

View Answer

Answer: c [Reason:] Silica glass and quartz both are form of silica non-metal, out of which only quartz have crystalline structure. Generally Metals have crystalline structure.

2. Which of the following have non-crystalline structure?
a) Steel
b) Nickel
c) High density polythene
d) Low density polythene

View Answer

Answer: d [Reason:] High density polythene or HDP is a non-metal but has crystalline structure, whereas steel and nickel are metal and have crystalline structure.

3. Which of the following is a characteristic of crystalline structure?
a) High density
b) Low density
c) Range of melting point
d) Varying structure

View Answer

Answer: a [Reason:] Crystalline structures are closely packed and hence have high density.

4. Which of the following is characteristic of non-crystalline structures?
a) Long range of periodicity
b) Well defined structure and geometry
c) Low density
d) Sharp diffraction pattern

View Answer

Answer: c [Reason:] Non-crystalline structures are loosely packed. They have low density. Non-crystalline structures are formed by weak secondary bond.

5. Which of the following factor is not responsible for formation of non-crystalline structure?
a) Atomic packing has open structure
b) Primary bonds are absent
c) Formation of 1-dimensional chain molecule
d) Strong secondary bond

View Answer

Answer: d [Reason:] Non-crystalline structures are formed by weak secondary bond. Non-crystalline structures are loosely packed.

6. A cubic unit cell satisfies which of the following equations?
a) a=b=c, α=β=ϒ=90 degree
b) a≠b=c, α=β=ϒ=90 degree
c) a=b≠c, α=β=ϒ=90 degree
d) a=b=c, α≠β=ϒ=90 degree

View Answer

Answer: a [Reason:] Simple cubic have all sides equal and all angles equal.

7. A tetragon unit cell satisfies which of the following equations?
a) a=b=c, α=β=ϒ=90 degree
b) a≠b=c, α=β=ϒ=90 degree
c) a=b≠c, α=β=ϒ=90 degree
d) a=b=c, α≠β=ϒ=90 degree

View Answer

Answer: c [Reason:] Tetragon has two sides equal and all angles equal.

8. An Orthorhombic unit cell satisfies which of the following equations?
a) a=b=c, α=β=ϒ=90 degree
b) a≠b≠c, α=β=ϒ=90 degree
c) a=b≠c, α=β=ϒ=90 degree
d) a=b=c, α≠β=ϒ=90 degree

View Answer

Answer: b [Reason:] Orthorhombic have all sides unequal and all angles equal to degree.

9. A Rhombohedra unit cell satisfies which of the following equations?
a) a=b=c, α=β=ϒ=90 degree
b) a≠b=c, α=β=ϒ=90 degree
c) a=b≠c, α=β=ϒ=90 degree
d) a=b=c, α=β=ϒ≠90 degree

View Answer

Answer: d [Reason:] Rhombohedra have all sides equal and all angles equal but not 90 degree.

10. A Hexagonal unit cell satisfies which of the following equations?
a) a=b ≠ c, α=β=90 degree, ϒ=120 degree
b) a≠b=c, α=β=ϒ=90 degree
c) a=b≠c, α=β=ϒ=90 degree
d) a=b=c, α≠β=ϒ=90 degree

View Answer

Answer: a [Reason:] Hexagonal have two sides equal and two angles equal to 90 degree and one angle equal to 120 degree.

11. A Monoclinic unit cell satisfies which of the following equations?
a) a=b=c, α=β=90 degree ≠ ϒ
b) a≠b=c, α=β=ϒ=90 degree
c) a ≠ b≠c, α=β=90 degree ≠ ϒ
d) a=b=c, α≠β=ϒ=90 degree

View Answer

Answer: c [Reason:] Monoclinic have all sides unequal and two angles equal to 90 degree.

12. A Triclinic unit cell satisfies which of the following equations?
a) a=b=c, α=β=ϒ=90 degree
b) a≠b=c, α=β=ϒ=90 degree
c) a ≠ b≠c, α ≠ β ≠ ϒ ≠ 90 degree
d) a=b=c, α≠β=ϒ=90 degree

View Answer

Answer: c [Reason:] Triclinic structures have all sides equal and all angles unequal.

13. Which one of the following is most symmetrical?
a) Simple cubic cell
b) Hexagonal
c) Triclinic
d) Tetragonal

View Answer

Answer: a [Reason:] Simple cubic have all angles and sides equal, hence most symmetric.

14. Which one of the following is least symmetrical?
a) Tetragonal
b) Simple cubic
c) Triclinic
d) Monoclinic

View Answer

Answer: c [Reason:] Triclinic have all sides unequal and all angles unequal.

Set 4

1. Primary deformation zone in metal cutting operation is located at:
a) Around shear plane
b) Tool chip interface
c) Tool work piece interface
d) Tool face

View Answer

Answer: a [Reason:] Primary deformation is the zone where maximum deformation occurs and occurs around the shear plane.

2. Secondary deformation zone in metal cutting operation is located at:
a) Shear plane
b) Tool chip interface
c) Tool work piece interface
d) Tool face

View Answer

Answer: b [Reason:] Secondary deformation zone has medium level of deformation and generally occurs in tool chip interface.

3. Temperature rise in primary deformation zone is generally due to:
a) Plastic deformation of metal in shear zone
b) Friction between tool and chip
c) Rubbing action of tool piece with work piece
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to plastic deformation of metal during chip formation, there is gradual rise in temperature.

4. Temperature rise in secondary deformation zone is generally due to:
a) Plastic deformation of metal in shear zone
b) Friction between tool and chip
c) Rubbing action of tool piece with work piece
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Temperature rises due to relative motion between chip and tool against some friction. Friction is responsible for the heat generation.

5. If heat transferred to atmosphere is neglected, then average amount of heat in % carried away by chips is nearly equal to:
a) 70
b) 15
c) 20
d) 96

View Answer

Answer: a [Reason:] About 70% of the heat is carried away by chips, if heat transferred to surrounding is neglected.

6. If heat transferred to atmosphere is neglected, then average amount of heat in % transferred to tool is nearly equal to:
a) 70
b) 15
c) 20
d) 96

View Answer

Answer: b [Reason:] About 15% of the total heat is transferred to tool, if heat transferred to surrounding is neglected.

7. If heat transferred to atmosphere is neglected, then average amount of heat in % transferred to work piece is nearly equal to:
a) 70
b) 15
c) 20
d) 96

View Answer

Answer: b [Reason:] About 15% of the total heat is transferred to work piece, if heat transferred to surrounding is neglected.

8. By increasing cutting speed, amount of heat generated
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] With increase in cutting speed, friction increases and hence the amount of heat generated increases.

9. By increasing feed rate, amount of heat generated
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] With increase in feed rate, friction time for generating heat decreases and hence the amount of heat generated increases.

10. Amount of heat generated in shear plane is:
a) Directly proportional to shear angle
b) Inversely proportional to shear angle
c) Does not depend on shear angle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] With increase in shear angle amount of plastic deformation decreases and hence the amount of heat generated decreases.

Set 5

1. In machining cast iron, no cutting fluid is required
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

2. The cutting fluid mostly used for machining alloy steels is :
a) water
b) soluble oil
c) dry
d) sulphurised mineral oil

View Answer

Answer: d

3. Cutting fluids are used to :
a) cool the tool
b) improve surface finish
c) cool the workpiece
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Functions of cutting fluids are a) to cool the cutting tool and the workpiece b) to lubricate the chip, tool and workpiece c) to help carry away the chips d) to lubricate some of the moving parts of the machine tool e) to improve the surface finish f) to prevent the formation of built up ridge g) to protect the work against rusting

4. The cutting fluid mostly used for machining steel is :
a) water
b) soluble oil
c) dry
d) heavy oils

View Answer

Answer: b [Reason:] Soluble oils are used for machining metals of high machinability.

5. Functions of cutting fluids are
a) to cool the cutting tool and the workpiece
b) to lubricate the chip, tool and workpiece
c) to help carry away the chips
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Functions of cutting fluids are a) to cool the cutting tool and the workpiece b) to lubricate the chip, tool and workpiece c) to help carry away the chips d) to lubricate some of the moving parts of the machine tool e) to improve the surface finish f) to prevent the formation of built up ridge g) to protect the work against rusting

6. ______________ form mixtures ranging from emulsions to solutions.
a) Water miscible fluids
b) Neat oils
c) Synthetics
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Water miscible fluids form mixtures ranging from emulsions to solutions, which due to their high specific heat, high thermal conductivity, and high heat of vaporisation, are used on about 90% of all metal cutting and grinding operations.

7. Advantages of chemical fluids are
a) a very light residual film that is easy to remove
b) heat dissipation is rapid
c) good detergent properties
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Advantages of chemical fluids are a) a very light residual film that is easy to remove b) heat dissipation is rapid c) good detergent properties d) an easy concentration to control with no interference from tramp oils

8. The methods of application of cutting fluids are
a) flooding
b) jet application
c) mist application
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

9. In _____________, a high volume flow of the cutting fluid is generally applied on the back of the chip.
a) flooding
b) jet application
c) mist application
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In flooding, a high volume flow of the cutting fluid is generally applied on the back of the chip while in jet application the cutting fluid, which may be either a liquid or a gas is applied in the form of a fine jet under pressure.

10. In _________, the cutting fluid, which may be either a liquid or a gas is applied in the form of a fine jet under pressure.
a) flooding
b) jet application
c) mist application
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In flooding, a high volume flow of the cutting fluid is generally applied on the back of the chip while in jet application the cutting fluid, which may be either a liquid or a gas is applied in the form of a fine jet under pressure.

11. ______________ controls both direction of chip flow and the strength of the tool tip.
a) Side rake angle
b) Relief angle
c) Rake angle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Rake angle is important in controlling both the direction of chip flow and the strength of the tool tip.

12. _______________ acts downward on the tool tip.
a) Cutting force
b) Radial force
c) Thrust force
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The cutting force, FC, acts downward on the tool tip and thus tends to deflect the tool downward and the workpiece upward. The cutting force supplies the energy required for the cutting operation.

13. _________ acts in the longitudinal direction.
a) Cutting force
b) Radial force
c) Thrust force
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The thrust force, Ft, acts in the longitudinal direction. It also is called the feed force, because it is in the feed direction of the tool.

14. ____________ acts in the radial direction.
a) Cutting force
b) Radial force
c) Thrust force
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The radial force, Fr, acts in the radial direction and tends to push the tool away from the workpiece.

15. For turning small taper on long workpiece, the suitable method is
a) by a form tool
b) by setting over the tail stock
c) by a taper turning attachment
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b